UN NOU PROIECT DE ORDIN AL MINISTRULUI
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Eu cred c-ar fi mai bine sa revenim la subiectul topicului. Pentru aceasta, rog pe toti cei care-l sustin neconditionat pe apsalba sa ne explice si noua ce vad ei bun in acest proiect de ordin ? Sa zicem ca acesta va fi publicat in MO. Cum cred ei ca se va desfasura activitatea de pescuit recreativ si sportiv de anul viitor.
@ pityu
Daca acest ordin se publica in MO el va abroga vechiul ordin cu planurile de management. Deci, cel putin in prima faza Salmo-carpatica va ramane iarasi fara ape. Lucru bun sau rau, in baza planului de management,ANPA dadea resura piscicola spre administrare unei asociatii. Pe noul ordin , cine da unei asociatii in administrare resursa piscicola? Administratia Nationala Apele Romane?
Citeam undeva mai sus o postare a lui apsalba prin care eram somati sa citim o anumita parte a legislatiei. Vreau sa-i atrag atentia ca a uitat sa enumere Codul Silvic ( legea 46/2008)
@ pityu
Daca acest ordin se publica in MO el va abroga vechiul ordin cu planurile de management. Deci, cel putin in prima faza Salmo-carpatica va ramane iarasi fara ape. Lucru bun sau rau, in baza planului de management,ANPA dadea resura piscicola spre administrare unei asociatii. Pe noul ordin , cine da unei asociatii in administrare resursa piscicola? Administratia Nationala Apele Romane?
Citeam undeva mai sus o postare a lui apsalba prin care eram somati sa citim o anumita parte a legislatiei. Vreau sa-i atrag atentia ca a uitat sa enumere Codul Silvic ( legea 46/2008)
Pityu draga, n-am nici chef si nici timp sa despic firul in patru. Miky mi-e prieten, tu imi esti prieten (sper). Amandoi aveti intentii bune. Amu n-o sa stau toata viata sa explic si ras-explic, sa analizez semantic si ortoepic fiecare fraza. As face-o, daca ar merita. De exemplu daca unu ar lua-o razna si as crede ca exista sanse sa-l readuc pe o cale de bun-simt. Hai s-o dam la pace si te rog nu ma pune sa mai caut iar argumente si sa continuam o polemica fara sens. Io zic ca am fost impartial, tu zici ca n-am fost. Asta e. Da-o-n colo de treaba! Pana la urma ce importanta are?
Zi mai bine de popularea aia: cum se poate pescui acolo? Care-s conditiile? Cat e taxa de zi? Cat peste se poate retine? In ce perioada e oprit pescuitul? Ati prins ceva braconieri? Ce-ati facut cu ei? Chestii chiar interesante, din care sa invatam si noi ceva!
PS Ce-i cu ordinul asta? Cand apare? Nu are si ceva norme de aplicare? Ar trebui sa aiba? Alea cand apar?
PS2 Dar de prohibitie stiti ceva? Ca mai e mai putin de o luna si sar pescarii pe pastravi! Sa-i urmaresc cu jandarmii sau sa sar si eu?
Zi mai bine de popularea aia: cum se poate pescui acolo? Care-s conditiile? Cat e taxa de zi? Cat peste se poate retine? In ce perioada e oprit pescuitul? Ati prins ceva braconieri? Ce-ati facut cu ei? Chestii chiar interesante, din care sa invatam si noi ceva!
PS Ce-i cu ordinul asta? Cand apare? Nu are si ceva norme de aplicare? Ar trebui sa aiba? Alea cand apar?
PS2 Dar de prohibitie stiti ceva? Ca mai e mai putin de o luna si sar pescarii pe pastravi! Sa-i urmaresc cu jandarmii sau sa sar si eu?
Un nou proiect de ordin al ministrului
Pentru Flydb si MihaiV;
Dupa cum am inteles eu, ANPA va emite AUTORIZATII pentru accesul la resursa acvatica vie Asociatiilor de Pescari legal constituite cu conditia respectarii legislatiei in vigoare privind pescuitul sportiv/recreativ.
Apele insa fiind in administrarea ANAR, asociatiile care au primit "Unda Verde" (a se citi AUTORIZATIE) de la ANPA, pot incheia CONTRACTE DE ADMINISTRARE in participatiune (cer scuze daca nu cunosc bine termenul) cu autoritatea publica respectiva, pentru apele pe care doresc sa le administreze. Apele ne luate in administrare de nici o asociatie, raman ape publice, pe care le va administra in continuare ANAR si pe care vor avea acces in vederea practicarii pescuitului sportiv/recreativ neconditionat toti acei cetateni ai tarii, care sunt posesori ai unui permis de pescuit indiferent daca fac parte dintr-o asociatie sau nu.
Accesul la apele luate in administrare de asociatiile de pescari legal constituite, in vederea practicarii pescuitului recreativ/sportiv se va face in baza REGULAMENTULUI INTERN al fiecarei asociatii.
Asa cred eu ca ar fi bine. Stiu ca sustinatorii neasocierii ar sarii din nou in sus , ca se incalca drepturile individului, dar nu au dreptate. Asa individ cum sunt ei, sunt si membrii asociatiei, singura diferenta fiind acolo, ca cei din urma si-au ales o forma de asociere legala in care si-au stabilit niste obiective statutare privind dezvoltarea pescuitului recreativ/sportiv si pentru asta au nevoie de "obiectul muncii" (ape) exact asa cum au si cei neasociati, daca nu cumva mai imperativ. Spun mai imeprativ pentru ca, pe cand cei asociati nu au nici un obiectiv statutar privind aceste ape, asociatiile au - si trebuie sa se tina de ele.
Asa vad eu lucrurile, nu am pretentia nici pe departe ca le vad neaparat bine. Accept orice interventii la discutie, sunt dispus sa dezbatem problema fara a ne certa neaparat. Astept interventia lui Apsalba si ceilalti colegi de Federatie, care cu siguranta stiu mai multe ca sunt mai in domeniu si mai bine informati.
Stiti ce nu-mi place mie la Romani? Vreau sa o spun asa pe sleau. In absolut orice discutie ma bag, daca nu am aceeasi opinie ca ceilalti, romanul intelege imediat ca sunt dusman si ca trebuie sa ne dusmanim neaparat. Greseala totala fratilor ! Asta nu-i democratie. Inseamna ca ne-a distrus communismul de-a binelea. Pacat !
Dupa cum am inteles eu, ANPA va emite AUTORIZATII pentru accesul la resursa acvatica vie Asociatiilor de Pescari legal constituite cu conditia respectarii legislatiei in vigoare privind pescuitul sportiv/recreativ.
Apele insa fiind in administrarea ANAR, asociatiile care au primit "Unda Verde" (a se citi AUTORIZATIE) de la ANPA, pot incheia CONTRACTE DE ADMINISTRARE in participatiune (cer scuze daca nu cunosc bine termenul) cu autoritatea publica respectiva, pentru apele pe care doresc sa le administreze. Apele ne luate in administrare de nici o asociatie, raman ape publice, pe care le va administra in continuare ANAR si pe care vor avea acces in vederea practicarii pescuitului sportiv/recreativ neconditionat toti acei cetateni ai tarii, care sunt posesori ai unui permis de pescuit indiferent daca fac parte dintr-o asociatie sau nu.
Accesul la apele luate in administrare de asociatiile de pescari legal constituite, in vederea practicarii pescuitului recreativ/sportiv se va face in baza REGULAMENTULUI INTERN al fiecarei asociatii.
Asa cred eu ca ar fi bine. Stiu ca sustinatorii neasocierii ar sarii din nou in sus , ca se incalca drepturile individului, dar nu au dreptate. Asa individ cum sunt ei, sunt si membrii asociatiei, singura diferenta fiind acolo, ca cei din urma si-au ales o forma de asociere legala in care si-au stabilit niste obiective statutare privind dezvoltarea pescuitului recreativ/sportiv si pentru asta au nevoie de "obiectul muncii" (ape) exact asa cum au si cei neasociati, daca nu cumva mai imperativ. Spun mai imeprativ pentru ca, pe cand cei asociati nu au nici un obiectiv statutar privind aceste ape, asociatiile au - si trebuie sa se tina de ele.
Asa vad eu lucrurile, nu am pretentia nici pe departe ca le vad neaparat bine. Accept orice interventii la discutie, sunt dispus sa dezbatem problema fara a ne certa neaparat. Astept interventia lui Apsalba si ceilalti colegi de Federatie, care cu siguranta stiu mai multe ca sunt mai in domeniu si mai bine informati.
Stiti ce nu-mi place mie la Romani? Vreau sa o spun asa pe sleau. In absolut orice discutie ma bag, daca nu am aceeasi opinie ca ceilalti, romanul intelege imediat ca sunt dusman si ca trebuie sa ne dusmanim neaparat. Greseala totala fratilor ! Asta nu-i democratie. Inseamna ca ne-a distrus communismul de-a binelea. Pacat !
ok,
sa zicem ca ar fi asa cum vreti voi,dar............
sunteti de acord ca acest lucru sa se intample la 2ani dupa desfintarea obligativitatii asocieri??
si inca ceva,
am rugat sa imi explice si mie un reprezentat aps-ist cum vede el managemntul raului Olt in judetul Valcea,cu tot cu lacurile de acumulare.!!??
va multumesc.
sunteti de acord ca acest lucru sa se intample la 2ani dupa desfintarea obligativitatii asocieri??
si inca ceva,
am rugat sa imi explice si mie un reprezentat aps-ist cum vede el managemntul raului Olt in judetul Valcea,cu tot cu lacurile de acumulare.!!??
astept raspunsul la cele doua intrebari!adiwolf scrie:ma poate lamuri si pe mine un ilustru aps-ist cum poate o asociatie sa aiba in grija cursul Oltului pe raza judetului Valcea?? cu toate lacurile de acumulare cuprinse.
cum vedeti un "management" viabil pe acest curs de apa??
caz concret ,deci astept raspunsuri concrete asa ca va rog nu bateti campii si nu folositi limbaj de lemn.
va multumesc.
nu stiu de unde ai luat tu cei 2 ani de la desfiintare,iar daca vrei un plan de management pe riul olt cu toate lacurile de acumulare....costa.gata cu informatiile mocaadiwolf scrie:ok,
si inca ceva,
astept raspunsul la cele doua intrebari!adiwolf scrie:ma poate lamuri si pe mine un ilustru aps-ist cum poate o asociatie sa aiba in grija cursul Oltului pe raza judetului Valcea?? cu toate lacurile de acumulare cuprinse.
cum vedeti un "management" viabil pe acest curs de apa??
caz concret ,deci astept raspunsuri concrete asa ca va rog nu bateti campii si nu folositi limbaj de lemn.
va multumesc.
Legea 46/2008? Citeste art. 58 pct. 4 si HG1105/2003 art. 7 lit. a.flydb scrie:Eu cred c-ar fi mai bine sa revenim la subiectul topicului. Pentru aceasta, rog pe toti cei care-l sustin neconditionat pe apsalba sa ne explice si noua ce vad ei bun in acest proiect de ordin ? Sa zicem ca acesta va fi publicat in MO. Cum cred ei ca se va desfasura activitatea de pescuit recreativ si sportiv de anul viitor.
@ pityu

Cat priveste planul de management al resursei acvatice vii orice asociatie serioasa va trebui sa-l faca, indiferent ca este sau nu specificat intr-un OM. In ceea ce priveste autoritatea de reglementare (ANPA) are o mare hiba. Nu are o strategie pe termen scurt si mediu referitoare la pescuitul sportiv. Haosul pe care il propovaduiti voi prin accesul fara control la resursa acvatica vie va fi contracarat de actiunile responsabile ale celor care mai si gandesc, nu doar pescuiesc. Indiferent daca va place sau nu.
Apropo, stie ANPA cate permise de 30, 10 si gratuite trebuie sa tipareasca? APS Alba a trimis necesarul pe categorii. Dati-le si voi o cifra, sa nu tipareasca prea multe si sa nu ramana nevandute, avand in vedere ca nu se pot reporta.

Nu o plange pe Salmo Carpatica; FNPSR a avut grija ca toate asociatiile membre sa aiba ape.
-
- veteran
Pe ei pe mama lor (de pastravi)! De la 1 ianuarie, no mercy dear trouts! Sper sa ramana asa, sa nu apara iar un ordin care sa impuna 1 mai ca data a deschiderii. Va fi minunat sa incepem sezonul la munte in ianuarie - multumin ANPA, multumim guvernului ca s-au gandit si la pescari. Deci Mihai, sari si tu pe ei!MihaiV scrie:
Ti se pare de ras? Pai ia si citeste, da' chiama si un jurist sa-ti explice:apsalba scrie: Legea 46/2008? Citeste art. 58 pct. 4 si HG1105/2003 art. 7 lit. a.![]()
![]()
.
HG 1105/2003 art 7
RNP are ca obiect de activitate
lit a: aplica strategia nationala in domeniul silviculturii si actioneaza pentru apararea, conservarea si dezvoltarea durabila a fondului forestier proprietate publica a statului, pe care il administreaza, precum si pentru gospodarirea fondurilor de vanatoare si de pescuit atribuite, potrivit legii, pentru recoltarea si valorificarea, prin acte si fapte de comert, a produselor specifice fondului forestier, potrivit prevederilor legale...
Legea 46/2008 art. 58
(1) Produsele specifice fondului forestier naţional sunt bunurile ce se realizează din acesta, respectiv produse lemnoase şi nelemnoase.
(2) Produsele lemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin:
a) produse principale, rezultate din tăieri de regenerare a pădurilor;
b) produse secundare, rezultate din tăieri de îngrijire şi conducere a arboretelor;
c) produse accidentale, rezultate în urma acţiunii factorilor biotici şi abiotici destabilizatori sau din defrişări de pădure legal aprobate;
d) produse de igienă, rezultate din procesul normal de eliminare naturală;
e) alte produse: arbori şi arbuşti ornamentali, pomi de Crăciun, răchită, puieţi şi diferite produse din lemn.
(3) Produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin:
a) faună de interes cinegetic;
b) peşte din apele de munte, din crescătorii, bălţi şi iazuri din fondul forestier;
c) fructe de pădure;
d) seminţe forestiere;
e) ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia;
f) plante medicinale şi aromatice din cuprinsul acestuia;
g) răşină;
h) alte produse.
(4) Produsele pădurii aparţin proprietarilor sau deţinătorilor acesteia, după caz, cu excepţia faunei de interes cinegetic şi a peştelui din apele de munte.
De fapt am scris pentru cei 6000 de forumisti care nu au timp sa caute legi si citate.
N-am vazut pe nimeni sa propuna acces fara control si haos!apsalba scrie: Haosul pe care il propovaduiti voi prin accesul fara control la resursa acvatica vie ...
Intrebati-i pe ei!apsalba scrie: Apropo, stie ANPA cate permise de 30, 10 si gratuite trebuie sa tipareasca? ...
Asta e foarte bine. Ordinul e doar un proiect, deocamdata. Oare incepe tiparirea inainte de publicarea in Monitorul Oficial?apsalba scrie: APS Alba a trimis necesarul pe categorii. ...
Singura problema e sa nu se confunde apa cu pestele si asociatiile sa ajunga sa administreze apa in loc sa administreze pestele!apsalba scrie: Nu o plange pe Salmo Carpatica; FNPSR a avut grija ca toate asociatiile membre sa aiba ape.