Superstitiile si ritualurile pescarului modern

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Superstitiile si ritualurile pescarului modern

Mesaj de Fario_nebunu » 02 Apr 2009, 10:45

Stimati confrati, am si eu o intrebare. Voi ce superstitii/manii/obiceiuri "irationale" aveti legate de obtinerea succesului la pescuit? Va intreb pentru ca am vazut in cei peste 20 de ani de plimbat undita prin tara fel de fel de "bizarerii": pescari care sar din doua in doua trepta scara casei, care intra pe portiera masinii doar pe partea dreapta, care mangaie coama cainelui sau urechea pisicii inainte sa mearga la pescuit, care pun anafura in cotorul vergii sau cruciulita pe manerul lansetei etc. Clar, obiceiul vine din timpuri stravechi: pescarii de acum sute de mii de ani posteau si se rugau inainte de a iesi "in teren", la fel ca si vanatorii desenau pe peterii grotelor ce odreau sa captureze, aduceau ofrande zeilor etc.
Mai e ceva. Am constatat la mine si la altii ca anunite unelte de pescuit - lansete, vergi etc - efectiv "nu prind" peste desi sunt de calitate si li se pun mumunete OK, monturi verificate etc. Pescarii sunt adesea superstitiosi si aplica obiceiuri hilare. Recent pe o balta am dat de unul care mi-a spus ca a "eliminat" ghinionul pe care lanseta lui de crap adusa din Franta o avea punand un tigan sa scuipe pe cotorul ei. Cica de atunci prinde de rupe! Altul a bagat in interiorul vergii sau a lipit pe lanseta fire din blana cainelui favorit etc.
Voi ce superstitii aveti? Cum rezolvati problema sculelor lovite de..."ghinion"? Stiu ca pare bizar subiectul dar credeti-ma sa mentalitatea pescarului sportiv e marcata de superstitii.
Nu ma refer aici la profesionisti si nici la braconierii cu volti sau carbid, aia stiu ca puterea electricitatii sau a otravei e dovedita stiintific, deci nu au nevoie de ritualuri. Vor avea timp de ele in puscarie, asta daca ajung acolo! :lol:

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 02 Apr 2009, 11:04

io nu am :D :D :D

cele mai bune rezultate le-am avut cand mi s-a urat bafta si succes la greu :D :D :D

si nu am bete cu care nu prind peste ... am 6 bete de rapitor fiecare pt treaba lui, si cu toate am prins incircumstantele respective ....

cand nu prind, nu prind si gata ... nu din cauza batului , sau a urarilor .... mai repede cred ca din cauza neinspiratiei mele si a dezinteresului pestelui :D :D :D

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 02 Apr 2009, 15:43

Bravo, e bine ca nu ai asemenea probleme. Eu am o lanseta de carbon compozit, 2.70, actiune de varf, f. rigida, arunca 50-100 grame, telescopica din 4 bucati. Ei bine, de cate ori am pus aceasta lanseta si am pescuit cu ea, niciodata nu am avut nici macar o muscatura pe acea linie! Si crede-ma ca am testa in multe locuri, pe lacuri unde se prinde crap, somn, salau etc. Cum o inlocuiam cu alta, imediat veneau muscaturile. Ma gandesc sa o iau cu mine la biserica odata cand merg la slujba si dupa aia, sa il rog pe parinte sa dea cu niste agheazma pe ea. Stiu destui pescari si vanatori care cand vine popa cu boboteaza platesc ceva in plus ca sa le stropeasca si ustensilele.

AndyHunter
junior
junior

Mesaj de AndyHunter » 02 Apr 2009, 19:05

Fario_nebunu scrie:Ma gandesc sa o iau cu mine la biserica odata cand merg la slujba si dupa aia, sa il rog pe parinte sa dea cu niste agheazma pe ea. Stiu destui pescari si vanatori care cand vine popa cu boboteaza platesc ceva in plus ca sa le stropeasca si ustensilele.
Dar mai fario_nebunu tu te duci la prins pesti sau la prins ingerasi :shock: de vrei sa iti dea popa cu aghiazma peste bete. Poate iti da din greseala si peste betele "alea bune" de ies dracii :twisted: din ele, si dupa aia te rogi tu la Dumnezeu ... sa mai prinzi cate un peste.

Eu unul nu cred in superstitii, nici macar in vorbele care mi se adreseaza. Uite apropo de asta, am fost odata la un pescuit de clean, si eram 3 insi in masina, la un moment dat soferul a luat o "tanti" (femeie credincioasa de la sat) cu noi in masina pana in satul unde aveam noi sa incepem partida de pescuit. Bun ... Am ajuns in sat si femeia s-a simtit sa plateasca soferului, la care omul politicos a refuzat, ca doar era in drumul nostru. Ok - la care femeia, bucuroasa ca a ajuns acasa a spus: "Multumesc maica, Doamne-ajuta si sa aveti noroc!". Atat le-o fost la amandoi colegii, dupa ce a plecat doamna sa nu o jigneasca, ce sa va spun zici ca le-au intrat la amandoi morcovii cu tot cu frunze, epitete si injuraturi ce au scos din ei de nici Oltu' nu te mai spala. Unu' zicea "ba eu nici nu ma mai duc la pesti", alalalt "asa ba ti-o trebuit sa o iei, ti-am zis io ca poate ne zice vre-o urare". In fine dupa o vreme ne hotaram totusi sa mergem pe malul raului (eram totusi departe de casa, ca de nu cred ca pescuiam in WC acasa), unu' dintre ei a ramas cu mine, iar celalalt a plecat mai in aval. Unde vreau sa ajung este ca la sfarsitul partidei de pescuit, cel care a stat langa mine a prins 2-3 pesti,eu vre-o 7, iar cel care a plecat a ajuns pana in gura Oltului si a prins 14 cleni.
Deci ca sa zic asa, nu stiu de ce au mai scos porumbelu' din gura.
Pana la urma cred ca superstitiile sunt doar niste prostii din capul unora, care au ajuns sa fie in unanimitate acceptate de catre toti pescarii si care (unii) te-ar lua si la bataie daca le-ai ura Noroc! cand se duc la pesti.
Cat despre batul care nu prinde peste, eu zic asa: dute intr-o zi numai cu batul respectiv la pescuit si ai sa vezi ca stie si batu' respectiv sa prinda. :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 02 Apr 2009, 22:18

Ady Hunter, multumesc pentru raspuns, e o idee buna. O sa insist pana ce o sa prind ceva si la lanseta respectiva.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 03 Apr 2009, 10:34

eu nu (mai) cred in superstitii, cu toate ca mai sunt si intamplari care te duc cu gandul la ele...
in copilarie, cand nici nu visam la un bat "fabricat", aveam un bat de corcodus :lol: care castiga detasat lupta cu betele de alun, intotdeauna. tot atunci stiam ca daca pasesti tu sau iti paseste altcineva peste undita, poti sa pleci de la pescuit...

AndyHunter
junior
junior

Mesaj de AndyHunter » 03 Apr 2009, 13:08

Fario_nebunu scrie:Ady Hunter, multumesc pentru raspuns, e o idee buna. O sa insist pana ce o sa prind ceva si la lanseta respectiva.
Cu multa placere Fario_nebunu, cu multa placere. :D

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 03 Apr 2009, 18:04

Mah,la mine nu e vorba de superstitii... :lol: Dar un bat care nu prinde peste in primele 2-3 partide "bune" ...il vand! :shock: :lol: Cele mai bune bete ale mele au prins peste din "prima" si dau cu ele chiar daca uneori sunt mai vechi...mai urate...mai ...norocoase!Asta e. :wink:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 03 Apr 2009, 20:05

trec pe langa o cruce(dumnezeu sa ma ierte chiar nu fac bascalie acum) daca imi fac cruce si privesc spre ea ...sa dus toata ziua de pescuit..... :roll: :roll:
si cum crucea aia este chiar in drumul meu mereu...dativa seama :roll:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 03 Apr 2009, 21:21

eh si tu, ai gasit un motiv/o cauza :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Scrie răspuns