Superstitiile si ritualurile pescarului modern

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Apr 2009, 21:00

pescardeclean scrie: In Roma antica se credea in superstitii la fel ca si acum, existand si un dicton (pe care nu il stiu in latina) inainte deci de aceea.
La fel si la pescuit. daca in momentul in care iti trage pestele tu stingi tigara, atunci ai toate sansele sa-ti faci din asta o superstitie. pot fi date o gramada de exemple. asta este chiar idiot, dar se poate intampla :)
Intr-adevar, romanii nu plecau la razboi pana nu citeau "auspiciile" adica un proet nu taia o gaina neagra si se uita la matzele ei ca sa vada ce sanse de victorie sunt. De asemenea, conta si cum si unde zbura o pasare pe cer la un moment dat.
E clar ca pescarii si vanatorii sunt printre categoriile ocupationale cel mai grav "lovite" de superstitii!
Vad unii soferi care au o placare sadica sa opreasca masina pe un pod si vazand pescari jos le striga din toti bojocii "mult noroc va doresc"! sau "bafta tataie"! Apoi pleaca in graba pt ca sunt pescari care stiu sa arunce un pietroi in sus cu precizie de arc! :lol:

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 06 Apr 2009, 01:24

sa nu te intorci din drum....orice ai face...daca ai uitat ceva acasa...lasal acolo
Eu am uitat batzu odata :lol: logic ca m-am intors dupa el 6km si am avut ziua de pescuit redusa la jumate...dar o meritat :lol:

alexc
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alexc » 06 Apr 2009, 06:10

HellRAISER scrie:sa nu te intorci din drum....orice ai face...daca ai uitat ceva acasa...lasal acolo
Eu am uitat batzu odata :lol: logic ca m-am intors dupa el 6km si am avut ziua de pescuit redusa la jumate...dar o meritat :lol:
Eeee, bine ca nu ai uitat ceva important :lol:

pescardeclean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pescardeclean » 06 Apr 2009, 09:11

Eu zic sa iti lasi batul acasa de fiecare data daca a meritat. poate sa devina si asta o superstitie. :D :D :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Apr 2009, 13:32

pescardeclean scrie:Eu zic sa iti lasi batul acasa de fiecare data daca a meritat. poate sa devina si asta o superstitie. :D :D :lol:
Doar capul sa nu ti-l uiti! :lol:

AndyHunter
junior
junior

Mesaj de AndyHunter » 06 Apr 2009, 18:50

pescardeclean scrie:Ieri, mi-am descoperit o superstitie pe care nu o cunosteam pana am citit topicul.
dupa ce imi aranjez unditele obisnuiesc sa trec peste ele si tot timpul cu dreptul prima data.
nu stiu cat succes imi aduce treba asta, dar nici nu strica :roll:
pescardeclean trebuie sa ai mare grija :shock: cum treci peste bete, ca daca cumva te impiedici si calci pe unul dintre ele, atunci sa vezi ce superstitie mai ai tu "cu dreptul inainte". :D :D :D

AndyHunter
junior
junior

Remember ...

Mesaj de AndyHunter » 06 Apr 2009, 19:10

Pana la urma pestii nu stiu cine si cu ce pescuieste de pe mal, daca ti-ai uitat batu' acasa nu-i bai, iei o pocie de alun sau de salcie, legi in varful ei o bucata de nailon si un ac, bagi in el o goanga (pe care o calci pe drum fara sa vrei, cand te grabesti sa ajungi la balta) si arunci "superba" montura in apa, in asteptarea pestelui. Daca mai prinzi si un peste atunci te-ai dat naibii, satisfactia este mai mare decat orice (ai facut o montura ca la mama acasa - si ai mai prins si un peste cu ea).
Si uite asa iti aduci aminte de frumoasa copilarie cand mergeai la pesti, copil fiind, cu cizmele pana la genunchi, cu pantalonii gauriti :o , nu aveai lansete adevarate (sau lanseta pe care acum ai uitat-o acasa :lol: ), aveai si tu acolo un bat si erai mare pescar - cine mai era ca tine ... 8) :D :D . Prindeai vre-o 2 porcoi, cativa creieti si erai fericit de mama focului - nu aveai nici o superstitie ...

puland
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de puland » 06 Apr 2009, 20:12

Ion Creanga fishing ... :)

pescardeclean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pescardeclean » 06 Apr 2009, 20:19

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la betele cu care nu mai pescuiesc ma apuca nostalgiile. nu ca nu as mai prinde cu ele, doar cum zice Adyhunter, pestii nu stiu ce ai tu pe mal, dar confortul, bata-l vina :!: :D :)

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 07 Apr 2009, 00:44

Cand eram copil desi aveam bete din alun sau - culmea luxului - din bambus, eventual cu mulineta gen rasnita (cu tambur mobil, rotunda) legata cu sfaoara de cotor, prindeam uneori atata peste la care azi doar...visez. Aveau apele mai mult peste, asta e clar!
Unchiu-meu, acum pensionar, care m-a invatat cum sa fac o undita imi zicea mereu ca nu batul, lanseta conteaza ci carligul si firul, pentru ca de astea da pestele in apa. lectia lui: niciodata sa nu faci rabat de la calitate, alege carlige straine, scumpe gen VMC sau Mustad, nylon bun gen Tortue, Damyl (asta se gasea pe atunci...in consignatii). Cred ca inca e valabila optiunea...

Scrie răspuns