Superstitiile si ritualurile pescarului modern

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

pescardeclean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pescardeclean » 07 Apr 2009, 07:25

Subscriu la tot ce a spus Domnul Fario_nebunu. Corect :(

adrian25
senior
senior

Mesaj de adrian25 » 07 Apr 2009, 07:40

cred ca mai mult valabil la stationar, la spinning se schimba putin treaba.......
NU POTI ALEGE SA IMBATRANESTI SAU NU;
DAR POTI ALEGE SA EVOLUEZI

AndyHunter
junior
junior

Mesaj de AndyHunter » 07 Apr 2009, 08:56

Fario_nebunu scrie:Cand eram copil desi aveam bete din alun sau - culmea luxului - din bambus, eventual cu mulineta gen rasnita (cu tambur mobil, rotunda) legata cu sfaoara de cotor, prindeam uneori atata peste la care azi doar...visez. Aveau apele mai mult peste, asta e clar!
Unchiu-meu, acum pensionar, care m-a invatat cum sa fac o undita imi zicea mereu ca nu batul, lanseta conteaza ci carligul si firul, pentru ca de astea da pestele in apa. lectia lui: niciodata sa nu faci rabat de la calitate, alege carlige straine, scumpe gen VMC sau Mustad, nylon bun gen Tortue, Damyl (asta se gasea pe atunci...in consignatii). Cred ca inca e valabila optiunea...
Foarte bine punctat Fario_nebunu, cele mai importante sunt acele si firele, aici sunt si eu de acord cu tine. :D

pescardeclean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pescardeclean » 07 Apr 2009, 09:45

adrian25 scrie:cred ca mai mult valabil la stationar, la spinning se schimba putin treaba.......
Ai dreptate, dar ca si copil nici nu auzisem de spinning. Stationarul era echivalent cu pescuitul.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 07 Apr 2009, 19:28

Fario_nebunu scrie:Cand eram copil desi aveam bete din alun sau - culmea luxului - din bambus, eventual cu mulineta gen rasnita (cu tambur mobil, rotunda) legata cu sfaoara de cotor, prindeam uneori atata peste la care azi doar...visez. Aveau apele mai mult peste, asta e clar!
Unchiu-meu, acum pensionar, care m-a invatat cum sa fac o undita imi zicea mereu ca nu batul, lanseta conteaza ci carligul si firul, pentru ca de astea da pestele in apa. lectia lui: niciodata sa nu faci rabat de la calitate, alege carlige straine, scumpe gen VMC sau Mustad, nylon bun gen Tortue, Damyl (asta se gasea pe atunci...in consignatii). Cred ca inca e valabila optiunea...
mare adevar.....
totusi,comorile alea in consignatii???? :shock: :shock: :shock:
pai astea erau marfa de contrabanda,se vindeau pe sub mana si trebuia sa ma rog de un nene sa accepte sa imi cumpere si mie (de la cineva,care le avea de la altcineva.....) 5-10 carlige care costau cat economiile mele pe o luna de zile,de fir Tortue sau Damyl nici nu putea fi vorba,trebuia sa muncesc toata vacanta pt o rola :cry:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 07 Apr 2009, 22:14

adiwolf scrie:
mare adevar.....
totusi,comorile alea in consignatii???? :shock: :shock: :shock:
pai astea erau marfa de contrabanda,se vindeau pe sub mana si trebuia sa ma rog de un nene sa accepte sa imi cumpere si mie (de la cineva,care le avea de la altcineva.....) 5-10 carlige care costau cat economiile mele pe o luna de zile,de fir Tortue sau Damyl nici nu putea fi vorba,trebuia sa muncesc toata vacanta pt o rola :cry:
Va multumesc tuturor pentru comentariile pozitive, intr-adevar am retinut aceste idei si m-au marcat! Se gaseau in anii 80, pe sub mana, si VMC si Tortue, mulinete Mitchell si DAM, le aduceau diversi tovarasi din Occident sau din Turcia, ori din tarile arabe. Stiu de unul care prin 88 a fost la Abu Dhabi si a venit fericit cu scule occidentale la preturi destul de mici! Nylonele astea nu erau chiar asa scumpe, e drept ca azi sunt mai ieftine raportate la cat castig, insa nu erau chiar exorbitante! :lol:

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 07 Apr 2009, 23:28

da,dar nu ti cont totusi ca pe vream aceea eram copil de scoala si bani de buzunar sau ciunga,canci.
iar ca sa faci un ban in vacante trebuia sa muncesti tot sub indrumarea si obladuirea statului comunist,deci bani mai putini.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 08 Apr 2009, 09:18

adiwolf scrie:da,dar nu ti cont totusi ca pe vream aceea eram copil de scoala si bani de buzunar sau ciunga,canci.
iar ca sa faci un ban in vacante trebuia sa muncesti tot sub indrumarea si obladuirea statului comunist,deci bani mai putini.
Da, asa e. Eu mai "subtilizam" cate 50-100 lei din plicul pe care tata il tinea la el in dulap. De regula nu ii numara si eu nu ma lacomeam, asa ca incet incet m-am dotat cu tot ce trebuia. Cand am ajuns student prin 1992 primele burse luate s-au dus tot pe scule. Fiind braconier nu trebuia sa mai dau bani si pentru permise, autorizatii etc. Doar ocazional amenzi, insa de regula am scapat si de astea. Acum ca am sarit bine de 30 de anisori si nu mai am forma fizica de la 20 de ani, nu mai fac suta de metri in 12 secunde ci in vreo 16 sau 18, sar mai greu peste obstacole etc am inceput sa mai cumpar si permise. :lol: Ce vremuri si copilaria asta....parca e si pacat cand esti copil sa nu incepi cu undite din alun si ca braconier sadea. Mai tarziu o sa ai timp si sa respecti legea, nu e nici o graba. Ideal e sa incepi sa o respecti cand devii pensionar si ai reduceri sau gratuitate la permise. Zic bine? :lol:

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 08 Apr 2009, 18:51

:lol: :lol:

stai sa vezi dupa ce treci de 40 :wink:

AndyHunter
junior
junior

Mesaj de AndyHunter » 08 Apr 2009, 21:17

Fario_nebunu scrie: "..." Ce vremuri si copilaria asta....parca e si pacat cand esti copil sa nu incepi cu undite din alun si ca braconier sadea. Mai tarziu o sa ai timp si sa respecti legea, nu e nici o graba. Ideal e sa incepi sa o respecti cand devii pensionar si ai reduceri sau gratuitate la permise. Zic bine? :lol:
Eu zic sa incepem sa respectam legea de azi, si sa ii "educam" si pe altii sa o respecte, in sensul ca, sa respectam nu legea in sine ci sa respectam pestii - in conditiile actuale, dupa densitatea braconierilor, inclin sa spun ca degeaba o sa fim pescari care respecta legea "la pensie" pentru ca, mai mult ca sigur, pestii vor deveni istorie, sau cei care or sa supravietuiasca, vor fi pe cale de disparitie si vor avea bodyguarzi. :lol:
Si parerea mea este ca, copii trebuie sa fie invatati sa respecte natura de mici. Nu uitati ca intotdeauna, si subliniez intotdeauna, copilul face ceea ce vede la parinti. Daca parintele nu respecta natura, 90% ca nici copilul nu va respecta natura, la randul lui.

Pentru unii este foarte, foarte greu sa respecte natura. Pacat ...

Scrie răspuns