Mesaj
de Taz-Mania » 24 Mai 2006, 10:46
Vanatorii de braconieri
Vanatoarea, ca si pescuitul, este o pasiune, dar braconajul este un viciu. Diferenta dintre ele este mica si multi ajung sa fie stapaniti de patima care-i impinge sa incalce legea. De acolo, cale de intoarcere nu mai exista. Un braconier care aprins gustul fructului oprit traieste cu el in sange toata viata.
Aceasta meteahna e veche de cand lumea", spune comisarul Gheorghe Sava, seful Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Bihor. „Si va persista. Insa la noi in judet este departe de a ajunge un fenomen infractional" a mai declarat seful „vanatorilor de braconieri". Actiunile de prevenire si combatere a braconajului au dat roade in Bihor.
Ultimii trei ani au insemnat, conform rapoartelor statistice ale Politiei, o diminuare constanta a numarului de cazuri de braconaj in judet. „Suntem cu ochii pe voi!" le transmite Sava celor care se joaca cu legea. Si, se vede.
Tot mai putini
Numarul cazurilor de braconaj cinegetic sau piscicol din Bihor s-a diminuat in 2004 si primul trimestru al acestui an cu peste 25%, comparativ cu 2003. Statisticile arata ca, in ultimele cinci trimestre, in judet au fost constatate un numar de 48 de infractiuni la Legea 103/1996, a fondului cinegetic, si Legea 192, a fondului piscicol.
Au fost aplicate un numar de 160 de sanctiuni specifice, la care se mai adauga alte 130 pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Politistii spera ca actiunile preventive derulate in colaborare cu Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor si Directia Silvica Oradea, principalii administratori ai fondurilor de vanatoare si piscicole din judet, sa mentina o tendinta de descrestere a acestei practici infractionale.
..........In capcana oamenilor legii a cazut M.M., localnic, care iesise la vanatoare de caprior. Omul avea o arma artizanala, calibrul 16 mm si cartuse confectionate tot artizanal. Un alt caz a fost depistat in noaptea de 18/19 septembrie 2004, in zona Marghita, cand au fost prinsi in flagrant A.C. si B.L., membri vanatori in cadrul Ocolului Silvic Marghita care iesisera la braconaj nocturn.
Asupra lor a fost gasit un adevarat arsenal, doua pusti de vanatoare si peste 50 de cartuse. Un alt caz, de data aceasta de braconaj piscicol, a fost depistat la Fegernic, unde, in noaptea de 15/16 aprilie 2004, au fost prinsi trei braconieri. Cei trei pescuiau cu setci si aveau deja in portbagajul masinii peste 160 de kilograme de peste.
Braconierii, ca specie
........Braconierii care atenteaza la fondul piscicol sunt o alta categorie de infractori. Cu toata asprimea controalelor oamenilor legii, cursurile de apa curgatoare si baltile bihorene sunt saracite constant de peste.
Braconierii actioneaza cu setci, prostovoale si chiar cu dinamita ori curent electric, decimand populatia piscicola a judetului.
Patima braconajului ii face pe multi sa nu ia in seama riscurile la care se expun, cu toate ca legea prevede sanctiuni usturatoare care pot merge pana la detentie. „Acest viciu nu va fi eradicat definitiv niciodata" a conchis Sava.
„Este pacat sa ne amagim cu gandul ca vor veni vremuri in care nu vor exista braconieri. Sunt oameni care traiesc doar pentru asta. Este o ciudatenie, dar o realitate pe care trebuie sa o acceptam".
Gazeta de Oradea, Sorin Sotoc, 16 mai 2005
[quote][/quote]