spinning apel
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
- vanatoruldepesti
- veteran
spinning apel
Ca o informatie, pe Olt, s-a cam terminat cu vobleritul. Am fost patru zile la rand la pescuit si abia daca am prins 10 cleni, din care a trebuit sa le dau drumul la sase, pentru ca nu cred ca aveau mai mult de 200g. Am incercat apoi si la pestisor si in cinci ore am prins trei cleni, dintre care doi de 3-400g si unul un pic mai mare decat carligul. Acum, fac un apel la intelegerea vostra si v-as ruga din suflet sa incercati sa explicati si altora cele ce urmeaza.
Pentru ca, dintre toti pestii, cele mai mari satisfactii mi le-a oferit cleanul, am o datorie morala fata de acest peste pe care il respect extraordinar de mult. Imi pare nespus de rau cand aud de la pescarii batrani de pe Olt ca au vazut in plasele braconierilor cleni de 3 - 4kg, sau cleni fara solzi pe corp, scapati din setcile monofilament. Pe Olt s-au construit de-a lungul timpului foarte multe baraje si se pare ca se vor mai construi. In curnad (7-8 ani), Oltul va fi tot un dig de beton, de la un capat la celalat. Astfel, este evident ca habitatul cleanului a fost distrus. In urma falimentului combinatului de la Fagaras au aparut pe Olt(cel putin in judetul Valcea) specii de pesti precum salaul, avatul, stiuca si scobarul. Aceste specii, mult mai agresive decat cleanul, au intrat si ele violent in habitatul acestuia, determinandu-l sa-si schimbe zona de vietuire. Acum cand se apropie iarna, pescarii de clean stiu ca acest peste se retrage, din pricina apei reci si din lipsa energiei, in portiunile din rauri unde apa "balteste", in asteptarea hranei. Aceste vaduri au fost ocupate de scobar, peste de card parsiv, iar cleanul a fost determinat sa stea in perioada rece, cat si in cea calda, pe curentul Oltului. Chiar daca nu ma pricep la piscicultura, va pot spune ca nu cred ca un clean se poate adapta la noile coordonate. Puietul acestei specii, obisnuite sa domneasca in voie pe Olt, este atacat de stiuca, avat si salau, iar exemplarele mari sunt fortate sa migreze in functie de comportamentul celorlati rapitori si al scobarului. Toate acestea, ca o parere strict personala, vor conduce in scurt timp, daca nu la disparitia cleanului, la imputinarea evidenta a exemplarelor. Pentru ca nu putem interveni in inertia biosferica, fac un apel la toti cei ce pot si vor sa ma inteleaga, de a elibera orice exemplar de clean cu o greutate mai mica de 4-500g. Este singurul mod de a ajuta putin aceasta specie, ce sunt sigur ca nu numai mie, ci si dumneavoastra, v-a dat numeroase satisfactii. Va multumesc din tot sufletul!!!
Pentru ca, dintre toti pestii, cele mai mari satisfactii mi le-a oferit cleanul, am o datorie morala fata de acest peste pe care il respect extraordinar de mult. Imi pare nespus de rau cand aud de la pescarii batrani de pe Olt ca au vazut in plasele braconierilor cleni de 3 - 4kg, sau cleni fara solzi pe corp, scapati din setcile monofilament. Pe Olt s-au construit de-a lungul timpului foarte multe baraje si se pare ca se vor mai construi. In curnad (7-8 ani), Oltul va fi tot un dig de beton, de la un capat la celalat. Astfel, este evident ca habitatul cleanului a fost distrus. In urma falimentului combinatului de la Fagaras au aparut pe Olt(cel putin in judetul Valcea) specii de pesti precum salaul, avatul, stiuca si scobarul. Aceste specii, mult mai agresive decat cleanul, au intrat si ele violent in habitatul acestuia, determinandu-l sa-si schimbe zona de vietuire. Acum cand se apropie iarna, pescarii de clean stiu ca acest peste se retrage, din pricina apei reci si din lipsa energiei, in portiunile din rauri unde apa "balteste", in asteptarea hranei. Aceste vaduri au fost ocupate de scobar, peste de card parsiv, iar cleanul a fost determinat sa stea in perioada rece, cat si in cea calda, pe curentul Oltului. Chiar daca nu ma pricep la piscicultura, va pot spune ca nu cred ca un clean se poate adapta la noile coordonate. Puietul acestei specii, obisnuite sa domneasca in voie pe Olt, este atacat de stiuca, avat si salau, iar exemplarele mari sunt fortate sa migreze in functie de comportamentul celorlati rapitori si al scobarului. Toate acestea, ca o parere strict personala, vor conduce in scurt timp, daca nu la disparitia cleanului, la imputinarea evidenta a exemplarelor. Pentru ca nu putem interveni in inertia biosferica, fac un apel la toti cei ce pot si vor sa ma inteleaga, de a elibera orice exemplar de clean cu o greutate mai mica de 4-500g. Este singurul mod de a ajuta putin aceasta specie, ce sunt sigur ca nu numai mie, ci si dumneavoastra, v-a dat numeroase satisfactii. Va multumesc din tot sufletul!!!
Daca doriti sa faceti un bine cleanului, trebuie eliberate in primul rind exemplarele mari. Cleanul ajunge in 3-4 ani la maturitate sexuala (femela), masculul ceva mai repede. In conditii optime, ajunge la 500g in 7-8 ani, in care a dovedit ca stie sa faca fata conditiilor. Rapitorii amintiti, in special avatul si salaul, vor ataca doar puietul de clean.
- vanatoruldepesti
- veteran
Bogdane, imi este teama ca daca eliberam exemplarele mari, asa cum propui tu (ceea ce, de fapt, este si logic), intervenim prea mult in treburile lu' Mama Natura. Si mai imi este teama de un lucru: clenii mari nu pot trece prin ochiurile setcilor!!! Oricum, asta este o solutie foarte buna ce implica o vointa extraordinara. Ma bucur ca ai scris asta, pentru ca vor vedea toti ca mai sunt pescari ce gandesc "catch and release".
- vanatoruldepesti
- veteran
- vanatoruldepesti
- veteran
Todi, nu stiu cum este pe Jiu, dar crede-ma ce iti spun:pe Olt, cel mai mare dusman al cleanului este scobarul, pentru ca este un peste de card, are un comportament agresiv si ocupa vadurile cleanului. Poti intreba orice pescar de pe Olt (din judetul Valcea), despre asta. Oltul s-a ingustat foarte mult si au disparut cca 50-60% din vadurile de clean. Nu mai este, asa cum spun pescarii batrani "Oltul Olt". Ti-am spus, nu ma pricep aproape deloc la piscicultura, dar am observat, ca si alti pescari, ca in vechile vaduri ale cleanului se prind numai exemplare mari de scobar. Tot ceea ce incerc eu este sa ma revansez cumva, oricum, fata de acest peste.
Salut, vanatoruledepesti.... Situatia de pe Olt nu este una izolata... asemenea situatii se intalnesc pe majoritatea raurilor din tara, cred. Un exemplu l-as da pentru raul Buzau, unde am pescuit in copilarie foarte mult la clean. Acum... nu e vorba ca nu mai sunt vaduri de clean, dar nu mai e nici clean. Acum vreo 10-15 ani in urma vedeai o multime de puiet de clean (clenuti) la maluri, ii vedeai in carduri pe langa malurile inalte, nu exista sa arunci un betisor in apa la umbra unui anin de pe mal si sa nu sara la el clenutul. Asa testam eu locul. Acum... rar sunt si mici. Este un peste pe cale de disparitie , parerea mea....
Sunt cativa ani buni de cand nu am mai prins clean la kilogram. Cel putin, in toamna asta (prin septembrie) dadeam la rotativa ca in fantana. Nu exista asa ceva inainte...
Scobar, este, intr-adevar foarte mult... Nu stiu cat de agresiv este acest peste, dar stiu ca in viitura din vara s-a prins foarte, foarte mult scobar pe la maluri, cu mana sau cu plasa. Nu stiu cat de adevarat o fi, dar din spusele cuiva, un om a prins cu plasa 150Kg scobar, in cateva ore cat a tinut viitura.
Scobarul, este, intr-adevar un peste care rezista...
cat despre clean... si mie imi pare foarte rau de disparitia acestui peste, foarte drag mie.
Sunt cativa ani buni de cand nu am mai prins clean la kilogram. Cel putin, in toamna asta (prin septembrie) dadeam la rotativa ca in fantana. Nu exista asa ceva inainte...
Scobar, este, intr-adevar foarte mult... Nu stiu cat de agresiv este acest peste, dar stiu ca in viitura din vara s-a prins foarte, foarte mult scobar pe la maluri, cu mana sau cu plasa. Nu stiu cat de adevarat o fi, dar din spusele cuiva, un om a prins cu plasa 150Kg scobar, in cateva ore cat a tinut viitura.
Scobarul, este, intr-adevar un peste care rezista...
cat despre clean... si mie imi pare foarte rau de disparitia acestui peste, foarte drag mie.
In alta ordine de idei, sunt multe zone unde cleanul isi extinde arealul peste cel al pastravului. Acolo se plang oamenii ca nu mai este pastrav din cauza cleanului. Am vazut si eu fenomenul la Poiana Marului de exemplu. Am inteles ca si in zona Clujului se intampla asta. Acolo pescarii ar da orice sa scape de clean in favoarea pastravului care e tot mai putin saracu.
Pastravii nu dispar din cauza cleanului ci din cauza omului. Cleanul nu face decit sa umple un spatiu ecologic lasat liber.
Deci extinderea cleanului nu este cauza disparitiei pastravului ci consecinta.
Chestia asta a fost observata pe multe riuri de aici din Franta, toti pescarii au sarit sa masacreze clenii. Dupa studii serioase duse de ministerul agriculturii s-a vazut ca pastravii au disparut mai intii din cauza amenajarilor facute de om, si pe urma, cum natura nu suporta vidul, au aparut clenii.
Chestia cu clenii si scobarii e la fel. Scobarii sunt de vina ca debitul Oltului a scazut in mod dramatic ? Sau barajele facute complect aiurea tot de oameni ? Pe vremea cind nu erau baraje era loc in Olt pentru toti pestii.
Deci extinderea cleanului nu este cauza disparitiei pastravului ci consecinta.
Chestia asta a fost observata pe multe riuri de aici din Franta, toti pescarii au sarit sa masacreze clenii. Dupa studii serioase duse de ministerul agriculturii s-a vazut ca pastravii au disparut mai intii din cauza amenajarilor facute de om, si pe urma, cum natura nu suporta vidul, au aparut clenii.
Chestia cu clenii si scobarii e la fel. Scobarii sunt de vina ca debitul Oltului a scazut in mod dramatic ? Sau barajele facute complect aiurea tot de oameni ? Pe vremea cind nu erau baraje era loc in Olt pentru toti pestii.