Din cate stiu eu situatia de pe Olt, acolo barajele au o influenta mare, chiar daca nu e foarte vizibila de la suprafata. Si factorul cel mai important cred ca e colmatarea.
In primul rand s-a gresit cand s-au facut barajele din amonte dupa cele din aval. In felul asta barajele din aval s-au colmatat cand s-a lucrat la cel din amonte. In al doilea rand au fost gresit proiectate si asta a dus din nou la colmatare.
Cleanul nu sta in vaduri colmatate. Asa ca daca vadurile care ii placeau acum cativa ani s-au colmatat, cleanul le-a eliberat si acolo au aparut scobarii, ca era loc gol si pe gustul lor.
Ce s-a intamplat la noi, in zona Clujului? Defrisarile masive si necontrolate au lasat muntii goi si asta a dus la viituri dupa fiecare ploaie mai zdravana. Asta a afectat salmonidele din zona. Asta si braconajul feroce al localnicilor si nu numai, coroborate cu lipsa popu-
larilor dupa '89. Asa ca s-a facut loc si a venit cleanul sa se dezvolte. Nefiind asa pretentios ca salmonidele, s-a adaptat bine si s-a inmultit teribil. Mai sunt ceva pastravi ramasi pe ici pe colo, dar cum arunci musca pe apa sare cleanul la ea, densitatea de clean fiind mult mai mare, asa ca e greu sa mai prinzi si cate un pastrav.
Ce-ar fi sa luam niste cleni de la noi sa-i ducem la Valcea?

Cat priveste pestii care e bine sa fie eliberati, fara sa fiu specialist, si eu cred ca cei mari sunt mai importanti pentru supravietuirea speciei, ei producand icre multe si sanatoase. Nu degeaba proprietarii de balti sau pastravarii isi protejeaza reproducatorii, exemplarele mari care le dau generatiile viitoare.
Asa ca pentru a proteja specia, daca tot e sa retin ceva peste pentru acasa as retine exemplarele de marime medie. Acum depinde ce inseamna medie la voi, ca inteleg ca n-a mai ramas mare lucru. Aici la Cluj, fiindu-mi mult mai drag pastravul, prefer sa mananc clean si sa eliberez pastravii. Normal ca nici cleanul nu-l retin tot, ci numai cat am nevoie.