spinning apel
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Prin 1973 sau 74 am vizitat toata valea Oltului, de la izvor pina la Dunare.
Partea dintre Caracal si Corabia o frecventam mai des pentru ca aveam niste unchi prin regiune care mai pescuiau.
Nu-mi aduc aminte sa fi fost vreun baraj pe Olt pe acele vremuri. Era insa o frumusete de riu care traversa regiuni deosebit de frumoase. Partea dinspre cimpie, pe care o cunosteam mai bine, era impadurita de-a lungul riului. Era natural si asta impiedica eroziunea solului. Albia riului se muta de la un an la altul dar in limitele luncii. Asa e normal sa fie.
In 95 venind in tara cu masina, am urmat valea Oltului din Ardeal pina la Corabia. Numai baraje dintre care unele colmatate, maluri betonate, nici un copac. De atunci nici n-am mai venit prin tara. Prefer sa ramin cu amintirile, placute, din copilarie.
A cui o fi vina ca a ajuns riul in acest hal ? A cleanului sau a scobarului ?
Partea dintre Caracal si Corabia o frecventam mai des pentru ca aveam niste unchi prin regiune care mai pescuiau.
Nu-mi aduc aminte sa fi fost vreun baraj pe Olt pe acele vremuri. Era insa o frumusete de riu care traversa regiuni deosebit de frumoase. Partea dinspre cimpie, pe care o cunosteam mai bine, era impadurita de-a lungul riului. Era natural si asta impiedica eroziunea solului. Albia riului se muta de la un an la altul dar in limitele luncii. Asa e normal sa fie.
In 95 venind in tara cu masina, am urmat valea Oltului din Ardeal pina la Corabia. Numai baraje dintre care unele colmatate, maluri betonate, nici un copac. De atunci nici n-am mai venit prin tara. Prefer sa ramin cu amintirile, placute, din copilarie.
A cui o fi vina ca a ajuns riul in acest hal ? A cleanului sau a scobarului ?
90% din energie se produce in centrale nucleare. Nu stiu daca e bine sau nu dar in orice caz nu se mai construesc baraje, mai mult, se demoleaza in fiecare an.
Chiar unde sunt baraje, nu a fost totul betonat, toti copacii taiati etc. Ajungi totusi intr-un cadru salbatic unde ai chef sa pescuiesti.
Barajele contruite aici nu au fost facute unul dupa altul incit daca dai drumul la apa pe cel mai la amunte sa se colmateze celelalte.
Oricum de fiecare data cind este golit un baraj pentru a se decolmata, oriunde s-ar gasi, in avalul barajului este o catastrofa ecologica.
Stiu bine ca nu voi sunteti de vina pentru situatia asta. Nu au fost construite de generatia voastra si nici de regimul de astazi. Ar fi insa o eroare sa se continue aceste constructii. La barajele existente ar trebui amenajate scari pentru pesti. Dar asta-i vis. Stiu ca nu sunt bani.
Ideal ar fi ca ele sa dispara si replantata lunca Oltului asa cum a fost. Dar pina atunci or mai trece citeva generatii.
Chiar unde sunt baraje, nu a fost totul betonat, toti copacii taiati etc. Ajungi totusi intr-un cadru salbatic unde ai chef sa pescuiesti.
Barajele contruite aici nu au fost facute unul dupa altul incit daca dai drumul la apa pe cel mai la amunte sa se colmateze celelalte.
Oricum de fiecare data cind este golit un baraj pentru a se decolmata, oriunde s-ar gasi, in avalul barajului este o catastrofa ecologica.
Stiu bine ca nu voi sunteti de vina pentru situatia asta. Nu au fost construite de generatia voastra si nici de regimul de astazi. Ar fi insa o eroare sa se continue aceste constructii. La barajele existente ar trebui amenajate scari pentru pesti. Dar asta-i vis. Stiu ca nu sunt bani.
Ideal ar fi ca ele sa dispara si replantata lunca Oltului asa cum a fost. Dar pina atunci or mai trece citeva generatii.
Hop si eu....
Vanatorule.....daca e vorba de Poiana Marului la 30 km de Sibiu catre Valcea.....atunci e mai de graba Valea Marului...iar daca nu, inseamna ca eu confund....asta asa ca o paranteza....ce vroiam sa spun este ca si eu cunosc destul de bine Oltul intre Valcea si Sibiu, in special zona Cornetu-Caineni-Raul Vadului unde pescuiesc de aproape 15 ani si , intradevar am observat si eu ca au aparut specii pe care nu le mai vazusem pe acolo...scobar, avat, salau am vazut si prins, stiuca si somn nu am vazut dar am auzit pe la pescarii din zona....ce sa spun...nu pot decat sa ma bucur, iar despre ingrijorarea ta in legatura cu disparitia cleanului...nu stiu ce sa zic , dar dupa cum a zis si todi...aici la noi ..pe jiu, cleanul si scobarul convietuiesc ca fratii
, probabil ca pe olt inca nu s-au cunoscut bine....
si lasand gluma la o parte, sunt de acord cu initiativa ta, dar dupa cum spunea un antepostator(ce cuvant am inventat....
)...un clean de 500g nu prea scapa din setca....si cred ca si lui i-ar place mai mult in juvelnic la tine decat in sac la braconier...
Numai bine si sa aveti fire intinse!!!
Vanatorule.....daca e vorba de Poiana Marului la 30 km de Sibiu catre Valcea.....atunci e mai de graba Valea Marului...iar daca nu, inseamna ca eu confund....asta asa ca o paranteza....ce vroiam sa spun este ca si eu cunosc destul de bine Oltul intre Valcea si Sibiu, in special zona Cornetu-Caineni-Raul Vadului unde pescuiesc de aproape 15 ani si , intradevar am observat si eu ca au aparut specii pe care nu le mai vazusem pe acolo...scobar, avat, salau am vazut si prins, stiuca si somn nu am vazut dar am auzit pe la pescarii din zona....ce sa spun...nu pot decat sa ma bucur, iar despre ingrijorarea ta in legatura cu disparitia cleanului...nu stiu ce sa zic , dar dupa cum a zis si todi...aici la noi ..pe jiu, cleanul si scobarul convietuiesc ca fratii

Numai bine si sa aveti fire intinse!!!
Din ce am observat eu vis-a-vis de clean, acest peste nu se prea prinde cu plasele, e destul de siret. La japca sau cu furculita, iarna, nu stiu sa se fi prins vreodata. Cred ca principala cauza a disparitiei acestui peste nu este braconarea atat cat distrugerea habitatului natural, astfel incat, el nu mai poate ajunge sa-si depuna icrele si/sau acestea sa eclozeze. Pai, sa zic asa, in cazul unui baraj , pe un rau, apa creste si descreste zilnic. Se stie ca pestele urca cand creste apa. Daca el isi depune icrele in momentul cand apa e crescuta, atunci aceste, in momentul scaderii apei raman pe uscat. Poate fi o cauza si asta, zic si eu...razvan scrie:..un clean de 500g nu prea scapa din setca....si cred ca si lui i-ar place mai mult in juvelnic la tine decat in sac la braconier...
Oricum, vanatorule, te inteleg... Mi-a placut si imi place foarte mult sa merg la pescuit de clean. e un peste frumos, care , daca dai de el, "da" si el in tine

ei..!! atunci sa trag si eu o concluzie....deci cleanu are de suferit cel mai mult din cauza modificarii habitatului sau natural...in principiu din cauza construirii barajelor...daca imi aduc bine aminte pe o distanta de 15km intre Cornetu si Caineni sunt 2 baraje in constructie si unul in functiune deci peste 3-4 ani pe o distanta de 15km vor fi nici mai mult nici mai putin de 3 baraje...lucru ft daunator pt clean dupa concluzia trasa de mine...si atunci inseamna ca nici pescarul..nici braconierul...nici scobarul nu este de vina pt imputinarea populatiei de clean cat sistemul energetic din Romania...si atunci pe cine dam vina ...pe Electrica sau pe Hidroconstructia
...mai mult decat atat vreau sa spun ca ai perfecta dreptate Paule...si pt mine ca si pt multi pescari de rapitor, cred, cleanu ramane "prima dragoste" care nu se uita niciodata pt ca atunci cand eu prindeam primul clean nici nu auzisem de salau, somn sau avat...
numai bine

numai bine
Nu'i mai duceti grija, e un peste care se adapteaza constant. De braconat nu poate fi braconat, singura problema a lui - pe moment, dupa aceea se adapteaza - este intr'adevar modificarea habitatului si pescuitul primavara tarziu, in viituri. Am facut destule pagube anii trecuti la clean imediat dupa prohibitie; in celelalte anotimpuri dai mai greu de el si e mai mofturos.
Adaptarea cleanului am vazut'o pe Oltet, unde colmatarea din gura de varsare in Olt, namolul mult si baltirea apei l'au impins din ce in ce mai in amonte, iar in zona Bals a inceput sa se prinda clean in draci, unde apa e mai murdara si teoretic nu prea are ce cauta. Jiul e plin de clean, si e pescuit la greu.
Numai bine!
Adaptarea cleanului am vazut'o pe Oltet, unde colmatarea din gura de varsare in Olt, namolul mult si baltirea apei l'au impins din ce in ce mai in amonte, iar in zona Bals a inceput sa se prinda clean in draci, unde apa e mai murdara si teoretic nu prea are ce cauta. Jiul e plin de clean, si e pescuit la greu.
Numai bine!
Da, intradevar cleanul se adapteaza destul de bine. Sa nu fie otravit (cum se intampla pe raurile mici) pentru ca daca a rezistat la namolul care curgea pe Jiu, nu il termina cateva lacuri colmatate. In Tg.Jiu, intr-un lac colmatat 95% traieste clean destul de mare, peste 1 kg, care sigur a crescut aici, unde pana in 2004 venea peste el toata mizeria rezultata din spalarea carbunelui.
- vanatoruldepesti
- veteran
Domnule Tudor, despre Oltul de care vorbiti dumneavoastra imi aduc aminte si eu, dar foarte vag. Discutiile de aici ma fac sa iau camera de luat vederi si sa filmez, cat mai am timp, Oltul macar asa cum este el acum. Cred ca, peste 9-10 ani, imaginile mele vor deveni imagini de arhiva. Cu siguranta, una dintre cele mai mari probleme ale populatiei piscicole de pe Olt este construirea de baraje si implicit colmatarea. Cineva spunea mai devreme de taierea pomilor de pe versanti, actiune ce a permis viiturilor sa actioneze asupra vadurilor. Dupa cum observati, in Romania, avem probleme uriase. Speram ca acum, inainte de aderarea la UE sa ni se impuna sa intram in normalul tarilor civilizate, insa Guvernul i-a pacalit si pe negociatorii UE. Am dus personal o caseta cu aspecte de braconaj si poluarea la sediul Uniunii Europene, dar de atunci nu am mai auzit nimic. Cineva mi-a spus:"vrei tu sa opresti negocierile cu UE? Asta vrei sa faci?". Eu nu am vrut decat sa-i determin pe negociatorii UE, care au spus ca aspectele legate de mediu sune extrem de importante, sa ii oblige pe ignorantii si banditii de la noi sa miste ceva. Daca eu v-as spune ce a iesit pana la urma din treaba asta... va luati pasapoartele si emigrati!