Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
O veste buna in acest sens:Tavi scrie: Iar cu popularile e un cerc vicios, toti spun ca vor dar sunt putini dispusi sa scoata un ban din buzunar pentru asta.
Si ar mai fi ceva de zis: pe de o parte nu vrei sa platesti permis sau sa fie cat mai ieftin dar vrei sa se ocupe cineva de ape. Iarasi cerc vicios.
Fa o socoteala aproximativa cam de ce buget anual ar avea nevoie o asociatie ca sa populeze, amenajeze si sa pazeasca de-adevaratelea o singura apa de munte, asa ca in Franta. Si dup-aia vezi cam de cati membrii cotizanti ai nevoie si cam cat ar fi cotizatia.
Mihai, e foarte bine ca au facut asa si bravo lor! Ne apropiem de modelul francez al succesului cu singura deosebire a C&R. Parca nu e totusi bine sa nu poti lua macar 2-3 pastravi cu tine...In fine, asta e, mai bine sa fie asa decat sa am voie sa retin peste dar sa nu am ce prinde! Inseamna ca RNP nu e un monolit, unii chiar se ocupa de pastravi, si tot ardelenii vad ca sunt fruntea!MihaiV scrie:O veste buna in acest sens:Tavi scrie: Iar cu popularile e un cerc vicios, toti spun ca vor dar sunt putini dispusi sa scoata un ban din buzunar pentru asta.
Si ar mai fi ceva de zis: pe de o parte nu vrei sa platesti permis sau sa fie cat mai ieftin dar vrei sa se ocupe cineva de ape. Iarasi cerc vicios.
Fa o socoteala aproximativa cam de ce buget anual ar avea nevoie o asociatie ca sa populeze, amenajeze si sa pazeasca de-adevaratelea o singura apa de munte, asa ca in Franta. Si dup-aia vezi cam de cati membrii cotizanti ai nevoie si cam cat ar fi cotizatia.
RNP Cluj a facut o treaba excelenta si un inceput dupa stiinta mea pentru apele de la noi. A populat valea Somesului Rece (unde s-a tinut in 2007 finala de musca, si altele inainte) cu f mult pastrav indigen. Dar nu s-au oprit aici. Au declarat zona ca fiind numai pentru pescuit C&R! Au si scazut taxa. Daca pe alte zone, unde ai voie sa pastrezi pesti, taxa e de 26 lei pe zi, aici este de 15 lei pe zi. Si nu s-au oprit nici aici. Au pus oamenii la treaba si apa chiar este bine pazita. Pescarii ce au fost in acest uichend au fost incantati de cat peste au prins si de dimensiunea acestora. Unii dintre ei au fost controlati si de 3 ori intr-o zi. Altii mai ghinionisti, care nu isi platisera taxa in ideea ca mai merge cum mergea, au luat amenda de 300 ron.
Taxa se plateste NUMAI la sediul RNP din Cluj-Napoca. Nu se poate plati taxa la fata locului, padurarilor din zona. Numai la sediu. Asa ca daca nu ati apucat sa platiti in timpul saptamanii (luni-vineri de la 8 la 16, sambata de la 8 la 14) atunci nu va sfatuiesc sa mergeti pe zona respectiva.
Deasemenea, daca sunteti gasiti cu peste retinut, ati cam pus-o de mamaliga.
Nu pot decat sa ma bucur ca in sfarsit avem un rau care are peste si oameni care au grija de el. Si mai e si aproape de casa mea!
Stii ce e uimitor? Ca au scazut taxa....mi se pare film SF. Practic s-au privat de niste bani! Nu mai recunosc RNP. Mihai, nu ai spus daca cineva care are permis RNP pentru judetul Cluj sau general pe tara poate merge pe Somesul rece sa pescuiasca direct. In plus poate fi un pescar de buna credinta care are acel permis anual, vine din alt judet si nu stie ca pe Somes nu ai voie sa retii peste! Si e prins si amendat! Oare au pus si pancarte cu noul regulament?Tavi scrie:Misto chestie au facut cei de la RNP Cluj.
Sunt curios a fost ideea lor sau i-ati batut voi la cap pana au priceput?
Ar fi excelent sa se extinda treaba asta in toata tara.
Raul asta e favorizat de lipsa satelor. Pe toata zona e un singur catun de munte cu vreo 5 case. Asa ca nici mizerie nu prea e. Cel putin e mult mai putina ca in alte parti. In plus, pentru a ajunge la zona asta trebuie sa mergi vreo 10 km pe un drum rau, pe care nu multi se aventureaza. Asa ca multi ocolesc zona cand vine vorba sa mearga “la padure” sau “la iarba verde”. Eu sper ca nu vor repara curand drumul!“Apropo, pe Somesul Rece banuiesc ca sunt si sate prin care trece raul asta. De curiozitate, se braconeaza in satele astea? Ies copii, mame, batrani cu plase, furci, cosuri cum e pe Lotru sau pe Capra in Fagaras? Daca nu, sunteti niste fericiti!”
Trei probleme:“Ziceti-mi daca e corect calculul”
Eu personal nu l-am batut la cap. Eu l-am cunoscut pe noul responsabil cu pescuitul al RNP abia de vreo luna, iar decizia de a proceda asa a luat-o inca din toamna. O fi vorbit cu alti pescari din trupa, caci multi il stiau dinainte. Sau o fi vorbit cu altii care au mai fost pe afara. Nu stiu.“Sunt curios a fost ideea lor sau i-ati batut voi la cap pana au priceput?”
De pancarde nu stiu. Eu inca n-am fost. Si fiind ocupat cu organizarea concursului din 23-25 mai nici nu am timp sa merg, din pacate.“Mihai, nu ai spus daca cineva care are permis RNP pentru judetul Cluj sau general pe tara poate merge pe Somesul rece sa pescuiasca direct. In plus poate fi un pescar de buna credinta care are acel permis anual, vine din alt judet si nu stie ca pe Somes nu ai voie sa retii peste! Si e prins si amendat! Oare au pus si pancarte cu noul regulament?”
Cumparatul din benzinarii e una iar taxatul pe apa e alta. E mai bine asa, sa nu taxeze pe apa, direct amenda. Altfel, romanasul nostru cu braconajul in sange s-ar risca sa mearga fara permis ca poate nu-l gaseste nimeni.Fario_nebunu scrie: Faza ca nu dau padurarii autorizatia pe apa , cam asa e peste tot. Foarte rar are omul in verde alt chitantier decat cel de amenda! Deci nu e o noutate. Pe un lac imens ca Vidraru sunt vreo 3 padurari la o tura si nici unul nu are chitante decat de amenda! Pacat...ar fi bine sa iei permisul pe loc! In Vest se mai cumpara din benzinarii, shopuri etc etc.
Tavi scrie:
Cumparatul din benzinarii e una iar taxatul pe apa e alta. E mai bine asa, sa nu taxeze pe apa, direct amenda. Altfel, romanasul nostru cu braconajul in sange s-ar risca sa mearga fara permis ca poate nu-l gaseste nimeni.
La calculul tau mai baga si ceva cu motor pentru paznici.