RNP se retrage?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 09 Mai 2008, 12:23

Tavi, nu ma intrista si tu dovedindu-te adept al mentinerii RNP in fruntea bucatelor. Eu vreau sa fie la noi ca in Franta si Italia unde nu regia padurilor (au si ei cred asa ceva) se ocupa de apele de munte ci asociatii de pescari care o fac pentru profit si de aceea se straduie sa ofere satisfactii pescarilor ca sa le mai ia banii si la anul. Prin 1994 am fost undeva in sudul Frantei si am pescuit pe un rausor plin de pastrav mic si mediu. Desi era mult, la reuniunile periodice ale asociatiei, reprezentantul pecarilor cerea sa se faca repopulari si de 2 ori pe an asociatia se executa! Venea cu camionul si lasa pastraviorii in rau! Si chema si reprezentantul pescarilor ca sa se convinga ca nu e minciuna! Pai la noi, fa-ti tu permis general RNP de 500 lei si du-te sa te plangi sa e putin pastrav si ca nu sunt cascade destule, pinteni etc. Cred ca te vor scoate in suturi afara din sediu! Singura ta sansa sa te faci ascultat - sa le fluturi o legitimatie de jurnalist pe la nas...inca se mai tem de presa. In rest, ii dau cu tifla si ministrului agriculturii! L-am cunoscut prin 2006 pe un secretar de stat de la Agric, unul Albu, si mi-a spus cu tristete ca RNP e stat in stat, adica un fel de mafie! Asa ca e timpul sa facem ceva concret contra RNP, macar sa stie ca in tara asta sunt unii care vor sa le vada capetele puse pe zid ca trofeu! :lol: :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 09 Mai 2008, 13:38

Fario,
Nu sunt adeptul RNP de dragul RNP.
Sunt adeptul celei mai bune variante din cele existente aici si acum.
Deocamdata RNP e cel mai bun administrator al apelor de munte.
Din pacate trebuie sa fiu de acord ca nu e un administrator bun.
De ce crezi ca am dat exemplul cu US Wildlife Service?

Iar cu popularile e un cerc vicios, toti spun ca vor dar sunt putini dispusi sa scoata un ban din buzunar pentru asta.
Si ar mai fi ceva de zis: pe de o parte nu vrei sa platesti permis sau sa fie cat mai ieftin dar vrei sa se ocupe cineva de ape. Iarasi cerc vicios.

Fa o socoteala aproximativa cam de ce buget anual ar avea nevoie o asociatie ca sa populeze, amenajeze si sa pazeasca de-adevaratelea o singura apa de munte, asa ca in Franta. Si dup-aia vezi cam de cati membrii cotizanti ai nevoie si cam cat ar fi cotizatia.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 09 Mai 2008, 14:01

Tavi scrie: Iar cu popularile e un cerc vicios, toti spun ca vor dar sunt putini dispusi sa scoata un ban din buzunar pentru asta.
Si ar mai fi ceva de zis: pe de o parte nu vrei sa platesti permis sau sa fie cat mai ieftin dar vrei sa se ocupe cineva de ape. Iarasi cerc vicios.

Fa o socoteala aproximativa cam de ce buget anual ar avea nevoie o asociatie ca sa populeze, amenajeze si sa pazeasca de-adevaratelea o singura apa de munte, asa ca in Franta. Si dup-aia vezi cam de cati membrii cotizanti ai nevoie si cam cat ar fi cotizatia.
O veste buna in acest sens:
RNP Cluj a facut o treaba excelenta si un inceput dupa stiinta mea pentru apele de la noi. A populat valea Somesului Rece (unde s-a tinut in 2007 finala de musca, si altele inainte) cu f mult pastrav indigen. Dar nu s-au oprit aici. Au declarat zona ca fiind numai pentru pescuit C&R! Au si scazut taxa. Daca pe alte zone, unde ai voie sa pastrezi pesti, taxa e de 26 lei pe zi, aici este de 15 lei pe zi. Si nu s-au oprit nici aici. Au pus oamenii la treaba si apa chiar este bine pazita. Pescarii ce au fost in acest uichend au fost incantati de cat peste au prins si de dimensiunea acestora. Unii dintre ei au fost controlati si de 3 ori intr-o zi. Altii mai ghinionisti, care nu isi platisera taxa in ideea ca mai merge cum mergea, au luat amenda de 300 ron.
Taxa se plateste NUMAI la sediul RNP din Cluj-Napoca. Nu se poate plati taxa la fata locului, padurarilor din zona. Numai la sediu. Asa ca daca nu ati apucat sa platiti in timpul saptamanii (luni-vineri de la 8 la 16, sambata de la 8 la 14) atunci nu va sfatuiesc sa mergeti pe zona respectiva.
Deasemenea, daca sunteti gasiti cu peste retinut, ati cam pus-o de mamaliga.
Nu pot decat sa ma bucur ca in sfarsit avem un rau care are peste si oameni care au grija de el. Si mai e si aproape de casa mea! :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 09 Mai 2008, 14:52

MihaiV scrie:
Tavi scrie: Iar cu popularile e un cerc vicios, toti spun ca vor dar sunt putini dispusi sa scoata un ban din buzunar pentru asta.

O veste buna in acest sens:
RNP Cluj a facut o treaba excelenta si un inceput dupa stiinta mea pentru apele de la noi. A populat valea Somesului Rece (unde s-a tinut in 2007 finala de musca, si altele inainte) cu f mult pastrav indigen. Dar nu s-au oprit aici. Au declarat zona ca fiind numai pentru pescuit C&R! Au si scazut taxa. Daca pe alte zone, unde ai voie sa pastrezi pesti, taxa e de 26 lei pe zi, aici este de 15 lei pe zi. Si nu s-au oprit nici aici. Au pus oamenii la treaba si apa chiar este bine pazita. Pescarii ce au fost in acest uichend au fost incantati de cat peste au prins si de dimensiunea acestora. Unii dintre ei au fost controlati si de 3 ori intr-o zi. Altii mai ghinionisti, care nu isi platisera taxa in ideea ca mai merge cum mergea, au luat amenda de 300 ron.
Taxa se plateste NUMAI la sediul RNP din Cluj-Napoca. Nu se poate plati taxa la fata locului, padurarilor din zona. Numai la sediu. Asa ca daca nu ati apucat sa platiti in timpul saptamanii (luni-vineri de la 8 la 16, sambata de la 8 la 14) atunci nu va sfatuiesc sa mergeti pe zona respectiva.
Deasemenea, daca sunteti gasiti cu peste retinut, ati cam pus-o de mamaliga.
Nu pot decat sa ma bucur ca in sfarsit avem un rau care are peste si oameni care au grija de el. Si mai e si aproape de casa mea! :lol:
Mihai, e foarte bine ca au facut asa si bravo lor! Ne apropiem de modelul francez al succesului cu singura deosebire a C&R. Parca nu e totusi bine sa nu poti lua macar 2-3 pastravi cu tine...In fine, asta e, mai bine sa fie asa decat sa am voie sa retin peste dar sa nu am ce prinde! Inseamna ca RNP nu e un monolit, unii chiar se ocupa de pastravi, si tot ardelenii vad ca sunt fruntea! :lol: In schimb aici in Sud e jale - am pomenit de pilda cu cat sictir trateaza problema apelor de munte un ocol silvic ca cel de la Voineasa. La ei cuvantul populare suna la fel de sfidator cum mi-ar striga mie cineva "dobitocule" sau "fraiere"...In Cluj vad ca e altfel, poate si pescarii sunt mai civilizati. Apropo, pe Somesul Rece banuiesc ca sunt si sate prin care trece raul asta. De curiozitate, se braconeaza in satele astea? Ies copii, mame, batrani cu plase, furci, cosuri cum e pe Lotru sau pe Capra in Fagaras? Daca nu, sunteti niste fericiti!
Faza ca nu dau padurarii autorizatia pe apa , cam asa e peste tot. Foarte rar are omul in verde alt chitantier decat cel de amenda! Deci nu e o noutate. Pe un lac imens ca Vidraru sunt vreo 3 padurari la o tura si nici unul nu are chitante decat de amenda! Pacat...ar fi bine sa iei permisul pe loc! In Vest se mai cumpara din benzinarii, shopuri etc etc. Apropo, RNP a umblat iar la cifra capturilor - din nou avem voie sa retinem 10 pastravi! Anii trecuti era 5! Mie nu mi se pare OK ca s-a revenit, abia ce ma resemnasem cu 5...

Tavi, stiu ca nu prea e rentabil sa populezi pe seama bugetului nei asociatii mici sau medii un rau de munte, sa il pazesti, amenajezi etc. Ar trebui sa fie cel putin 1000 de pescari cu permis anual de 300-400 lei = 400.000 lei. Sa zicem 2 paznici, platiti cu 1000 lei pe luna = 9000x2=18.000 (nu se va pazi in decembrie, ianuarie, febr cand apa e inghetata si braconierii nu au ce si cum prinde), plus vreo 1000 prime de Craciun, Paste etc (daca nu mi le impoziteaza desteptul ala de Pacuraru! :lol: ). Sa zicem 20.000 lei paza. Mai dau inca 10.000 pentru amenajare - cascade podite si simple, toplite etc. Puietul cumparat - la un rau de 20 km cumpar puiet de 20.000 lei, cred ca ajunge. Statul ma scuteste de impozit vreo 3-5 ani ca doar sunt firma mica-mijlocie. Raman deci cu 50.000 lei profit. Sper ca e corect calculul - daca am mai multe rauri, creste numarul de panici la 4, puteul de 3 ori mai mult, amenajarea de 3 ori. Dar atunci am si vreo 2-3000 de cotizanti...Ziceti-mi daca e corect calculul.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 09 Mai 2008, 14:54

Misto chestie au facut cei de la RNP Cluj.
Sunt curios a fost ideea lor sau i-ati batut voi la cap pana au priceput?
Ar fi excelent sa se extinda treaba asta in toata tara.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 09 Mai 2008, 15:03

Tavi scrie:Misto chestie au facut cei de la RNP Cluj.
Sunt curios a fost ideea lor sau i-ati batut voi la cap pana au priceput?
Ar fi excelent sa se extinda treaba asta in toata tara.
Stii ce e uimitor? Ca au scazut taxa....mi se pare film SF. Practic s-au privat de niste bani! Nu mai recunosc RNP. Mihai, nu ai spus daca cineva care are permis RNP pentru judetul Cluj sau general pe tara poate merge pe Somesul rece sa pescuiasca direct. In plus poate fi un pescar de buna credinta care are acel permis anual, vine din alt judet si nu stie ca pe Somes nu ai voie sa retii peste! Si e prins si amendat! Oare au pus si pancarte cu noul regulament?

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 09 Mai 2008, 15:57

“Apropo, pe Somesul Rece banuiesc ca sunt si sate prin care trece raul asta. De curiozitate, se braconeaza in satele astea? Ies copii, mame, batrani cu plase, furci, cosuri cum e pe Lotru sau pe Capra in Fagaras? Daca nu, sunteti niste fericiti!”
Raul asta e favorizat de lipsa satelor. Pe toata zona e un singur catun de munte cu vreo 5 case. Asa ca nici mizerie nu prea e. Cel putin e mult mai putina ca in alte parti. In plus, pentru a ajunge la zona asta trebuie sa mergi vreo 10 km pe un drum rau, pe care nu multi se aventureaza. Asa ca multi ocolesc zona cand vine vorba sa mearga “la padure” sau “la iarba verde”. Eu sper ca nu vor repara curand drumul!
“Ziceti-mi daca e corect calculul”
Trei probleme:
1. Daca ii dai paznicului 1000, trebuie sa dai si la stat aproape atat, impozite si altele. Asa ca 18000 se fac 36000.
2. Mai ai nevoie musai de un contabil. La 1000 de membri sunt macar 1000 de chitante. E ceva de lucru. Asa ca ii mai dai un salar si contabilului.
3. Daca ai 1000 de pescari pe 20 km inseamna ca fiecare are 20 m. Sa zicem ca num erg toti in fiecare uichend, dar daca merg o data pe luna si tot ai pescar din suta in suta de metri. Pe o apa de munte e cam mult.
“Sunt curios a fost ideea lor sau i-ati batut voi la cap pana au priceput?”
Eu personal nu l-am batut la cap. Eu l-am cunoscut pe noul responsabil cu pescuitul al RNP abia de vreo luna, iar decizia de a proceda asa a luat-o inca din toamna. O fi vorbit cu alti pescari din trupa, caci multi il stiau dinainte. Sau o fi vorbit cu altii care au mai fost pe afara. Nu stiu.
“Mihai, nu ai spus daca cineva care are permis RNP pentru judetul Cluj sau general pe tara poate merge pe Somesul rece sa pescuiasca direct. In plus poate fi un pescar de buna credinta care are acel permis anual, vine din alt judet si nu stie ca pe Somes nu ai voie sa retii peste! Si e prins si amendat! Oare au pus si pancarte cu noul regulament?”
De pancarde nu stiu. Eu inca n-am fost. Si fiind ocupat cu organizarea concursului din 23-25 mai nici nu am timp sa merg, din pacate.
In autorizatia pentru judetul Cluj, pe care mi-am facut-o azi, sunt trecute apele pe care ai voie sa pescuiesti cu aceasta. Zona in cauza de pe Somesul Rece nu este. Asa ca aceasta autorizatie nu e valabila pea pa asta iar cel ce o are e constient de asta.
Cei ce au autorizatie nationala au o anexa in care sunt trecute toate apele din tar ape cere nu au voie sa pescuiasca. In lista nu e apa asta, deci autorizatia nationala le permite sa pescuiasca aici. Ideea e ca n-ar fi fost corect sa ii amendeze fara ca ei sa fie informati, asa ca si-au asumat aceasta “pierdere” dat fiind ca, probabil, vor fi extreme de putini pescari cu autorizatie nationala care sa ajunga sa pescuiasca in zona asta. Procentul acestora fata de ceilalti e neglijabil.

Si inca ceva: imbunatatirea conditiilor de pe acest rau nu s-a incheiat. Mai urmeaza si alte populari!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 09 Mai 2008, 16:24

Fario_nebunu scrie: Faza ca nu dau padurarii autorizatia pe apa , cam asa e peste tot. Foarte rar are omul in verde alt chitantier decat cel de amenda! Deci nu e o noutate. Pe un lac imens ca Vidraru sunt vreo 3 padurari la o tura si nici unul nu are chitante decat de amenda! Pacat...ar fi bine sa iei permisul pe loc! In Vest se mai cumpara din benzinarii, shopuri etc etc.
Cumparatul din benzinarii e una iar taxatul pe apa e alta. E mai bine asa, sa nu taxeze pe apa, direct amenda. Altfel, romanasul nostru cu braconajul in sange s-ar risca sa mearga fara permis ca poate nu-l gaseste nimeni.
La calculul tau mai baga si ceva cu motor pentru paznici.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 09 Mai 2008, 20:40

Tavi scrie:

Cumparatul din benzinarii e una iar taxatul pe apa e alta. E mai bine asa, sa nu taxeze pe apa, direct amenda. Altfel, romanasul nostru cu braconajul in sange s-ar risca sa mearga fara permis ca poate nu-l gaseste nimeni.
La calculul tau mai baga si ceva cu motor pentru paznici.

Upppssssss, am uitat! Dar niscai biciclete nu se poate? Sau de ce nu un cal...de obicei padurarul e taran din partea locului si are ceva pamant, face si un grajd, asa ca tine la el armasarul! :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 09 Mai 2008, 21:24

OK, atunci va trebui sa tina in grajd si un calut de mare turbocharged pentru lacurile de acumulare de la munte.
Pana da un ocol al lacului padurarul tau ecvestru, un braconier are timp berechet sa intinda o plasa sau sa invete sa inoate un boistean, sa bea o bere, eventual baga si un un gratarel. Posibil sa lege si o musca daca tot nu trage la naturale (e un braconier cu unele mustrari de constiinta si cu vagi aspiratii puriste). Mai trage lejer o tigara, isi strange bagajelu, se suie in masina si-l saluta din mers pe padurar si pe calul lui, in cazul fericit in care acestia au ajuns.

Scrie răspuns