Pe cine contesti
Pitonu'-le ?.... Nu stii despre ce e vorba ... dar uite ca te ajut eu.
Leba se referea la intilnirea de joia a unui grup de pescari din Iasi, tinuta la o bere (poate 2-3 ... insa fara excese).
Iti pot spune ca se aduna acolo 10-15 pescari de virste diverse (de la 20 de ani pina pe la 50) niciuna dintre virste nefiind preponderenta. Vin oameni care pescuiesc diversificat si ca ape (curgatoare - statatoare) si ca specii vizate si ca stil abordat (stationar - spining - PMA in stadiu incipient sau momeli naturale - momeli artificiale).
Pentru un pescar informatia nu va fi suficienta niciodata. Iar ca sa experimentezi pe cont propriu costa (si bani dar mai ales mult timp). In aceste conditii faptul ca ai pe cine intreba despre un anume fel de pescuit este foarte important ... pentru un pescar normal si cu mintea "deschisa".
De asemenea se mai aduc scule diverse (de la lansete si mulinete ... pina la naluci) se pot vedea, se pot afla informatii despre ele (pret, unde se gasesc ... sau cum se comporta pe balta) se poate apela pentru mici reparatii de lansete sau mulinete. Si nu in ultimul rind, saptamina anterioara (pe 30 iulie) s-a adus un catalog si s-a facut o comanda mai consistenta in ideea ca taxele de transport sa se imparta la mai multe produse (si la mai multi pescari) - ceea ce ar trebui sa duca la o diminuare a lor fata de suma comenzilor individuale.
Cit despre atmosfera de la aceste intilniri ... hai sa nu o laud eu ... va spun ca nimeni nu vine cu aere de "profesor", desi majoritatea nu mai sunt de mult incepatori. Sa nu crezi ca incepatorii nu sunt sau nu ar fi primiti. Este loc pentru toata lumea ... participarea e voluntara si oricine este bine primit.
Cit despre pescarii de peste 60 de ani ... sa stii ca poti avea surprize (nu numai sa te "umileasca" pe balta cind esti in stare sa juri ca pestele nu "musca") ... fie si numai discutind cu ei.
Hai sa-ti povestesc 2 intimpari:
- Pe balta la stiuca; nu trage si pace ... se schimba naluci ... se schimba locuri. Trec 2 tarani cu o caruta, unul intreba cum merge, se uita la scule, se uita la oameni. Cind ii spun ca nu merge ... el stia deja ... Arata spre un loc pe balta (si chiar in momentul cind arata se vede un atac violent de stiuca - trofeu) si spune: "
Te duci acolo, pui un Salmo si ai sa vezi ca iei stiuca. Eu am luat de acolo de 6 kg." Daca n-ai inteles ... iti spun eu ... procurarea voblerelor Salmo (pe atunci) era o problema pentru pescarii ieseni.
- Pe Prut la crap; vine un cetatean (de peste 60 de ani) era locul lui (in anul anterior prietenul meu urmarise citeva zile acel loc si totdeauna il gasise ocupat). Se intereseaza cum merge (nu prea mergea), ne spune cam ce a prins el acolo in anul anterior. Se intereseaza cu ce dam ... vede ... ne recomanda ariciul, ne povesteste despre mamaliga de cub, despre nadire. Ne povesteste apoi despre pozitionarea pescarilor pe mal, despre linistea care trebuie pastrata la pescuit, despre pescuitul cu boabe de porumb, de cind pescuieste el acolo (si erau aprope 50 de ani), despre cum si-a amenajat malul ... Ca intr-un final sa ne spuna ca el acolo a prins crap la boiles.
Pitonu'-le, daca vreodata treci prin Iasi, vino la o bere cu noi, vezi ... cunosti si tu niste pescari ... si ne spui la final cit de "fumate" sunt cele discutate de noi.
Pina atunci, noi iti dorim :
Fir intins !