respecte...

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Leba
veteran
veteran

da, da...

Mesaj de Leba » 10 Iul 2005, 20:41

aquaro, e doar o rabufnire, sa stii...
nu a noastra ci a oamenilor care nu stiu ce e aici la iasi... si e de bine, nene!
pai cum sa nu vin cu osanale cand mi se explica cum se inteapa vetrica (pt. neavizati- o larva care sta in mal....), cum sa stai cu vergile cand e curentul mare, cum sa ocolesti braconierii etc...
stima inca o data si salutari tuturor celor care m-au priceput... ca nu e asa greu, ce dracu?
fire intinse!
leba.
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

legio1083
veteran
veteran

Mesaj de legio1083 » 11 Iul 2005, 07:26

Prinzi peste. Esti profi! Sar bumbii de la camesha ca paiele de la combina...
mai pleci odata la pescuit si de data asta-l spargi mai tare ca prima oara! Deja lumea e prea mica pt tine si usor-usor casul de la gura se transforma in coroana . Dar vine si ziua in care Fortuna nu mai vrea sa te mai priveasca-n ochi si atunci toate se destrama... Ce folos ca ai umplut juvelnice kilometrice, ca ai deja nevoie de un congelator noi sau (doamne fereste) ti-ai tras busines cu vanzarea pestelui prins... DEGEABA toate astea daca nu stii dece a mers atunci pt a putea remedia problema atunci cand datele s-au schimbat. Si atunci "regele" se-ntoarce printre "supusi" si indrazneste sa impartaseasca problema. De cele mai multe ori iese din impas. Dar daca bunul simt n-a disparut total, adoua oara nu va mai purta coaroana , ci va fi mult mai tolerant cu "agaricii" care abia stiu sa lege un carlig.
Daca printr-o intamplare nu va avea inspiratia sa afle rezolvarea problemei (care vine doar cu ajutorul parerilor celorlalti) , luimea va fi mai bogata cu un pseudopescar care va ajunge sa cumpere scule cu bratul si care va planta cate o "baterie de coasta" formata dintr-o adunatura de scule care nu au nimic in comul unele cu altele. Incepand din ziua aia, pescuitul nu-i va mai stinge setea de frumos si bibanusul va fi obligat sa aiba peste 3 kg ca sa aiba clieti pt el, si tot asa din una-n alta pana cand va deveni specia aia de care multi ne fderim. pescarul de duminica care nu pleaca de acasa fara 100wati si cu torpedoul plin de ultimele apatitii in materie de supermanele, care pune gtatarul pe locul unde cu 3 m9in inainte era un arbusti, si care incet incet lanseaza dince ince mai aproape de yibne(atunci cand vede ca tu prinzi si el nu-si scoate investitia zelei de pescuit) pana cand te agata si apoi incepe sa zbiare ca de ce arunci peste sculele lui...

Sincer? Cel mai de pret lucru invatat de la "garda veche" e acea cumintenie ce vine odata cu constientizarea conditii noastre efemere. SI atunci cand deschid gura n-o fac pt a se auzi vorbind. Cine are ceva de priceput din ce zic eu, s-o faca. cine nu, il rog sa nu se supere pe mine ca am indraznit sa scriu atatea randuri fara sa spun nimic... :idea:
Legio - Patria Nostra

Prieteni Pescari _Iasi

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 11 Iul 2005, 07:37

legio1083 scrie:.........Cine are ceva de priceput din ce zic eu, s-o faca. cine nu, il rog sa nu se supere pe mine ca am indraznit sa scriu atatea randuri fara sa spun nimic...
Eu unul, nu ma supar, nepoate :)
Da' cred ca esti indragostit :wink:

Leba
veteran
veteran

bravo!

Mesaj de Leba » 11 Iul 2005, 07:40

ca bine le mai zici, mestere.
nimic mai adevarat ca din breasla asta (a pescarilor) o mare parte sunt ceea ce numesti tu corect "pseudopescari". si e pacat, mare pacat... si numai cu atitudini de acest gen ii putem corecta.
asa ca.... mai posteaza pe topic! :!:
fire intinse!
East Spinning Team

vijelie
veteran
veteran

Re: bravo!

Mesaj de vijelie » 11 Iul 2005, 09:42

leba scrie:ca bine le mai zici, mestere.
nimic mai adevarat ca din breasla asta (a pescarilor) o mare parte sunt ceea ce numesti tu corect "pseudopescari". si e pacat, mare pacat... si numai cu atitudini de acest gen ii putem corecta.
asa ca.... mai posteaza pe topic! :!:
fire intinse!
mai LEBA mai,sa inteleg ca cine prinde peste si il ia acasa este pseudopescar, si cine freaca manganul pe mal si nu poate sa prinda peste :?: :twisted: este pescar?
hmm.... interesanta conceptie !!! trebuie sa mi-o notez si eu sa nu uit, ca de, sunt un pic mai in varsta decat tine si noi cei mai in varsta uitam ...:cry:
de altfel, sa stii ca eu uit sa eliberez pestii peste masura, indiferent ca prind un kg sau o suta de kg.

prind cat prind, si cand nu mai prind... inseamna ca am secat lacul !! :twisted:

Leba
veteran
veteran

?

Mesaj de Leba » 11 Iul 2005, 11:04

Stimate Vijelie,
Cred ca nu m-ai inteles f. bine.
Prinsul sau statul degeaba pe balta inseamna o chestie iar diferenta dintre pescarii adevarati si pseudopescari insemna cu totul altceva.
Pai, uite ce insemna in opinia mea “pseudopescari�:

1) persoanele care practica “pescuitul� prin mijloace care nu au nici o legatura cu pescuitul sportiv, decent. Si aici ma refer la: carbid, current electric, plase sau/si navoade, ancore tarate pe fundul apei, s.a.m.d. probabil i-ai vazut si tu, nu?
2) persoanele caremerg la balta si prin atitudine, comportament si “dotari� perturba bunul mers al unei partide de pescuit: casetofoane cu manele la maxim, gratare si focuri de tot felul, agitatie si mult zgomot, gunoaie cat incape si asta ma duce la pct. 3.
3) multiubitii nostrii romani care indragesc natura si fac iesiri de cate ori au ocazia. Si o distrug in mod sistematic, fara sa se gandeasca la consecinte. Nu pot sa-i inteleg deloc. Munti de gunoaie si resturi pe malurile apelor (si nu numai) stau marturie ca civilizatia la romani este mult in urma altora la acest capitol. Si iarasi spun, e mare pacat.
4) Pescarii care iau peste subdimensionat. Si aici stii bine la ce ma refer. Probabil ca e bun ciortanul de 200 g prajit dar oare nu e mai bun sa-l iei la anul de 1200g, sau poate peste 2 ani cand bate 2kg? Problema apare nu la baltile private ci pe rauri si ape care apartin de ajvps. Patronii de balti tre’ sa aiba grija de puietul lor. Am rugat odata un pescar de pe prut sa elibereze niste strapi de 150-200 g si omu’ a inteles pana la urma. E cea mai mare realizare asta, cand ajungi sa pricepi. Ma bucur mult cand constat asta, mai ales pt. ca sunt specii care realmente dispar din riuri sub ochii nostrii si nu prea se face nimic pentru protejarea lor.

Ar mai fi niste chestiuni da rnu prea stau bine cu timpul acum, am sa mai postez despre acest subiect.
Fire intinse!

Aaaaa, inca ceva. Sunt curios foc ce faci cu cele 100kg de peste…
East Spinning Team

vijelie
veteran
veteran

Re: ?

Mesaj de vijelie » 11 Iul 2005, 12:17

leba scrie:Stimate Vijelie,
Prinsul sau statul degeaba pe balta inseamna o chestie iar diferenta dintre pescarii adevarati si pseudopescari insemna cu totul altceva.

leba scrie:Stimate Vijelie,

imi cer iertare daca am gresit, stimabile pescar! dar, cu cele 100kg de peste (acum vorbind ipotetic, ca nu cred sa fie cineva in stare sa prinda atata peste..) mi-as asigura traiul o luna de zile :lol:
cat despre curatenia la locul de pescuit, eu unul imi aloc putintel timp la fiecare partida pentru a strange pet-urile si hartiile de pe locul de pescuit si din vecinatatea acestuia. Le adun si le dau foc, pentru ca, daca ar fi puse doar intr-un sac, sigur ar ramane acolo pe veci sau, si mai rau, s-ar gasi un guguman care ar avea nevoie de sacul respectiv... :twisted:

prind cat prind, si cand nu mai prind....inseamna ca am secat :twisted: lacul :twisted:

legio1083
veteran
veteran

Mesaj de legio1083 » 11 Iul 2005, 13:31

Buuun...
Si sa-nteleg ca mergi la peste de foame?! Hai sa fim seroisi! daca iti asiguri traiul prin pescuit de ce n-o faci la modul serios. Ca pe o afacere. candva in Delta, pe cand mai era peste , lipovenii traiau in armonie cu natura. Am auzit de la un mos ca pe vremea cand era el tanar, cel ce incalca obiceiul locului era izgonit din comunitate. Adica: Lua mai mult peste decat avea nevoie, lua peste subdimensionat sau pescuia in zonele de crutate...etc. SI nbu erau legi scrise-n privinta asta. Acum totul s-a schimbat. Monofile de mii de metri, butelii, curent, TUPOEU, dorinta de capatuire, prin unioca metoda de taiere a ramurii de sub picioare. O parte si-au dat seama de asta. O parte nu. Cei ce nb-au inteles si cred ca totul lkel aparttine ar fi bine sa-si faca Romania lor si s-o lase pe asta-npace! Si treaba asta ar trebui sa se aplice de la crasma din marginea satului pana IN DEWALUL MITROPOLIEI , la PARLAMENT.
Sunt constient ca nu rezolv nimic spunand asttea, ci doar imi atrag o aura negativa de la cei direct vizati. Mai bine fug de fria braconierilor care ma fugaresc cu securea decat sa-i intreb daca pica ceva...
Parerea mea.
Legio - Patria Nostra

Prieteni Pescari _Iasi

remusnico
utilizator constant
utilizator constant

omul cat traieste, invata!

Mesaj de remusnico » 11 Iul 2005, 13:33

Extrem de interesant topicul. Este uimitor cum oameni aflati la sute sau mii de km. distanta unii de altii pot sa gandeasca la fel, in conditiile in care uneori pana si prietenii de iesiri la pescuit pot sa gandeasca diferit.
Eu unul nu am inteles nimic nou din ceea ce au postat Dady, Ioan S., leba, legio 1083 sau Jean Scurtu, pentru bunul si simplul motiv ca ma identific cu opinia lor. Topicul este destinat, cred eu, acelora care, avand o alta parere in materie de ecologie, in general, si pescuit sportiv in particular, tin cu orice pret sa-si declare si sa urmeze o filozofie de viata care se poate exprima prin sintagma "dupa mine potopul". Acestor "colegi" de breasla, le adresez urmatoarea rugaminte: Seara, dupa ce s-au bagat in pat, sa incerce sa raspunda la urmatoarele intrebari:
1) Daca eu scot tot pestele din balta, nepotii mei vor avea ocazia sa pescuiasca acolo?
2) Daca fieare pescar sau turist de iarba verde arunca un flacon pe zi in balta, peste 10 ani voi putea sa dau la pluta in acea balta?
3) Daca vecinul de "pescuit" isi etaleaza watii difuzoarelor cu manele, eu, care nu suport manelele, cum procedez ca sa scap de ele?, Il intreb cati wati are, si data urmatoare vin eu cu wati mai multi?
Fac parte, probabil, dintre cei categorisiti "veterani" ai pescuitului, si daca mai demult consideram ca profesionalismul unui pescar este direct proportioal cu cantitatea de peste pe care o prinde, azi reusesc performanta ca in zilele in care nu prind peste, sa consider ca totusi am facut o afacere buna cu pescuitul pe ziua respectiva pentru ca am auzit ciripitul vrabiilor, clipocitul apei, fosnetul vantului sau chiar oracaitul broastelor.
Si inca ceva: cand sunt la pescuit, fac distinctie intre gunoaiele biodegradabile, de care poate avea grija mama natura, si cele facute de mana omului, care exced posibilitatile de reciclare ale naturii - sticla, plastic, aluminiu etc. Pe acestea le adun si le depun in tomberonul de langa bloc.
Think about!

Leba
veteran
veteran

feed-back

Mesaj de Leba » 11 Iul 2005, 13:35

bravo, nene Vijelie! macar ne-ai convins ca iubesti natura.
nu tre' sa-ti cer scuze, nu ma deranjeaza feed-back.ul tau. ma intreb ce varsta ai, daca n-o fi secret. :idea:
am si o alta intrebare la tine: pescuiesti ca sa te intretii sau de placere? si inca ceva: ce zici de braconieri? :evil: :evil: :evil:
stima, stimabile.
East Spinning Team

Scrie răspuns