prohibitie 2014

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: prohibitie 2014

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Mar 2014, 07:21

Tavi scrie:Articolul 1 prevede 4 durate.
ART. 1
(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.
(2) Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 90 de zile, în perioada 1 aprilie-29 iunie inclusiv.
(3) Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în faţa gurii Dunării - Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv.

No explica-mi unde vezi tu 4 durate??-atentie 4 durate pe habitatele piscicole naturale,nu apele de mai jos ,sau apele frontiera de stat.
Ca eu,pe habitatele piscicole naturale-nu ma intereseaza raul Prut,Stinca Costesti,nici gura Dunarii-vad ca este vorba de o,una.la singular durata..

Acu io n-am facut scoli inalte,da' in cazul pescuitului stiucii pe habitatele piscicole naturale,cum poti sa zici ca de fapt am doua perioade distincte,si subliniezi ca fara a aduce atingere paragrafului1,paragraf la care se spune ca..''Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile,[/color] în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv''

Si mai vad ca paragraful 1 zice ca pe habitatele naturale,''durata'' aia este de ...60 de zile..,a da...mai putin exceptiile..

Care sant exceptiile??

Stiuca (ca aia ma intereseaza pe mine)care e prohibita de la data intrarii in vigoare a actualei tampenii de ordin ,pina pe data 25 martie(in ariile geografice ce ma intereseaza pe mine),...fara a aduce atingere paragrafului1...

ART. 5
(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 1 se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice, după cum urmează:
a) ştiuca, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 15 martie inclusiv în perimetrul Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării" şi până la data de 25 martie inclusiv în restul habitatelor piscicole naturale;

Perioada este foarte clar stabilita in timp....pina in 25 martie.

Unde scrie ca de la 1 aprilie intra din nou??

Daca este valabila interpretarea ca dela 1 aprilie intra din nou in prohibitie,de ce nu este specificat ...in mod clar,explicit acest lucru??

Ce lege este aceea care foloseste pentru o durata,perioada un termen clar,si pentru ailalta presupusa perioada un termen vag..'''fara a aduce atingere paragrafului1''.Care parte a paragrafului 1??Aia cu habitatele naturale??Aia cu raul Prut,etc??Aia cu apele de frontiera??

Pai daca e prohibitie la stiuca de pe data de 1 aprile pina pe 30 mai,nu se aduce atingere paragrafului 1 ,partea in care se spune ca prohibitia stiucii pe apele frontiera de stat se termina pe 15 mai??

No Tavi zi-mi si mie 1.unde ai vazut tu 4 durate??2.Unde se foloseste in textul legii pluralul de la'' durata''??3.Care este rationamentul pe baza caruia vorbim pe -atentie- habitatetele piscicole naturale altele decat exceptiile alea mentionate clar-de doua du-ra-te distincte de prohibitie??
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Mar 2014, 08:08

Toate sunt considerate habitate piscicole naturale. Pe unele habitate naturale(frontiera de stat, etc) se stabilesc alte durate.
Exceptiile sunt acolo unde scrie prin exceptie.
Se spune fara a aduce atingere ...articolului 1, nu paragrafului 1, nu e totuna.
Nu stiu de ce nu e specificat mai clar.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 19 Mar 2014, 08:25

semlecangheorghe scrie:Perioada este foarte clar stabilita in timp....pina in 25 martie. Unde scrie ca de la 1 aprilie intra din nou??Daca este valabila interpretarea ca dela 1 aprilie intra din nou in prohibitie,de ce nu este specificat ...in mod clar,explicit acest lucru??
Sunt doua lucruri distincte:
1.Perioada de prohibitie generala in perioada 01.04.2014-30.05.2014 pentru toate speciile de pesti.
2.Perioada de prohibitie specifica fiecarei specii (stiuca, pastrav, etc) in anumite perioade ale anului.
Pentru anumite specii, perioada de prohibitie a speciei se suprapune cu cea generala cum e cazul pastravului, iar pentru alte specii precum stiuca sunt disticte, ceea ce face ca perioada totala sa se prelungeasca.
Expresia "fara a aduce atingere prevederilor" are intelesul ca orice alte prevederi suplimentare nu afecteaza acele reglementari la care se refera expresia, avand per ansamblu efecte CUMULATIVE.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Mar 2014, 09:57

Sunt doua lucruri distincte:
Nu sant doua lucruri distincte.
Articolul 1 spune ca toate speciile de pesti au o durata de prohibitie..
(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile,

Inteleg de aici ca oricare specii de peste-deci si stiuca are o (una singura) durata de prohibitie..Cat dureaza aceasta perioada??Tot articolul 1 spune..
(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o de durată de 60 zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.
Dar mai sant exceptiile,bine-nteles..

Ele,exceptiile sant prevazute la art.5..pe mine ma intereseaza stiuca..
ART. 5
(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 1 se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice, după cum urmează:
a) ştiuca, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 15 martie inclusiv în perimetrul Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării" şi până la data de 25 martie inclusiv în restul habitatelor piscicole naturale;

Perioada ,durata , in care nu ai voie sa pescuiesti stiuca este data intrarii in vigoare a ordinului 83 pina in 25 martie in h.p.n.

De ce nu inteleg eu ca aceasta durata,perioada este si 1 aprilie-30 mai??Pentru ca la art. 5 se spune ca ''fara a se aduce atingere paragrafului1,ori acolo mi se spune ca ''oricare specie de pesti are ''o durata''de prohibitie.... si nu 2 durate..

Gaseste o hiba in rationamentul acesta..

Chiar va simtiti confortabil in postura de oi mante de la spate de anpa??Eu unul refuz aceasta postura..Va dau un precedent de abuz anpa

La mine in oras a fost decretata cu de la sine putere ,de catre inspectorul anpa si seful lui ,Petcu,a unei zone de protectie.
Zona nu este prevazuta in M.O.,asa cum este cazul altor zone de protectie ,nu este semnalizata corespunzator in teren,asa cum prevede legea,si nu are afisat la fata locului regulamentul asociatiei care o administreaza.

In ciuda acestui fapt ,acolo se pescuieste,si inspectorul Micoroiu da amenzi dupa cum are el chef,invocand temeiuri legale care starnesc rasul.Asa cum da amenzile,tot asa sant si anulate in instanta.Culmea a fost in vara 2013,cand A.P.S.Arad (Doru Harsan), a tinut un ditai concurs de feeder cu 12 participanti,si reprezentantii jandarmeriei si ai ajvps,care au roit efectiv la fata locului,nu au gasit temeiul legal sa ii amendeze ,sau sa aplice vreo sanctiune pentru ditai concursul organizat in ''zona de protectie''Ba mint..le-a dat ''avertisment verbal'' :lol: :lol1:

Avand in vedere astfel de abuzuri,ca si pescar consider ca si interpretarea cu doua perioade distincte de prohibitie la stiuca este un abuz,si refuz sa fiu 'oitza' care maninca iarba parlita oferita cu titlul de 'trifoi 'de catre 'stapinul' meu..asta ca sa ma exprim,asa,..plastic..

As vrea sa fie o asociatie care sa apere interesele pescarilor,dar dupa cum santem obisnuiti acestea se agita doar cand este vorba sa incaseze tariful,dupa aia fac ficatii mari pin' la anu' tot cam pe vremea asta..

Dar nu exista asa ceva si abuzuri de tipul celui cu 'zona de protectie' si 'doua perioade de prohibitie'' vor mai fi.....pina cand??Dupa parerea mea,generatia mea se va stinge complet si nu vor fi decat ici si colo mici imbunatatiri a situatiei generale....

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Mar 2014, 10:01

Tavi scrie:Toate sunt considerate habitate piscicole naturale. Pe unele habitate naturale(frontiera de stat, etc) se stabilesc alte durate.
Exceptiile sunt acolo unde scrie prin exceptie.
Se spune fara a aduce atingere ...articolului 1, nu paragrafului 1, nu e totuna.
Nu stiu de ce nu e specificat mai clar.
Arata-mi te rog in ordinul 83 unde se folosete termenul de ''durate'' in ceea ce priveste prohibitia stiucii pe h.p.n.
La articolul 1 eu vad ca oricare specie de peste are ..o durata..
Deci poti sa imi arati unde se vprbeste de ''durate''??

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Mar 2014, 10:33

Deci, :D
Textul ordinului evident putea fi scris mai clar.
Dar rationamentul tau este gresit pentru ca:
-toate apele carora li se aplica acest ordin sunt habitate naturale.
-nu rezulta de nicaieri ca o specie de peste are o durata si numai una si ca nu poate avea mai multe durate. Ai concluzionat eronat asta.
-sunt mentionate explicit mai multe durate, chiar daca nu folosesc pluralul "durate" si le enumera una cate una la singular...asta nu inseamna ca nu sunt mai multe... :lol::
Sectiunea 1, respectiv Articolul 1 si 2 (nu paragraful :P ) mentioneaza mai multe durate in functie de zona.
In sectiunea 2 sunt prevazute si alte durate in functie de specie.
Din pacate, la stiuca si pastrav, asa cum s-a spus deja aici, prevederile pe specii sunt cumulative cu cele generale datorita acelei nefericite sintagme: "fara a aduce atingere",asa ca duratele se cumuleaza.
Musca 13

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 19 Mar 2014, 11:54

semlecangheorghe scrie:
razvan m. scrie:Gigi, vrei sa umbli pe la tribunal sa recuperezi betele ? :lol:
Te angajez avocat.. :lol:
Nu ma bag decat in cauzele in care cred. Despre asta stii parerea mea. :)
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 19 Mar 2014, 14:13

semlecangheorghe scrie:Dar mai sant exceptiile,bine-nteles..
Ele,exceptiile sant prevazute la art.5..pe mine ma intereseaza stiuca..
ART. 5
ATENTIE!!! exceptiile invocate in art.1 fac referire doar la alineatele (2) si (5) ale art.5, nu si la alineatul (1) a art.5 (unde se face referire la stiuca).
Concluzie: pescuitul stiucii nu este o exceptie.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Mar 2014, 15:35

-nu rezulta de nicaieri ca o specie de peste are o durata si numai una si ca nu poate avea mai multe durate. Ai concluzionat eronat asta
(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile,

Nu,tu ai concluzionat eronat.Mai sus scrie ca oricare specie de pesti are ...o durata.
Tu zici ca are mai multe distincte .Arata-mi unde scrie asta in ordin.Negru pe alb.Ce crezi tu personal ,este posibil sa fie o concluzie eronata.

Deci,in loc sa imi arati unde scrie negru pe alb de mai multe durate,tu imi spui ca ar trebui sa inteleg -in opinia ta.Dar eu te rog sa imi arati unde se vorbeste in mod explicit de durate distincte de prohibitie la aceeasi specie.

Mi-am corectat exprimarea de la ''paragraf' la 'articol',mentionarea acestui aspect chiar si dupa ce l-am corectat imi indica lipsa de argumente la ce ne arde pe noi toti(sau nu?)-prohibitia la stiuca.

O alta intrebare la care te rog raspunde cu da sau nu..

-Ti se pare normal ca legea sa vorbeasca desre doua perioade distincte de prohibitie intre care una sa fie bine incadrata in timpul calendaristic (intre data de si data de)si una nu??

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Mar 2014, 17:22

Aici gasesti un raspuns de la ANPA pe acest subiect.
http://www.info-delta.ro/blog/prohibiti ... cial-anpa/
Ştiuca nu poate fi pescuită până la data de 15 martie inclusiv , în perimetrul RBDD şi nici în perioada de prohibiţie generală, respectiv 1 aprilie - 30 mai inclusiv, iar în zonele de frontieră în perioada 1 aprilie – 15 mai inclusiv.
Musca 13

Scrie răspuns