Petitie catre ANPA
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- semlecangheorghe
- veteran
Io indraznesc sa mai fac o afirmatie,si anume:
-Natura are o capacitate de regenerare fantastica.Noi oamenii nu trebuie neaparat sa o "ajutam"Trebuie sa facem insa un singur lucru:sa o lasam sa se manifeste,sa nu-i punem bete-n roate.In viziunea mea ,"betele in roate ar fi":poluarea de orice fel,balastierele care modifica periodic albia impiedicind reproducerea normala a pestilor,braconajul sub toate formele lui...Daca aceste lucruri n-ar exista ar fi ...mirific.Culmea este ca pentru toate aceste probleme exista legi .Cine sa garanteze aplicarea lor?Eu?Asociatia x?Mi se pare firesc ,ca institutii ale statului(Politie,Jandarmi,Mediu)sa o faca.Cu atit mai mult ,cu cit majoritatea faptelor ,sint de natura penala.Evident, ca si pescarii pot ajuta cu informatii aceste institutii...
Din pacate aceasta responsabilitate este pasata de la unul la altul,ca o minge de rugby.Macar revistele de profil-formatorii de opinie-daca ar trage semnale de avertizare clare si constante...
Atita timp cit va exista aceasta situatie,greu,greu,lucrurile se vor schimba in bine...Si astfel traim,o viata surogat,intr-o natura surogat..
-Natura are o capacitate de regenerare fantastica.Noi oamenii nu trebuie neaparat sa o "ajutam"Trebuie sa facem insa un singur lucru:sa o lasam sa se manifeste,sa nu-i punem bete-n roate.In viziunea mea ,"betele in roate ar fi":poluarea de orice fel,balastierele care modifica periodic albia impiedicind reproducerea normala a pestilor,braconajul sub toate formele lui...Daca aceste lucruri n-ar exista ar fi ...mirific.Culmea este ca pentru toate aceste probleme exista legi .Cine sa garanteze aplicarea lor?Eu?Asociatia x?Mi se pare firesc ,ca institutii ale statului(Politie,Jandarmi,Mediu)sa o faca.Cu atit mai mult ,cu cit majoritatea faptelor ,sint de natura penala.Evident, ca si pescarii pot ajuta cu informatii aceste institutii...
Din pacate aceasta responsabilitate este pasata de la unul la altul,ca o minge de rugby.Macar revistele de profil-formatorii de opinie-daca ar trage semnale de avertizare clare si constante...
Atita timp cit va exista aceasta situatie,greu,greu,lucrurile se vor schimba in bine...Si astfel traim,o viata surogat,intr-o natura surogat..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
ma, ... ce sa mai zic ?
si eu as vrea un salariu indestulator de la stat, asistenta medicala adecvata, educatie buna la copil, pentru toata lumea ! doar exista lege pentru asta, si nu oricare, ci Constitutia Romaniei:
..."dreptul la viata si la un trai decent"...
aaa... si mai vreau sa fie PACE !!!...
PS: Acu' ca am stabilit, putem dormi in continuare linistiti,... lucrurile se vor implini de la sine !
si eu as vrea un salariu indestulator de la stat, asistenta medicala adecvata, educatie buna la copil, pentru toata lumea ! doar exista lege pentru asta, si nu oricare, ci Constitutia Romaniei:
..."dreptul la viata si la un trai decent"...
aaa... si mai vreau sa fie PACE !!!...
PS: Acu' ca am stabilit, putem dormi in continuare linistiti,... lucrurile se vor implini de la sine !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/
http://musca13.ro/home/
Eu unul,ca pescar sportiv , nu-mi regasesc interesele reprezentate in aceasta petitie... cum au mai punctat si altii, singurul lucru care lipseste pe apele noastre este paza si sanctiunea.Avem ape cu un potential enorm, trebuie doar ca romanii sa invete sa nu le mai otraveasca si sa nu le mai fure.Si invatatul asta nu se face decat cu parul.
As propune majorarea substantiala a sumei platite anual pentru permisul de pescuit si angajarea de personal cu drept de control si de sanctionare care sa patruleze apele publice. Permisul de pescuit anual ar putea sa coste de exemplu 150 sau chiar 200 de lei in loc de 30 ( bineinteles, permisele distribuite de stat direct catre pescari) iar daca din banii a 100 sau chiar 200 de pescari este platit salariul unui inspector de mediu, care sa-si faca si treaba cum se cuvine , atunci vom avea si ape mai curate, iar braconajul s-ar duce vertiginos in jos.Am spus inspector de mediu si nu doar piscicol, pentru ca acesta sa poata sa "vada" nu numai braconierii, ci si pe cei care tarasc busteni prin raurile de munte, si pe cei care ingradesc un mal de lac si deverseaza apele reziduale direct in lac, si pe cei care descarca un papuc de gunoi pe malul raului. In alte tari exista personal asimilat politiei care se ocupa numai cu asta, au permis de port arma si dreptul de a face uz de ea. De exemplu 2 "rangeri" din astia ar fi suficienti pentru un lac cat Snagovul ...
Ar mai fi multe alte aspecte de imbunatatit, cum ar fi reglementarea mult mai stricta a pescuitului comercial, dar asta expus mai sus mi se pare esential.
As propune majorarea substantiala a sumei platite anual pentru permisul de pescuit si angajarea de personal cu drept de control si de sanctionare care sa patruleze apele publice. Permisul de pescuit anual ar putea sa coste de exemplu 150 sau chiar 200 de lei in loc de 30 ( bineinteles, permisele distribuite de stat direct catre pescari) iar daca din banii a 100 sau chiar 200 de pescari este platit salariul unui inspector de mediu, care sa-si faca si treaba cum se cuvine , atunci vom avea si ape mai curate, iar braconajul s-ar duce vertiginos in jos.Am spus inspector de mediu si nu doar piscicol, pentru ca acesta sa poata sa "vada" nu numai braconierii, ci si pe cei care tarasc busteni prin raurile de munte, si pe cei care ingradesc un mal de lac si deverseaza apele reziduale direct in lac, si pe cei care descarca un papuc de gunoi pe malul raului. In alte tari exista personal asimilat politiei care se ocupa numai cu asta, au permis de port arma si dreptul de a face uz de ea. De exemplu 2 "rangeri" din astia ar fi suficienti pentru un lac cat Snagovul ...
Ar mai fi multe alte aspecte de imbunatatit, cum ar fi reglementarea mult mai stricta a pescuitului comercial, dar asta expus mai sus mi se pare esential.
Asigurarea pazei ar fi de departe cea mai eficienta masura si e ceea ce ne lipseste acum.As propune majorarea substantiala a sumei platite anual pentru permisul de pescuit si angajarea de personal cu drept de control si de sanctionare care sa patruleze apele publice.
Majorarea pretului permisului e inevitabila, dar a doua idee, desi e ok, nu are nicio sansa de realizare acum.
Ce sanse crezi ca ai acum, pe praful asta bugetar sa te duci cu o propunere de suplimentare a numarului de angajati bugetari? In plina campanie de disponibilizari si reduceri salariale?
0 barat.
Din acest motiv am mers pe varianta pazei asigurata de personalul existent deja in politie, jandarmerie, politie comunitara, silvici, etc.
De aceea insistam pe delegarea administrarii si includerea in lege a OBLIGATIEI de a pazi pentru personalul acestor institutii de care vorbim si pentru administratorii RAV, care vor fi aia...
Altfel, f. ok ideea cu rangerii sau cu inspectorii de mediu, care sa fie specializati si sa aiba in fisa postului doar asta... dar din pacate utopica in conditiile actuale. Infiintarea unei agentii de genul "wildlife department" care sa preia atributiile ANPA, Ministerului Mediului, a RNP e buna si probabil va functiona ...candva.
Eu unul o sustin, nu ne impiedica nimeni sa o propunem ca tema de discutie dar e cu bataie lunga, nu o vad realizabila prea curand.
Inasprirea pedepselor nu inseamna nimic atata timp cat nu le aplica nimeni... acum, putinii braconieri carora li se intocmesc dosare penale sunt achitati pe banda rulanta pentru ca nu prezinta pericol social.. dar asta e alta poveste si ne cam depaseste.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
o alta mare problema, dupa parerea mea, este faptul ca trebuie "numai" sa platesti pentru un permis de pescuit! adica orice fraier care cunoaste pescuitul numai de la televizor si are 100 de roni in buzunar isi cumpara un batz telescopic de la bazar si un permis de pescuit si gata! e pescar legal. problema e ca multora le lipsesc cunostinte elementare despre anatomia pestelui de ex., de unde sa stie unu deasta de ce nu-i bine sa tarai pestele prin nisip? si mai face si pe modernu ca asa a vazut el pe fishing and hunting si face C&R, ii da drumu inapoi, aplaus!!!
oricine doreste un carnet de ala verde de pescuit, in care lipesti permisul anual, ar trebui obligat sa invetze, sa toceasca pur si simplu anumite chestii de baza cum ar fi: anatomia si fizionomia pestelui, paraziti si boli ale pestelui, toate speciile de peste existente in apele romane si eventual alte animale sau pasari care depind de ele, perioade de prohibitie, dimensiuni minime legale, metode de pescuit legale, ocrotirea mediului inconjurator s.a.m.d... sa inteleaga de la sine de ce nu ai voie sa retzii pesti sub o anumita dimensiune de ex. dupa care ar trebui verificat printr-un test grila asemanator cu cel pentru permisul de conducere. nu-i imposibil de organizat asa ceva, eventual in scoli, in uichenduri, in functie de cerere si in legatura cu ministerul invatamantului... s-ar putea, zic io... + binenteles controale drastice.
n-ar trebui sa fie atat de usor pentru oricine sa-si ia un permis de pescuit pentru ca noi, pescarii, influentam in mod masiv fauna acvatica de care ar trebui sa avem mult mai mare grija... ar trebui strans un pic cercu sa zic asa, sa ramana mai multi pescari intr-adevar pasionati care stiu ce fac si cat mai putini "pescari" de ocazie cu manele si gratare pe malu garlei...
oricine doreste un carnet de ala verde de pescuit, in care lipesti permisul anual, ar trebui obligat sa invetze, sa toceasca pur si simplu anumite chestii de baza cum ar fi: anatomia si fizionomia pestelui, paraziti si boli ale pestelui, toate speciile de peste existente in apele romane si eventual alte animale sau pasari care depind de ele, perioade de prohibitie, dimensiuni minime legale, metode de pescuit legale, ocrotirea mediului inconjurator s.a.m.d... sa inteleaga de la sine de ce nu ai voie sa retzii pesti sub o anumita dimensiune de ex. dupa care ar trebui verificat printr-un test grila asemanator cu cel pentru permisul de conducere. nu-i imposibil de organizat asa ceva, eventual in scoli, in uichenduri, in functie de cerere si in legatura cu ministerul invatamantului... s-ar putea, zic io... + binenteles controale drastice.
n-ar trebui sa fie atat de usor pentru oricine sa-si ia un permis de pescuit pentru ca noi, pescarii, influentam in mod masiv fauna acvatica de care ar trebui sa avem mult mai mare grija... ar trebui strans un pic cercu sa zic asa, sa ramana mai multi pescari intr-adevar pasionati care stiu ce fac si cat mai putini "pescari" de ocazie cu manele si gratare pe malu garlei...
daca personalul cu drept de control, oricare ar fi el, in conditiile actuale, ar fi platit cu o cota parte din amenzile date, va asigur ca altfel ar sta treaba. Trebuie insa gasita o portita legala pt a se stimula controalele. Si banii, garantat pot fi un stimul foarte bun. Ati vazut cu totii reactia organelor dupa taierile salariale...cum credeti ca ar reactiona daca li s-ar spune ca pt fiecare 100 lei amenda data, el primeste 20 lei? La 5 jepcari prinsi, si-a scos reducerea salariala pe o saptamana. Si sa fim sinceri, in aceste momente sunt mai multi braconieri decat pescari legali. Si nu ma refer numai la posesori de permise, ci si la aceia care retin cu sacul, inclusiv puiet. Eu am mai zis-o...si o repet. Cu vorba buna nicio natiune nu s-a educat....insa cu forta s-au educat multe.
nu stiu daca asta ar fi asa bine, la urma urmei si personalu de control is oameni, poate ispiti la abuz treaba asta. dupaia itzi cauta nod in par aiurea ca sa-si ia salariu, si atunci alta panarama...attilaf scrie:daca personalul cu drept de control, oricare ar fi el, in conditiile actuale, ar fi platit cu o cota parte din amenzile date, va asigur ca altfel ar sta treaba.
100% de acord cu attila.
Faza cu examenul pentru carnet era impus candva, cel putin cand mi-am facut prima data permisul reprezentantul ajvps a pus niste intrebari din legislatie.
In fine cred ca cea mai mica problema ar fii sa arunce inapoi dupa ce l-a scapat in nisip, hai sa fim seriosi, aici vorbim despre braconaj nu despre dezinfectarea corecta inainte de eliberare. Topicul asta poate il deschidem peste 1000 de ani
Faza cu examenul pentru carnet era impus candva, cel putin cand mi-am facut prima data permisul reprezentantul ajvps a pus niste intrebari din legislatie.
In fine cred ca cea mai mica problema ar fii sa arunce inapoi dupa ce l-a scapat in nisip, hai sa fim seriosi, aici vorbim despre braconaj nu despre dezinfectarea corecta inainte de eliberare. Topicul asta poate il deschidem peste 1000 de ani