adiwolf scrie:... vreau doar ca sa am natura cat mai salbatica, fara spatii amenajate special pt pescuit, fara betoane si asfalt, fara piste de concurs, fara braconaj si fara farisei care...
Adica asa cum e acuma , misto de tot, nu ??? ...
Iar fariseul de mine si cu fariseul de Tavi vrem sa deranjam aceasta armonie salbatica a naturii care te inconjoara, s-o umplem de amenajari, si betoane aducatoare de bani in SRLurile noastre cladite pe apele publice si pe spatele pescarilor tepuiti !
nevrand sa devin malitios, si intrucat intr-un mesaj cam la fel de lung

, dar mult mai explicit, chiar mai pacifist

, (doar ca eu am fost mai rapid in taste ca el

), a reusit sa atinga aceleasi probleme si chiar in plus, prefer revin si sa-mi modific mesajul meu dandu-i cuvantul lui Tavi, cu convingerea ca le-a zis mai bine si pe un ton mai constructiv decat mine !
deci are cuvantul fariseul Tavi : 
:D:D
Tavi :
"Cred ca se impun cateva precizari, am senzatia ca nu s-a inteles f. bine ce se vrea cu aceasta petitie.
1. Scopul principal al acesteia este de a ne face auziti, vrem ca ANPA sa stie ca existam, sa stie ca nu suntem de acord cu ce au facut pana acum dar ca avem si propuneri si solutii, nu doar critici sterile.
Sa stie ca au un partener de dialog in afara de cei de pana acum: AGVPS si FNPSR.
Din punctul nostru de vedere, aceste organizatii NU reprezinta pescarii, iar influenta lor de pana acum nu a fost deloc benefica, rezultatele se vad in legile proaste facute in functie de interesele lor (dsitribuirea permiselor exclusiv prin asociatii) dar mai ales in starea apelor si a pestilor.
Am invitat in principal cluburile si asociatiile de pescari sa fie alaturi de noi si sa semneze aceasta petitie, pentru a putea aduna laolalta cat mai multi reprezentanti ai pescarilor, intr-o forma organizata.
Din punctul nostru de vedere, in acest fel avem ocazia, in sfarsit, de a spune ce vrem, care sunt nemultumirile dar si care sunt propunerile noastre.
2. Propunerile.
Asa cum am spus, nu sunt niste solutii miraculoase, poate ca nu sunt cele mai bune. Dar se vor a fi un inceput in a schimba din radacini actualul sistem, legislatia si organizarea pescuitului. Pentru ca evident actualul sistem este prost, nefunctional si duce la distrugere.
Sa le luam pe rand:
- eliminarea distribuirii permiselor prin asociatii.
Aceasta masura, daca va fi implementata, pe langa avantajele certe pentru pescari, va scoate din joc asociatiile a caror unica activitate a fost vanzarea de permise la suprapret. Le stiti care sunt ...

- delegarea administrarii resursei acvatice vii;
aici am pornit de la trista realitate ca in acest moment, apele publice, de fapt pestii sunt practic ai nimanui. Rezultatul e evident: braconajul salbatic, pescuitul excesiv si diminuare drastica a pestilor.
Teoretic, conform legii, ANPA este administratorul RAV, dar practic datorita structurii de personal si a logisticii insuficiente de care dispune, nu is poate exercita calitatea de administrator.
Pentru noi e evident ca cineva trebuie sa administreze RAV si ca ANPA nu poate.
Bun, atunci cine? Nu credem ca varianta concesionarilor catre entitati private (SRL-uri) ar aduce la rezultatele pe care le dorim cu totii. Avem exemplul baltilor private unde pestele este exploatat preponderent comercial.
Si atunci cine? Am considerat ca, cel putin momentan, tot statul, prin institutiile sale ar fi mai bine sa administreze aceasta resursa.
Care institutii?:
O varianta ar fi autoritatile publice locale, primariile. Modelul functioneaza si "dincolo", n-am inventat noi apa calda. Evident nu toate vor fi intersate si capabile sa faca acest lucru.
Se pune intrebarea daca pot si daca vor.
Pot, pentru ca au fie in subordine (politia comunitara) fie au relatii de colaborare (si influenta!!) la nivel local cu politia, jandarmii,agentiile de mediu, Apele Romane, firmele de salubrizare si curatenie, etc, deci ar putea si ar avea cu cine sa pazeasca apa care trece prin localitatea respectiva.
De aceea am solicitat includerea explicita in lege a dreptului dar si obligatiei de control a acestor institutii.
Pot si pentru ca au resurse financiare pentru asta si, f. important: pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea comunitatilor si zonelor lor. Sunt o gramada de asemnea fonduri destinate exclusiv APL-urilor si care pot fi folosite in acest sens.
Dar oare vor?
Ar trebui sa vrea, sa fie motivate...asemenea masuri ar duce la dezvoltarea comunitatilor locale, in special in zona rurala. O apa plina de pesti atrage pescari, turisti, ar fi o sursa de venit pentru comertul si turismul local. Si de ce nu, ar aduce voturi primarului care dovedeste ca e bun gospodar si face bani pentru comunitate. Iar daca nu face, risca sa nu fie reales.
In aceeasi idee, legea trebuie sa clarifice, pe langa obligatii si dreptul administratorului de a-si recupera cheltuielile, evident prin perceperea unui tarif, taxa, etc pentru pescuit.
Cine isi inchipuie ca vom avea vreodata ape cu pesti si vom plati pentru asta un permis national, valabil oriunde, de 30 le lei, imi pare rau sa o spun, viseaza frumos si atat.
Alte institutii ale statului: RNP, ARBDD, administratiile parcurilor nationale, etc
Discutia e lunga, istoria lor e si cu bune si cu rele. Dar, atata timp cat nu avem o varianta mai buna pentru administrarea anumitor ape, suntem obligati sa acceptam si aceasta varianta.Aceste institutii exista, au resurse si personal sa administreze RAV, trebui doar sa le convingem sa o faca. Degeaba injuram padurarii si RNP pentru greselile trecute si prezente. Ar fi mult mai intelept sa-i determinam sa-si faca treaba.
Asociatiile de pescari.
In acest moment nu au forta financiara si,din pacate, nici coerenta pentru a face mare lucru. Nu putem vorbi in acest moment de administrarea apelor de catre asociatii ca solutie universal valabila. Cel mult va putea functiona pe ici pe colo, dar e nerealist sa vedem aceasta solutie ca unica.
Intr-adevar, "dincolo" administrarea apelor de catre asociatiile de pescari da rezultate. Dar si acolo,doar pe pe anumite ape, administrate de asociatii puternice.
De aceea am propus varianta parteneriatelor cu institutiile statului mentionate mai sus. Asociatiile vor aduce in acest parteneriat interesul pentru conservarea si dezvoltarea RAV, vor fi, sau ar trebui sa fie un factor de presiune constant pentru autoritati ca acestea sa-si faca treaba, si pot contribui, atat cat pot, la paza, populari, amenajari.
Ce ar trebui ele sa faca in acest moment este sa incepa acest dialog cu autoritatile statului, sa-si spuna pasul, sa vina cu propuneri si solutii pentru schimbarea acestui sistem. Adica sa-si faca treaba de reprezentanti ai pescarilor, de societate civila, nu de vanzatori de permise!
Am facut aceste precizari pentru ca vad ca s-au adus unele critici acestei petitii si propunerilor noastre. Asa ca am incercat sa explic de ce am propus aceste variante.
Asteptam in continuare sa ne sustineti dar si sa ne criticati. Cu o rugaminte totusi:
daca nu va place ceva, are sens sa criticati atata timp cat veniti cu alta propunere pe care o considerati mai buna si o argumentati.
Criticile sterile si atitudinea de vesnic nemultumit - si atat- nu ajuta cu nimic."
PS: mesajul meu era deopotriva unul mai intepator, am renuntat la el pentru ca nu foloseste nimanui sa ne contram la nesfarsit ! Restul problemelor si fondului, ... e acelasi !

e drept insa ca l-am salvat,... sa fie undeva ! ...
