pescuitul cu barca pe prut

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

harpon
junior
junior

Re: pescuitul cu barca pe prut

Mesaj de harpon » 05 Mar 2012, 08:45

Poti sa intrebi si unde prevede ceia ce spun ei (baza legala, LEGEA sau OUG), deti interzice accesul cu barca pe raul Prut pentru practicarea de pescuit sau agrement, sper sa ai un raspuns favorabil :wink: , dar in general este mai bine sa mergi la IJPF Iasi sa ceri lamuriri daca cei de la SPF Sculeni sunt mai militieni :wink:
Deci cere legea prin care iti interzice acest drept si e bine sa o ai la tine pentru a le explica si celor de la SPF. Sculeni cand vor veni sa te verifice sau poate acolo e alta ,,tara si alt rau Prut si alta frontiera de est,, ce sa zic cel mai bine e sa stii putin din ce prevede legea frontierei de stat , privind activitatile pe care doresti sa le desfasori ca sa poti sa le dai raspuns cand vin sa-ti strice ziua.
:respekt:

dan_rotaru
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dan_rotaru » 05 Mar 2012, 09:47

problema pescuitului pe Prut cu barca m-a preocupat si pe mine de mai mult timp, si iata la ce concluzii am ajuns:
OUG 105 din 2001 reglementeaza, prin art 40 si urmatoarele, cadrul general de exercitare a pescuitului din barca pe Prut.
adica iti iei barca, motor, la inregistrezi, etc.
pe de alta parte, HG 1207/2003, pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul protecţiei resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în râul Prut şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, cuprinde si alte prevederi, care iti limiteaza atat dreptul de a pescui pe Prut noaptea, cat si dreptul de a pescui din barca.
astfel, acest acord cuprinde si "Anexa 1" care, in partea a 3-a, denumita "Condiţiile pentru exercitarea pescuitului în scop recreativ/sportiv", zice asa la art 7:
ART. 7
Pescuitul recreativ/sportiv este permis numai în cursul zilei, de la răsăritul până la apusul soarelui, cu respectarea următoarelor reguli:
a) pescuitul în râul Prut, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti şi în bazinele limitrofe se practică cu cel mult două undiţe sau două lansete cu câte două cârlige fiecare;
b) pescuitul recreativ/sportiv se practică numai de pe mal;

acest acord international este baza legala in baza careia, cel putin la Iasi, se interzice atat pescuitul pe timpul noptii, cat si pescuitul cu barca.
eu nu prea am gasit contraargumente legale pe care sa le pot prezenta celor de la frontiera pentru a imi fi permis accesul la pescuit atat noaptea, cat si din barca.

harpon
junior
junior

Mesaj de harpon » 05 Mar 2012, 10:40

Totusi nu inteleg in lacul de acumulare Stanca Costesti, am observat ca se pescuieste din barca unii dau si la clonc pe youtube
vad ca apar filmulete cu somni de peste 50 kg, :shock:

dan_rotaru
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dan_rotaru » 05 Mar 2012, 11:30

pe Prut se pescuieste si noaptea, si din barca, in unele locuri.... depinde acum de fiecare situatie in parte.
legal insa, eu nu am gasit nici o varianta care sa tina.
ma gindeam la un moment dat faptul ca acest regulament de pescuit imi ingradeste drepturile mele de cetatean roman, prin faptul ca imi ingradeste in mod abuziv dreptul de a ma afla la orice moment dat intr-un anumit loc apartinand domeniului public al statului (si ma refer aici la zona cuprinsa intre malul roman si jumatatea canalului navigabil al raului, care este
teritoriu romanesc), si de a desfasura o activitate prevazuta si permisa de lege, dupa obtinerea avizelor necesare.
daca pe Dunare estepermis pescuitul din barca, nu vad de ce acest lucru ar fi interzis pe Prut.
as fi inteles faptul ca nu avem voie cu barca din motive de securitate, dar, din moment ce legea privind frontiera de stat a Romaniei nu interzice pescuitul din barca, nu vad care ar fi problema.
de retinut este faptul ca acordul intre cele doua state nu se refera nici un moment la chestiuni de securitate a frontierei de stat, ci la chestiuni legate de flora, fauna, arii protejate, etc.
nu vad cum as afecta resursele piscicole daca as pescui din barca, din moment ce as putea lua acasa tot maxim 5 kg de peste, asa cum prevede legea.
dar despre asta doar niste juristi buni ne pot lumina, plus ca ar fi oricum nevoie de o actiune in justitie.

harpon
junior
junior

Mesaj de harpon » 05 Mar 2012, 12:19

Ai incercat sa vorbesti cu cei de la ANPA filiala Iasi sa vezi daca au ceva de zis in legatura cu acel protocol sau hotarare de guvern, incheiat intre Romania si R.Moldova, daca sta in picioare ori este interpretabil in functie de zona. Eu ati spun cum sta situatia in Jud.Galati si spun pe o lungime de 140 km pe Prut pana la granita cu Jud.Vaslui (loc.Vadeni)
Deci pe toata zona asta de 140 km se folosesc barci pe ambele maluri si noi si cei din R.Moldova iar salupe in control vin si la bordul acestora sunt si graniceri moldoveni (echipaj PF de la noi si un granicer moldovean care nu au pomenit nimic de acest acord si acea restrictie de folosire a ambarcatiunilor pe raul Prut) si nu inteleg de ce nu se revede acest fapt in ordinul de prohibitie care apare in fiecare an pentru raul Prut. :?:

siluru
junior
junior

Mesaj de siluru » 12 Mar 2012, 23:42

Singura ratiune e aceea ca daca intra pescarii sportivi cu barcile pe Prut, se vor vedea dimensiunile "braconajului cu acte-n regula". Securitatea frontierei e exclusa , in Romania primeaza prezumtia de nevinovatie (pana nu prinzi hotul nu-l poti considera hot, cu-atat mai mult pe toata lumea), doi la mana, barcile pot circula pe Prut in scop de agrement. Realitatea, cred eu, este urmatoarea: acest acord intre Ro si Md a fost incheiat in 2003, la vremea aceea, in Ro, pescuitul recreativ-sportiv se practica doar in timpul zilei, doar de pe mal si doar cu doua lansete, norme incluse in Regulamentul de pescuit de atunci si copiate ad-literam in Acordul lu' peste. In momentul de fata, legiuitorul a abrogat aceste norme prin Regulamentul de pescuit actual, insa nimanui nu i-a trecut prin cap sa modifice si Acordul romano-moldovean. Oricum, daca-l cititi, va dati seama ca singurele lucruri care se mai respecta din acest rahat de acord e pescuitul de pe mal si uneori pescuitul pe timpul zilei. In rest, pescarii industriali se sterg la cour cu acest acord.

csaa
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de csaa » 28 Mar 2012, 19:51

Imi cer scuze ca am raspuns asa de tarziu. Avem probleme cu forumul nostru si nu am putut obtine niste pareri autorizate in privinta subiectului ce va intereseaza. Oricum, am aflat urmatoarele:
nu exista legi sau tratate care sa interzica pescuitul recreativ/spotiv din barca sau pe timpul noptii pe Prut. Pescuitul pe timpul noptii este restrictionat in anumite zone care sunt sensibile datorita contrabandei cu tigari. mai precis nu pescuitul ci accesul in aceste zone este restrictionat.
Cei care sunt in drept sa avizeze pescuitul in acele zone se prevaleaza de o prevedere din O.U.G. 105/2001.
Ceea ce aminteste colegul dan_rotaru este o prevedere din fosta lege a pescuitului care, din fericire, nu se regaseste in O.G. 23
In rest sa auzim numai de bine!
Lupta STEAUA!!! (cu sau fara ciobani)

cristi_vi
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de cristi_vi » 29 Mar 2012, 11:49

Pescuitul pe timp de noapte in Romania este interzis! In afara de apele private.

csaa
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de csaa » 31 Mar 2012, 14:08

Draga domnule cristi_vi imi puteti spune care este actul normativ care interzice pescuitul sportiv pe timp de noapte? Eu am recitit O.U.G. 23/2008 cu toate modificarile ulterioare si nu am gasit o asemenea norma prohibitiva.
Lupta STEAUA!!! (cu sau fara ciobani)

siluru
junior
junior

Mesaj de siluru » 31 Mar 2012, 14:50

Csaa, cu tot respectul, te contrazic. In 01.08.2003, Romania si Moldova adopta un acord(M.of. 756/29.10.2003), in a carui anexa gasim, la art.7, reglementarea pescuitului sportiv cu toate aceste reguli idioate(pescuitul numai de pe mal, doar in timpul zilei si doar cu doua lansete), reguli care le regaseam si in legea pescuitului la acea vreme (L 192/2001), lege care si sanctiona incalcarea lor. Ei bine, legea pescuitului s-a modificat, regulile s-au schimbat, aceste fapte au intrat in legalitate (si normalitate, zic eu) si sanctiunile au disparut. Acordul romano-moldovean, care e valabil pana-n 2013, nu s-a actualizat cu legislatia in vigoare si mentine aceste interdictii, insa fara nici o sanctiune(acordul prevede la art.12 alin.1, citez "In cazul nerespectarii prevederilor prezentului regulament, se va aplica legislatia in domeniu, in vigoare in statele partilor"). Politia de frontiera poate doar sa ridice avizul, insa si acest lucru l-ar face ilegal, deoarece ridicarea avizului este o sanctiune complementara, iar sanctiunea principala lipseste, iar pentru a sanctiona o fapta trebuie in primul rand aplicata o sanctiune principala si apoi una complementara. Cu toate astea, daca vrei sa navigi cu o barca in scop de pescuit sportiv, P.F. nu-ti da avizul. Citeste un pic legislatia sus-amintita si da-ne un sfat. Cum trebuie sa formulez cererea de aviz pt PF, ce am de facut ca sa nu intru in conflict cu PF si ce am de facut daca intru in conflict cu PF referitor la acest subiect. Cu stima.

Scrie răspuns