Permisele ptr. ape de munte la asociatii nou-infiintate

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 21 Dec 2006, 12:28

Ioan S. scrie: ... ceea ce ma face sa deduc ca asociatiile pescarilor sloveni nu au monopolizat vinzarea permiselor de pescuit (cum e la noi), sau nu au in administrare toate apele publice din tara .

Unde e monopolul ?Atat vreme cat aceste asociatii nu sunt un tot unitar ci sunt divizate .

Definitie conform DEX :

MONOPÓL, monopoluri, s.n. 1. Drept exclusiv al cuiva, de obicei al statului, de a dispune de ceva, de a efectua ceva; dominaţie într-un domeniu, într-una sau mai multe ramuri economice. ♦ (Pop.) Rachiu fabricat de o întreprindere care deţine un monopol (1). 2. Privilegiu exclusiv, de drept şi de fapt, pe care îl posedă un individ, o întreprindere sau un organism public de a fabrica, de a vinde sau de a exploata anumite bunuri sau servicii. ♦ ÃŽntreprindere mare sau uniune de întreprinderi care concentrează în mâna lor producţia şi desfacerea unor produse importante, cu scopul stabilirii unor preţuri mari şi al obţinerii unor profituri ridicate. 3. Fig. Drept exclusiv pe care şi-l arogă cineva. – Din germ. Monopol, fr. monopole.

Sau va refereati la cazul pct 2 din definitie ?
:D
Fara suparare ! :D

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 21 Dec 2006, 15:00

Nick
Genul acesta de pescari vor numai sa pescuiasca si sa faca "statul" sau altcineva ceva ptr ei,ca sa aiba ape curate si pline de peste.
Da e adevarat - unii avem pretentia absurda ca statul sa-si faca datoria, fata de toti cetateni sai, fata de mediu, si fata de multe alte probleme de care raspunde , in baza impozitelor pe care le platim acestui stat ... indiferent daca suntem asociati sau neasociati.
Nu vrem sa pescuim pe gratis ... vrem sa avem un permis unic pe tara pentru a putea pescui pe toate apele publice de pe tot teritoriul romanesc (cele care vor mai ramane dupa imparteala) si atunci cand vrem sa pescuim pe o apa superb administrata de o entitate - asociatie, comunitate locala etc. - suntem de acord sa platim alte taxe acelei entitati care gospodareste acea apa.
S'altare și bunăstare !

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 21 Dec 2006, 15:27

@ taicanoe

Ai punctat foarte bine, clar, scurt si la obiect. Din nefericire multi se fac ca nu pricep despre ce este vorba.

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 21 Dec 2006, 15:59

taicanoe scrie: Da e adevarat - unii avem pretentia absurda ca statul sa-si faca datoria, fata de toti cetateni sai, fata de mediu, si fata de multe alte probleme de care raspunde , in baza impozitelor pe care le platim acestui stat ... indiferent daca suntem asociati sau neasociati.
Nu vrem sa pescuim pe gratis ... vrem sa avem un permis unic pe tara pentru a putea pescui pe toate apele publice de pe tot teritoriul romanesc (cele care vor mai ramane dupa imparteala) si atunci cand vrem sa pescuim pe o apa superb administrata de o entitate - asociatie, comunitate locala etc. - suntem de acord sa platim alte taxe acelei entitati care gospodareste acea apa.
Stai putin ca e chiar simplu:
1. Vrei ca statul sa-ti faca , sa-ti dreaga , sa-ti puna la dispozitie , etc , ca tu sa ai unde pescui.Eu m-am asteptat de saturat .De 17 ani astept ca statul sa faca ceva .Nu mai vreau sa astept.Pretentii am si eu...dar...nu mai astept fata morgana...

2. Existenta unor ape mai boagate in peste decat altele ( in viitor ) , prin grija asociatiilor de pescari , a fondurilor europeane si a intreg mecanismului anterior dezvoltat , iti va da si tie posibilitatea sa alegi unde sa pescuiesti.Doresti mai departe sa ai o singura varianta ?
Eu unul nu .Vreau sa pot alege in viitor intre 2 variante , chiar daca asta ma va costa mai mult...

Nu ma intereseaza sa astept sa faca statul roman asta.Mie mi-a ajuns cate a facut pt mine( adica nimic ).
Asta e !
:!:

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 21 Dec 2006, 16:49

Poate tu nu prea platesti impozite ... eu platesc ... si in aceste conditii am pretentii ... si ca sa pescuiesc, daca ai citit ce am scris - platesc - si daca vreau sa pescuiesc pe ape mai bogate si mai bine administrate sunt de acord sa platesc celor care le intretin si administreaza ...DAR NU SUNT DE ACORD SA MA FACI ASOCIAT CU FORTA ... cu forta unei legi anticonstitutionale.
Am mai spus pe aici ... n-am nimic impotriva dreptului la asociere, nici impotriva asociatiilor/cluburilor de pescuit - de protectia mediului ... etc.
S'altare și bunăstare !

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 21 Dec 2006, 16:53

[quote="Ioan S."]

Intrebarile mele au avut la baza banuiala ca in Slovenia exista un echilibru sau niste legi ale bunului simt care in Romania se pot doar ghici.
Entitatea care gestiona riul respectiv (in speta primaria ... dar putea foarte bine sa fie o asociatie de pescari) nu si-a pus problema sa monopolizeze pescuitul pe o arie insemnata. A amenajat, gestioneaza, pazeste (garanteaza existenta unei populatii piscicole) si cere banii pentru asta. Pina la urma veniturile trebuie cel putin sa acopere cheltuielile. Veniturile cred ca nu se limiteaza strict la taxa de pescuit ... pot exista si venituri conexe legate de cazarea si consumul celui venit acolo la pescuit. Aici e un plus in favoarea pescarului pentru varianta cu administrator comunitatea locala.
De asemeni exista si varianta de a pescui in ape neamenajate - iarasi un plus pentru pescarul de rind - si se poate compara cit costa si ce ofera in plus pescuitul pe o apa amenajata.[/quote]

Asta ii turism , chestia asta se intimpla cam peste tot , is taxe pe zi , nu-i permis pe un an . Cu alte cuvinte Ioane , daca vrei peste mai mare vei plati zilnic . Cel mai putin am gasit vreo 8 euro si ceva cel mai mult peste 100 , pentru Slovenia ( pe net ). In astfel de locatii lumea traieste din turismu asta piscicol , nu are de ce sa-si nenoroceasca ecosistemu , ii ca si cum egiptenii si-ar arunca in aer piramidele , prin urmare si legislatia ii adaptata , probabil in trecut era altcumva .
Parerea mea ca-s doua lucruri distincte , permisu si turismu .

Fir Intins!!!

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 21 Dec 2006, 17:03

Nu ma intereseaza sa astept sa faca statul roman asta.Mie mi-a ajuns cate a facut pt mine( adica nimic ).
Asta e !
si nu, nu trebuie sa astepti ... trebuie sa te lupti ca statul sa-si faca datoria pentru ca e platit pentru asta ... sau iti faci tu o asociatie si faci si treaba statului ? asta-i rezolvarea pe care ai gasit-o ? ... eventual sa-i obligi si pe altii ... sa-i inscrii cu forta in asociatie ? pai asta nu prea mi se pare chiar in ordine ... sau asta e democratia originala romaneasca ...
S'altare și bunăstare !

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 21 Dec 2006, 17:34

taicanoe, nu cred ca e vorba de impozite. In legislatia actuala nici un leu din impozite nu cred ca ajunge in apele si pestii care ne intereseaza. E vorba doar de permis. Acu ia sa ne gandim, ce poate sa ni se ofere de 25 ron pe an? Din cate stiu s-au vandut cam 100 000 permise. Din banii astia poti plati salariul a 10-20 oameni, pe timp de un an. Ce crezi ca pot face 10-20 oameni pentru a fi mai mult peste in ape?
Sau sa ne gandim altfel: majoritatea pescarilor ar fi multumiti daca la fiecare partida ar reusi sa prinda cantitatea maxima admisa de lege, adica 5 kg. Si daca mergi o data pe saptamana inseamna ca aduci acasa in tot anul 250 kg. Deci statul ar trebui sa populeze apele, din cei 25 ron, astfel incat sa putem noi lua 250 kg de peste. Ar iesi 1000 lei vechi pe kilogram.
Eu sincer nu mai cred in vise. Mi-a trecut!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 21 Dec 2006, 18:52

[quote="MihaiV"]taicanoe, nu cred ca e vorba de impozite. In legislatia actuala nici un leu din impozite nu cred ca ajunge in apele si pestii care ne intereseaza. E vorba doar de permis. Acu ia sa ne gandim, ce poate sa ni se ofere de 25 ron pe an? Din cate stiu s-au vandut cam 100 000 permise. Din banii astia poti plati salariul a 10-20 oameni, pe timp de un an. Ce crezi ca pot face 10-20 oameni pentru a fi mai mult peste in ape?
Sau sa ne gandim altfel: majoritatea pescarilor ar fi multumiti daca la fiecare partida ar reusi sa prinda cantitatea maxima admisa de lege, adica 5 kg. Si daca mergi o data pe saptamana inseamna ca aduci acasa in tot anul 250 kg. Deci statul ar trebui sa populeze apele, din cei 25 ron, astfel incat sa putem noi lua 250 kg de peste. Ar iesi 1000 lei vechi pe kilogram.
Eu sincer nu mai cred in vise. Mi-a trecut![/quote]

Sa ne gindim altfel !!! (Mihai , ti se pare anormal sa luam 100 000 pescari drept majoritatea )
100 000 pescari ori 250 kg = 250 000 000 kg anual care dispar prin metode sportive si legale . 250 000 tone de peste !!! Cine dracu ii in stare sa populeze in halu asta !!! Cred ca tre sa-l sunam pe Geoge Bush , sau pe chinezi , nu vad cine ar duce o altfel de populare la capat . Ce zici , ca nu mai crezi in vise he!he! La scorurile astea industrialii ramin mici copii orfani , vai de capu lor he!he!

Sau sa gindim altfel !? Vrei sa platesti un permis , taxa , bla-bla ce-o fi , in valoare de 250 kg peste la pret actual !!!

Geoge Cormack , cred ca asa se numea , a fost un faimos cautator de aur . La un moment dat , omu s-a imbogatit . O stat el ce o stat domneste o vreme , dupa care o taiat-o iar in munti . Stii de ce ? Omu o ajuns la concluzia ( celebra dealtfel ) ca-i mai fain sa cauti auru decit sa-l cheltui !!!

Fir Intins!!!

PODOSU DOREL
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de PODOSU DOREL » 21 Dec 2006, 19:28

@ Mihai V

daca s-ar plati 20 de oameni ar avea cam 10000 RON pe luna

La un astfel de salariu ar trebui sa faca ceva :wink:

Scrie răspuns