Permisele ptr. ape de munte la asociatii nou-infiintate

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 21 Dec 2006, 08:07

apsalba scrie:Recomandarile de 100 m sunt date in studiul ICAS Bucuresti.
Daca se poate, va rog sa-mi spuneti mai exact in care studiu si cu ce autor.
Multumesc

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 21 Dec 2006, 08:10

Ioan Cristea. Studiu facut in 2000-2003 pentru RNP, si cu care si-a dat doctoratul.
Referat il am si ti-l pot pune la dispozitie.

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 21 Dec 2006, 08:42

Ioan S. scrie:Oare ce l-a oprit sa mearga 3-4 km pina iesea de pe domeniul primariei si sa pescuiasca cu permisul de 9 euro ? I-a finantat cumva asociatia deplasarea in Slovenia ?
1.Intamplator cunosc putin situatia la care faceti referire.
Intr-adevar , permisul de 9 Euro il limita f mult pe prietenul meu sa pescuiasca , dpdv a ariei de acoperire.Mai mult in zonele limitrofe cazarii lui nu putea pescui cu acel permis ., bazinele piscicole respective fiind in administrarea altora.
Daca doriti si mai multe detalii , va stau la dispozitie pe MP.

2. Asociatia nu a platit deplasarea omului in Slovenia.Sigur !!!1

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 21 Dec 2006, 08:50

adiwolf scrie:
genu scrie:. E apa lui :shock:
daaaa,a mostenito de la muma-sa :evil:
Bravoo...bravooo....bravooo...

Tine-o tot asa !!
:cry:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 21 Dec 2006, 10:26

Teoo scrie:
Ioan S. scrie:Oare ce l-a oprit sa mearga 3-4 km pina iesea de pe domeniul primariei si sa pescuiasca cu permisul de 9 euro ? I-a finantat cumva asociatia deplasarea in Slovenia ?
1.Intamplator cunosc putin situatia la care faceti referire.
Intr-adevar , permisul de 9 Euro il limita f mult pe prietenul meu sa pescuiasca , dpdv a ariei de acoperire.Mai mult in zonele limitrofe cazarii lui nu putea pescui cu acel permis ., bazinele piscicole respective fiind in administrarea altora.
Daca doriti si mai multe detalii , va stau la dispozitie pe MP.

2. Asociatia nu a platit deplasarea omului in Slovenia.Sigur !!!1
Multumesc pentru raspuns.

Intrebarile mele au avut la baza banuiala ca in Slovenia exista un echilibru sau niste legi ale bunului simt care in Romania se pot doar ghici.
Entitatea care gestiona riul respectiv (in speta primaria ... dar putea foarte bine sa fie o asociatie de pescari) nu si-a pus problema sa monopolizeze pescuitul pe o arie insemnata. A amenajat, gestioneaza, pazeste (garanteaza existenta unei populatii piscicole) si cere banii pentru asta. Pina la urma veniturile trebuie cel putin sa acopere cheltuielile. Veniturile cred ca nu se limiteaza strict la taxa de pescuit ... pot exista si venituri conexe legate de cazarea si consumul celui venit acolo la pescuit. Aici e un plus in favoarea pescarului pentru varianta cu administrator comunitatea locala.
De asemeni exista si varianta de a pescui in ape neamenajate - iarasi un plus pentru pescarul de rind - si se poate compara cit costa si ce ofera in plus pescuitul pe o apa amenajata.

Ceea ce e pe cale de a se intimpla in Romania tine deja de contradictiile care exista intre interesele pescarilor si interesele asociatiilor.
Tendinta va fi de a monopoliza gestionarea apelor ... fortind astfel pe toti cei care vor sa pescuiasca se contribuie la asociatii. Cred in concurenta, insa eu ma indoiesc ca vom avea progres din concurenta intre asociatii. M-ar interesa concurenta intre apele asociatiei si apele publice neadministrate de asociatii ... si vad ca de asta parca se tem cel mai tare toate asociatiile.

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 21 Dec 2006, 10:54

@ioanS ,
Nu doresc sa polemize cu dvs , pe aceasta , tema ...dar.
Faceti afirmatia ca exista o tendinta de monopolizare a apelor....

Cred ca aici va inselati.
A existat un monopol pana acu 2 ani din parte Agvps. Asta e un fapt incontestabil.
Acum au inceput sa aiba dreptul de a elibera " permise de pescuit" si alte asociatii.
Stiti in cate judete din tara Agvps-ul este inca singurul care poate elibera aceste permise ? In majoritatea.

Ceea ce se intampla in acest moment este de fapt o descentralizare a vechiului sistem monopolist al AGVPS.

Unde vedeti dvs monopolizare prin atribuirea dreptului de eliberare a permiselor cat mai multor asociatii de pescar legal constituite ?

:?: :?:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 21 Dec 2006, 11:18

Teoo scrie:A existat un monopol pana acu 2 ani din parte Agvps. Asta e un fapt incontestabil.
Acum au inceput sa aiba dreptul de a elibera " permise de pescuit" si alte asociatii.
Stiti in cate judete din tara Agvps-ul este inca singurul care poate elibera aceste permise ? In majoritatea.
In ceea ce priveste monopolul AJVPS suntem de acord.
Eu am alte pareri asupra monopolului eliberarii permiselor de pescuit, fie si numai pentru faptul ca eu (care nu ma implic) ar trebui sa platesc mai mult decit pescarul-asociat care contribuie la gestionarea durabila a apelor publice ... sau sa pescuiesc pe ape publice neadministrate durabil de asociatii.
Cunoscutul dvs. a putut pescui cu permisul/permisele cumparat/cumparate fara a se asocia cu alti pescari din Slovenia ... ceea ce ma face sa deduc ca asociatiile pescarilor sloveni nu au monopolizat vinzarea permiselor de pescuit (cum e la noi), sau nu au in administrare toate apele publice din tara .

Nick
veteran
veteran

Mesaj de Nick » 21 Dec 2006, 11:26

Nelu,te tot intorci la ideea ca asociatiile au interese financiare,care si le ating prin vanzarea de permise.Daca ar fi dupa mine nu au decat sa vanda permisele la posta ptr ca membrii care vin numai ca sa cumpere un permis si sa pescuiasca fara sa-i doara capul,nu sunt de nici un folos asociatiei.Genul acesta de pescari vor numai sa pescuiasca si sa faca "statul" sau altcineva ceva ptr ei,ca sa aiba ape curate si pline de peste.Cu gandirea asta nu au ce cauta intr-o asociatie care vrea sa faca ceva bun ptr noi toti.Cine nu vrea sa se implice in nici un fel si nici nu il intereseaza ce se intampla cu taxa lui de pescuit,e candidatul ideal ptr Ajvps.
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 21 Dec 2006, 11:38

Nick scrie:Nelu,te tot intorci la ideea ca asociatiile au interese financiare,care si le ating prin vanzarea de permise.Daca ar fi dupa mine nu au decat sa vanda permisele la posta ptr ca membrii care vin numai ca sa cumpere un permis si sa pescuiasca fara sa-i doara capul,nu sunt de nici un folos asociatiei.
Si nu esti de acord cu mine ca numai asa am putea avea ape bune si cu ceva peste in ele? Apele asociatiei ... in care sa te inscrii cu drag (poate si putin din interes).
Parca pentru asa ceva iti asumi niste obligatii ... eventual suporti si niste constringeri.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 21 Dec 2006, 12:00

din ce am aflat de la altii care au fost in Slovenia pe ape de munte, situatia de acolo mi se pare una f misto, pe care mi-as dori-o si aici. Sunt ape publice pe care e un permis relativ ieftin, sunt portiuni de rau care sunt in grija unor asociatii. Iar aceste portiuni au diferite bonitati. Poti sa-ti iei tichet pe o anumita zona la un pret si sa prinzi pastravi si lipani pana la 40-45 cm, poti sa dai mai mult si sa mergi pe o zona cu pastravi si lipani de pana la 55 cm, sau sa dai si mai mult si sa mergi pe o zona de "trofee", unde sunt si capturi de 70-80 cm sau chiar mai mult (lostrite). Asa ca fiecare are unde pescui. Depinde doar de dorinta lui de a prinde si de posibilitatile financiare. Si asta in conditiile in care nu e nici un baraj intre acele zone. Dar exista metode de a tine pestii mari in zona ta, cu investitii corespunzatoare in amenajari specifice!
Sunt multe lucruri bune care se pot face si care pot pana la urma sa aduca bani multi si la buget prin intermediul turismului, daca legislatia iti va permite sa le faci.

Scrie răspuns