Permisele 2009 valabile doar cele emise de ANPA

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
srb
veteran
veteran
Mesaje: 757
Membru din: 06 Mai 2006, 14:12
Contact:

Mesaj de srb » 05 Mar 2009, 11:33

Didele, stii ce vreau eo?la fiecare partida sa prind cate un salau de 10 litri, si inca vreo 50 de aia la kil, sa-i scot la vanzare la taraba la piatza!sau sa fac file din ei :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Avatar utilizator
JONES
veteran
veteran
Mesaje: 1072
Membru din: 16 Iun 2005, 10:54
Localitate: TG MURES
Contact:

Mesaj de JONES » 05 Mar 2009, 11:36

Sincer ma tampesc de cap chestiile astea cu asociatii sau fara asociati. Pentru Mihai V te rog scrie un articol (ultimul postat pe siteul asta deja are cam 1 an) cu informatii cat decat verificate si oficiale despre situatia cu permisele + prohibitia.
Sincer cred 90% din pescari au nevoie de informatii lapidare si cat de cat veridice.
Si daca inca nu sunteti 100% siguri dar cel mai important ca moderatori ai comunitati care tine de www.rapitori.ro sa iesiti in fata si sa prezentati articulat situatia.
the angler is catching xxx, not by the lure

apsalba
veteran
veteran
Mesaje: 4413
Membru din: 24 Mar 2006, 14:56
Localitate: alba iulia

Mesaj de apsalba » 05 Mar 2009, 12:24

MihaiV a scris ca TAC nu are treaba cu pescuitul recreativ sportiv.


Serios? Atunci ce rost mai are art. 59 lit. d din OUG 23/2008?

flydb
veteran
veteran
Mesaje: 615
Membru din: 13 Mar 2005, 14:43
Localitate: Targoviste

Mesaj de flydb » 05 Mar 2009, 13:34

apsalba scrie:MihaiV a scris ca TAC nu are treaba cu pescuitul recreativ sportiv.


Serios? Atunci ce rost mai are art. 59 lit. d din OUG 23/2008?
Chiar si dupa atata timp de activare pe acest forum am uneori tendinta sa spun ca esti,totusi, un om serios. Numai ca actiunile dumitale ma fac sa ma trezesc foarte repede.
Din cate stiu eu TAC-ul se refera la captura totala anuala admisibila. Ce legatura are asta cu art.59 lit.d din OUG 23/2008 care se refera la captura maxima pe o zi de pescuit ? Ai face bine sa gasesti alte explicatii pentru a te lega de chestiunea cu TAC-ul in pescuitul recreativ/sportiv.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 05 Mar 2009, 13:59

apsalba scrie:MihaiV a scris ca TAC nu are treaba cu pescuitul recreativ sportiv.

Serios? Atunci ce rost mai are art. 59 lit. d din OUG 23/2008?
Ai scris ca sa te afli in treaba, sa-ti dai importanta sau?! Art. 59 face parte din Cap. IX Raspunderi si Sanctiuni ... Puteai sa te referi strict la cantitatile permise a fi retinute, dar oricum ai da-o tot nu are treaba cu TAC-ul si/sau cotele de pescuit (alea’s pentru pescuitul comercial, vezi definitiile TAC-ului si a cotei de captura in Cap. I, art. 2, punctele 5 si 9 din OUG 23/2008) ci e doar una din reglementarile elaborate de ANPA cu privire la pescuitul recreativ/sportiv (vezi Cap. III, lit. A – atributiile ANPA in domeniul ADMINISTRARII si exploatarii resurselor acvatice vii - ooops, parca spuneai ca nu ANPA administreaza RAV ...), pct. c) din HG 1194/2008).

P.S. mie unul mi-ar fi rusine sa-mi dea peste bot un "ghiolban" (recunosti termenul :cry: )

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 05 Mar 2009, 14:09

apsalba scrie:MihaiV a scris ca TAC nu are treaba cu pescuitul recreativ sportiv.


Serios? Atunci ce rost mai are art. 59 lit. d din OUG 23/2008?
E f simplu. Are rostul sa nu il lase sa doarma pe presedintele unicei si inegalabilei federatii nationale, autoproclamatul reprezentant al nostru.
Pai ditamai federatia aia n-a gasit un amarat de jurist sa-i explice legile? Ca de presedinte m-am lamurit.
Ia de aci consultatie gratis, c-o poate are feratia asta oaresce probleme cu limba romana si nu intelege ce citeste:

1. Asa cum am zis mai sus, in mesajul meu anterior, avem in OUG 23/2008 definitia:
"captura totala admisibila (TAC) - cantitatea de peste sau de alte vietuitoare acvatice, apartinand unei anumite specii sau unui grup de specii, exprimata in kilograme sau in numar de exemplare, care se poate extrage anual fara a afecta capacitatea de regenerare naturala; "

Adica e vorba de ANUAL, asa cum zice prea bine flydb care n-a lipsit la lectia de romana si intelege ce citeste. Aceasta se stabileste pe zone si pe specii. Adica specialistii aia de se ocupa de piscicultura fac sau se fac ca fac ceva studii si stabilesc ei asa: pe Dunare, de la km cutare la km cutare, se pot extrage atatea tone de peste din specia cutare. E ca si cota la vanatoare, pentru cei care stiu. Si atat cat stabilesc baietii astia, atat au voie sa recolteze pescarii, adica aia care baga plasele in mod legal. Deci e vorba de pescuitul comercial!
Asta era in legea pescuitului si inainte si se aplica fara probleme.

2. Art 59 ne spune asa:
"ART. 59
Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului, a autorizatiei sau a licentei, dupa caz:
a) prinderea salmonidelor cu mana;
b) pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
c) pescuitul cu mai mult de 3 muste artificiale in apele salmonicole;
d) retinerea de catre o singura persoana care practica pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucati, in total, din speciile de pastrav, lipan si coregon in apele de munte cu salmonide sau a mai mult de 5 kg de peste, cu exceptia cazului in care s-a pescuit un singur exemplar a carui greutate depaseste 5 kg, in apele domeniului public;
e) mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpa a semnelor indicatoare. "

Dupa cum se vede, in acest articol se vorbeste de pestele retinut de un pescar recreativ/sportiv intr-o zi si nu are nici o legatura cu definitia pentru captura totala admisibila care se refera la un an.
Daca aveti oaresce dubii si va ganditi cum sa inmultiti cele 5 kg cu numarul de zile dintr-un an, atunci mai bine consultati nu jurist inainte, pentru a nu omora neuronii degeaba.

Iar ideea aceea cu carnetelele de capturi nu e inca pusa in practica si oricum nu se refera la TAC.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 05 Mar 2009, 14:14

sir.JONES scrie:Sincer ma tampesc de cap chestiile astea cu asociatii sau fara asociati. Pentru Mihai V te rog scrie un articol (ultimul postat pe siteul asta deja are cam 1 an) cu informatii cat decat verificate si oficiale despre situatia cu permisele + prohibitia.
Sincer, nu am timp suficient sa scriu un articol. Si nici nu prea vad ce ar putea cuprinde. O traducere a legilor? In principiu legile din domeniu pescuitului sunt foarte simple si nu sunt deloc stufoase, asa ca oricine le poate citi si intelege corect daca stie putina romana si nu e rauvoitor si mintea nu-i zburda aiurea.
Daca danr doreste eu pot sa-i trimit legile in vigoare si sa le posteze el cum stie. Cred ca legea spune mai clar decat as putea eu sa "traduc"
In fapt, explicatii, cat m-am priceput, am scris aici pe forum, cand au fost cerute.
Acu, eu sunt un simplu pescar, nu sunt nici vreo autoritate in materie, nici personalitate publica (cum se viseaza altii ca ar fi), nici jurist. De-asta zic eu ca legea vorbeste cel mai clar! Eu cel putin, cand o citesc, mi se pare foarte clara.

aditoader
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 126
Membru din: 17 Ian 2008, 11:02
Localitate: ploiesti

Mesaj de aditoader » 05 Mar 2009, 14:36

apsalba scrie:
MARIUS POPA scrie:si care este cel valabil apsalba?
care este definitia aceea, din noul text de ordine(de care zici tu), care descrie pescarul sportiv???
...Ar fi mai important sa cunosti definitia pescarului sportiv din noul text de lege...
persoana fizica detinatoare a unui permis de pescuit recreativ sportiv eliberat de o asociatie de pescari sportivi si atestat de aceasta.

Iar o sa sariti in sus; dar sunteti probabil de acord ca de acest permis nu pot beneficia toti ghiolbanii. Obligatia de a fi membru a fost exclusa. Acum se vor vedea si asociatiile care vor intruni conditiile de autorizare pentru practicarea pescuitului sportiv, intrucat acestea nu vor mai putea face ce vor cu incasarile din permise, ci vor pune osul la repopulari, organizari de concursuri, actiuni de constientizare a populatiei, etc. Astea vor fi criteriile pentru asociatii. Amatorii de ciubuciri se pot retrage din peisaj. Vremea chiscurilor de vandut permise s-a terminat.
Eu sunt mai interesat care ar fi definitia pescarului care practica pescuitul in scop recreativ, dar vad ca permanent este omisa din toate proiectele de legi, ordonante, ordine si alte acte normative. Si asta in conditiile in care majoritatea pescarilor practica acest hobby numai pentru recreere, pentru distractie....

Cum se impaca cele afirmate de dvs. mai sus, cu aceasta precizare din noul proiect de ORDIN privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale (caruia dvs vreti sa-i dati "unda verde" pentru a dezamorsa situatia permiselor)?:

"Art.6 - Calitatea de pescar sportiv este atestata de apartenenta la asociatiile de pescari sportivi/ cluburile de pescuit sportiv si federatiile legal constituite . "

"Ghiolbanii" de care amintiti dvs. nu cred ca sunt interesati de obtinerea vreunui permis de pescuit recreativ/sportiv. Si din pacate cred ca sunt in procent de 90% fata de cei care doresc sa practice legal pescuitul recreativ.

P.S. Oare care ar fi conditiile de atestare impuse "ghiolbanilor" pentru obtinerea permisului de pescuit recreativ/sportiv in afara de cunoasterea legislatiei in domeniu?
Fir intins!;-)

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 05 Mar 2009, 14:54

"Mai mult, efectuarea platii contravalorii permisului la Tezoreria Statului, nu permite urmarirea si limitarea numarului de solicitari de permise, in concordanta cu prevederile referitoare la limitarea volumului capturilor pentru o anumita specie sau pe grupuri de specii, pe zone de pescuit..."
aceasta abureala din raspunsul ANPA, nu este decat o marsavie si un praf in ochi, pretext subtire atunci cand nu mai au cum justifica "lucraturile" care se fac acolo la varf si la care "cu brio" ia parte Apsalba erijat in reprezentant al pescarilor,... unicul,...inegalabilul,... marele iubitor de pesti :twisted:
in mod normal acum la rascruce de drumuri, ar fi in interesul statului sa creeze un sistem in care sa se elibereze cat mai multe permise, cat mai usor de obtinut si ieftine... asta pentru a lua cunostiinta odata de amploarea fenomenului numit "pescuit recreativ"...
adica sa scoata din zona "gri" la lumina multitudinea de pescari care demult nu mai pescuiesc cu permis, stimulandu-i... si asta in timp ce statul ar castiga si niste bani la buget...
vor pescui mai putini oameni daca permisele se vor obtine mai greu si vor fi cu numar de ordine ?... o laie ! ...
Vor pescui tot aia, dar multi vor ramane haiduci imbracand haina braconajului fara voia lor... E mai bine asa ?
la amploarea formelor de braconaj de la noi, nici nu conteaza cat prind cei cu permis,... ori cu ei, ori fara ei, tot supa aia e...
in conditiile in care la nivel de paza si de aplicarea legilor suntem zero si n-avem infrastructura, e mult mai indicat sa-i tii pe cat mai multi, cat mai la vedere pana poti sa iei ceva masuri si sa creezi ceva functional...
vor sa limiteze capturile, si asa insignifiante in raport cu jaful facut de braconaj si de asazisii acvaculturisti,... care numa' stiu sa scoata pestele din apa sub diverse licente dubios obtinute ? fara sa mai puna si ceva la loc ...
cata vreme pe tarabele de la Metro si Carfour, cu nesimtire se tolereaza pesti subdimensionati de provenienta : pescuit Romania, ce mai conteaza cat prind aia cu undita ? asta ne arata cat de mare e increngatura si cat de lungi is tentaculele, pentru care un pescar cu batu'n mana e ca o furnica intrata in ochi,... ii incurca doar pentru ca-i gadila !
vor sa limiteze capturile ?... sa fi impus reguli de C&R, pe cate zone vor ei,...
Vor doar sa fim jupuiti mocca pentru moftul de a ne permite sa avem o pasiune pe vremurile astea in care ei au atata treaba cu impartitu"...
vor sa ramanem inregimentati, pentru a le conferi lor, "reprezentativitate si legitimitate", la marea imparteala...
Cine reuseste sa fie "mai mare" poate pretinde mai mult ! Cam asta e !
ii doare pe ei in **** de Stat, de pesti, de pescari sau de cum ii bine...
deci concret, mie mi se pare destul de clar ca nu conteaza ce vrem noi fratilor, oricum am fost de la inceput niste invinsi buni doar de paravan...
din pacate bunul simt nu e molipsitor, nu e genetic uman, unii se nasc cu el, altii nu,...iar la altii, chiar daca au avut o bruma de d-asta, le dispare pe parcurs, pe masura ce "legea junglei" le impune jocul si ii captiveaza...
in momentul de fata indiferent cum dau astia noul ordin , cred ca situatia e oricum "Hopeless" pentru multa vreme,... atat pentru noi cat si pentru apele noastre...
pierdem vremea inutil p-aicea, in loc sa ne vedem de treaba... imparteala oricum se va face...
iar Corb la Corb...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 05 Mar 2009, 15:23

miky: " ...in mod normal acum la rascruce de drumuri, ar fi in interesul statului sa creeze un sistem in care sa se elibereze cat mai multe permise, cat mai usor de obtinut si ieftine... asta pentru a lua cunostiinta odata de amploarea fenomenului numit "pescuit recreativ"... "

Ieftin? Hmm, pare intr-adevar, dar facand comparatia cu pescuitul comercial chiar nu mai e ieftin deloc!
Plecand de la premisa ca un pescar merge in toate cele 365 sau 366 zile ale anului la pescuit si, mai mult, prinde si retine in fiecare zi cantitatea de peste permisa de lege (5 kg) rezulta 1,825 sau 1,830 to de peste/an. Pentru ca legea ii da dreptul sa retina alternativ un singur exemplar > 5 kg considerand ca pescarul retine suplimentar cca. 670 - 675 kg (asta doar pentru a da consistenta acestei fictiuni) rezulta cca 2,5 to de peste prins si retinut intr-un an, cantitate pentru care se platesc 30 RON reprezentand c/v permisului de pescuit recreativ/sportiv. Stiti care e cuantumul taxelor de autorizare pentru pescarii profesionisti, autorizatie care le da dreptul sa retina si sa COMERCIALIZEZE pestele? 200 RON pentru o cantitate de pana la 10 tone, 300 RON pentru o cantitate cuprinsa intre 10 si 50 tone si 500 RON pentru o cantitate mai mare de 50 tone ...

Scrie răspuns