permise de pescuit pentru 2007

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 08 Mar 2007, 23:59

dan_81 scrie:Solutia e mai multe asociatii si sa ia in gestiune anumite balti sau canale(portiuni).Sa se populeze si sa fie pazite. Mai avem pana atunci .In alte tari vad ca se poate(bine ca in Ungaria peste granita pot sa populeze si salau si kiar avat!)
.Ar mai fi multe de facut dar trebuie skimbata si legislatia.Eu incerc sa-mi mai sfarm capu pe temele astea ca oricum nu se rezolva mai nimik.
Solutia e ca statul sa isi faca datoria …si sa-si puna institutiile abilitate (politie, jandarmerie, inspectie piscicola,…si ce mai vor muschii lor !!!) sa pazeasca apele… toate apele… nu numai anumite balti sau canale…
Apele sunt ale statului, e averea lui,…. E datoria lui sa o pazeasca in numele cetatenilor sai,… nu asociatiile !!!
Eu inteleg ca toata lumea e bine intentionata si ar vrea sa faca ceva sa urneasca lucrurile intr-un fel, chiar sa se substituie daca e nevoie si sa faca voluntar ceea ce statul ar trebui sa faca prin lege…. Dar nu asta e solutia,… cand o sa intelegeti ? … de ce vi se pare mai usor ca asociatiile sa se inhame la ceva ce nu pot duce, in loc sa adopte o pozitie ferma, comuna, prin care sa oblige statul sa schimbe legea si sa-si faca datoria ?
…niciodata asociatiile n-or sa aibe resurse suficiente sa-si creeze sistemul lor propriu de paza (decat pe o balta, doua), nici agvpsul n-are si n-a avut aceste resurse niciodata,…si nici nu e legal sa-si faca singure forte de ordine,….ca asta sunt aia care pazesc,….fortele de ordine sunt si trebuie sa fie ale statului, platite de stat de la buget, ca pentru asta contribuim toti,…
Orice ar incerca asociatiile sa faca, la un moment dat isi vor da seama de propria neputinta din lipsa de mijloace, …si atunci iar vor ajunge dependente si la mana unor fripturisti care domina tot ce misca…
Imposibilitatea de a gasi o solutie coerenta, care sa inadeasca ce a fost pana acum… cu un pic din ce am vrea sa fie de acum incolo, nu face decat sa convina celor de sus si sa-si perpetueze influenta in domeniu, alimentata de zvacnirile fara cap si coada, eventual de dispute marunte dar atat de folositoare, intre asociatii, intre pescari si asociatii, intre oricine cu oricare numai sa nu ne indreptam atentia si revendicarile impotriva lor… a celor care in loc sa puna statul la treaba, incearca sa-l adoarma, ca sa-i fure perna...
dan_81 scrie:e corect sa confisti la unu bat mulineta si 50-100 de voblere si linguri si la altu un bat rusesc?
E corect ! conteaza fapta nu valoarea sculelor cu care ai comis-o !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
taicanoe
veteran
veteran
Mesaje: 1477
Membru din: 17 Feb 2005, 10:33
Localitate: Reșița
Contact:

Mesaj de taicanoe » 09 Mar 2007, 05:39

apsalba
Proiectul de ordin te obliga sa te asociezi doar la una din asociatii. Este bine? Vad ca stati pe aproape, dar fiti guralivi ca pana acum. Va luat vocea proiectul lui gigi sau il acceptati ca atare?
Nu voi fi niciodata de acord cu obligativitatea asocierii - indiferent daca va fi o singura asociatie sau o mie de asociatii. Credeam ca te-ai convins ca nu obligativitatea asocierii e solutia pescuitului sportiv in romania ... da se pare ca revii la vechea ta teama ... aceea ca vei ramane fara membrii in asociatie daca se respecta constitutia.

miky
Solutia e ca statul sa isi faca datoria …si sa-si puna institutiile abilitate (politie, jandarmerie, inspectie piscicola,…si ce mai vor muschii lor !!!) sa pazeasca apele… toate apele … Apele sunt ale statului, e averea lui,…. E datoria lui sa o pazeasca in numele cetatenilor sai,… nu asociatiile !!!

Si pentru asta platim impozite si taxe si permis de pescuit ... si mai platim si PG ... :evil:
S'altare și bunăstare !

Avatar utilizator
Vali Vesa
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 260
Membru din: 21 Dec 2006, 09:10
Localitate: Constanta

Mesaj de Vali Vesa » 09 Mar 2007, 08:24

miky scrie:Solutia e ca statul sa isi faca datoria …si sa-si puna institutiile abilitate (politie, jandarmerie, inspectie piscicola,…si ce mai vor muschii lor !!!) sa pazeasca apele… toate apele… nu numai anumite balti sau canale…
Apele sunt ale statului, e averea lui,…. E datoria lui sa o pazeasca in numele cetatenilor sai,… nu asociatiile !!!
CORECT ! Asa ar trebui sa fie in mod normal. Dar ce e normal la noi? Controale se fac mai mult la pescarii cu undita si mai vezi la TV si braconieri adevarati, cu tone de peste confiscat (ca azi pe Zmeica) de 2 ori pe an. Si astia sunt aia prosti, care nu dau spaga si nu au spatele acoperit. :evil:

dan_81
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 192
Membru din: 05 Mar 2007, 19:57
Localitate: ORADEA
Contact:

Mesaj de dan_81 » 09 Mar 2007, 08:30

Nu sunt convins ca e corect.
Cel mai bine cred ca ar fi modificarea legii si sa se instituie sanctiuni contraventionale pentru fiecare tip de abatere.
Sa platesti amenda stabilita prin lege.Si sa te lase in pace cu sculele.
Sa nu mai vorbesc de faptul ca unora le convine sa le confiste un bat de 4m de fibra de sticla si sa nu mai plateasca amenda ca ies mai ieftin(pe cand altii strang echipament in ani de zile cu eforturi financiare mari)

Si inca ceva: ce se intampla cu cei care umplu canalele judetului de pripoane la stiuca cu dop de damigeana si pestisor si planteaza uneori 7-8 bucati? De cele mai multe ori nu le face nimeni nimik.Si daca le ia pripoanele ei ce pierd? niste dopuri, fir de 0,60 rusesc si ancore.Ca amenda nu o mai platesc.Nu cred ca le face cineva dosar penal.
Si astia nu elibereaza nimik, nici macar stiuca de 0,5kg, o baga in sac. :x
O sa ziceti ca sunt infometati(poate ca e si asta o explicatie- nu stiu)

Nu sunt de acord cu confiscarea echipamentului(nu ma refer aici la prostovoale,setci,etc. care trebuie confiscate).

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 09 Mar 2007, 08:52

dan_81 scrie: Nu sunt de acord cu confiscarea echipamentului(nu ma refer aici la prostovoale,setci,etc. care trebuie confiscate).
confiscarea se face in caz de infractiune, nu de contraventie!

Avatar utilizator
al. trentea
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 192
Membru din: 28 Oct 2004, 10:34
Localitate: bucuresti

Mesaj de al. trentea » 09 Mar 2007, 09:05

miky, Vali Vesa, CORECT! Apele gestionate de catre stat trebuie sa fie pazite de organele statului: Politie si Jandarmerie. Noi vom plati permis si vignete, iar o parte din aceste fond ar trebui directionata catre aceste institutii.

Sper ca timpul sa-mi permita sa creionez pe actuala lege 192 cerintele majoritatii pescarilor. Am descarcat-o azi-dimineata de le legis, deci am ultima varianta cu toate modificarile, si dupa ce o voi amenda si completa, am sa o prezint pe site, spre dezbatere. Probabil spre sfarsitul saptamanii viitoare. Cred ca aceasta este cea mai buna solutie, deocamdata. O lege absolut noua va fi mult mai greu agreata de catre minister si legiuitor.

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Mesaj de Tavi » 09 Mar 2007, 09:18

@ al. trentea

Si eu cred ca pana la urma e mai bine si mai simplu asa, modificare actualei legi.
Chiar daca initial am sustinut varianta unei legi noi.
Pana la urma important este sa fie incluse cerintele care s-au tot postat aici si care par a fi sustinute de majoritatea pescarilor / asociatiilor.

Avatar utilizator
Vali Vesa
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 260
Membru din: 21 Dec 2006, 09:10
Localitate: Constanta

Mesaj de Vali Vesa » 09 Mar 2007, 09:43

al. trentea scrie:miky, Vali Vesa, CORECT! Apele gestionate de catre stat trebuie sa fie pazite de organele statului: Politie si Jandarmerie. Noi vom plati permis si vignete, iar o parte din aceste fond ar trebui directionata catre aceste institutii.
Al. Trentea,

Asa e, ar trebui. Si in plus, legea sa fie aplicata. Si garantez ca n-o sa le mai dea mana sa braconeze. Mai bine se apuca de furt din buzunare, ca acolo tre sa-l prinda cu mana in buzunar sa-l condamne :lol:

paul.
junior
junior
Mesaje: 86
Membru din: 17 Sep 2004, 19:25
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de paul. » 09 Mar 2007, 11:36

dan_81...s-a mai discutat depre confiscare.....cele confiscate sunt defapt probele pe care le au in proces ca sa dovedeasca faptul ca a fost la pescuit....nu cred ca imi va putea lua cineva batul nici mie si nici inca multor pescari care citesc legislatia....daca au ceva de spus sa scrie in procesul verbal sicu drag il citesc, semnez, si sun un avocat dupa sa ma consult....confiscarea betelor se face in multe cazuri a fi egala cu "FURTUl"...bineinteles cadepinde si de circumstante...daca te prinde la peste fara permis....sa ma scuzi dar eu sunt de acord sa iti ia batul....iar chestia cu motocicleta :?: :lol: :lol:

Avatar utilizator
al. trentea
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 192
Membru din: 28 Oct 2004, 10:34
Localitate: bucuresti

Mesaj de al. trentea » 09 Mar 2007, 12:44

Am reusit sa schitez cumva noile articole ce vor trebui modificate in legea nr. 192, si vi le prezint mai jos. Este doar un draft, un punct de plecare.
Parerea mea pe care o sustin in continuare este ca trebuie sa prezentam un singur proiect de lege modificat, nu mai multe variante. Ne sfatuim cum este mai bine, si ajungem la o forma optima care sa intruneasca macar aspiratiile majoritatii pescarilor, daca nu consens.
Legea este disponibila si pe acest site, pentru cei care nu o au inca.

LEGE nr. 192 din 19 aprilie 2001 (*republicată*)(**actualizată**)
privind resursele acvatice vii, pescuitul şi acvacultura****)
(actualizată pana la data de 12 mai 2006**)
EMITENT: PARLAMENTUL
-----------
*) Republicată în temeiul art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2002 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 27 iunie 2002, dându-se articolelor o noua numerotare.
Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 20 aprilie 2001 şi a fost modificată şi completată ulterior prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 27 iunie 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 42/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 29 ianuarie 2003.
------------
**) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 627 din 2 septembrie 2003. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt pana la data de 12 mai 2006, cu modificările şi completările aduse de: LEGEA nr. 481 din 12 noiembrie 2003; LEGEA nr. 298 din 28 iunie 2004; ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 16 septembrie 2004; LEGEA nr. 113 din 5 mai 2005; ORDONANTA DE URGENTA nr. 13 din 22 februarie 2006; LEGEA nr. 116 din 4 mai 2006.

***) Conform art. II din LEGEA nr. 298 din 28 iunie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 593 din 1 iulie 2004 în titlul şi în cuprinsul Legii nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, republicată, cu completările ulterioare, sintagmele: "autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentaţie şi silvicultura", "piscicultura", "fond piscicol", "animale acvatice" se înlocuiesc cu următoarele sintagme: "autoritatea publica centrala care răspunde de pescuit şi acvacultura", "acvacultura", "resurse acvatice vii", respectiv "vietuitoare acvatice".


PROPUNERE MODIFICARE LEGE

ART. 2
Introdus punct nou:
“ k) stimularea pescuitului recreativ/sportiv”

ART. 21 (nou)
“ (1) Prin pescuit în scop recreativ/sportiv, se înţelege pescuitul efectuat cu undiţa şi cu lanseta, în scop de agrement/performanţă, în condiţiile stabilite de autoritatea publică centrală care răspunde de pescuit şi acvacultură, pe baza unui permis nominal.
(2) Permisul de pescuit recreativ/sportiv nominal se eliberează de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) prin Oficiile Postale de pe teritoriul Romaniei.
(3) Permisul de pescuit sportiv are o valoare fixa stabilita anual de ANPA, si va fi disponibil spre achizitionare cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea unui nou an.
(4) Permisul este valabil in toate bazinele naturale sau artificiale ce apartin domeniului public: apele curgătoare şi stătătoare din zona montană, din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale si în apele teritoriale ale Mării Negre.
(5) Pentru pescuitul reacreativ/sportiv in Rezervatiea Biosferei Delta Dunarii, permisul trebuie insotit de un timbru special cu valoare fixa pus la dispozitie de RBDD prin Oficiile Postale si Primariile din zona. Valoarea acestui timbru este stabilita de RBDD si ANPA.
(6) Permisul este valabil numai vinieta aplicata corespunzator, si insotit de documentul de identitate.
(7) Vinieta autentifica valabilitatea permisului pe o perioada delimitata de timp:
- 10 zile calendaristice, o zi fiind considerata de la ora 0.00 pana la ora 24.00,
- 30 de zile calendaristice
- 6 luni
- un an.
(8) Valoarea vinietelor este stabilita anual de catre ANPA, vinietele fiind disponibile spre achizitionare la Oficiile Postale cu min. 30 zile inaintea inceperii unui nou an.
(9) Copiii pana in 14 ani pescuiesc in mod gratuit cu o singura undita sau lanseta, in conditiile prezentei legi.
(10) Elevii si studentii inscrisi la cursurile de zi, seniorii (barbati peste 60 ani si femei peste 55 ani), precum si persoanele cu handicap beneficiaza de reducere 50% din valoarea permisului si a vinietelor, prezentand obligatoriu actele doveditoare, la achizitionarea acestora.
(11) Pentru exercitarea pescuitului in apele de frontiera, permisul trebuie insotit de timbrul special PG cu valoare fixa stabilita de ANPA si Politia de Frontiera. Apele ce constituie frontiera de stat cu tari membre UE sunt exceptate de la regula.
(12) Pescuitul recreativ/sportiv se poate exercita şi în amenajări piscicole şi în lacuri de acumulare în care se practică acvacultura, în condiţiile şi pe baza Regulamentului de pescuit recreativ/sportiv, întocmit de către administratorii acestora."

ART. 26 (nou)
“In apele apartinand domeniului public, paza este asigurata de catre unitatile Politiei, Politiei de Frontiera si Jandarmeriei, potrivit atribuţiilor ce le revin în temeiul legii.”

ART. 54^1 (modificat punct “e”)

“e) pescuitul recreativ/sportiv de către o singura persoana, în timpul unei zile (de la ora 0.00 pana la ora 24.00)
- mai mult de 10 bucăţi, în total, din speciile de pastrav, lipan şi coregon, în apele de munte cu salmonide;
- mai mult de 5 kg de peste, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg;”

ANEXA 3 (nou)
“ CONDIŢIILE
care trebuie îndeplinite pentru practicarea pescuitului recreativ/sportiv în apele aparţinând domeniului public
1. Pescuitul recreativ/sportiv este permis atat in timpul zilei cat si in timpul noptii cu respectarea urmatoarelor reguli:
a) în apele curgătoare şi stătătoare din zona montană, numai cu o singură undiţă sau lanseta cu un singur carlig. Momelile artificiale pot fi prevazute cu 1-3 carlige, simple, duble sau triple (ancore)
b) în apele din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale, în Delta Dunării, cu cel mult 4 undiţe sau 4 lansete cu câte un carlig fiecare. Momelile artificiale precum si monturile cu peste mort pot fi prevazute cu 1-3 carlige, simple, duble sau triple (ancora).
c) în apele teritoriale ale Mării Negre, cu cel mult 2 undiţe, 2 lansete sau 2 ţaparine, cu câte 10 cârlige fiecare.
d) in timpul pescuitului recreativ/sportiv de noapte, pescarii vor folosi o sursa de lumina care sa semnalizeze prezenta acestora la locul de pescuit;
2. Pescuitul recreativ/sportiv se practică de pe mal si/sau din barca, în Dunărea teritorială de la Baziaş până la vărsarea ei în mare, în Deltă şi în lunca inundabilă a Dunării, în râurile de munte, colinare şi de şes cu zonele lor inundabile, în reţeaua de canale din sistemele hidroameliorative, de navigaţie şi hidroenergetice. În amenajările piscicole destinate acestui scop, în bălţi, lacuri naturale, lacuri de acumulare, lacuri litorale şi în zona economică exclusivă a Mării Negre pescuitul recreativ se practică de pe mal şi din barcă. În timpul iernii pescuitul recreativ se poate practica şi de pe gheaţă, cu excepţia zonelor de protecţie specială a iernării peştelui.
3. La pescuitul recreativ/sportiv se folosesc momeli naturale şi artificiale, iar pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu momeli artificiale.
4. În timpul unei zile de pescuit recreativ/sportiv, considerata de la ora 0.00 pana la ora 24.00, în apele din zona colinară şi de şes, în reţeaua de canale din sistemele hidroameliorative, de navigaţie şi hidroenergetice, Dunărea cu lunca sa inundabilă, Delta Dunării şi Marea Neagră se pot pescui cel mult 5 kg de peşte sau numai un singur peşte, dacă greutatea lui depăşeşte 5 kg. În apele de munte cu salmonide se pot pescui de către un pescar cel mult 10 bucăţi în total, din speciile: păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, fântânel, lipan şi coregon.”

Scrie răspuns