PERMISE 2013

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Re: PERMISE 2013

Mesaj de Tavi » 10 Dec 2012, 19:22

audumbre scrie:
Mister Fisherman scrie:De "fraieri" ... sa le facem pxxx mare la aia de la ANPA :lol:
Bingo !

Chiar pe prima pagina a acestui topic , Anem a zis o chestie : in semn de protest , nimeni sa nu-si mai plateasca permisul , poate observa baietii o gaura apreciabila la buzunar si vor mai schimba ceva.

..
1. majoritatea celor care au platit pana acum vor plati in continuare, imi e teama ca micul vostru protest de pe forum nu va ajunge la marea masa
2. chiar daca, sa presupunem ca ar fi un numar semnificativ care nu mai platesc, si ca vor observa asta, imi e teama ca o sa-i doara in spitz si nu vor schimba nimic.
3. hai totusi sa zicem ca cineva din ANPA observa "protestul" si zice: baaaah, tre sa schimba ceva.
Ok, ceva... CE? :P
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 10 Dec 2012, 19:49

Tavi scrie: 1. majoritatea celor care au platit pana acum vor plati in continuare, imi e teama ca micul vostru protest de pe forum nu va ajunge la marea masa
2. chiar daca, sa presupunem ca ar fi un numar semnificativ care nu mai platesc, si ca vor observa asta, imi e teama ca o sa-i doara in spitz si nu vor schimba nimic.
3. hai totusi sa zicem ca cineva din ANPA observa "protestul" si zice: baaaah, tre sa schimba ceva.
1. Era vorba de o idee de a "rezolva" cumva nepasarea mu...stilor care incaseaza banii DEGEABA , nu protest pe forum. Asa bine cum se incearca idei pentru "resuscitarea" pescuitului in Ro , la fel si asta era o idee de protest general , care ar putea fi pus in aplicare.
Oricum , ca baza era doar o idee. Forumul asta n-are puterea sa reprezinte o masa de pescari , evident.

2. Pai atunci de ce platim ? :roll: Care-i chichita in toata treaba asta cu permisele ? Mie imi scapa in continuare..

3. Cea mai simpla si rapida metoda ar fi aplicarea legilor. as pulsa cu asprirea lor. Daca s-ar aplica ce am zis la punctul 1 , poate ca-si vor pune intrebari. Primele la interviu vor fi asociatiile : "-bah , care'i treaba de nu mai ia nimeni permis?"
"-Pai sa vedeti dom' capitan , astia vor paza pe ape , starpit braconajul , populari unde e cazul , etc. , doleante de'ale noastre".

Din ce am observat , se doreste trecerea direct la pasul 2, adica propuneri pentru idiotii de acolo. La o astfel de abordare, sunt de parere ca vor face ce'au invatat, adica nimic. De ce sa miste ceva daca totul merge struna ? Fraierii platesc , ei stau si tot asa. Ce crezi ca i-ar impinge spre pacat , sa se apuce de treaba ? Propunerile pescarilor ? Eu nu cred...

Ca si discutie generala , nu vad o solutie optima in rezolvarea asta , decat neplata permisului , durerea in coor de autoritati s.a.m.d. Pe prima pagima , primul meu post , asta a fost : "N-ai cu cine" si imi mentin parerea in continuare.
Pur si simplu nu vad o cale pasnica sa-i determine sa faca ceva.

Pe de alta parte , nu stiu cata responsabilitate are ANPA de fauna piscicola. Eu as da'o in administrare Ministerului Mediului. Pentru mine ANPA asta e fix ca nasul din tren , adica are si el un rol de a incasa bani. Daca trenul nu mai merge , intervine mecanicul , nasul neavand nici o treaba decat sa incaseze bani...aia e treaba lui , n-ai cum sa-l bagi la mecanica.
Asa si astia....

Bineinteles , este doar parerea mea , nu pretind ca asa ar fi bine sa faca cineva.
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 10 Dec 2012, 19:49

@audumbre,
- mai important, parerea mea, este ca ei sa plateasca cotizatia la asociatia de pescari, unde se pot folosii acesti bani
- intreaba la asociatia din care faci parte cati membrii cotizanti si necotizanti sunt, si ai sa-ti faci o idee cam cati bani se pierd in acest fel;
- nici scutirea la ANPA nu este normala dar nu ajuta la nimic, banii se duc la buget poate in alte scopuri, dar aici este ceva gen "sa moara si capra vecinului" in momentul da fata, doar daca cumva asociatiile se vor unii si vor cere ANPA acest lucru, altfel nu cred ca se vor schimba lucrurile

si ca sa fim sinceri, aparitia acestui permis ne-a facut pe multi sa ne eschivam ( eu inca am platit si cotizatia la ajvps dar incep sa ma mai gandesc daca voi mai platii si la anul ), de la plata cotizatiei, ceea ce este o mare greseala si degeaba mai facem galagie ca asociatiile nu fac nimic

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 10 Dec 2012, 19:55

rcorbu scrie:@audumbre,
- mai important, parerea mea, este ca ei sa plateasca cotizatia la asociatia de pescari, unde se pot folosii acesti bani
- intreaba la asociatia din care faci parte cati membrii cotizanti si necotizanti sunt, si ai sa-ti faci o idee cam cati bani se pierd in acest fel;
- nici scutirea la ANPA nu este normala dar nu ajuta la nimic, banii se duc la buget poate in alte scopuri, dar aici este ceva gen "sa moara si capra vecinului" in momentul da fata, doar daca cumva asociatiile se vor unii si vor cere ANPA acest lucru, altfel nu cred ca se vor schimba lucrurile

si ca sa fim sinceri, aparitia acestui permis ne-a facut pe multi sa ne eschivam ( eu inca am platit si cotizatia la ajvps dar incep sa ma mai gandesc daca voi mai platii si la anul ), de la plata cotizatiei, ceea ce este o mare greseala si degeaba mai facem galagie ca asociatiile nu fac nimic
Prietene , e vorba de plata ANPA , nu de cotizatii la asociatii. Care-i legatura ?

Eu nu fac parte din nici o asociatie(asta chiar e pe bune). Platesc permisul la trezorerie si gata , PG-urile mi le iau singur , gratis.

Eu te-am intrebat de ce platesc permisul ala ? Pensionarii nu-l platesc , eu da. Pentru ce'l platesc ? :roll:
Lasa-ma cu asociatiile si cu cotizatiile. Eu nu vrea sa fac parte din nici o asociatie , sunt "independent".
Pescuiesc 99% in Dunare. Pentru ce mi-ar fi buna o asociatie ? :roll: Ce sa faca ea mai exact pentru mine ?

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 10 Dec 2012, 20:22

Tavi scrie: 3. hai totusi sa zicem ca cineva din ANPA observa "protestul" si zice: baaaah, tre sa schimba ceva.
Mai am o idee care se poate incadra perfect in categoria vise erotice. :P

Toate apele din tarisoara asta , sa fie distribuite asociatiilor din fiecare judet. Simplu.
Pescarii din judetul respectiv , platesc cotizatie la asociatia care este responsabila pentru un numar x de ape.

Eu vin din alt judet si vreau sa pescuiesc la tine , care esti responsabil sa presupunem cu raul Olt din punctul a in punctul b. Foarte ok , platesc suma si pot pescui linistit , fara sa ma incurc in parasute , fara sa-mi rup motorul in plase , fara gustul amar ca n-am prin un baboi. Tu cu banii de la mine , de la x, y , etc. asiguri paza , controale si daca'ti este de ajuns , populezi. Aici intervine iar statul , care nu-ti da dreptul sa amendezi , dar se pot face niste contracte cu Politia sau Jandarmeria.

Mai departe. Peste o luna vreau sa ma duc pe Siret. Acolo e o asociatie X care are in administrare un tronson de apa. Ma duc platesc frumos si pescuiesc linistit , ca in aceleasi conditii ca pe Olt.

Si exemplele pot continua la fel de frumos.

Taxele se pot concepe incepand cu o zi , saptamana sau chiar an. De exemplu eu stiu ca pescuiesc cel mai mult pe Olt , pe Snagov si pe Tarnava. Platesc abonament anual la asociatiile respective din zona si nu ma doare capul.

Cu Dunarea as face asa:
Banii pe care ANPA ii ia anual de la fraieri , sa se duca doar catre Politia de Frontiera , care aceasta la randul ei sa fie responsabila printre alte activitati si cu controlul asupra pescarilor. As mari taxa la 50lei si as oferi servicii mai bune.

Acum ajungeti la vorba lui Miky , care spunea ca hobby-ul se plateste si nu si-l permite oricine. Acum ganditi-va daca a avut dreptate.
Daca fiecare asociatie ar cere cate 100-150lei anual si voi pescuiti pe 4-5zone , v-ati mai permite ? :roll: Plus 50lei cine vrea Dunarea.
Cred ca doar asa am ajunge si noi la standardele din afara , sa avem pesti , controale si partide mai bune.

Cum ziceam , vise erotice... :P

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 10 Dec 2012, 20:58

Amu ca te-ai trezit din visul ala, esti mai racorit? :D

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 10 Dec 2012, 21:01

Ce ai spus tu cam este prevazut in ordin.. :lol:
Cum multi pescuiesc pe o singura apa: 2 kg scobar x 10 ron/kg ( asa din burta) = 20 ron / partida x 5 partide = 100 ron..se merita, nu ? pe o apa buna
pe una proasta: obleti + clenuti = se merita 100 ron/ an pentru distractie

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 10 Dec 2012, 21:18

tavistan scrie:Amu ca te-ai trezit din visul ala, esti mai racorit? :D
nu. :D dar ma infierbant si mai tare cand aud cat de moral e sa platesc ANPA-ul. :lol:
rcorbu scrie:Ce ai spus tu cam este prevazut in ordin.. :lol:
Cum multi pescuiesc pe o singura apa: 2 kg scobar x 10 ron/kg ( asa din burta) = 20 ron / partida x 5 partide = 100 ron..se merita, nu ? pe o apa buna
pe una proasta: obleti + clenuti = se merita 100 ron/ an pentru distractie
Mda, vad ca totul se rezuma la burta. Pe de alta parte merita si o apa mai proasta , ca doar ti-ai scos parleala pe o apa buna.

Pana la urma , tot n-ai raspuns....pentru ce platesc permisul ? :roll:

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 10 Dec 2012, 21:26

alege:
- pentru ca asa zice in lege, raspuns preferat de ANPA
- pentru ca retii o parte din ce ai capturat iar pentru refacere este nevoie anumite masuri, raspuns preferat de mine

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 10 Dec 2012, 21:46

rcorbu scrie:alege:
- pentru ca asa zice in lege, raspuns preferat de ANPA
- pentru ca retii o parte din ce ai capturat iar pentru refacere este nevoie anumite masuri, raspuns preferat de mine
Hai sa ne intelegem. Tu locuiesti in Romania ? :lol:

Ambele raspunsuri, pe oricare parte le-as intoarce , imi da cu zecimale , sincer.

-pentru ca asa zice legea.

Noi , ca cetateni , trebuie sa facem ce zice legea , ca asa zice ea , da'o dracu' de lege , daca ea asa zice...
Mai oameni buni , noi ca cetateni ai acestei tari democratice , de ce trebuie sa ne supunem ca niste vite incaltate unei legi care este data doar pentru a ne "suge" din buzunar ? Daca maine pun astia taxa pe aer , trebuie s'o platim , ca asa zice legea , da'o'n ma'sa de lege....Nu conteaza ca e aiurea , noi trebuie s'o respectam , ca doar e lege , tu'i mama ei de lege...

-pentru ca retii o parte din ce ai capturat iar pentru refacere este nevoie anumite masuri.

Hai ca asta e departe de cea mai misto pe care am auzit'o pana acum.
Da-mi un exemplu de caz concret , in care sa-mi dovedesti ca din banii aia , cineva , vreodata , a populat din cauza ca pescarii retin pesti. Ai auzit vreodata de populari din partea statului cu somn/stiuca/salau/caras/etc. in vreo apa din Romania ? Singurele au fost cu pastruga, morun si inca ceva , dar care faceau parte din niste proiecte cu suport financiar extern. Bineinteles la mijloc erau si niste experimente. Deci nu baga placa asta ca pica din start.

Hai sa-ti dau o contra , ia de aici:
Cum poti sa populezi o apa , pe care in acelasi timp stau si lucreaza baietii din pescuitul industrial ? La aia le dai autorizatie de pescuit , ei retin peste , iar tu ca stat populezi ca pescarii de rand retin peste. Observi ridicolul ?
Nu mai pomenesc de Dunare , care este apa de frontiera.
Ce masuri se iau , daca nu sunt indiscret ? Stii tu ceva si e secret ? :roll: Populeaza astia noaptea ?

Eu zic tot la fel....platim de prosti ce suntem , ca natie indoctrinata cu frica de lege.

Scrie răspuns