permis "alternativ"
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Vad ca intrebarea mea referitoare la rostul divizarii pescarilor pe bisericute a devenit retorica.adrian ionascu scrie:...daca nu exista asociatii de pescari, altele decat AJVPS la voi in judet, asociati-va cativa pescari si faceti voi una. nu e deloc greu. obtineti de la CNAFP contract de gestionar delegat pentru apele din judet si de la ANPA autorizatie de pescuit recreativ-sportiv si puteti sa pescuiti in TOATE apele naturale din judet...
De ce nu se poate folosi energia acelor membri AJVPS pt. a alege o alta conducere a organizatiei deja existente si a-i imbuntati activitatea, conform statutului? Din nou dau exemplul Bihorului. Ce rost are sa facem zeci/sute de asociatii mici? Asta nu rezolva doleantele firesti ale pescarului amator. Din contra, ii vor face viata si mai grea. Vorbiti de birocratie? Abia cu noua lege o veti avea in toata splendoarea. Am mai spus, timpul de pescuit il voi petrece alergand dupa stampile, cu harta, vai, vesnic incompleta a apelor, granitelor, hotarelor, gardurilor, parohiilor noilor / proaspat desfiintatelor asociatii. Parca vad cum trece juma' de an pana CNAFP va fi capabil sa se dumireasca singur care pe ce ape are jurisdictie, necum s-o mai si comunice public eficient. Si asta in fiecare an.
D-le Ionascu, lamuriti-ma (si vad ca incet, incet nu sunt o voce singulara) cu ce imi va fi mai bine mie, umil unditar, acum decat anul trecut? Poate imi scapa ceva, ca vad ca dvs. sunteti convins de "binefacerile" noului val.
Domnilor! cred ca am innebunit cu totii sau eu nu mai percep bine realitatea si sunt mai "batut" in cap decat ceilalti.
Lamuriti-ma si pe mine cum sta treaba pana la urma cu acest permis de pescuit?
Va dau un exemplu elocvent:in anul 2004 am pescuit pe raza judetului de aproximativ 25-30 ori ,iar in afara jud de 5-6 ori,in anul 2005 am pescuit de max 10-15 ori tot anul din care doar odata am iesit din jud.( asta si datorita timpului limitat si a timpului nefavorabil care a fost anul trecut).
Tinand cont ca eu pescuiesc numai pe raul Olt deoarece pe raza jud. nu prea exista balti sau amenajari piscicole si care sunt sunt braconate la greu, va rog sa-mi spuneti voi cam cat a-ti fi dispusi sa dati pe un permis de pescuit?.Luati in considerare ca nu ma intereseaza "concursurile" de pescuit sau alte "competitii",doresc doar sa practic un pescuit recreativ,sa stau linistit pe malul apei si sa pescuiesc doar de "amorul artei",iar atunci cand putinul timp pe care il am la dispozitie imi permite sa mai fac cate o iesire in alt jud.(Babiciu,Rusanesti,Izbiceni,Islaz) nu vreau sa alerg ca dementul dupa tot felul de stampile si autorizatii de tot felul fiindca nu stiu ce "asociatie" are "drept"??? de concesiune si exploatare a luciului de apa.
Probabil ca la fel ca mine mai sunt multi pescari(sper) care nu agreeaza ideea de divizare si regionalizare a apelor si doresc un permis unic si valabil pe toata tara.
Nu ma intereseaza cum se numeste asociatia care poate emite un asemenea permis,ca este AJVPS sau "Pescari ... nu stiu cum"... etc ,nu are nici o relevanta din punctul meu de vedere doresc doar sa pot pescui legal si linistit.
Sustin inca odata ca divizarea si impartirea pe "n" asociatii(bisericute) nu poate duce decat la o mai mare brambureala si birocratie.Nu vreau sa ma intelegeti gresit nu sunt un fan AJVPS doresc doar o asociatie numai a pescarilor unica pe tara care sa imi permita sa pescuiesc linistit in orice colt al tarii.Nu am nimic nici impotriva altor asocieri sau asociatii de pescari dar daca vor sa pescuiasca pe ape naturale sa plateasca la fel ca toti pescarii din tara asta.
Parerea mea este ca la ora actuala s-a format un "vid" si de legislatie si de putere in ceea ce priveste pescuitul pe care multi incearca sa-l speculeze pt a putea sa prinda o "felie din acest tort" si implicit de a-si umple punga pe spinarea "fraierilor".
Asta este parerea pe care mi-am facut-o analizand cele scrise pe acest site de unii "pescari"("mari competitori") ce incearca sa-si faca un "nume" in aceasta breasla a pescuitului.[/i]
Lamuriti-ma si pe mine cum sta treaba pana la urma cu acest permis de pescuit?
Va dau un exemplu elocvent:in anul 2004 am pescuit pe raza judetului de aproximativ 25-30 ori ,iar in afara jud de 5-6 ori,in anul 2005 am pescuit de max 10-15 ori tot anul din care doar odata am iesit din jud.( asta si datorita timpului limitat si a timpului nefavorabil care a fost anul trecut).
Tinand cont ca eu pescuiesc numai pe raul Olt deoarece pe raza jud. nu prea exista balti sau amenajari piscicole si care sunt sunt braconate la greu, va rog sa-mi spuneti voi cam cat a-ti fi dispusi sa dati pe un permis de pescuit?.Luati in considerare ca nu ma intereseaza "concursurile" de pescuit sau alte "competitii",doresc doar sa practic un pescuit recreativ,sa stau linistit pe malul apei si sa pescuiesc doar de "amorul artei",iar atunci cand putinul timp pe care il am la dispozitie imi permite sa mai fac cate o iesire in alt jud.(Babiciu,Rusanesti,Izbiceni,Islaz) nu vreau sa alerg ca dementul dupa tot felul de stampile si autorizatii de tot felul fiindca nu stiu ce "asociatie" are "drept"??? de concesiune si exploatare a luciului de apa.
Probabil ca la fel ca mine mai sunt multi pescari(sper) care nu agreeaza ideea de divizare si regionalizare a apelor si doresc un permis unic si valabil pe toata tara.
Nu ma intereseaza cum se numeste asociatia care poate emite un asemenea permis,ca este AJVPS sau "Pescari ... nu stiu cum"... etc ,nu are nici o relevanta din punctul meu de vedere doresc doar sa pot pescui legal si linistit.
Sustin inca odata ca divizarea si impartirea pe "n" asociatii(bisericute) nu poate duce decat la o mai mare brambureala si birocratie.Nu vreau sa ma intelegeti gresit nu sunt un fan AJVPS doresc doar o asociatie numai a pescarilor unica pe tara care sa imi permita sa pescuiesc linistit in orice colt al tarii.Nu am nimic nici impotriva altor asocieri sau asociatii de pescari dar daca vor sa pescuiasca pe ape naturale sa plateasca la fel ca toti pescarii din tara asta.
Parerea mea este ca la ora actuala s-a format un "vid" si de legislatie si de putere in ceea ce priveste pescuitul pe care multi incearca sa-l speculeze pt a putea sa prinda o "felie din acest tort" si implicit de a-si umple punga pe spinarea "fraierilor".
Asta este parerea pe care mi-am facut-o analizand cele scrise pe acest site de unii "pescari"("mari competitori") ce incearca sa-si faca un "nume" in aceasta breasla a pescuitului.[/i]
Sunt de acord cu tine adiwolf dar trebuie inteles ca acuma este o perioada destul de dificila pentru toti, este perioada "de tranzitie" in pescuitul romanesc.
Oamenii nu mai sunt oite manate de ciobanul AJVPS, au inceput sa ia atitudine, se inspira din ce in ce mai mult din ceea ce vad prin alte parti. Inca apar doar pe ici pe colo dar in curand tot mai multi o sa vada ca a inceput ceva si o sa se miste lucrurile mult mai repede. Orice ai face, la inceput tot o sa fie bisericute dar tot e mai bine decat deloc. Daca vrei asta e o revolutie pentru pescari, vor fi si oportunisti care isi vor urmari doar interesele personale dar vor fi mult mai multi cei care sunt cu adevarat interesati de pescuit si de viitorul pescuitului in Romania.
Eu sunt increzator si am tot respectul pentru cei care misca lucrurile inainte. E greu ca si orice inceput, vor fi diferente de opinii, vor fi multe certuri dar sa nu uitam ca se cearta intre ei niste oameni care vor sa faca ceva. Pana la urma sunt convins ca vor ajunge la un consens, interesul tuturor este sa promoveze pescuitul si nu sa-l distruga.
Marii competitori de care pomenesti sunt oameni cu experienta, care au participat la multe concursuri, au vazut ce inseamna pescuit si in alte tari, chiar au un cuvant de spus. Unii sunt mai orgoliosi dar pana la urma asa suntem toti. Daca e sa fie cineva care sa ia in coarne problemele sunt tocmai acesti oameni.
Sa nu ma intelegi gresit, si eu sunt ca tine, vreau doar sa pot sa pescuiesc linistit pe orice apa din tara asta. Daca asta inseamna sa ma inscriu intr-o asociatie sau alta nu ma deranjeaza. In final nu pot fi foarte multe si se va practica ceva gen reciprocitate pentru ca altfel nu prea vor avea sustinatori ori sustinatorii suntem noi, cei care pescuim pe aceste ape.
Asta este parerea mea.
Numai bine si Fir intins !
Oamenii nu mai sunt oite manate de ciobanul AJVPS, au inceput sa ia atitudine, se inspira din ce in ce mai mult din ceea ce vad prin alte parti. Inca apar doar pe ici pe colo dar in curand tot mai multi o sa vada ca a inceput ceva si o sa se miste lucrurile mult mai repede. Orice ai face, la inceput tot o sa fie bisericute dar tot e mai bine decat deloc. Daca vrei asta e o revolutie pentru pescari, vor fi si oportunisti care isi vor urmari doar interesele personale dar vor fi mult mai multi cei care sunt cu adevarat interesati de pescuit si de viitorul pescuitului in Romania.
Eu sunt increzator si am tot respectul pentru cei care misca lucrurile inainte. E greu ca si orice inceput, vor fi diferente de opinii, vor fi multe certuri dar sa nu uitam ca se cearta intre ei niste oameni care vor sa faca ceva. Pana la urma sunt convins ca vor ajunge la un consens, interesul tuturor este sa promoveze pescuitul si nu sa-l distruga.
Marii competitori de care pomenesti sunt oameni cu experienta, care au participat la multe concursuri, au vazut ce inseamna pescuit si in alte tari, chiar au un cuvant de spus. Unii sunt mai orgoliosi dar pana la urma asa suntem toti. Daca e sa fie cineva care sa ia in coarne problemele sunt tocmai acesti oameni.
Sa nu ma intelegi gresit, si eu sunt ca tine, vreau doar sa pot sa pescuiesc linistit pe orice apa din tara asta. Daca asta inseamna sa ma inscriu intr-o asociatie sau alta nu ma deranjeaza. In final nu pot fi foarte multe si se va practica ceva gen reciprocitate pentru ca altfel nu prea vor avea sustinatori ori sustinatorii suntem noi, cei care pescuim pe aceste ape.
Asta este parerea mea.
@adiwolf
Citindu-ti temerile si nazuintele, parca imi aud gandurile. Daca te uiti mai in spate, vezi ca si eu strig in pustiu de o vreme. Nu ma aude nimeni.
Sunt oameni de buna credinta care isi pun sperantele in sistemul care tocmai se contureaza (vezi zvic), dar care nu sesizeaza ca el a fost creeat intentionat bolnav din start. Parca ii si vad pe cei care au conceput reforma si legea aferenta formandu-si asociatii exclusiviste (selectia facandu-se, ca la piscinele bune, prin pret), si obtinandu-si apele cele mai ravnite. Acces la ele doar pt. boieri. Dupa care vor surade ironic/angelic cand grosul pescarilor se va fi trezit din abureala si va avea toate drepturile sa pescuiasca in canalul de la buda (iertati-mi termenul "canalul"). Unde am mai vazut asta? La demararea reformei economice dupa revolutie. Marele proces de privatizare "cuponiada" a demarat printr-o lege la fel de perversa, care a transferat controlul si ulterior proprietatea "tuturor". Ce a rezultat se stie. Si cand vad ca sunt naivi care se mai lasa inca o data trasi pe sfoara, si inca cu aplauze, ma apuca un pui de disperare: suntem fara speranta!
Din pacate am fost martor la genul asta de abordare la o intalnire a unor membri de vaza a AJVPS Bihor (inainte de adunarea generala). Cand s-a pus problema cuantumului cotizatiei de membru, au fost voci care cereau creearea de zone de pescuit (ale aceleiasi AJVPS), la care accesul sa se faca diferentiat prin marimea cotizatiei platita de fiecare membru. Mai precis, cei care doresc sa pescuiasca pe apele cele mai bine populate, vor plati mult mai mult (inutil sa spun ca suma era prohibitiva pt. 90% din membrii de rand). Ce a impiedicat ca aceasta propunere sa devina hotarare? Tocmai acest hulit AJVPS, care unic fiind, ii cuprindea, vai, si pe acei 90% si care aveau, vai, drept de vot!
Ei, dar uite ca un domn Gigi Stefan (&co) a rezolvat problema celor 10%: a scos legea cea noua, in aplauzele furtunoase a celorlalti 90%, orbiti de albul calului pe care venea "salvatorul". Cei 10% isi pot acum face asociatia lor, isi vor obtine (pe cat punem pariu?) apele dorite, vor stabili taxa exclusivista pe care si-o vor plati intre ei, iar ceilalti 90% vor privi prin gard cum arata pestele-n undita.
Repet, nu cunosc nimic despre acest domn. Ii folosesc numele pt. ca a fost mai mereu pomenit in ipostaza de "tatuc" al pescuitului romanesc. Nu pot, insa, sa nu observ ce mare diferenta e intre ceea ce promitea la inceputurile demersurilor sale si ce aud acum ca a promovat prin lege. Argumentul cu "suntem la inceput" si "e greu pana se aseaza lucrurile" sunt pt. nevinovati. Raul a fost deja facut si, din pacate, legiferat.
Vor fi unii care vor spune, poate, citind aceste randuri, ca am reflexe comuniste. Imi place sa cred ca nu. Prefer sa cred ca e vorba despre etica. Ba chiar as putea (daca imi propun) sa intru intre cei 10%, neavand neaparat piedici de ordin financiar. Dar ma revolta ca cineva isi rezolva nazuintele meschine ingradindu-mi mie libertatea! Si publicul aplauda, din cusca lui...
P.S. Cine m-o fi pus pe mine sa ma reapuc de pescuit tocmai acu', dupa 16 ani de pauza? Poate ca ar trebui sa mai fac un salt inainte in timp (asa, vreo 15 ani) pana se aseaza lucrurile.
Sau sa ma las de spinning, sa ma duc la crap/caras la baltile private si nu ma mai enervez. Ca de costat ma va costa la fel.
Chiar! Vand scule spinning, folosite (prea) putin si carnet de membru AJVPS Bihor, cu cotizatia platita pe 2006, nefolosit
!
Citindu-ti temerile si nazuintele, parca imi aud gandurile. Daca te uiti mai in spate, vezi ca si eu strig in pustiu de o vreme. Nu ma aude nimeni.
Sunt oameni de buna credinta care isi pun sperantele in sistemul care tocmai se contureaza (vezi zvic), dar care nu sesizeaza ca el a fost creeat intentionat bolnav din start. Parca ii si vad pe cei care au conceput reforma si legea aferenta formandu-si asociatii exclusiviste (selectia facandu-se, ca la piscinele bune, prin pret), si obtinandu-si apele cele mai ravnite. Acces la ele doar pt. boieri. Dupa care vor surade ironic/angelic cand grosul pescarilor se va fi trezit din abureala si va avea toate drepturile sa pescuiasca in canalul de la buda (iertati-mi termenul "canalul"). Unde am mai vazut asta? La demararea reformei economice dupa revolutie. Marele proces de privatizare "cuponiada" a demarat printr-o lege la fel de perversa, care a transferat controlul si ulterior proprietatea "tuturor". Ce a rezultat se stie. Si cand vad ca sunt naivi care se mai lasa inca o data trasi pe sfoara, si inca cu aplauze, ma apuca un pui de disperare: suntem fara speranta!
Din pacate am fost martor la genul asta de abordare la o intalnire a unor membri de vaza a AJVPS Bihor (inainte de adunarea generala). Cand s-a pus problema cuantumului cotizatiei de membru, au fost voci care cereau creearea de zone de pescuit (ale aceleiasi AJVPS), la care accesul sa se faca diferentiat prin marimea cotizatiei platita de fiecare membru. Mai precis, cei care doresc sa pescuiasca pe apele cele mai bine populate, vor plati mult mai mult (inutil sa spun ca suma era prohibitiva pt. 90% din membrii de rand). Ce a impiedicat ca aceasta propunere sa devina hotarare? Tocmai acest hulit AJVPS, care unic fiind, ii cuprindea, vai, si pe acei 90% si care aveau, vai, drept de vot!
Ei, dar uite ca un domn Gigi Stefan (&co) a rezolvat problema celor 10%: a scos legea cea noua, in aplauzele furtunoase a celorlalti 90%, orbiti de albul calului pe care venea "salvatorul". Cei 10% isi pot acum face asociatia lor, isi vor obtine (pe cat punem pariu?) apele dorite, vor stabili taxa exclusivista pe care si-o vor plati intre ei, iar ceilalti 90% vor privi prin gard cum arata pestele-n undita.
Repet, nu cunosc nimic despre acest domn. Ii folosesc numele pt. ca a fost mai mereu pomenit in ipostaza de "tatuc" al pescuitului romanesc. Nu pot, insa, sa nu observ ce mare diferenta e intre ceea ce promitea la inceputurile demersurilor sale si ce aud acum ca a promovat prin lege. Argumentul cu "suntem la inceput" si "e greu pana se aseaza lucrurile" sunt pt. nevinovati. Raul a fost deja facut si, din pacate, legiferat.
Vor fi unii care vor spune, poate, citind aceste randuri, ca am reflexe comuniste. Imi place sa cred ca nu. Prefer sa cred ca e vorba despre etica. Ba chiar as putea (daca imi propun) sa intru intre cei 10%, neavand neaparat piedici de ordin financiar. Dar ma revolta ca cineva isi rezolva nazuintele meschine ingradindu-mi mie libertatea! Si publicul aplauda, din cusca lui...
P.S. Cine m-o fi pus pe mine sa ma reapuc de pescuit tocmai acu', dupa 16 ani de pauza? Poate ca ar trebui sa mai fac un salt inainte in timp (asa, vreo 15 ani) pana se aseaza lucrurile.

Sau sa ma las de spinning, sa ma duc la crap/caras la baltile private si nu ma mai enervez. Ca de costat ma va costa la fel.
Chiar! Vand scule spinning, folosite (prea) putin si carnet de membru AJVPS Bihor, cu cotizatia platita pe 2006, nefolosit

Fara nici o suparare,dar de "revolutii" in stil romanesc si "perioade de tranzitii" eu m-am cam saturat de 16ani incoace.In toti acesti ani am invatat un lucru si acela este ca "una se spune si alta se v-a face" si inca ceva "cine are bani si putere are intotdeauna dreptate" asa ca da-mi voie sa fiu sceptic in aceasta privinta deoarece vad modul in care au demarat lucrurile in privinta asta.zvic scrie:Sunt de acord cu tine adiwolf dar trebuie inteles ca acuma este o perioada destul de dificila pentru toti, este perioada "de tranzitie" in pescuitul romanesc.
Asta este parerea mea.
Inca odata spun ca nu am nimic cu nimeni si nu sunt impotriva nici unei asociatii, ceea ce vreu sa subliniez este faptul ca sunt total impotriva oricarui tip de cesiune sau concesionare a luciului de apa din tara asta.
Daca au acte care dovedesc ca au avut in trecut proprietate pe luciu de apa,atunci este ok,daca nu ... "jos labele" de pe ele.
Din punctul meu de vedere pot sa existe oricate asociatii de pescari,dar numai un singur organism sa aiba drept de emitere a permiselor de pescuit.
Daca "marii competitori care vor binele pescuitului " ar fi mai onesti ar trebui sa spuna si cum sta treaba in alte tari,respectiv exista si acolo "n" asociatii dar care nu pot emite permise de pescuit decat pe apele pe care sunt proprietare si ca acolo nu trebuie sa faci neaparat parte dintr-o asociatie ca sa poti avea un permis de pescuit legal si recunoscut pe tot cuprinsul acelei tari( ex. s.u.a,canada,italia,suedia etc).
Hai sa-ti spun cum as vedea eu lucrurile in viitor si poate asa ai sa intelegi mai bine ce vreau sa spun: vreau sa pescuiesc? - ok - ma duc la reprezentantul in teritoriu al organismului abilitat sa emita permise de pescuit(care v-a fi pana la urma, nu stiu),platesc o taxa rezonabila si gata pot pescui oriunde in tara asta mai putin in rezervatii si pe proprietati private(atentie am spus proprietati nu concesiuni) ce atata tam-tam pe marginea acestui subiect?Lucrurile trebuie sa fie simple,clare si aceleasi pt toti.A..,ca vreu eu dupa aceea sa fac parte si dintr-o asociatie sau club al pescarilor care are imi faciliteaza participarea la diverse competitii sau accesul la proprietatile lor, este cu totul altceva.
Ce cred eu ca se intampla la ora actuala este tocmai faptul ca se urmareste formarea acestor asa zise proprietati prin acaparare(mai bine zis luarea cu "japca") cu metoda "stintifico-romaneasca" cea bine probata si care s-a dovedit "functionala si de un real succes" in privinta fabricilor si a multor alte obiective aducatoare de bani si putere.
A-ti auzit de dictonul "divide et impera",tradus ar veni cam asa "dezbina si conduce"!?
Musti, scuze ca am repetat in mare ceea ce ai spus si tu, dar am simtit nevoia sa mai subliniez inca odata aceste "pericole ale tranzitiei".
Mai baieti, fiti putin mai calmi si mai optimisti. Si eu sunt in aceeasi situatie ca voi. Nu ma intereseaza nici un fel de asociatie . vreau sa-mi pot cumpara un permis unic pe tara si sa pot pescui oriunde pe plaiurile carpatine. Gigi Stefan este presedinte ANPA din luna august 2005. In acest interval de timp a reusit sa promoveze cele doua ordine devenite celebre. S-a spart monopolul AGVPS pe apele publice. Politica pe care incearca s-o promoveze este tocmai aceasta: fara ape publice concesionate. Nu am cunostinta de vreo asociatie nou infiintata care sa fi acaparat anumite ape naturale. Sunt multe lucruri de schimbat in plan legislativ. Ca sa putem pescui in aceasta tara fara a fi membrii de asociatii trebuie schimbata urgent legea pescuitului care contine aceasta prevedere complet anacronica , mostenita din vremurile trecute. Fara suport politic in parlament Gigi Stefan nu poate face singur aceste lucruri , mai ales ca institutiile statului care trebuie sa promoveze reforma sunt ticsite de reprezentanti de marca ai vechiului sistem ( vezi CNAFP, Romsilva etc. ). Nici cele doua ordine nu sunt aplicate in litera si spiritul lor. Vignetele nu au aparut inca. Toti banii de pe permise si vignete vor intra la bugetul de stat in loc sa intre in sustinerea si promovarea pescuitului recreativ. Poate ca lucrurile vor merge totusi in directia dorita de noi. Trebuie sa speram. Speranta moare ultima.
N-ai de ce sa te scuzi. Ma bucur ca, in sfarsit suntem mai multe voci. Poate asa vor deschide ochii si ceilalti. Macar vor intelege ce li se intampla. Din pacate, strigandu-ne jalea pe-un forum, nu impiedicam raul sa se produca. Si sunt sceptic ca insasi presa centrala, sensibilizata, ar putea avea vreo influenta. S-a scris atata, in zadar, si despre jaful din Delta.adiwolf scrie:...Musti, scuze ca am repetat in mare ceea ce ai spus si tu, dar am simtit nevoia sa mai subliniez inca odata aceste "pericole ale tranzitiei".
In alta ordine de idei, tendinta autoritatilor de a concesiona mereu domeniului public, fie ca e el apa, teren, cladiri, activitati, este doar o forma de a raspunde "stimulilor" grupurilor de interese economice, si nicidecum o metoda de a creste eficienta administrarii domeniului respectiv. Daca ar putea, functionarul de a carui semnatura ar depinde decizia, ar vinde contra comision, Muntii Carpati si Marea Neagra. Cum nu poate, le concesioneaza. Domeniul public? O excelenta vaca de muls!
Cum imi doresc eu sa se intample? Am mai spus-o cu alta ocazie, dar in principiu, nu difera de modelul pe care l-ai prezentat si tu mai sus. Normal, pt. ca ne dorim acelasi lucru, si nu cred ca suntem voci singulare. Simplu, eficient, corect.
Cum facem sa se intoarca din drum legea asta? Intai ar trebui sa fim mai multe voci. N-ar strica o campanie in presa. Prezentate modelele tarilor europene. Apoi, cu ziarele in mana, facute demersuri pe langa parlamentari din partide la putere (fiecare acasa la el). Poate se face de-o initiativa legislativa. Sau, varianta "B", asociatiile de pescari de buna credinta (sunt sigur ca vor fi si din acestea) pot porni o actiune de adunare de semnaturi in fiecare judet. Din cate stiu, dar nu sunt specialist (deh, n-am carte, sunt inginer electronist), printr-un astfel de demers se poate introduce in Parlament un proiect de lege. De data asta ar fi unul votat de membri pescari marunti, nu alcatuit cu lacune - zic eu intentionate - de catre "persoane de bine".
Sau vorbesc prostii, pt. ca nu percep corect realitatea?