Ordinul nr 20/2010 privind pescuitul sportiv

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 08 Feb 2010, 21:05

apsalba scrie:Mai fac odata unele precizari pe care pana acum le-am expus de nenemarate ori.Majoritaea covarsitoare a celor care expun pe acest forum acuza asociatiile de lipsa de activitate si chiar de fapte mult mai grave. Acum cand asociatiile sunt obligate prin OM sa isi arate si armonizeze actiunile in vederea crearii conditiilor de practicare a pescuitului sportiv, lucru prevazut expres in anexa 3 la ordin, este de asteptat ca si asociatiile sa puna conditii privind eliberarea permiselor de pescuit. Exemplu: sunt pescari, detinatori de permise de pescuit care sunt clar dovediti ca braconieri si care sfideaza pur si simplu pescarii seriosi. E de asteptat ca o asociatie responsabila sa identifice asemenea indivizi si sa nu le elibereze permise de pescuit. Cel putin noi nu o vom face. Sau este de asteptat ca asociatiile sa faca un minim instructaj celui care solicita permis de pescuit (si care nu este membru asociat) asupra cunostiintelor privind legislatia specifica. Se vede si de pe acest forum ca 90% din forumisti nu cunosc legislatia, asta si datorita deselor schimbari care se fac in legislatie in functie de interesele unora sau altora. Aceste actiuni implica niste costuri care in mod normal trebuie suporata de beneficiarul lor, in speta pescarul sportiv.
Cat priveste asociatiile, despre care am afirmat in cunostiinta de cauza ca se comporta ca niste SRL-uri, acum vor fi obligate sa-si armonizeze actiunile in asa fel ca toate sa contribuie la asigurarea conditiilor de pescuit pentru a evita situatii in care unii fac si altii doar beneficiaza. Este o chestiune corecta si care va evita situatii de genul ''hai la mine ca-i mai mica''. Nu va fi o solutie. Ex. FNPSR a lansat deja prima actiune comuna cu MMP si MADR privind identificarea si marcarea zonelor de pescuit, a zonelor protezate si a celor interzise, pentr a avea un minim control al activitatii de pescuit sportiv. Este evident ca nu vom accepta ca toate cheltuielile de marcare sa fie suportate de noi si altii sa beneficieze. De asta am invitat toate asociatiile sa se puna de acord asupra unui plan de actiuni comun si am solicitat ANPA sa ceara acest lucru tuturor asociatiilor astfel incat armonizarea ctiunilor sa fie doar vorba in vant.
Cam atat deocamdata.
Pe mine nu m-ai convins de necesitatea acestor planuri ... pentru ca, la citi bani v-au dat pescarii pina acum, daca erau necesare, le-ati fi indeplinit deja . Si in definitiv, cine comanda ... ala plateste. :lol:

Ce vreau sa spun este ca ati inceput-o prost si ati reusit sa decredibilizati total ideea ca asociatiile pot face si ceva bun in pescuitul din Romania.

Vad ca in continuare arunci "fumigene" ... profiti intr-un fel ca te afli in fata unor oameni care nu sunt dispusi sa riste amenda de la 300 la 600 lei cit prevede legea pentru pescuitul fara permis ... si le povestesti despre "amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani" pe care le risca un greblas. :roll: Daca vrei parerea mea, afla ca il doare la tenisi pe unul care risca o asemenea sanctiune legala ca nu-i mai dai tu permis. Cind risti o amenda de 10000 lei mai conteaza ca mai risti si una de 600 lei ? :shock:

Cu astfel de povesti vrei sa ne abati atentia de la marea cacealma pe care ne-ai pregatit-o ... aia de a taxa accesul pe apele publice in numele unor planuri de management (scrise fara talent :shock: ) ? :?: :roll: :twisted:

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 09 Feb 2010, 19:32

apsalba
Aceste actiuni implica niste costuri care in mod normal trebuie suporata de beneficiarul lor, in speta pescarul sportiv.

:lol: :lol: :lol: iar vrei sa ne inveti tu sa pescuim ? si sa iei si bani pentru asta :twisted:

Hai sa facem un pariu ... cat crezi ca o sa reziste "tablitele" pe care vrei sa le pui si pentru care ai facut mare proiect mare ? Inca nu realizezi ca e ca la coperativa "Munca in Zadar" sau cumva ai un interes direct ?
n-spe mii de tablite inscriptionate = muuulti euroi incasati de vreo firmulita care cunoaste sensul cuvantului " parandarat"
S'altare și bunăstare !

gpdorin
junior
junior

Mesaj de gpdorin » 12 Feb 2010, 11:16

Corect! zvonurile ca a fost platita contravaloarea permiselor la trezorerie e can can.
Sa posteze chitanta pe 2010 (cine o are) :)[/quote]

Uite aici citeva chitante pe 2010 ! Sunt chitante din 5 si 7 ianuarie 2010 !

Ca bine zici nea Ioane!
Am fost la trezorerie sa achit taxa. Doamna de acolo, amabila, ma informeaza ca au venit mai multi cu chitantele inapoi de la asociatia Harsan din Arad, cum ca ei nu pot accepta asemenea chitante, deoarece nu pot vira in contul ANPA chitante. Respectiva asociatie elibereaza si avizeaza carnet de membru contra sumei de 56 de lei, din care 30 lei ii vireaza in contul ANPA, iar 26 de lei e cotizatia. Nu are importanta ca eu nu doresc sa fiu membru in asociatie. Deci, contrar prevederilor constitutiei, asocierea nu mai este libera.
Sun la inspectorul piscicol Timis.
La intrebarea daca eu, cu taxa platita la trezorerie, si pana la tiparirea permiselor de pescuit, sunt in regula, imi raspunde initial ca da, la un control facut de ei. Mai discutam pe tema legislatiei, pe faptul ca oameni care isi platisera taxa sunt trimisi inapoi la trezorerie sa-si recupereze banii, cand deodata, vireaza omul si imi spune ca de fapt nu a inteles intrebarea mea de la inceput, iar sfatul lui este sa platesc la asociatie toata suma, ca daca ei, adica ANPA ma prind la pescuit fara carnetul de membru vizat, nu-s in regula, desi i-am recitit de cateva ori articolele din HG 1016:
Art. 4
(1)Cuantumul taxelor de autorizare este de:
g)30 lei pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ / sportiv, începând cu data de 1 ianuarie 2009;
Art. 5
Taxele de autorizare sunt achitate de către:
e)pescarul sportiv SAU prin asociaţiile de pescari sportivi, pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ / sportiv.
Art. 10
(1)Taxele prevăzute de prezenta hotărâre constituie venit la bugetul de stat şi se virează în contul corespunzător codului de cont nr. 20160103 "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare", deschis la unităţile Trezoreriei Statului.

Motivul invocat: cu taxa platita la trezorerie nu voi putea obtine permisul de pescuit.
Omul incepuse sa se enerveze, si nu am mai apucat sa imi exprim parerea cum ca: nu era normal ca ascotia, indiferent de nume, sa perceapa nu o taxa = abuz de membru, ci acei 30 de lei, plus niste cheltuieli de eliberare a permisului?
Mai spunea omul ca HG 1016 se va modifica, si ca persoana fizica nu se va mai putea plati taxa la trezorerie.
Iar ca raspuns la nemultumirea mea, m-a indrumat spre senatorii si deputatii din Arad, sa le explic neconstitutionalitatea acestor prevederi legale.

Vroiam sa ma duc la respectiva asociatie cu toata legislatia sa le explic una alta, dar daca de la ANPA imi explica ca ma voi judeca cu ei daca nu am vizat carnetul de membru, ce mai pot sa spun?

Asa ca, nea Ioane, ce ne facem cu chitantele? ca logic am platit-o la trezorerie. :)

Is curios, prin alte parti, cum se intampla?

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 12 Feb 2010, 11:29

Din punct de vedere legal, faptul ca cineva plateste la trezorerie taxa pentru eliberarea permisului de pescuit nu ii da dreptul de a pescui. Dreptul ti-l da doar permisul de pescuit.
Ca sa exemplific, daca platesti taxa pentru eliberarea permisului de conducere, nu inseamna ca ai dreptul sa conduci un vehicul. Dreptul il dobandesti doar in momentul in care ti se elibereaza permisul de conducere.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

gpdorin
junior
junior

Mesaj de gpdorin » 12 Feb 2010, 11:31

Ce ar face oare ANPA la brat cu asociatiile, daca 99% dintre pescari s-ar prezenta la asociatii, cu chitantele platite la trezorerie, pentru obtinerea permiselor (atunci cand si daca se vor mai tipari)?

gpdorin
junior
junior

Mesaj de gpdorin » 12 Feb 2010, 11:38

razvan m. scrie:Din punct de vedere legal, faptul ca cineva plateste la trezorerie taxa pentru eliberarea permisului de pescuit nu ii da dreptul de a pescui. Dreptul ti-l da doar permisul de pescuit.
Ca sa exemplific, daca platesti taxa pentru eliberarea permisului de conducere, nu inseamna ca ai dreptul sa conduci un vehicul. Dreptul il dobandesti doar in momentul in care ti se elibereaza permisul de conducere.
In ceea ce spui ai dreptate Razvan, dar:
1. permisul de pescuit deocamdata nu exista.
2. conf. art 2 din ordinul 20/2010, permisele se emit de ANPA si se elibereaza prin asociatii.
3. din definitia pescarului sportiv, nu rezulta ca e necesar sa fie membru in asociatie.
4. asociatia, din punctul meu de vedere, e obligata sa imi elibereaza permisul, pe baza chitantei platite si a unei taxe care include cheltuielile de distribuire. fie taxa aia cat or vrea ei, 10 lei, 40 lei, 188 de lei. Aici nu as avea nimic de comentat.

Lumineaza-ma, ca eu nu pricep si consider acest mod de obligativitate a asocierii un abuz.

pensionaru
veteran
veteran

Mesaj de pensionaru » 12 Feb 2010, 11:41

razvan m. scrie:Din punct de vedere legal, faptul ca cineva plateste la trezorerie taxa pentru eliberarea permisului de pescuit nu ii da dreptul de a pescui. Dreptul ti-l da doar permisul de pescuit.

Ai foarte mare dreptate. Dar permisul de conducere ti-l elibereaza politia si nu automobil club roman sau asociatia detinatorilor de BMW.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

ducati desmo
junior
junior

Mesaj de ducati desmo » 12 Feb 2010, 11:51

pensionaru scrie:

Ai foarte mare dreptate. Dar permisul de conducere ti-l elibereaza politia si nu automobil club roman sau asociatia detinatorilor de BMW.
CORECT!!!!!!!!!

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 12 Feb 2010, 11:52

A nu se intelege ca tin partea sistemului la care s-a revenit. Si mie mi se pare nedrept ca unii care nu fac nimic pentru binele pescarilor si care, nu doar ca nu le reprezinta interesele, ci chiar au interese contrarii, sa se imbuibe pe carca noastra.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 12 Feb 2010, 12:31

Na de vedeti asociatii
http://www.anpa.ro/index.php?v=download&id=327
:P :P

Astea au fost postate acum pe siteul ANPA

Scrie răspuns