Nu practicam un pescuit sportiv

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 17 Noi 2005, 11:14

Eu cred ca problema e mai grava. O parte a problemei este nivelul de trai cum a spus Marius. O parte e indiferenta autoritatilor.
Cea mai grava parte, in opinia mea, este educatia, sensibilizarea si responsabilizarea oamenilor la problemele de mediu. Cum putem sa protejam mediul cand nimanui nu-i pasa ? Cum putem sa pretindem cand nu facem nimic ?
Ce exemplu este pentru pescarul de rand faptul ca firma xxx de nustiuunde deverseaza de 2 ori pe saptamana tot felul de reziduuri in rau si mor mai multi pesti decat omoara toti aia cu snopul de lansete si care retin orice peste prins ?
Ce exemplu este membrul AJVPS care are voie sa pescuiasca unde pescarii obisnuiti nu au voie (de exemplu pe lacul Varsolt este interzis pescuitul de pe dig dar tot timpul e plin de AJVPS-isti si de prietenii lor) si retine tot ce misca si apoi se lauda la ceilalti ca el e membru si are voie ?
Ce exemplu sunt autoritatile de mediu sau de la asociatie care vin pe rau sa verifice pescarii dar nu zic nimic unuia care vine cu o remorca plina de gunoi si o goleste in apa la 500m mai jos de pescarul ("sportiv" sau nu) pe care il amendeaza ?
Si inca una: un pescar pe care l-am intalnit pe Somes, curata locul de pescuit si spunea ca trebuie lasat locul curat, ca mai vin si altii sa pescuiasca, ca nu e frumos sa lasi mizerie, aduna tot intr-un sac menajer, il leaga la gura si-l arunca in apa !?!?!

Aceste exemple, cu mici variatii, cred ca sunt comune pe orice rau sau balta de pe teritoriul Romaniei. Educatia in spiritul protectiei mediului este ceea ce ne lipseste, poate o campanie nationala agresiva de educare cu cartulii, brosuri, emisiuni TV, ziare, reviste - nu stiu dar cred ca se pot obtine fonduri de afara pentru o asemenea actiune.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 17 Noi 2005, 12:22

oameni buni, detasati-va putin de latura "pescuit" si priviti tara asta populata cu oameni de 2 bani. vi se pare voua ca ce se intampla in pescuit constituie o prioritate in incercarea de aducere a Romaniei pe drumul cel bun? Sa fim realisti... nimanui, in afara de cei care deja respecta natura si pescuitul , nu-i pasa de ce se intampla. Sa nu mai vorbim de autoritati, care ar trebui sa ia atitudine in domenii si probleme mult mai arzatoare decat pescuitul si care totusi nu o fac. Si atunci credeti ca vor face ceva pt. pescuit? NU cred. As vrea si eu controale regulate si amenzi, si oameni care sa aplice legea, etc. Dar din pacate nu vad sa se intample asa ceva prea curand. :( e un haos total in tara asta. pacat de ea...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Noi 2005, 12:30

danr scrie:deci vorbeam despre pescuit cu metode sportive
da sunt sigur ca in unele tari nu exista prohibitie, pentru ca se fac populari din banii pescarilor si se pazesc apele
de ex SUA
citeam si eu azi topicul asta...de ceva vreme nu am mai intrat pe net asa ca ma bag si eu in seama.
Nu sunt de acord cu pescuitul in prohibitie. Iti dau un exemplu : pastravul indigen e varza in europa. S-a ajuns sa se importe pastrav "indigen" din state in mai toate tarile europene. Tin sa iti spun ca pastrav indigen varianta europeana ( daca imi dai voie sa il numesc asa) nu mai exista in Italia si prin multe alte tari europene. S-a adus varianta americana extrem de prolific cu care s-a populat raurile in detrimentul celui autohton. Mai este o particularitate a pastravului:dupa unii cercetatori, un pastrav indigen adus de pe Capra si bagat in Somesul Rece nu se inmulteste- e o chestie ciudata insa se pare ca e asa...
La fel se intampla si cu pastravul marmorat - asta e in Slovenia in cateva ape si parca undeva prin italia . Pescuitul pe un rau ce contine acest peste costa 90eu/zi in sistemul de eliberare totala a ceea ce prinzi!. Pur si simplu acest peste nu se reproduce decat in bazinul zonei respective.
Asa ca mi se pare total impropriu sa se pescuiasca indigeni de 3kile care au icre 1kg aprox in perioada de boiste. Mie nu mi se pare sportiv sa o faci.
Am dat un exemplu prin aceste specii sus mentionate in care am aratat, zic eu, ca prohibitia e necesara.
Acu in privinta unor alte specii gen caras...nu ma deranjeaza.
Dupa mine, prohibitia trebuie bine gandita in functie de specie si zona si in functie de cat de tare sau nu este reprezentata in acel moment pe raul/lacul cu pricina, si daca e in detrimentul altor specii autohtone...

Insa deocamdata subiectul asta e prea indepartat de realitatea zilelor noastre in care mai toate apele sunt vai de ele.
Dupa mine, in momentul in care se vor forma cluburi si asociatii de sine statatoare cu posibilitatea de a concesiona zone de rau sau rauri intregi si lacuri, atunci aceasta problema va fi rezolvata. Si ca sa nu fie discutii in genul : "Imi fac eu firma si rad tot", concesionarea sa fie facuta unor cluburi gen non-profit, care sa se ocupe de ape, sa le administreze in sistemul de sportivitate si sa fie obligate sa investeazsca banii scosi de la pescari in bonitatea zonei prin repopulari, refaceri de aquahabitate, curatare a malurilor, igienizarea corespunzatoare samd.
Cineva se va speria poate, ca acele cluburi vor pune preturi imense si porhibitive pt pescari insa eu cred ca acestea vor fi mici tocmai pron concurenta ce va aparea pentru atragerea pescarilor...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 17 Noi 2005, 13:15

Luci scrie:
Nu sunt de acord cu pescuitul in prohibitie. Iti dau un exemplu : pastravul indigen e varza in europa. S-a ajuns sa se importe pastrav "indigen" din state in mai toate tarile europene. Tin sa iti spun ca pastrav indigen varianta europeana ( daca imi dai voie sa il numesc asa) nu mai exista in Italia si prin multe alte tari europene. S-a adus varianta americana extrem de prolific cu care s-a populat raurile in detrimentul celui autohton.
Luci imi pare rau dar trebuie sa te contrazic. Pastravul american, curcubeu, nu se adapteaza bine in cursurile de apa naturale in Europa. Pastravul autohton, fario, este mult mai rezistent si domina curcubeul in apele noastre. Cind e concurenta intre ei fario domina si curcubeul dispare treptat.
Unde ai dreptate este ca se introduce curcubeu in saptamina care precede deschiderea pescuitului. De ce ? Pentru ca in ziua deschiderii se duc toti pescarii de salmonide pe malul apei si sa prinda toata lumea. Dupa doua zile nu mai este nici un curcubeu in ape. Sunt toti in congelatoare.
Am facut si eu experienta intr-o balta de un hectar pe care o inchiriez. Am bagat 32 de pastravi curcubeu cumparati de la o crescatorie din apropiere. Intr-o zi am prins 29 dintre ei.
Dece baga asociatiile curcubeu ? Nu pentru ca nu ar mai fi fario ci pentru ca fario est mult mai greu de prins. Daca nu ar baga curcubeul nu ar mai fi atitia care ar cumpara permisul de pescuit. Ori scopul asociatiilor e sa vinda cite mai multe permise ca sa aibe cit ai multi bani. Cam asta e.

Tudor

MariusC
senior
senior

Mesaj de MariusC » 17 Noi 2005, 13:21

Luci scrie: Asa ca mi se pare total impropriu sa se pescuiasca indigeni de 3kile care au icre 1kg aprox in perioada de boiste. Mie nu mi se pare sportiv sa o faci.
Daca deja l-ai prins si mancat inainte de prohibitie?
Cred ca importanta e densitatea de peste dintr-o anumita apa. Daca exista suficiente exemplare, ele se vor reproduce chiar daca pescuitul e deschis in prohibitie. Daca nu sunt suficienti pesti in apa, degeaba ai prohibitie.

Florin M
senior
senior

Mesaj de Florin M » 17 Noi 2005, 14:02

Pescuitul in prohibitie este interzis nu pt ca are pestele icre ci pt ca atunci pestele poate fi prins mult mai usor.

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 17 Noi 2005, 14:16

pescuitul in prohibitie este interzis pentru a nu-i inhiba!

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Noi 2005, 15:36

tudor scrie:
Luci scrie:
Nu sunt de acord cu pescuitul in prohibitie. Iti dau un exemplu : pastravul indigen e varza in europa. S-a ajuns sa se importe pastrav "indigen" din state in mai toate tarile europene. Tin sa iti spun ca pastrav indigen varianta europeana ( daca imi dai voie sa il numesc asa) nu mai exista in Italia si prin multe alte tari europene. S-a adus varianta americana extrem de prolific cu care s-a populat raurile in detrimentul celui autohton.
Luci imi pare rau dar trebuie sa te contrazic. Pastravul american, curcubeu, nu se adapteaza bine in cursurile de apa naturale in Europa. Pastravul autohton, fario, este mult mai rezistent si domina curcubeul in apele noastre. Cind e concurenta intre ei fario domina si curcubeul dispare treptat.
Tudor:) Fii atent la ce am scris, nu am spus nicaieri ca e vorba de curcubeu ci de indigenul american. Intre indigenul european si cel american sunt oarecare diferente notabile dpdv genetic :)

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Noi 2005, 15:46

MariusC scrie:
Luci scrie: Asa ca mi se pare total impropriu sa se pescuiasca indigeni de 3kile care au icre 1kg aprox in perioada de boiste. Mie nu mi se pare sportiv sa o faci.
Daca deja l-ai prins si mancat inainte de prohibitie?
Cred ca importanta e densitatea de peste dintr-o anumita apa. Daca exista suficiente exemplare, ele se vor reproduce chiar daca pescuitul e deschis in prohibitie. Daca nu sunt suficienti pesti in apa, degeaba ai prohibitie.
Marius, e ok, ai dreptate dintr-un anumit punct de vedere. Dar iti voi raspunde ca sansele de a prinde un astfel de indigen in perioada normala de pescuit sunt minime comparativ cu perioada in care el e in boiste:)-tocmai ca si acestia sunt foarte putini!!.
Iti spun sigur ca, intr-o balta unde se aduca doua femele si zece masculi in perioada de boiste, poti sa ii extragi pe toti ( prin pescuit) fara nici o problema. In normalitate ai scos un peste din acea balta, restul toti sunt sub pietre- denota rata mare de supravieturile a lor.
In privinta densitatii pestilor intr-o apa sunt de acord cu punctul tau de vedere, dar daca sunt putini nu inseamna sa-i mai si prinzi in perioada de boiste.
Insa un indigen de asemenea talie are un genetic foarte bun ( capacitate de adaptare, de supravieturile, etc) ce va fi foarte util de a fi transmise aceste informatii si urmasilor lui. Sa prinsi asa ceva in boiste mi se pare aproape criminal, mai ales fata de sportivitate ( pe care toti o proclamam)

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Noi 2005, 15:57

Dar pentru a nu deraia de la topic, observ ca lumea are tendinta asta prin a comenta un caz particular ce l-am dat de exemplu in ideea de a-mi argumenta neacordul meu cu pescuitul in perioada de prohibitie, revin cu specificatia ca singura modalitate de a rezolva aceste probleme de braconaj, lipsa de sportivitate fata de pesti, lipsa de respect fata de natura ( ape, lacuri-rauri, maluri, etc) este prin concesionare a zonelor de interes cluburilor de pescuit.
Asa se intampla in Anglia si nu numai, -unde multe rauri si lacuri apartin unor cluburi non-profit, prin care membrii respectivi se ocupa de zona lor, ingrijesc, curata, controleaza.
Sincer, nu vad ca ar fi o pierdere prin concesionare ( cineva, mai demult, s-a speriat cum ca "ne-am vinde tara" ). Mie mi-ar conveni infinit sa pescuiesc pe un rau cu pastravi de 35cm sau lipani de 40cm si sa prind30buc/zi, in tara noastra decat sa fac km si sa cheltuiesc bani in strainatate tot pentru aceeasi satisfactie. Piata si conditiile vor "nivela" preturile. iar respectul fata de mediul inconjurator va fi "nivelat" celorlalti pescari de catre membrii clubului si ceilalti pescari - asta cu siguranta:)

Nu uitati ca apele AGVPS au fost concesionate de catre AGVPS. Si in anii ce vor urma, se vor scoate la licitatie tocmai pentru concesionare, asa ca, daca AGVPS-ul local nu va avea un club/asociatie concurenta, tot ei vor consesiona lacul/raul din zona teritoriului lor. SI oarasi se vor isca discutii ca e bataie de joc si alea alea.... :wink:

Scrie răspuns