Nu practicam un pescuit sportiv

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 15 Noi 2005, 16:32

Acu depinde cat sunt de mari si dac au icre sau nu, dac ai de gand sa ii retii, da daca ar fi populatie adevarata de peste nu cred k ar fi vre-o problema in privinta asta, da cum e pt moment.....
La specia pe care o urmaresc in prohibitei(avatul de obicei) mi se pare om prostie prohibitia in acea perioada pt toti pestii

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 15 Noi 2005, 17:17

hai sa va zic si eu una concreta...(pe scurt)
eram la Dunare, si chiar cand a venit politia de frontier, am prins o marla de aprox. 30 cm. Bineinteles ca am eliberat-o. Cand au vazut astia, au incweput.. "pai ce facushi ma! i-ai dat drumu`? domn`le, pai cum sa faci asa ceva? in viata mea, de cand sunt eu pe Dunare, asa ceva n-am vazut, sa dai drumu` la pesti!".. si tot asa cam 5 minute.
Si atunci sa te mai astepti sa controleze juvelnice, sa verifice dimensiunea pestilor retinuti? :? :x
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 15 Noi 2005, 17:33

pescuitul sportiv in prohibitie nu e infractiune
si nici nu o sa fie
asa cum nu o sa fie nici retinerea mai multor pesti - peste cota legala

hai sa nu confundam un infractor cu un pescar care a retinut mai multi pesti sau care a pescuit in prohibitie

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 15 Noi 2005, 17:37

@ Adi
Cunosc situatia. Acelasi lucru pe crisul negru in zona de frontiera. Eram cu un prieten la pescuit si granicerii langa noi. Am luat cam 3-4 avati in vre-o 10 minute(eu impreuna cu prietenu), pe care i-am eliberat cum au venit. Cam intre 1.2 si 2kg. Ceva de genu. Unu din ei a inceput asa cum zici tu. A zis k mai bine se arunca in apa decat sa dea drumu la pesti.
Si astia n-au avut niciodata treba cu pescuitul. Eventual ei ar putea sa anunte ajvps-ul, da cum n-au nici o treaba cu pescuitul sau cu dimensiunile legale ce sa te mai astepti...... Nush ce anume in afara de verificat documente mai stiu astia, k din cate am vazut eu altceva nu mai stiu....

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 15 Noi 2005, 17:42

danr scrie:frate mi se pare cam dura asta cu munca silnica pentru pescuit in prohibitie :lol:
in alte tari nu exista prohibitie, pentru ca nu este nevoie
din banii de pe permis se populeaxa apele, si oamenii retin cota pe care au voie sa o retina

mie personal prohibitia mi se pare o prostie

ce relevanta are ca prind 2 pesti in martie sau in iunie ?
nici o relevanta
Dane! Imi pare rau dar nu pot sa fiu de acord cu tine aici!
Tie ti se pare ca, un nemernic care da la japca sau baga 50 de pripoane in perioada de prohibitie si scoate cateva zeci(sau sute) de kilograme de peste nu face nimic grav??? Sau ce ar trebui sa se faca ? Catch & release?
Il prinde politia, il pupa si ii da drumul!(eventual il pune pe o saltea de crap sa nu il raneasca! :) )
Si eu consider ca e deplasat sa ajungi la puscarie daca esti prins cu un bat in mana pe malul apei in aprilie dar la noi tot pescuit e considerat si daca dai cu 30 de lansete!
Legat de prohibitia in alte tari... esti sigur ca nu sunt nici un fel de reglementari??
Spining....Prea bun ca sa fie light...

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 15 Noi 2005, 17:44

deci vorbeam despre pescuit cu metode sportive
da sunt sigur ca in unele tari nu exista prohibitie, pentru ca se fac populari din banii pescarilor si se pazesc apele
de ex SUA

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 15 Noi 2005, 18:06

In legatura cu pescuitul sportiv(1-2 bete) nu am nici o problema!
La noi insa termenul de pescar sportiv(sau amator) nu este prea bine definit in mintea conationalilor! Retineti reportajele in care aratau
"pescari sportivi" care prindeau pesti in urma revarsarilor cu furca sau cu minciogul. Sau emisiunile de pescuit in care explicau cum se prinde pastravul cu rama, cum se poate scoate stiuca de ochi din apa sau cum poti sa prinzi si sa pastrezi 50 de kg de stiuca intr-o zi!
Consider ca faptele grave de braconaj sau de poluare ar trebui pedepsite aspru(inchisoare si munca silnica)!!!
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Danoc
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Danoc » 15 Noi 2005, 18:48

Mai este o pb...cine sa faca acele controale si cine sa aplice legea!!?? Ca despre APS si "Romsilva"...e clara situatia...si sunt nenumarate exemple in care acestia incurajeaza si practica braconajul. Cel putin asa e pe la noi in Cluj. Intai trebuie pusi oameni capabili si dornici sa schimbe ceva in conducerea acestor institutii....si apoi se va face treaba. Legi exista..dar ce folos?!

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 15 Noi 2005, 20:22

Ideea ar fi urmatoarea! Banii din amenzi pt nelegiuiri in pescuit ar trebui sa intre la ajvps, k atunci s-ar face controale dupa controale, dar cum banii astia se duc la stat va dati seama k nu isi dau interesul. Si daca kiar se intampla sa faca controale, atunci le iau betele si ii pun sa-si faca permis sau sa mai faca unui membru al familiei, k astfel intra banii la ei. Deci controalele acestea ar trebui facute in primul rand de stat, k doar la ei intra banii, de persoane calificate.
Sau sa intre banii de pe aceste amenzi la ajvps, si atunci sigur se ocupa astia de amenzi, k nu li tot una k le intra 10-30mil de pe un branconier, doar k tre mers in controale cu jandarmi sau cu un organ de politie/militar cu arma, k altfel o incaseaza rau astia de la ajvps, mai ales daca sunt zeci de greblisti.
Au fo cazuri, cel putin din cate am auzit. Daca nu au incasat-o inseamna k au avut noroc......

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 15 Noi 2005, 20:48

Daca s-ar respecta legea, asa cu e, nu cred ca ar mai fi problema. Si nu pescuitul in prohibitie e vina, ci acele chestii de mult uitate ca: dimensiune minima, cantitatea maxima de peste ce poate fi retinut. Numai ca la noi se merge cu 10 bete si tot ce se prinde sa ascunde repede in masina ca in caz de ceva sa nu fie probleme. Degeaba ar merge oricine in control atata timp cat nu o sa aiba drept sa-i cotrobaie la om in masina. Juvelnicul o sa-l aiba tot timpul gol, deci nu depasescte cantitatea legala... :wink:
Ce e dureros, mai nou tot mai multi prefera decat sa munceasca, sa sta non-stop pe maul apei cu 10 bete si pestele pe care-l prind il vand. Ca doar e apa publica, deci e libera, si oricum daca vin baietii in control cu o moaca de vro 2 kile scapa de probleme!! Asa ca nu ma mira cum locuri cu mult potential s-au transformat in locuri de gratar, miuta, sau orice altceva decat pescuit.
Cum se spune intr-un topic mai vechi, locurile de pescuit nu se spun, asa ca de cate ori descopar un loc nou cu potential prefer sa ma duc singur, si daca si prind ceva si sunt intrebat "unde la-i luat" raspunsul o sa fie normal, un loc unde stau pescarii buluc.
Aste e, pana nu or sa existe controale la sange si cu amenzi de sute, chiar mii de euro, ca si Dom' Marcel cel cu 10 bete plus unu de japca sa stie de frica si sa realizeze ca domeniul public nu e sinonim cu domeniul nimanui, o sa ne mai plangem in continuare in stanga si'n dreapta degeaba!! :cry: :cry:
Imagine

Scrie răspuns