NOUA LEGE A PESCUITULUI SPORTIV

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Mister Fisherman
veteran
veteran

Re: NOUA LEGE A PESCUITULUI SPORTIV

Mesaj de Mister Fisherman » 11 Mai 2013, 19:48

rapace scrie:dar acum trebuie de spus lucrurilor pe nume nici federatia si nici Agvps-ul nu ar trebui sa existe ....agvps-ul ar trebui sa dispara din simplu motiv ca majoritatea celor ce lucreaza in cadrul agvps sunt cei mai mari braconieri ai tarii .....e mult de lucrat la o noua lege dar este mai mult decat necesara o schimbare a legislatiei in mod radical .....
Rapace , sunt de acord cu tine , dar am si eu o intrebare :

Dupa opinia ta , pentru ca tot vorbim de noua lege a pescuitului , cine ar trebui sa "administreze" pescuitul practicat ca hobby si cine pe cel de competitie ?
Te intreb asta , pentru ca eu consider ca vorbim de doua lucruri distincte

a) pescuitul de hobby (recreativ) practicat de marea masa a pescarilor ,asociati sau independenti ,pe apele publice in baza permisului de pescuit eliberat de ANPA , si care permite retinerea capturilor in limita a 5kg/zi sau 10 buc in cazul pescuitului in apele de munte

b) pescuitul de competitie (sportiv)practicat de cei pasionati de competitie si cu posibilitati financiare , acesta fiind o forma mai evoulata a pescuitului recreativ .
Pescuitul de competitie se practica in sistem C&R dupa un regulament inspirat de regulamentul stabilit de Federatia Internationala de Pescuit Sportiv

Sa nu se inteleaga ca am ceva cu pescuitul competitional sau sunt impotriva , am ceva impotriva celor care se erijeaza in "stapanii absoluti" ai pescuitului de competitie si de hobby . termenul de pescuit "recreativ/sportiv" imi pare impropriu si lasa loc la interpretari aberante

PS Intrebarea este adresata si celor care vor sa participe la discutie
Acesta este un pamflet. Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare.

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 11 Mai 2013, 22:16

Parerea mea:
1)
- pescuitul sportiv nici macar nu trebuie pomenit in legislatie deoarece eu il vad ca o varianta mai restrictiva a pescuitului recreativ, pestii prinsi sunt eliberati in totalitate.
- competitiile de pescuit sportiv sunt in subordinea MTS, care reglementeaza aceasta activitate si nu cred ca ANPA trebuie sa se substituie celuilalt minister
- pescuitul sportiv are reguli precise in ceea ce priveste tehnicile folosite in concursuri, multe din cele folosite la pescuitul de relaxare nefiind permise in competitii.
Nu cred ca termenul de "spotiv" trebuie sa mai apara in noua lege
- mai degraba eu as folosii denumirea de "pescuit amator" pentru al deosebii de cel profesionist = comercial, care sa reglementeze conditiile in care se poate exercita un pescuit de agrement.
2)
Atribuirea apelor = un subiect delicat
In cazul lacurilor o administrare privata ( asociatie) poate avea rezultate bune deoarece perimetrul poate fi supravegheat cu usurinta iar echipajele de politie, cele care vor aplica sanctiunea pot intervenii cu usurinta
De asemenea si amenajarile sau popularile cu peste sunt mai usor de realizat si mai eficiente.

Referitor la rauri, situatia este mai complicata deoarece acestea au lungimi destul de mari, greu de monitorizat si implica cheltuieli mari.
Parerea mea ca acestea trebuie sa ramana administrate de stat, taxa sa fie nationala si destul de semnificativa pentru a se putea aplica un management al zonei iar controlul poate fi efectuat de garda de mediu, politiile locale, RNP ( care are cate un punct de lucru aproape in fiecare comuna)
Desigur ca si raurile pot fi date in administratia unei asociatii dar uneia care poate justifica ca poate administra zona corespunzator legii si contractului cu ANPA-ul, si nu ca in prezent cand multe asociatii au luat ape in administrare dar nu au avut bani nici pentru a pune niste panouri pe mal.
Apopo cineva spunea pe un alt forum ca in Italia daca la 50 metri stanga/dreapta de locul unde pescuiesti nu este amplasat un panou care sa indice faptul ca apa are un administrator se considera zona respectiva ca fiind apa publica.

3)
Plata taxei ANPA
Pentru apele date in administrare pescarul sa plateasca taxa ( zilnica, lunara/anuala) doar asociatiei care administreaza apa respectiva, nu si taxa ANPA care sa fie aplicata doar apelor care nu sunt date in administrare ( nu cred ca este corect ca pescarul sa plateasca o taxa de 2 ori)
Se poate ajunge in mod aberant ca un pescar sa fie nevoit sa plateasca taxe mai mari ca in alte tari prin plata taxei ANPA + taxa/cotizatie asociatie
Iar eu nu cred ca o asociatie poate
Pe site-ul ANPA sa fie prezentate asociatiile care detin ape in administrare cu informatii referitoare la modul de contactare dar si numarul de cont pentru ca pescaruii care nu sunt din apropierea sediului acestora sa poata achita prin banca/cec taxa pentru perioada in care vor sa pescuiasca pe apele respectivei asociatii

Deocamdata cam atat, sa nu obosesc cititorul !

WBF
senior
senior

Mesaj de WBF » 12 Mai 2013, 12:26

Mister Fisherman scrie: Dupa opinia ta , pentru ca tot vorbim de noua lege a pescuitului , cine ar trebui sa "administreze" pescuitul practicat ca hobby si cine pe cel de competitie ?
Te intreb asta , pentru ca eu consider ca vorbim de doua lucruri distincte

a) pescuitul de hobby (recreativ) practicat de marea masa a pescarilor ,asociati sau independenti ,pe apele publice in baza permisului de pescuit eliberat de ANPA , si care permite retinerea capturilor in limita a 5kg/zi sau 10 buc in cazul pescuitului in apele de munte

b) pescuitul de competitie (sportiv)practicat de cei pasionati de competitie si cu posibilitati financiare , acesta fiind o forma mai evoulata a pescuitului recreativ .
Pescuitul de competitie se practica in sistem C&R dupa un regulament inspirat de regulamentul stabilit de Federatia Internationala de Pescuit Sportiv

Sa nu se inteleaga ca am ceva cu pescuitul competitional sau sunt impotriva , am ceva impotriva celor care se erijeaza in "stapanii absoluti" ai pescuitului de competitie si de hobby . termenul de pescuit "recreativ/sportiv" imi pare impropriu si lasa loc la interpretari aberante

PS Intrebarea este adresata si celor care vor sa participe la discutie
IMHO

a) pescuitul recreativ, practicat de marea masa a pescarilor recreativi, asociati sau independenti ar trebui sa ramana la ANPA, pe baza permisului de pescuit recreativ eliberat de ANPA sau ARBDD. Se refera strict la apele publice si nu include treburile date in administrare/cesionate/private.
Acolo fiecare administrator percepe taxe, e treaba lui sa impuna C&R sau taxa pentru captura pana la x kg(sunt afaceri si fiecare-si face managementul afacerii cum crede de cuviinta)

b) Pescuitul de competitie se desfasoara dupa reguluile FIPS. Punct.
Exista ligi si cluburi, faptul ca trebuie sa treci prin AGVPS e alta marie cu alta palarie, cam toate tarile ex comuniste au un AGVPS in cocoasa. Deal with it.
In opinia mea si avand in vedere si experientele vecinilor din fostul bloc comunist, nu o frectie la picior de lemn de tip federatia falushatului rezolva problema. Treaba ar trebui rezolvata la nivel de AGVPS.
Sa ma explic:
AGVPS are reprezentare la nivel national bine pusa la punct.
Baza materiala.
Despre FIPS/CIPS cred ca nu are rost sa discutam ca e cam batuta in cuie.
Orice incercare de schisma nu e bine privita si nici nu va fi.
Da, AGVPS sucks big time.
Pe de alta parte eu personal as prefera sa fac ceva cu o entitate care stiu cum functioneaza si care este cat de cat predictibila, daca vreau sa schimb ceva, decat sa fac tabula rasa si sa ma lovesc de tot felul de flamanzi de tip popescu cu p mic.

rapace
senior
senior

Mesaj de rapace » 12 Mai 2013, 15:40

Acum din pct meu de vedere sunt ceva solutii pescuitul recreativ trebuie sa ramana recreativ si strict delimitat de cel sportiv pescarii ce simt ca vor sa devina sportivi nu au decat sa adere la unul din cluburile de pescari sportivi ....dar sa incepem cu inceputul in ordinea dorita :
1.pescuitul recreativ ar trebui foarte bine delimitat ca si hobby iar el trebuie practicat cam in acelasi model ca in celelalte state europene , taxe ANPA pe toate apele publice ar fi solutia taxele sa fie diferentiate in functie de arealul la care acea taxa iti va dea dreptul de pescuit ,(A)taxa pescuit rauri de munte (B) taxa pescuit rauri colinare si de ses (C)taxa de pescuit deltaARBD(D) taxa pescuit marin ....toate regulamentele de pescuit ar trebui mult schimbate prin intoducerea unei delimitari mult mai exacte in marimea pestilor ce pot fi retinuti inclusiv un minim si un maxim a marimii pe fiecare specie iar amenzile in cazul in care regulamentele nu sunt respectate sa fie cat mai consistente, precum si infiintarea unei politii piscicole care printre alte atributii sa aiba si atribuitia de eliberare a permiselor Ampa prin sustinerea unui examen de catre toti cei ce doresc sa devina pescari recreativi examen ce trebuie sa cuprinda regulamentul de pescuit cu marimile metodele de pescuit si contraventiile ....si eu spun ca 2kg de peste retinut maxim este mai mult decat suficient.....apele naturale ce sunt concesionate la momentul actual ar trebui sa treaca din nou ca ape publice iar asociatiile de pescari sportivi ar trebui sa isi concesioneze ape private ex foste iazuri ,balastiere ,suprafete de apa destinate acvaculturii
2.pescuitul sportiv daca tot este o evolutie a celor ce practica pescuitul si aceasta evolutie presupune investitie personala ar trebui facut cam astfel ...ideile domnului Popescu nu sunt in totalitate eronate doar ca dumnealui este total eronat AGVPS trebuie sa dispara ei sunt doar o asociatie si inca una formata numai din criminali si profitori si nu un organism reprezentativ pentru pescuitul sportiv /competitional din Romania iar Cips / Fips ar trebui sa fie reprezentate in Romania de o organizatie similara o federatie(nesimilara celei popesciene) ar fi o solutie pentru ca acest organism poate solicita fonduri de la MTS pentru dezvoltarea bazelor sportive respectiv dotand cluburile cu cele necesare iar aceste fonduri solicitate sunt direct proportionale cu rezultatele sportivilor la nivel international cei ce formeaza conducerea acestei federatii sa fie dintre persoanele ce se ocupa de fenomenul competitional si au adus aport in dezvoltarea fenomenului deja si care stiu cu ce se mananca sau de sportivi ce au deja performanta in acest "sport" si doresc sa faca si altceva pentru dezvoltarea fenomenului competitional , daca asociatiile sportive vor ape pe care sa le administreze si pt care sa incaseze taxe de pescuit nu au decat sa o faca pe cheltuiala lor sau cu ajutorul MTS si a acestui organism(federatie) sa isi cumpere /concesioneze sau creeze luciu de apa artificial si sa populeze din buzunarul lor dar sa nu ma oblige pe mine sa platesc taxe pt ca au concesionat ei 10 km de rau si incearca sa imi vanda mie dreptul de a prinde peste din ape publice ......deja etapele din campionatul national se tin in majoritate pe amenajari private deci cluburile cum spuneam si la primul punct trebuie sa isi amenajeze singure ape pe care sa pescuiasca membrii acestor asociatii iar restul ramane dupa regulamentul FIPS CIPS...........sa auzim de bine si de moartea AGVPS si a federatiei popesciene

jhonny
veteran
veteran

Mesaj de jhonny » 12 Mai 2013, 16:00

Imi place cum ai sintetizat.

rapace
senior
senior

Mesaj de rapace » 13 Mai 2013, 22:54

Bineinteles ca cei ce spun ca Agvps nu trebuie dizolvat/desfiintat nu au nici un coment de facut .........

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 14 Mai 2013, 08:20

a.j.v.p.s.,ar trebui reformat din radacini.
Asa nu s-ar pierde reprezentarea internationala.

Pe de alta parte ajvps-ul asa cum e acum,cu unul ca Bentu la cirma pescuitului de competitie,cu fiecare ajvps-eu local(mai putin Sibiul,din cite stiu eu)care cauta doar surse de 'cascaval'fara sa faca nimic pentru apele publice,ar merita sa dispara..

Insa lucrurile nu se intimpla dupa cum ar merita unii si altii...

Si la origine este legislatia actuala care genereaza haos in pescuit..daca ar fi o legislatie coerenta si cine sa o aplice,entitatile mai sus pomenite ar disparea de la sine..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

jhonny
veteran
veteran

Mesaj de jhonny » 14 Mai 2013, 08:30

Reformarea din radacini trebuie sa inceapa cu DESPARTIREA pescarilor de vanatori si crearea unor structuri distincte, cu organizare proprie. Nu de alta dar ca sa vedem :| cati suntem.
Numai asa se poate pleca de pe picior de egalitate. Sa vedem atunci cine are directori, secretari(-e), paznici instruiti si dotati cu arme(de care, ca acum vanatorii controleaza pescarii, cca ei au cica arme :roll: )
Deci totul acum este dupa "ureche"! :|
Apoi controlul pe ape. Personal specializat al statului care numai asta sa faca. Ex. politia animalelor, garda de mediu, etc. :|

jhonny
veteran
veteran

Mesaj de jhonny » 14 Mai 2013, 08:40

Acum facem tot felul de inventii(permise, timbre, rovignete si alte bazaconii).
Nu domnilor CHITANTA FISCALA , aceasta dovedeste ca CE AI AVUT DE PLATIT AI PLATI:
Si amai scris cineva aici ca fiecare as. sa publice contul, ca sa se poata platii on-line SI ESTE FOARTE CORECT.
Pai ce acum cu toate posibilitatile de comunicare, trebuie sa te deplasezi, sa te enerveze o kkcioasa de secretara ca ce si cum, sa pierzi timp si sa-ti faci nervi.
:|

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 14 Mai 2013, 09:16

jhonny scrie:Reformarea din radacini trebuie sa inceapa cu DESPARTIREA pescarilor de vanatori si crearea unor structuri distincte, cu organizare proprie. Nu de alta dar ca sa vedem :| cati suntem.
Numai asa se poate pleca de pe picior de egalitate. Sa vedem atunci cine are directori, secretari(-e), paznici instruiti si dotati cu arme(de care, ca acum vanatorii controleaza pescarii, cca ei au cica arme :roll: )
Deci totul acum este dupa "ureche"! :|
Apoi controlul pe ape. Personal specializat al statului care numai asta sa faca. Ex. politia animalelor, garda de mediu, etc. :|
Pentru multe din filialele AGVPS, si nu numai, aceasta separare nu este chiar binevenita deoarece vanatoarea aduce cei mai multi bani, iar o separare de vanatori ar face ca partea ce reprezinta pescuitul sa dispara treptat.

Scrie răspuns