legislatia privind pescuitul recreativ/sportiv

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Zuckala
utilizator constant
utilizator constant

legislatia privind pescuitul recreativ/sportiv

Mesaj de Zuckala » 24 Mar 2010, 17:27

stie cineva vreun link unde pot gasi legile in vigoare privind pescuitul recreativ/sportiv, ma intereseaza mai mult cine are si cine nu are drept de control, sa stiu unde pot suna in cazuri de braconaj. Pe site-ul ANPA la sectiunea legislatie nu am gasit decat legislatie europeana si legislatie privind pescuitul comercial.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 24 Mar 2010, 18:05

salut
in link-ul de mai jos ai ordonanta 23 cu modificarile aduse de legea 317 incluse(e a 3-a de sus in jos):

http://www.anpa.ro/index.php?v=subcat&i ... ubmeniu=22

Zuckala
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zuckala » 25 Mar 2010, 13:40

multumesc pentru link, dar tot nu am inteles cine are drept de control, doar insectorii ANPA sau si Politia, Jandarmeria, reprezentantii APS-urilor? si Ordin pescuit sportiv 2010 nu vrea sa mi-l deschida PC-ul meu amarat.
Pe site-ul ANPA am vazut ca pe jud. Timis exista un singur inspector piscicol (ca de altfel in mai toate judetele), banuiesc ca daca vreau sa reclam un braconaj de ex. pe Surduc pana ajunge el de la Timisoara pestii braconati deja sfaraie in tigaie. :cry:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 25 Mar 2010, 14:17

in ceea ce priveste contraventiile din lege.
Art. 56. – (1) Pentru a se asigura de respectarea legislaţiei în domeniul pescuitului, acvaculturii, procesării, transportului, comercializării produselor pescăreşti şi al altor activităţi conexe, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură organizează acţiuni permanente de control şi inspecţie prin inspectorii piscicoli.
Deci singurii abilitati sa desfasoare actiuni de control sunt inspectorii piscicoli ai ANPA.acestia la randul lor pot solicita sprijinul Jandarmeriei , Politiei si APS-urilor dar acestia fara inspectorul ANPA nu pot face controale.

in ceea ce priveste infractiunile din lege (cele de la ART.64 si 65)acestea pot fi constatate doar de:
- organele de urmărire penală (Politie si Parchet)
-persoanele cu drept de inspecţie şi control din cadrul:
1.Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură
2.Gărzii Naţionale de Mediu
3.Administraţiei Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării»
Autoritatile enumerate mai sus sunt singurele sa constate contravenţiile şi sa aplice sancţiunile prevăzute la art. 58–63 .
Problema e ca aceste autoritati se pun in miscare numai la sesizare prealabila , cu exceptia cazului in care ele se afla deja in control sau se afla la fata locului (fara a fi in control) dar avand posibilitatea sa constate un flagrant.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 25 Mar 2010, 14:23

in concluzie
daca vrei sa sesizezi o contraventie suni la inspectorul ANPA iar daca vrei sa sesizezi o infractiune suni la oricare dintre autoritatile enumerate (preferabil prima data la ANPA sau la 112)

ps. braconajul piscicol e infractiune si poti suna linistit la 112.
ca nu prea se deranjaza nimeni sa vina e partea a doua.
teoretic sistemul functioneaza cam asa:
1.tu suni la 112 reclami braconaj in zona x
2. centrala 112 te pune in legatura cu politia care ia notite si datele tale personale
3. politia anunta postul de politie sau sectia de care apartine zona x.
4. seful de post de acolo sau un echipaj te contacteaza si vine la fata locului.

in practica insa de cele mai multe ori nu vine nimeni ca n-au cu ce sau n-au combustibil sau alte motive. apoi chiar daca vine cineva pana cand ajunge acolo braconierii au disparut (mai ales daca cineva binevoitor ii pune in garda) sau daca inca nu au disparut , dispar rapid cand aud sirenele masinii de politie . :evil: :explode: :fluch

Zuckala
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zuckala » 25 Mar 2010, 14:44

multumesc, m-ai lamurit, dar ma tem ca daca sun la 112 vine seful de post din cea mai apropiata localitate care e mana in mana cu braconierii ca doar "ar manca si gura lui ceva" si tot nu rezolv nimic. Mi se pare extrem de putin un singur inspector care sa acopere un judet intreg.
Eu am permis de pescuit de la varsta de 6 ani, adica de 22 de ani si am fost controlat de maxim 5 ori pana acum. Trist, la ce potential piscicol are tara asta ar trebui sa se implice mai mult cei carora le platim taxe an de an.

catalin66
veteran
veteran

Mesaj de catalin66 » 25 Mar 2010, 16:24

Stai bine la controale .

Eu am permis cam de 30 ani dar eu nu imi aduc aminte sa ma fi intrebat cineva de sanatate .

Platim degeaba . Anul asta m-au amenintat de la asociatia unde m-am inscris ca s-ar putea sa fiu controlat :!: :lol: :lol: :lol:

A, mint ! Anul trecut in prohibitie , eu cautam stiuca care era iesita din perioada interzisa , m-a intrebat un jandarm daca merge treaba :wink:

nasolu
veteran
veteran

Mesaj de nasolu » 25 Mar 2010, 19:39

Anul trecut mi s-a cerut la control permisul de pescuit de foarte multe ori!Jandarmeria Romana :respekt: !Anul asta....,vom vedea!

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 25 Mar 2010, 22:12

nasolu scrie:Anul trecut mi s-a cerut la control permisul de pescuit de foarte multe ori!Jandarmeria Romana :respekt: !Anul asta....,vom vedea!
daca nu scriai ca era vorba de jandarmeria ROMANA ziceam ca ai pescuit in alta tara.
chiar, unde naiba ai pescuit de ai fost controlat??
eu am pescuit anul trecut pe un sector din raul Olt cuprins intre Brasov si gura de varsare in Dunare, am contabilizat un total de 65 zile/iesiri la pescuit si in tot acest timp si pe intregul areal, nu m-a intrebat absolut nimeni de nici un permis

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 25 Mar 2010, 22:55

Chiar asa, unde pescuiesti de esti controlat? Eu de cand am permis, nu am fost controlat niciodata, in afara de balti private :D

Scrie răspuns