invalid fara picioare cumpar bicicleta

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
SF
veteran
veteran

Re: invalid fara picioare cumpar bicicleta

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 22:08

adiwolf scrie:
sfarsit de 2012 intre craciun si anul nou
o locatie pe Olt, sub un baraj - se stie ca iarna se strange pestele in aceste locuri.
4- 5 localnici pescuiesc la pluta la scobar, dar defapt au in partea de jos in loc de ac o mica ancora si la fiecare smucitura inteapa cate un scobar de 100-150gr
imaginea este de cosmar si pur si simplu se face macel.
Cunosc cativa care l-ar prinde cu carligu in gura , si nu s-ar lasa pana nu-l prind pe tot ,cand am plecat din tara era putin utopic sa vorbesti de pescuit de iarna la scobar pe mijlocu unui rau ca Somesu , am ramas putin masca cand am vazut cum s-au schimbat treburile .

Bine , pe Somes si Lapus mai prind cativa scobari , ca inainte prindeam toti si daca nu cel putin ii vedem pe vaduri , acuma nici nu-i vezi , deci nu exista .

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 10 Feb 2013, 22:15

SF scrie:...ii mai usor a da vina pe toti restu cand flutura gherla in varfu botei .
...sper ca nu aprobi balastierele pe rauri .Ai pomenit Lapusul , hai acum sa-l vezi cum arata , putin mai jos de locul pomenit de tine. Este ca si un canal drept , fara meandre , fara repezisuri si fara clean .... :oops:
...chestia cu prohibitia tot de respectarea legii tine .
...din pacate romanul , in general . are prosta reputatie a eludarii legii , dar si cei care ar trebui sa o aplice incurajeaza faptele reprobabile prin lipsa crasa de a-si face treaba
...nu caut sa dau vina pe "toti restu" , dar repet , pescuitu legal cu undita influenteaza in mica parte disparitia pestilor din apa.

P.S. ....in Germania se respecta legea !

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 10 Feb 2013, 22:25

in lipsa unor cife credibile va contraziceti degeaba care influenteaza mai mult sau mai putin, dar totusi cred ca Sf se apropie mai tare de adevar.
Ce se vede cu ochiul liber e ca e tot mai putin peste si tot mai multi continua sa-l distruga. Legal, ilegal, cu undita sau cu buldozerul...tot aia e pana la urma.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 10 Feb 2013, 22:31

se pot goli rauri sau bucati de rau doar cu lanseta ... cunosc suficiente cazuri.

de vina ca nu sunt pesti in apa nu sunt doar braconierii asa cum se sustine in toate partile, si nici nu sunt de vina doar poluarile sau distrugerile mediului ... toti sunt de vina, incluzand in acesti toti si pescarii ce se gasesc pe maluri.

de cand s-a facut frig pescuiesc doar pe un canal de vreo 40-50 de metri latime, un canal navigabil lipsit aproape complet de obstacole, repezisuri sau alte chestii de genul asta. daca cineva ar vedea canalul respectiv ar zice ca pe acolo cu siguranta nu ii nici o urma de peste. ei bine, in ianuarie, februarie si 2 weekend-uri am prins avati cat nu am prins tot anul trecut (vorbesc de avati buni). prin asta voiam sa spun ca pestii se adapteaza la anumite conditii daca nu au de ales ... a nu se intelege ca accept ideea de balastiera sau regularizare a cursului.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

cipic
veteran
veteran

Mesaj de cipic » 11 Feb 2013, 08:07

Pai atunci daca toti suntem de vina inseamna ca si pestii rapitori sunt de vina, cred k cunoasteti faptul ca aia sunt mai pescari ca oricare dintre noi si c-am iau tot ''acasa'' :lol: :lol: :lol: !!!! Va dati seama ce ''prapad'' a facut un somn ca sa ajunga la 50 kg sau o stiuca de 10 kg, cate sute de kg or fi mancat indivizii astia 2 ??? Poate ne ajuta un inginer piscicol cu aceste date :) !!!

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 11 Feb 2013, 09:19

Cipic , tu sti foarte bine ca SF are dreptate si iar sti tot la fel de bine ca unii bipezi cu lansete au o foame care intrece mult , mult mai mult foamea unii somn de 50 de kg.

Numai bine...

catalin66
veteran
veteran

Mesaj de catalin66 » 11 Feb 2013, 09:58

In ce priveste avatul , nu prea am vazut pestele asta prins de braconieri , ca nu are valoare nici economica nici gastronomica (oase multe , gust fad )dar daca e o zi de aia cand se prine la orice , toata lumea da dupa el si se retine tot , indiferent de marime , ca na , s-a inventat chifteaua . In urma cu ceva ani nu am auzit pe nimeni sa faca chiftele de avat acum mi se recomanda din ce in ce mai des , imi povestea Bogdan ca in urma cu cativa ani undeva pe Siret populatia bastinasa nici nu stia ce peste e ala , acum s-au invatat si dau cam cu ce dam si noi dupa el , deci.... toata lumea e vinovata , inclusiv noi .

cipic
veteran
veteran

Mesaj de cipic » 11 Feb 2013, 11:42

pupu scrie:Cipic , tu sti foarte bine ca SF are dreptate si iar sti tot la fel de bine ca unii bipezi cu lansete au o foame care intrece mult , mult mai mult foamea unii somn de 50 de kg.

Numai bine...
pupu eu nu ma refer la o balta de cateva hectare ci la toate apele din Romania si slava Domnului avem destule lacuri,rauri si bineinteles un fluviu!!! Avem niste rauri frumoase precum Prutul, Siretul,Muresul,Oltul cu un potential imens parerea mea, care nu ar putea fi secate doar cu lanseta oricati pescari ar fi pe malul apei!!!

Eu cred ca problema numarul unu o reprezinta poluarea sa nu uitam ca Dunarea trece prin 4 capitale... bine europene, cand zic asta ma refer ca au statii de epurare nu k la noi :( !!! Ai vazut si tu pupu ca am mai discutat asta face to face pe cand lucram in domeniul asta de problema cu tot kkt care curge pe Dambovita, stii foarte bine cum miroase cand treci prin comuna Budesti spre Oltenita si tot kkt-ul ala din Bucuresti unde se duce???... in Arges si apoi in Dunare si daca ar fi numai kkt ar fi ok dar cat Dero de la masinile de spalat, cate PET-uri, cate pungi de plastic si cate si mai cate plutesc pe apa si sunt pavate malurile raurilor si a lacurilor cu asa ceva..... :( :( :( ce peste ar fi fost pe Arges nici nu vreau sa ma gandesc si pe orice rau din tara asta, dupa care pui balastierele... chiar si pe PVTV a facut Malin un reportaj prin locurile in care pescuiam odinioara, acum este un peisaj exact ca de pe Marte sau k dupa bombardament!!! In toate raurile si laculetele din jurul oraselor mari si mai ales al Bucurestiului afluentii lor principali sunt canalele din aceste orase!!! Asta e cea mai mare problema si mai apoi braconajul si intr-un procent ffffff mic suntem noi pescarii sau chiar sacosarii!!!! De fapt problema principala este OMUL.......

Eu chiar vb cu prietenii ca in maxim 10 ani daca se continua la fel nu o sa mai avem ce pescui decat pe lacuri sau incinte private si la niste preturi exorbitante, eu unul pana atunci incet, incet ma las de pescuit :( pt ca nu sunt nebun sa platesc ceva care a fost gratis de mii de ani incoace!!! De aceea nici nu calc pe balti care practica C&R la niste preturi mari :evil: :evil: :evil: , nu sunt mancator de peste dar imi place sa duc o prada acasa, la fel ca vanatorii!!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 11 Feb 2013, 12:58

old_radu scrie:
SF scrie:...ii mai usor a da vina pe toti restu cand flutura gherla in varfu botei .
...sper ca nu aprobi balastierele pe rauri .Ai pomenit Lapusul , hai acum sa-l vezi cum arata , putin mai jos de locul pomenit de tine. Este ca si un canal drept , fara meandre , fara repezisuri si fara clean .... :oops:
Radule , cum zice si Anem , nu are de-a face ca-i drept ca un canal si fara repezisuri , acum 15 ani pe canalu ala care se apropie de sosea catre intrarea in Sabisa erau cleni grupa mare si ii prindeam la rotativa , mai cate o stiuca ,si cred ca ai vazut cum arata canalu ala , sau in Sabisa la iesire catre Seini acum vreo 15 ai era o balta pe dreapta , o fost un teren mai jos acolo si o ramasa apa de la o inundatie din ani 70 a Somesului , si era apa cu matasea broastei si mirosea a mal si toate cele cu o limpezime precum cafeau si tot erau cleni .

Nu conteaza ca malurile arata ca pe Marte , dealtfel balastierele erau locuri cautate acum 15-20 de ani , cele mai bune doua locuri din Benesat erau la balastiere :wink: , la Ilba la fel :wink: , insa pe vremea aia cautam orice specie , normal ca daca cauti doar salau sau clean nu-ti vine bine la mana , dar de ex. cei mai multi crapi prinsi pe Somes i-am vazut la balastiera mai sus de la podu de la Ardusat , cu cracanele puse chiar langa utilaju ala , la fel , la Benesat la balastiera de langa Cheud , loc numit ulterior "La Bolovani", era cam cel mai bun loc din zona , chit ca arata ca pe Marte , odata imi amintesc ca mi-am sprijinit betele in cupa utilajului si din pozitia aia am pescuit , dadeam la mreana si scobar , mai cate un cosac la kil , era peste .

Nu prea ai sansa sa intalnesti niciunde in Europa grupuri de pescari care petrec efectiv sfarsituri intregi de saptamana in tot sezonul posibil pe balta cu bateria de lansete , si nici ,aluri batatorite si pline de coji de seminte sau cracane implantate , la noi in zona daca se baga peste (caras si ciortan) pe baltuta de la Veverite , a doua zi balta era impinzita de pescari cu mic cu mare , ca aveau un coridor de lanseu de vreo 50-60 m lungime pe maxim 10 latime , pe o balta de cateva hectare , sau aia de la Remetea , 50 de pescari pe o balta de 2 hectare ca s-o dat drumu , sau populare la baraj in noiembrie cand primesc telefon cu o saptaman inainte ca o sa se populeze , si ca de data asta o sa bage pestele in cutare golf si ca daca vreu sa merg ca ala ii prost si se prinde , dimineata au bagat pestele si in spatele cinsternei deja era format cardu :) de pescarusi cu betele pentru plutarit , o plecat cinsterna si o inceput atacu , io am mers la salau si am stat sa vad de sus de pe mal , ala nu mai ii pescuit , ii pur si simplu disperare , si nu-i de foame ca multi erau bine imbracati , fumau , alcool , masini bune , pur si simplu erau niste disperati .

Cu atitudinea asta , la cati pescari sant , nu-i nici o sansa .
Sa presupunem , ca ar exista un rau undeva , neatins , sau un lac , o balta . pai cand se afla a doua zi ii bataie pe mal cred , si intr-o jumate de sezon il nenorocesc , cu lanseta .

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 11 Feb 2013, 13:22

Putinii scobari ramasi pe Lapus , iarna , mai ales daca Lapusu vine suparat ,urca pe vai . Acum 4 ani eram in tara , pe o vale din asta trebuia sa mergi iarna si sa stai la rand daca voiai un scobar , si nu mai erau aia "puposi" cu spatele cocosat . ci "briscalai" , adica cat o brisca , briceag la Maramu :)
Ca mergeai in ianuarie la 3 noaptea si erau acolo pe el , cu focu aprins si oiaga de palinca , nu zic ca nu-mi surade ideea , pentru ca in sine ii foarte pescareasca , insa in cazu asta era pur si simplu teama ca altu o sa-ti ocupe locu , cçsi stateau acolo pentru loc , ca daca ar fi fost pesti peste tot putini sant atat de ahotnici incat sa petreaca o noapte de ianuarie pe mal pentru niste scobarei cu o medie de 200 de grame .

Sa nu zic de timpurile bune , cand am vazut nu odata un singur pescar cu 20-30 de kile de scobar prins cu un bat in mana si cocolos de piine .

Pur si simplu ii prea multa presiune , si capturile incet incet scad , multi insa nu realizeaza pentru ca avanseaza din pùnct de vedere tehnic si cred ca daca prind ii pentru ca au dat cu metoda sau naluca in primu rand , cand probabil au dat de peste din noroc chior si dupa multe incercari .

Aia deja specializati ,tipu de pescar cu sute de iesiri pe an , care cunosc taote pragurile si cioatele din apele din zona lor, si au ajuns sa interpreteze corect situatie , in functie de conditia apei , au o cadenta mai mare a capturilor , si chiar daca retin in limita legi . o fac destul de dessi in apele noastre se cunoaste , plus ca retin peste mare sau maricel , mai bine zis reproducatori . Daca faci 200 de iesiri pe an , si retii tot la 4 iesiri unu doi pesti frumosi , poti baga in frigider lejer vreo 200 de kile de peste , si chiar sa traiesti cu senzatie ca-i putin , pentru ca asa la o primma vedere pare putin sa retii cam la 3-4 partide cate unu , da daca-i la 2-3-4 kile la sfarsit sumeaza , si chiar daca-i legal , ecosistemu la cat ii de ravasit nu face fata la astfel de pescari , la o adica fac inzecit mai multa paguba decat unu care retine aceasi cantitate da din avatei sau strapazani care inca nu s-au reprodus , pentru ca din 3-4 capturi de reproducatori retinute , anu urmator scoti toti mititei aia inca odata , insa daca nu are cine sa-i faca treba se strica , si sa nu-mi spuneti ca nu scade media in greutate a capturilor :wink: , incet incet se decimeaza si o sa fie tot mai mici .

Scrie răspuns