invalid fara picioare cumpar bicicleta

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
rapace
senior
senior

Re: invalid fara picioare cumpar bicicleta

Mesaj de rapace » 10 Feb 2013, 19:17

Deci in concluzie SF lumea trebuie sa se lase de pescuitul cu lanseta si sa se apuce de pescuit cu plase ,braconat ...ca astia de braconeaza nu distrug atat de tare fauna piscicola cum distrugem noi astia cu lansetele electricienii nu omoara si sterizeaza tone de peste...noi astia cu lanseta nu intelegem cat rau facem ...noi suntem cei rai :) :headbash: :headbash: :headbash:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 20:47

un exemplu

Prin 96 , un grup de 6 am mers la pescuit pe baraju de la Firiza , in vara , 3 zile si 3 nopti . Doar din coada pana la "Vidra"(un loc de pe baraj) erau vreo 50 de pescari , majoritatea in coada , unde erau lansetele una langa alta . Cam toti aveau capturi , mai ales platica si caras , cate un salau ,cleni , care cum dadea, unii canci :) , insa in general se prindea .
La "Vidrele" erau deja vreo alti 15 , si seara au trecut cu o barca inca 4 . Astia au inceput sa planteze si in scurt timp aveau capturi . Au bagat 4 bete cu biban viu la salau mai departe si au inceput a rupe fire cand duceau departe , asa ca dimineata unu o intrat in barca si o tras de fir , scotand un capat de setca .
In fine, ca dupa multe peripetii si efort , intre toti care eram acolo am scos o setca de vreo 6 m latime (inaltime mai bine zis ) si vreo 700-800 de m . Era multa platica ,probabil vreo 25-30 de bucati vreo 3 crapceni si vreo 3 carasi , un clean si un somotel , salau canci .
In toata plasa aia nu era peste cat s-a prins la lansete doar in zona in care am fost eu ,si am vazut doar un sfert din lac :wink:

Prin 90 , mergeam la Somes , rar aveam pescari vecini , de prin 96 incoace brusc s-au inmultit . Au aparut locuri noi , adica pur si simplu s-a defrisat vegetatia si prin 2008 de ex. , la sfarsit de saptamana daca ieseai vineri pe la amiaza nu prea mai prindeai loc , trebuia sa faci km ca sa gasesti un loc , in unele zone mai usor accesibile . Malurile pur si simplu batatorite , cred ca puteam numara sute si mii de pescari daca ma dedicam doar la asta .

La balastiera de la Apa am pescuit ani de zile , inainte sa apara casele , plaja si pescarii . Nu stiu daca dintre astia mai tineri cum santeti voi , ati pescuit vreodata pe un lac de vreo 90 de hectare absolut singuri un sfarsit de saptamana , si apoi urmatoru , sa vezi un-doi intr-o toamna intreaga .Sa mergi , sa te pui unde doresti si cand doresti . Sa nu vezi un muc de tigara , nu ca acuma , ca-s malurile batatorite si gunoiul pana-n gat in putinele zone care nu-s proprietati private .
Si era peste. Nu am vazut niciodata un metru de setca acolo , singurii braconieri erau cu lanseta , ori prea multe , ori duceau sacu de peste cand dadeau de el , sa prinzi in 4 peste 50 de salai intr-o noapte la viu si sa-i duci pe toti acasa , astia erau braconierii . Sau peste 50 de slai din barca la vobler , in doi , si sa vina la mal sa-i goleasca ca erau prea multi si cadeau din barca .Si la vobler , ca pe vremea aia inca nu erau silicoane.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 21:00

La Firiza pe baraj se faceau hecatombe la clean la musca sau rotativa , acuma daca mergeti cand ii lacu secat pe fiecare cioata arata ca un pom de craciun , atarna monturile si silicoanele cu zecile pe o singura cioata .

Pur si simplu santem prea multi si stim prea multe , si presiunea pe peste ii prea mare . Sa afirmi ca nu poti goli cu undita sau lanseta , ma rog , vrea sa zica ca prin mijloace sportive , un lac sau balta chiar ii de domeniu SF , Cipicule sau care mai sustineti ca nu se poate .
Nu se intelege golit ca nu ramane unu , asa , de samanta , ca asa nici setca nu-l goleste , tot scapa prin cotloane , insa poti reduce stocu pana la limite atata de joase incat sa para gol .

Si repet , daca stau sa ma gandesc la sculele arhaice si cunostintele care le aveau pescarii pe vremea aia , cand nu exista telefon mobil si internet , si la cum circula informatiile in ziua de azi , diferenta ii un abism .

Pur si simplu santem prea multi , si chiar pescuind legal , nu facem altceva decat sa macinam incet incet ultimii pesti .Deja ii de groaza cu unele rauri , sa vedeti ce o sa fie de acum in 3 sau 4 ani , cand putinii reproducatori mari ramasi au sa dispara .

Grosu pestilor din ape au fost scosi cu lanseta , cel putin zona de tara unde am pescuit eu .

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 21:06

rapace scrie:Deci in concluzie SF lumea trebuie sa se lase de pescuitul cu lanseta si sa se apuce de pescuit cu plase ,braconat ...ca astia de braconeaza nu distrug atat de tare fauna piscicola cum distrugem noi astia cu lansetele electricienii nu omoara si sterizeaza tone de peste...noi astia cu lanseta nu intelegem cat rau facem ...noi suntem cei rai :) :headbash: :headbash: :headbash:

Timpu o sa vorbeasca .

Pit
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Pit » 10 Feb 2013, 21:10

Ok SF, dar vreo solutie ai ? Exemple din 1900 toamna stim toti. Si in alte tari sunt foarte multi pescari, insa
o duc bine. Ce vreau sa spun este ca toti tragem concluzii, fiecare dupa socoteala lui, dar cu solutii nu vine mai nimeni.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 21:18

Unde in alte tari . Intreaba lumea care o fost pe afara , daca ii comparabil :wink: La general , nu cazuri concrete , si io stiu locuri unde se bulucesc cate 30 la sfarsit de saptamana .

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 10 Feb 2013, 21:20

@ Petre

...situatia cu locatiile prezentate este intocmai
...nu gasesti chiar mii de pescari , dar nici nu ai exagerat foarte tare
...ideea este ca daca s-ar respecta legea , nu ar exista marele pericol sa golim apele de pesti cu undita
...durerea este atunci cand se braconeaza , cand se polueaza , cand se exacveaza masiv in albia raurilor , cand se distrug parauri cu microcentrale , cand asociatiile doar se lauda ca fac populari...
...daca s-ar face controale si s-ar da amenzi , daca s-ar intocmi dosare penale care sa nu se finalizeze doar cu NUP , daca garda de mediu si-ar face si ea treaba , daca , daca....
:oops:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 21:47

Pit scrie:Ok SF, dar vreo solutie ai ? Exemple din 1900 toamna stim toti. Si in alte tari sunt foarte multi pescari, insa
o duc bine. Ce vreau sa spun este ca toti tragem concluzii, fiecare dupa socoteala lui, dar cu solutii nu vine mai nimeni.
Solutii ?
Io cred ca situatiile drastice impun solutii drastice ! Insa nici dracu nu o sa poata sa le duca la capat , daca ii sa fie :wink: Inainte era o treaba numita prohibitie , rea tampa cum era , din cate imi amintesc lumea nu prea iesea , ca mai mergeam pe furis la un caras pe vreun canal ascuns sau io stiu prin ce cotlon , era cumva , si nu zic ca era bine .

Da lumea o aplaudat ca s-o permis la stiuca , ca prohibitia la stiuca nu-si avea rostu cica , si o gasit o ferestra sa poata pescui la somn , avat sau salau , care intrau mai mult decat stiuca dupa care dadeau , pe unele rauri stiuca chiar ii o utopie , pe Somes cred ca poti da 9 din 10 gherla la stiuca si chiar 100% , deci ....

Daca s-o deschis la stiuca pe motiv ca nu-i in perioada de reproducere , de ce nu se inchide la salau , ca-i destul sa vezi pe forum cand cad cei mai multi salai , ca-i prind de pe cuib :wink:

Si oricum , prohibitia pe raurile mari nu-si prea are rost , singuru lucru bun era ca-n doua luni lumea , cu mici excepti , si erau mici de tot , pur si simplu nu scotea peste din apa , ca pe un parau daca umbli poti speria clenii cand se aduna , da pe un rau mare nu prea ai cum , si atunci ii cam tot un drac ca scoti un somn de 50 de kile in toamna sau anu viitor in prohibitie , ca in ambele cazuri nu o sa se mai reproduca . La salau stim ca-i diferit , ca apara cuibu si oxigeneaza cu aripioarele , si ataca intrusi , foarte des in forma de jig , da cine mai sta sa se opresca , ii cam cea mai buna perioada , mai ales pentru aia imbracati .

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 10 Feb 2013, 21:53

SF scrie: Pur si simplu santem prea multi si stim prea multe , si presiunea pe peste ii prea mare . Sa afirmi ca nu poti goli cu undita sau lanseta , ma rog , vrea sa zica ca prin mijloace sportive , un lac sau balta chiar ii de domeniu SF , Cipicule sau care mai sustineti ca nu se poate .
Nu se intelege golit ca nu ramane unu , asa , de samanta , ca asa nici setca nu-l goleste , tot scapa prin cotloane , insa poti reduce stocu pana la limite atata de joase incat sa para gol .........................
sfarsit de 2012 intre craciun si anul nou
o locatie pe Olt, sub un baraj - se stie ca iarna se strange pestele in aceste locuri.
4- 5 localnici pescuiesc la pluta la scobar, dar defapt au in partea de jos in loc de ac o mica ancora si la fiecare smucitura inteapa cate un scobar de 100-150gr
imaginea este de cosmar si pur si simplu se face macel.
saptamana trecuta iesind la peste in zona respectiva ma intalnesc cu unul din acei localnici care imi spune ca a umplut un bidon de 25kg de scobarei si ca el a prins putin.
va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie si de aritmetica elementara:
- media unui peste este de 125gr => 8buc / 1kg adica 200buc / 25kg
- deci daca respectivul individ a prins 200buc * 5 indivizi => ~1000 buc de scobar disparuti din mediul lor natural

si asta este doar o infima parte din ceea ce se intampla cu adevarat.

seda vina pe scule si se induce ideea ca nu se prinde datorita sculelor neperformante sau cine stie carei naluci lipsa din trusa, dar adevarul este cu totul altul si din pacate cei multi nu vor sa il vada
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Feb 2013, 22:00

Alea doua luni de prohibitie , asa cum erau ele , erau doua luni fara presiuni pe ecosistem , si daca in momentu ala nimeni nu se baga , presiunea ii zero .

Balastierele pe rauri nu cred sa dureze mult , si nici nu fac asa multa paguba ,si oricum la un momenet dat se vor reduce si raul isi gaseste drum din nou , ii mai usor a da vina pe toti restu cand flutura gherla in varfu botei .

In toti ani astia adunati pe balta , la cat braconaj am vazut si cati pesti prinsi la scule sportive , cu scule sportive s-a scos de o mie de ori mai mult , sincer , am vazut si rauri otravite care si-au revenit , da nu au sa-si revina din pescuitul sportiv la cum ii inteles acuma , ca sant persoane care stau pe balta mai mult decat la munca sau acasa .

Pe Lapus , acum 10-12 ani , de la podu din Lapusel in jos catre Podu de Fier , iarna la scobar pur si simplu era bataie pe locuri , imi amintesc odata in decembrie cu un bun prieten pescar , am ajuns pe la vreo 9 dimineata si am ajuns sa pescuim pe la vreo 12 , 3 ore am batut malu sa gasim loc , am coborat pe malu cu satu , si am trecut pe celalalt pe la Podu de Fier , gasind un loc prost , da era singuru disponibil . Cam asa stau treburile !

In doi ani in Germania niciodata nu o trebuit sa bat malurile , sau sa ma pun in locuri mai putin bune pentru ca pe alea bune sta lumea cu neamurile de cand da firu ierbii pana cade zapada .

Scrie răspuns