un exemplu
Prin 96 , un grup de 6 am mers la pescuit pe baraju de la Firiza , in vara , 3 zile si 3 nopti . Doar din coada pana la "Vidra"(un loc de pe baraj) erau vreo 50 de pescari , majoritatea in coada , unde erau lansetele una langa alta . Cam toti aveau capturi , mai ales platica si caras , cate un salau ,cleni , care cum dadea, unii canci

, insa in general se prindea .
La "Vidrele" erau deja vreo alti 15 , si seara au trecut cu o barca inca 4 . Astia au inceput sa planteze si in scurt timp aveau capturi . Au bagat 4 bete cu biban viu la salau mai departe si au inceput a rupe fire cand duceau departe , asa ca dimineata unu o intrat in barca si o tras de fir , scotand un capat de setca .
In fine, ca dupa multe peripetii si efort , intre toti care eram acolo am scos o setca de vreo 6 m latime (inaltime mai bine zis ) si vreo 700-800 de m . Era multa platica ,probabil vreo 25-30 de bucati vreo 3 crapceni si vreo 3 carasi , un clean si un somotel , salau canci .
In toata plasa aia nu era peste cat s-a prins la lansete doar in zona in care am fost eu ,si am vazut doar un sfert din lac
Prin 90 , mergeam la Somes , rar aveam pescari vecini , de prin 96 incoace brusc s-au inmultit . Au aparut locuri noi , adica pur si simplu s-a defrisat vegetatia si prin 2008 de ex. , la sfarsit de saptamana daca ieseai vineri pe la amiaza nu prea mai prindeai loc , trebuia sa faci km ca sa gasesti un loc , in unele zone mai usor accesibile . Malurile pur si simplu batatorite , cred ca puteam numara sute si mii de pescari daca ma dedicam doar la asta .
La balastiera de la Apa am pescuit ani de zile , inainte sa apara casele , plaja si pescarii . Nu stiu daca dintre astia mai tineri cum santeti voi , ati pescuit vreodata pe un lac de vreo 90 de hectare absolut singuri un sfarsit de saptamana , si apoi urmatoru , sa vezi un-doi intr-o toamna intreaga .Sa mergi , sa te pui unde doresti si cand doresti . Sa nu vezi un muc de tigara , nu ca acuma , ca-s malurile batatorite si gunoiul pana-n gat in putinele zone care nu-s proprietati private .
Si era peste. Nu am vazut niciodata un metru de setca acolo , singurii braconieri erau cu lanseta , ori prea multe , ori duceau sacu de peste cand dadeau de el , sa prinzi in 4 peste 50 de salai intr-o noapte la viu si sa-i duci pe toti acasa , astia erau braconierii . Sau peste 50 de slai din barca la vobler , in doi , si sa vina la mal sa-i goleasca ca erau prea multi si cadeau din barca .Si la vobler , ca pe vremea aia inca nu erau silicoane.