Nu stiu daca mai era nevoie de o proba in plus a circotaseniei romaneasca. Pina acum ca de ce agvps..ca de ce nu asocoiatii noi, apoi ba ca te obliga, ba ca se incalca...D-nilo, credeti ca cetateanul romanesc e pregatit sa sara pe ranita, bete si sa faca pe balta axact cum spune legea? Credeti ca nu va umple sacul cu pesti plini de icrisoare? credeti ca il va mustra constiinta macar o secunda pt. mizeria lasat in urma? etc....In primul rind, constitutia da dreptul la asociare, nu te obliga. Nici o lege nu te obliga sa fi membru vreunei asociatii, poti sa te duci la lacul lui nene....X ...si sa pescuiesti cit vrei fara sa ai permis. Vrei sa mergi la o asociatie, bine platesti ca sa devii membru si ca atare contribui la bunul mers al asociatiei respective. Intr-adevar un circotas mai dihai ca si Huidu, spunea ca o sa ramina asociatiile ...pai asta vrem? Nu stiu ce sa mai zic...cum dracu o fi bine.
Pai ce facem nea'
Dady, daca un cetatean nu e pregatit pentru democratie ... sa il lipsim de drepturile sale de fiinta umana ? Sa tratam in continuare toti pescarii romani ca si cum ar fi iobagi legati de glie ?
Altfel spus, sa inteleg ca faci aluzie ca cei care doresc "prea multa" liberate nu au ce cauta pe apele publice ... la un loc cu toti traistarii asociati.
Oare prin ce minune, daca ma asociez cu tine (la profish) ... nu mai pot fi si traistar ?
Nici eu nu sint de acord cu prevederea ca trebuie sa fii membru asociat, dar te intreb pe tine omule, cit de mult crezi ca va face omul de linga tine pt pescuit...va pleca cu sacul plin indiferent cind si cum. Asta vreti, anarhie ? Uitativa la democratii mai tari si mai vechi ca ale noastre asocierea este obligatorie pt faptul ca nu mai ai unde pescuii, daca nu esti asociat, servus, numai la balta cuiva.
Pai cred si eu ca este asa ... insa asta este efectul. Cauza ar putea fi ca asociatiile au acaparat tot ce inseamna ape publice. Ceea vor face si la noi gestionarii-delegati ! (dupa ce vor "face pace" intre ei si vor putea sa-si gestioneze cit de cit apele pe care au contract)
Pe de alta parte omul de linga mine (poate si eu) va cauta sa plece cu sacul cu atit mai plin cu cit pretul este mai mare. Iar pretul creste cu cit sunt mai multi care vor sa traiasca din afacerea cu permise de pescuit. Cindva era doar reteaua AGVPS-AJVPS, apoi a aparut si CNAFP, apoi si ANPA ... si acum au aparut noile asociatii.
Am tot citit cu pescuitul pe timp de noapte...nici italienii nu au liber acest pescuit pe apele naturale, si inca multe tari au scos in afara legii pescuitul nocturn, dar noi vrem totul intr-o zi. Nu uita ca acolo s-a facut scoala si ca pescarii sint constientizati, nu traiesc cum ar face-o multi de la noi,din peste. Si eu vreau ca pescuitul sa devina perfect liber, dar stiu ca neamul asta nu stie ce sa faca cu libertatea.
Am putea sa ne comparam totusi cu italienii, insa nu cei de acum ... ci cu situatia Italiei dupa razboi. Cred ca in mai toate tarile civilizate s-au mincat pestii de apa dulce ... si numai poluarea combinata cu pretul accesibil si calitatea superioara a pestelui marin au schimbat mentalitatile. Poate si cresterea calitatii prestatiei organelor de ordine ale statului. Insa vorba dumitale, astea nu se vor intimpla peste noapte.
Si nu o vor face nici asociatiile, oricit de mult s-ar "inmulti" ele.
Daca asocierea mai poate face ceva, ei bine libertatea sint sigur ca nu va face de cit rau societatii noastre. Arata-mi un lucru liber care merge bine sub libera cumpanire a cetateanului roman. Este jalnic sa nu vedem ce e pe linga noi, Nu e bine cind cu 700000lei pescuiesti si munte si ses si esti si asociat si faci si competitii, ce mai vrei ?...moca ?. Fi sigur ca moca no sa fie veci.
Vreau un tarif din care sa se scada "contravaloarea" asocierii si a competitiilor. Ba pot scadea si muntele.
Si nu e bine ca pescuiesc cu 700 000 lei. Prefer sa dau dublu, si sa pescuiesc peste tot in apele colinare si de ses, sa nu stiu de asociatii, federatii sau asociatii generale. Si cind zic peste tot nu ma refer la incintele amenajate in care se practica acvacultura, nu se fac repopulari. Pentru ca astfel de incinte sunt suficiente, intr-o gama de preturi pe buzunarul fiecaruia ... in administrare privata sau cooperatista.
Sti ce va urma ? Vor venii tot cei ce au fost si pina acuma, ca au snopii de bani, sau altii care nu stiu cum sa clateasca banii, si vor concesiona bucata de riu in numele unei X asociatii, altii la vale si tot asa. Unde mai pescui matale care nu ai vrut obligatia de a fii asociat? Vei platii pt. o zi de pescuit cit permisul pe un an, daca nu pe vreo doi, trei.
Uite ca eu nu ma tem de "capitalistul cel rau". Ma tem mai mult de cei care vor sa "reanimeze" mastodonti comunisti (cum altfel ai putea numi asociatii cu mai multe mii de membri ?) si sa-i faca viabili in economia de piata. Ma tem ca asociatii de microbuz vor fi cel mai bun paravan pentru parveniti care vor sa concesioneze bucati de riu.
Ma tem de succesul unor asociatii in care numai membrii fondatori pot fi alesi in organele de conducere si numai membrii fondatori pot cere date asupra cheltuirii banilor asociatiei.
Nu vezi ce preturi au la lacurile administrate in sistem privat...daca nu le stii ti le afisez eu, pe citeva pe care le cunosc...si sigur preferi aviara de cit incfartul.Vei fii nevoit, obligat sa devii asociat, nu de lege, ci de faptul ca daca nu esti asociat, nu mai ai luciu unde sa iti intinzi betele, ca acolo se va ajunge...nu? Hai sa gindim ceva mai profund. Daca te iei dupa bucuresteni, ai dat-o de pamint imediat. Ei nu au nici o treaba, esti nu esti asociat tot la balta lui mergi, ca doara deja in zona lor deja nu mai ai incotro. Deja la Buc. se vede. Acesttora pe buna dreptate li se ...ca altii au acces la alte ape, nu ca ei, ce-i intereseaza pe bucuresteni de problemele noastre, a celor din restul tarii?
Nici un pret nu este mare atita vreme cit sunt suficienti pescari dispusi sa plateasca atit.
Ai spus-o (si cu asta am fost de acord) societatea romaneasca nu poate evolua peste noapte. Suntem in pragul integrarii intr-o piata libera imensa. Pe care exista si astfel de oferte:
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... 8657#58657
Tocmai astfel de oferte vor tempera preturile mai mult decit inmultirea asociatiilor.
Un an daca se va intimpla desfiintarea asociatiilor, dezastrul va fi incomensurabi. Avem o natiune care zi de zi arata cit e de pregatita pt. democratie.
Chiar vrei sa cred ca reteaua AGVPS-AJVPS - atita timp cit a fost singura care revindea permise de pescuit - a impiedicat dezastrul acesta cu care ne ameninti ? Pentru ca vreo 15 ani post comunisti, cit a detinut monopolul parca spuneai ca nu a facut nimic.
Oare nu cumva o concurenta intre asociatii (oricare a fi ele) si pescarul liber (care are posibilitatea de a-si procura permisul de pescuit la liber) ar dinamiza toate asociatiile si le-ar aduce mai aproape de dorintele pescarilor. Plus ca ar da posibilitatea "circotasilor" (si a celor ce "sufera" de lehamite) sa stea pe margine in loc sa ingreuneze activitatea asociatiilor.
Toata stima pt Alba bravo lor ca au inceput sa faca lucruri bune, merita laudati din tot sufletul, sint un model, oamenii au venit si vin la el pt. ca vor, nu-i obliga nimeni, au varianta cu ajvp..dar eu am vorbit cu ei si nu mai are rostul sa circotosim... ba ca voturi ba ca...ce dovada mai vrei in plus cind eu am vazut coada la facut permise la APS Alba. Mai vrei voturi? Mergi nene la ajvps ca doara nu te tine nimeni, nu te obliga nimeni sa vi la o asoc nou creata...fi domnule liber...
Sunt liber domnule ... si voi fi in continuare liber.
Nu pot fi cumparat cu promisiuni (nici macar ale asociatiilor noi), nici tentat cu concursuri ori prezumtive efecte pozitive ale unor ipotetice fonduri europene pentru pescuit sau protectia mediului. Nu pot fi cumparat cu o taxa cu 200 000 lei mai mica decit la AJVPS si nici nu ma sperie posibila perenitate a AGVPS.
Insa aici e vorba de drepturile omului ... si de incercarea de a ma convinge sa refuz liberatea (si posibilele ei efecte nedorite) in favoarea unei "iobagii" glorioase.