Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
vanatoruldepesti
- veteran

Spro, setcile nu mai sunt bagate de cei care mor de foame. Setcaritul necesita bani pentru barci, motoare, setci, costume impermeabile, sholdare, masini pentru transport, conbustibil, etc. Sa nu mai vorbim de partea pe care o dau celor ce ar trebui sa-i extermine. La Valcea taxa este de 100Eu/barca prinsa la braconat.

-
pescuitorul
- veteran

Ma bucur ca s-a mai gandit cineva sa le deschida ochii pescarilor si sa vada ca nu e tocmai bine ce se intampla in Romania.
Felicittari Paul.
Ca eu daca le-am spus au atacat sistemul si au ocolit intrebarea inclusiv reprezenatntul ANPA care nu avea treaba cu asta ci mai mult cu mine.
Bravo.

-
paul
- Moderator

-
pescuitorul scrie:Ma bucur ca s-a mai gandit cineva sa le deschida ochii pescarilor si sa vada ca nu e tocmai bine ce se intampla in Romania.
Felicittari Paul.
Ca eu daca le-am spus au atacat sistemul si au ocolit intrebarea inclusiv reprezenatntul ANPA care nu avea treaba cu asta ci mai mult cu mine.
Bravo.

Mailul expus l-am primit si eu de la corol si chiar m-a pus pe ganduri. La cat e de "infometat" romanul nostru, si la cum sunt satele de pe malul Prutului (sarace in genere) pescuitul , probabil, va deveni principala sursa de venit a oamenilor...
No commnet!

-
pescuitorul
- veteran

daca citesti cu atentie topicul creat de mine si anume "stiati ca.." am ridicat aceeasi problema plus altele.dar se pare ca conteaza cine isi spune parerea.
Fir intins

-
adrian ionascu
- senior

Prutul este singurul rau din tara, unde pescuitul industrial este legal si permis. nu stiu de ce tocmai Prutul, pentru ca nu este atat de mare, dar asa este.
probabil ca fiind rau de frontiera exista o intelegere cu Ucraina si Republica Moldova in acest sens. in orice caz pe Prut se pescuieste industrial legal de zeci de ani.
asadar autorizatiile de pescuit comercial date pentru Prut sunt legale si respecta legislatia actuala.
si o sa fie nevoie de un hei rup serios ca sa se elimine o astfel de prevedere din noul proiect de lege. pentru ca exista asociatii de pescari profesionisti care in caz de ceva vin si fac manifestatie in fata ministerului ca isi pierd locurile de munca.
dar nu veti vedea o astfel de autorizatie data pe vreo alta apa curgatoare din tara. asta e clar.
problema apare in ceea ce priveste lacurile de acumulare, care ba sunt ape naturale ba amenajate. de fapt ele sunt amenajate dar cele care se afla pe cursul apelor naturale nu se pot bara sau delimita de cursul raului/paraului care le formeaza.
pe lacurile de acumulare CNAFP are contracte de pescuit comercial incheiate cu societati comerciale, inainte de aparitia legislatiei cu privire la acvacultura.
sincer nu stiu cat de legale sunt aceste contracte, dar asta o sa stabileasca corpul de control al ministrului.
acum pentru a intra in legalitate aceste firme trebuie sa obtina autorizatii de acvacultura. care se obtin mai greu.
realitatea demonstreaza ca pe lacurile de acumulare se pescuieste industrial ilegal de vreo 15 ani. pe lacurile din cursul inferior al Oltului acum 10 ani braconierii actionau ziua fara nici o fereala cu zeci de barci si transportau pestele cu camioane. erau angrenati fara exagerare zeci de oameni in activitatea asta.
adica activitate economica la scara mare. va dati seama ca aveau spate ca sa poata sa faca asta in conditiile in care nu aveau nici o aprobare sau contract.
lacurile astea erau in folosinta AJVPS-ului local. care aveau obligatii de paza si care castiga bani buni din permisele de pescuit.
si in conditiile astea paza era asigurata de un paznic de la AJVPS pe bicicleta (pentru ca masina de teren era doar pentru director) care efectiv era spectator. ar fi de ras daca n-ar fi de plans.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !
-
paul
- Moderator

-
adrian ionascu scrie:...... in orice caz pe Prut se pescuieste industrial legal de zeci de ani.
.
Ce sa zic... poate in anumite zone sa fie asa ceva.. prin zonele pe unde am pescuit eu, nu am vazut sa se pescuiasca industrial...
Pripoane sunt cam peste tot pe malul Prutului, dar plase in apa, sau oameni sa intinda plasele din barci, nu am vazut vreodata.
Poate doar la barajul de la Stanca sau mai inspre Dunare.. nu stiu ce sa zic.
-
Ioan S.
- veteran

Prutul este singurul rau din tara, unde pescuitul industrial este legal si permis. nu stiu de ce tocmai Prutul, pentru ca nu este atat de mare, dar asa este.
probabil ca fiind rau de frontiera exista o intelegere cu Ucraina si Republica Moldova in acest sens. in orice caz pe Prut se pescuieste industrial legal de zeci de ani.
Ce sa zic... poate in anumite zone sa fie asa ceva.. prin zonele pe unde am pescuit eu, nu am vazut sa se pescuiasca industrial...
.........................................
Poate doar la barajul de la Stanca sau mai inspre Dunare.. nu stiu ce sa zic.
Cred ca s-a facut o confuzie ... nu stiu in ce masura in mod voit sau nu.
Din ceea ce stiu eu (si vad ca si Paul confirma) se pescuia industrial pe acumularea de la Stinca Costesti. De fapt acolo este si singura cherhana din afara deltei si - daca nu insel - legea prevede predarea pestelui la punctele de prima vinzare.
Asa ca acesta "confuzie" intre acumularea de la Stinca (de pe Prut) si intreg riul Prut s-ar putea sa ascunda interese si ... iar interese.
-
Teodor
- veteran

-
Ioan S. scrie:Cred ca s-a facut o confuzie ... nu stiu in ce masura in mod voit sau nu.
Din ceea ce stiu eu (si vad ca si Paul confirma) se pescuia industrial pe acumularea de la Stinca Costesti. De fapt acolo este si singura cherhana din afara deltei si - daca nu insel - legea prevede predarea pestelui la punctele de prima vinzare.
Asa ca acesta "confuzie" intre acumularea de la Stinca (de pe Prut) si intreg riul Prut s-ar putea sa ascunda interese si ... iar interese.
Nu stiu daca mai era nevoie, dar mai ai o confirmare: pescuit industrial se face de mult pe barajul de la Stinca Costesti, cei de la Apele Romane inchiriaza luciul de apa.
In restul cursului riului Prut, nu am cunostinta... dar sunt sceptic ca in zona noastra (jud. Iasi) sa reuseasca asa ceva.
PS. Eram la pecuit si P.F.-ul a trecut in viteza cu salupa in aval. Ne-au facut cu mina cu mina in semn de salut. Am sarit scurt si am proptit sculele de pescuit sa nu le ia valurile. Dupa vreo jumatate de ora, cind s-au intors, cu acceeasi viteza, au intrebat strigind: " Merge ? Merge ?". Ce sa mai "mearga" ?!
Daca i-as vedea impotmoliti in vreo plasa as putea sa le intorc si eu intrebarea: " Merge ? Merge ?".

"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
-
Sile
- utilizator constant

Pa mine iar m-ati bulversat da tot. Mai intai niste indivizi plini de entuziasm si bune intentii mi-au explicat ca de fapt problema pescuitului sportiv e AGVPSu, nici nu vroiau sa auda ca altii ar putea sa fie de vina sau alte reglementari legale (ex. obligativitatea asocierii, etc). Acum altii incearca sa ma convinga ca de fapt pericolul cel mai mare e pescuitul industrial (pe care de altfel nici eu nu-l agreez). Da n-am auzit nici un guvernamental sa recunoasca ca de fapt problema raurilor sta in interventia asupra bazinelor acestora (baraje, devieri, indiguiri, desecari etc). A fost un foc de paie care a durat cat viitura pa Dunare si acum liniste. Nu mai inundam Pardina, Sireasa etc. Nu mai refacem zonele umede etc. Dunarea si Delta au hranit comunitati intregi de-a lungul vremii si ar mai face-o inca multi ani daca ar fi lasate in pace. Nu lipovenii au stricat Delta cu plasele ci concesionarii sau mai demult agricultura intensiva in incinte etc.
Mie-mi place-n Delta!