Ingrijorare!!!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 03 Iun 2006, 10:14

Hai s-o luam logic. Sa vedeti ca desi nu ne convine (pescuitul comercial in apele naturale) ... suntem la un pas de a sustine o aberatie.

Daca privim in trecut vom constata ca s-au constituit asezari umane pe malul apelor si au folosit pestele ca pe o sursa de hrana si chiar de venit.
Venim acum noi (pescarii sportivi) avind legea "de partea nostra" si vrem sa le interzicem accesul la "resursele de pescuit".
Din acest punct de vedere ceea ce sustinem noi ... pentru ei este o aberatie. Asa incit calea directa (de interzicere a pescuitului comercial in apele naturale) este cel putin discutabila.

Putem insa invoca normele europene de protectie a mediului. Si aici putem identifica prima directie de actiune. Pescuitul in apele naturale nu ar trebui sa fie de competenta ministerului agriculturii si a acvaculturii. Logic ar fi sa fie de competenta ministerului mediului. Adica nu productia de peste sa fie pe primul plan ci protejarea mediului.

A doua directie de actiune ar trebui sa loveasca in valorificarea pestelui pescuit din apele naturale. Adica interdictia de a se comercializa in Romania peste obtinut din ape in care caracteristicile de calitate nu pot fi controlate in orice moment.
Pina la urma si noi mai luam un peste pentru consum si normal ar fi sa poate lua si cel care locuieste pe malul apei. Bine ar fi sa o faca la fel ca noi (adica cu undita sau lanseta) in limita unei cantitati maxime pe zi.

Daca totusi nu se poate, stau si ma gindesc ca asociatiile de pescari sportivi (si mai ales cele ale AGVPS au un asemenea potential) ar trebui sa se transforme in asociatii de pescari sportivi si comerciali ... si sa contracteze intreaga cantitate de peste pe care administratorul (statul) o vrea sa fie exploatata din apele naturale. Bine ar fi sa nu exploateze intrega cantitate contractata, insa partea neexploatata sa fie considerata repopulare (adica s-a scos ... insa de practicanti de C&R :wink: ).

Vad ca in ultima vreme pe forum incep sa apara din partea unora din sistemul AGVPS chemari la unitate. Stau si ma gindesc ca acesti oameni chiar sunt "strinsi cu usa" de situatia creata. Insa "discursul" lor de prea multe ori seamana a chemare la unitate. Pe de alta parte ceea ce spun ei pare in interesul pescarilor ... insa prea multi ani de nepasare (fata de problemele pescarilor) ne fac sa ne indoim.
Totusi faptul ca depind de cotizatii (pe care sparam ca le vor plati benevol pescarii) ar trebui sa le schimbe fundamental modul de actiune.

Asa ca dincolo de ingrijorarea pe care o stirneste fenomenul, evolutia in timp e de urmarit. Fara excese si fara idei preconcepute ... atita vreme cit mai exista o sansa. Iar "domnii" de la AGVPS nu prea au de ce se plinge pentru ca timp mai au pina la sfirsitul acestui an pentru a obtine si ceva rezultate concrete ... si nici nu pot spune ca au "pierdut" prea multi cotizanti in anul acesta.

essos74
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de essos74 » 03 Iun 2006, 11:05

bogdank scrie:Intrebarea e cine le-a dat autorizatiile? :twisted:

Este o zicala " Pentru bani si ursu joaca ! " Numai bine.
Live for Fishing.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 03 Iun 2006, 15:47

vanatoruldepesti scrie:Stiam asta de mai bine de patru luni. Este o chestiune valabila la nivel de tara. Unul dintre membri unei astfel de asociatii de pescuit "profesionist" mi-a spus ieri ca in cateva zile le vin permisele. :evil:
Totusi Prutul este apa de granita.. ar trebui sa fie ceva mai greu sa poti intra, sa sa ai autorizatie sa intri cu plasa pe Prut, ce sa mai vorbesc de barca :(

corol
junior
junior

Mesaj de corol » 03 Iun 2006, 16:59

cred ca ce fac in prezent satenii de pe malul Prutului e tot o forma de pescuit industrial:zeci de pripoane lasate non stop in apa ,locuri amenajate unde pescuiesc cu 3-4 lansete IN FIECARE DIMINEATA SI IN FIECARE SEARA fara ca nimeni sa le spuna "da-te mai incolo"+citeva ture de control cu vreo 2-3 blinkere(pt ei tot ce e artificiala se cheama blinker).cred ca este mai mult decit suficient pt ei.va fi un prapad daca li se va permite si accesul cu scule profesioniste pe Prut.sint nesatiosi si dornici "sa rupa Prutul in doua".cel putin asa afirma cei cu care am vorbit,adica cei care si-au facut deja poze pt permis.i-am intrebat ce vor face cu pestele si mi-au raspuns nonsalant ca il vor vinde fara probleme pt ca cererea e f mare.cit mai mult vindut cu atit mai bine pt ei.

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 03 Iun 2006, 18:00

essos74 scrie:
bogdank scrie:Intrebarea e cine le-a dat autorizatiile? :twisted:

Este o zicala " Pentru bani si ursu joaca ! " Numai bine.
poate "prietenul pescar" ???
S'altare și bunăstare !

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 03 Iun 2006, 21:03

Ai dreptate Paule, insa date fiind interesele (vezi patronul si afacerile firmei Negro - icre, peste si produse din peste, etc) vor obtine orice act necesar pentru jaful ce va urma. Apropos, eu de cand am aflat la ce s-au dedat cei de la Negro, nu mai cumpar nimic produs de ei! :evil:

pityu
veteran
veteran

ingrijorare

Mesaj de pityu » 03 Iun 2006, 21:30

Ioan S. - nu stiu cine esti, dar imi place cum gandesti. Iata un pescar adevarat! Calm, calculat si la obiect. Te rog fa propuneri pentru noua lege a pescuitului. Este un Topic initiat de Dl. Trentea Alexandru, poate ca ai si intrat si nu stiu eu.
Inca odata felicitari si numai ganduri bune. (Impeuna vom fi mai buni) !

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 04 Iun 2006, 10:21

vanatoruldepesti scrie:Ai dreptate Paule, insa date fiind interesele (vezi patronul si afacerile firmei Negro - icre, peste si produse din peste, etc) vor obtine orice act necesar pentru jaful ce va urma. Apropos, eu de cand am aflat la ce s-au dedat cei de la Negro, nu mai cumpar nimic produs de ei! :evil:
Nu stiu ce sa mai zic... Sper macar sa mai ramana peste cat sa mai prinzi si tu o partida frumoasa la clean, pe Prut :)

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 04 Iun 2006, 12:56

Paul scrie:
vanatoruldepesti scrie:Stiam asta de mai bine de patru luni. Este o chestiune valabila la nivel de tara. Unul dintre membri unei astfel de asociatii de pescuit "profesionist" mi-a spus ieri ca in cateva zile le vin permisele. :evil:
Totusi Prutul este apa de granita.. ar trebui sa fie ceva mai greu sa poti intra, sa sa ai autorizatie sa intri cu plasa pe Prut, ce sa mai vorbesc de barca :(
Si Dunarea + Delta este apa de granita, localnicii au dreptul fiind din zona, iar restu vor merge zicand...pai sunt var cu Gheorghe si am venit in vizita.
P.S. ceau facut cei de la Negro ca eu nam auzit? - oricum nu cumpar nimic de la ei

BamseBST
veteran
veteran

Mesaj de BamseBST » 04 Iun 2006, 20:29

maine, poimaine, gasim magazine online care vand harpoane , setci ,navoade...carbit cu sacu ..si multe alte naluci interesante... :cry: :cry:
cre k incepe o noua era glaciara :lol:

nu va mai ingrijoratzi fratilor ca nu ne ramane decat sa le rupem fashu...altfel nu vom scapa de ei...(cei care pescuiesc de foame) :evil:

Scrie răspuns