adilucu scrie:Domnul Dorel Lazu, director al AJVPS Timis a publicat anul trecut (2004) o carte intitulata "Pescuitul recreativ sportiv".
Printre multe alte tampenii(sunt indulgent), iata un mic citat din cartea dansului:
pagina 153 - Omorarea pestelui:
"O datprie a fiecarui pescar este aceea de a curma suferintele animalului a carui darza aparare ne creeaza uneori clipe de neuitat. Cand pestele nu depaseste 20-25 cm si nu are dintii teposi, i se rupe gatul. Daca este un peste cu talie mai mare sau care este rapitor, se infige lama cutitului in ceafa, taindu-i bulbul rahidian
Un alt procedeu este acela in care se aplica o lovitura seaca la locul de imbinare a capului cu corpul"![]()
![]()
![]()
Concluziile le trageti singuri.
Alte informatii de baza pt. pescari sau viitori pescari:![]()
- momeli artificiale: cartofi fierti, mamaliga, paine, grau fiert, mazare, musca, intestine de pasare taiate bucati, sange inchegat de abator, etc.(asa apare in repetate randuri, deci nu este o greseala de tehnoredactare)
- in cazul unui peste mare, aveti grij sa blocati frana mulinetei!!!![]()
- pescuitul cleanului si a avatului impune aruncari foarte lungi si obositoare
... si multe altele, dar nu am nici timp nici spatiu sa le citez pe toate.

Ce ma face sa cred acest lucru e maniera tipica anilor '40, metodele si probabil ca dintr-o lectura mai ampla ar fi si mai evident acest lucru("pescuitul cleanului si a avatului impune aruncari foarte lungi si obositoare": sigur la vremea cand a fost scrisa cartea originala , lansetele cantareau de 2 kile.) Faptul ca a scris-o cineva care n-are nici o treaba cu pescuitul e evident din insiruirea de "naluci artificiale". Daca stapanesti niste notiuni minime nu poti scrie o asemenea prostie.

Despre sacrificarea pestelui, fara insa a discuta metodele, eu zic ca e un lucru pe care ar trebui sa-l faca toti pescarii si e mai mult o chestie de etica.In fond nu cred ca e placut nici sa-l auzi cum se zbate in portbagaj.

FELICITARI DOMNULE DITECTOR!...si ca un sfat-rugaminte: