modigliani scrie:................................................
Cu tot respectul pentru toti participantii la aceasta discutie cat si pentru cititorii acesteia , termeni ca ,, colhoz " si ,, OO mari " ( si altele ) nu-si au rostul . Spun asta nu pentru a blama autorii acestora , ci pentru a nu lasa loc de interpretari cat si pentru a putea trata cu maxima seriozitate ceea ce dezbatem ( nu inseamna deloc ca s-a dorit persiflarea subiectului folosindu-le , dar se poate lasa loc de interpretari in contextul de mai sus ) .
.................................................
Pentru ca eu am adus in prezenta discutie termenul "colhoz" imi permit sa aprofundez contextul in care l-am folosit (cerindu-mi totodata scuze pentru eventuale imperfectiuni in exprimare care au facut sa fie receptionat de cine nu trebuia).
Titulul topicului :
in atentia ANPA si Asociatiilor de pescuit
si prima postare ne lamuresc cine si ce vrea :
kingofbeasts scrie: ....................... am deschis acest topic pentru a aduna aici dovezi de braconaj pe care sa le vadedeti si voi, cei care veti dori sa ne bagati pe gat permise de pescuit la anu ................... [/url]
Cred ca e clar ce "dinte" are userul kingofbeasts impotriva celor nominalizati in titlul topicului. Mai departe insa nu pot sa nu remarc ca el inca isi mai pune speranta in ANPA si asociatii.
Eu unul am trait anul 2009, an in care nu am fost nevoit sa apelez la asociatii pentru a intra in posesia permisului de pescuit recreativ/sportiv. Pentru mine, in acel an, nimic nu s-a schimbat in bine sau in rau pe apele unde pescuiesc. Nu stiu cum a fost pentru voi ... mie unuia mi-a placut si mai vreau.
Asa ca, in spiritul liberatii de asociere, dau un ban unei asociatii numai daca si cind vreau eu. Tot datorita liberatii de asociere pot ca, impreuna cu prieteni sau cunoscuti, sa infintez propria asociatie de pescari.
Nu pot sa nu fac analogia cu bunicul meu care a intrat in "intovarasire" (forma precursoare a CAP) cu "respectarea" liberatii de asociere dar cu amenintarea in spate si cu copiii dati afara din scoala. Unii poate mai stiu cum s-a infiintat CAP-ul (pe modelul colhozului sovietic).
Ca sa duc analogia mai departe, stiti ce s-a intimplat cu taranii (chiaburi) care si-au dat pamintul la colhoz ? Au devenit cu totii "colhoznici" pentru ca singura lor sursa de venit si de trai era acolo.
Pina la urma constat ca userul kingofbeasts vrea ca asociatia la care va cotiza sa-l atraga, iar eu nu fac decit sa ma tem ca asociatiile vor alege o "cale" mai facila si (ca parti ale societatii civile) vor impune cumva ca cine vrea sa pescuiasca pe apele publice sa le platesca (cotizatie, taxa, bir, dijma, tribut sau orice alte dari cu denumiri, mai mult sau mai putin, principial corecte).
Nu uitati ca, in satele unde s-a hotarit ca trebuie infiintat CAP, nu a scapat nimeni. Toti au fost comvinsi, in cele din urma, sa-si dea pamintul, caii, plugul etc. ... toti au aderat la principiul ca lucrul in comun al paminturilor sporeste productivitatea muncii. Culmea e ca si atunci s-au respectat niste minime aparente democratice.