danubiu scrie:Nemultumirile pescarilor sportivi au ajuns pe masa ministrului Flutur, Academia Catavencu si Aventuri la Pescuit. Asteptam curiosi reactiile mai ales de la cele doua publicatii la care Gigi Stefan este sponsor! Sic!
danubiu, cuvântul
sponsor ai vrut sa-l scrii intre ghilimele?
o reactie am avut in editorialul nr din iulie, sub semnatura colegului meu malin.
poate l-ai citit deja (se poate presupune asta daca sponsor era "sponsor"), dar il editez mai jos pt cei care nu au avut acces la ultimul nr din avp:
O ?ar? de blat
Fotbalul ?i pescuitul sunt manifest?ri patologice, provocate de un microb care tr?ie?te bine mersi în organismul oric?ruia dintre noi. Numai unii îns? prezint? ?i simptomatologia, declan?at? de obicei pe malul apei sau în tribune. Interna?i prin stadioane utilate cu ambulan?e de ultim? genera?ie sau în sanatorii naturiste la margine de stuf, microbi?tii sunt incurabili, acesta fiind ?i motivul pentru care nu au parte de medici, ci doar de felceri. Mitic? de la Lig? ?i Gigi de la Agen?ie reprezint? doar dou? exemple celebre.
În spiritul ultimei etape de campionat, în care românii au aflat ceea ce b?nuiau de mult de la un Viorel Moldovan lovit la geoale ?i orgoliu, ?i anume c? tr?iesc într-o ?ar? de jeg, pescuitul î?i consum? ?i el ultima etap?. În timp ce Mitic? era ocupat la Lig? cu Mondialul, Gigi se plictisea la Agen?ie cu noua lege a pisciculturii. Dup? modelul Mondialului care se joac? f?r? noi, tot a?a ?i piscicultura se va juca f?r? noi. De pild? barajele montane vor fi ?i ele concesionate pentru pl?suial? la liber. Vidraru, Oa?a ?i mai spune?i voi, toate se vor piscicultur? cu patron ?i thailandeze, a?a cum se întâmpl? deja în rezerva?ia din Delt?. Acela?i proiect de lege preia vechiul postulat care spune – nu întâmpl?tor – c? pescuitul sportiv nu trebuie s? deranjeze în nici un chip pescuitul industrial. Legea nu stipuleaz? ?i obligativitatea reciproc?, tocmai pentru a sublinia c? pescuitul industrial în apele naturale din România primeaz? în fa?a celui sportiv ?i recreativ.
P?str?vi, icre negre ?i ?tiuc?, iat? o marf? pe care acvacultura noastr? o produce cu linguri?a ?i o d? la exploatare cu Fadroma. A?a cum cunosc?torii fini fac diferen?a dintre icra neagr? de cultur? ?i cea de Dun?re, tot a?a p?str?vul furajat din cresc?torii nu va avea gustul celui tr?it în s?lb?ticie. ?i, pentru c? suntem colegi de salon, trebuie s? v? mai spun c? ordinul acela cu ?tiuca, sturionii, linul – ?ti?i despre ce este vorba, doar am trimis mii de semn?turi de sus?inere – se cere abrogat chiar din intestinele Agen?iei care l-a regurgitat. Mai c?-mi vine s?-mi scot perfuziile...
Dreptatea lui Moldovan trebuie c?utat? în profunzime, acolo unde basmul neao? românesc r?mâne invariabil neterminat ?i nu ne spune cum Harap Alb – omul de cas? al Spânului – a furat de fapt merele de aur ?i a fugit cu Baba Novac pe post de Ileana Cosânzeana. S? sper?m totu?i c? ?al?ul nu va face blat cu nisiparni?a, p?str?vul cu efemera ?i carasul cu râma, altfel risc?m s? ne extern?m ?i s? ne trat?m ambulatoriu acas?. În aceste condi?ii, caterinca dialogului social deschis la Ministerul Agriculturii pe marginea legii pisciculturii seam?n? din ce în ce mai mult cu chemarea poporului la urnele de vot în numele democra?iei. ?eapa cu libera alegere hr?ne?te pe fa?? liber-schimbismul ale?ilor, dac? ignor?m la nesfâr?it c? simpatiile de dreapta ?i de stânga sunt destinate doar fraierilor pu?i s? ?tampileze unul dintre aceste dou? moduri de a fi imbecil.
sorin dragoi
avp
anglers XXi