E SAU NU E JAPCA?!...aceasta e intrebarea!
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Cei doi paddle xxx pe care i-am prins intamplator (agatati pe dinafara)cand pescuiam la crappie in 21 aprilie 2006 si ce pot fii vazuti in Galeria Foto nu stiu cum pot fii considerati ca ar fi fost prinsi la japca cum considera mandrul moldovean Dumitru (gandirea si interpretarea lui in ceea ce curent in Romania se intelege prin japca).
Intodeauna Moldova s-a putut mandrii cu minti luminate(si nu ca lumina ar veni de la rasarit!!!),poate ca Mitica e exceptia ....
Eu fiind ardelean pierdut in ...lume, gandesc mai incet,poate nu gandesc bine ,dar tot nu-mi vine sa cred ca cineva care vrea sa prinda la "japca" un peste de peste 10-15kg.(cum sunt pestii postati de mine la Galeria Foto) ar pescui cu fir ce rezista la 0.9-1,8kg. si cu jig-uri de 1/32oz.(0,9g.) si 1/16oz.(1,8g.).
Daca legea aici nu mi-ar fii interzis sa retin paddle xxx-ul fiti siguri ca as fii retinut macar unu,paddlefishh-ul fiind o delicatesa,peste cartilaginos,a carui icre sunt caviarul (mai precis erau)american.
Fiind pe cale de disparitie datorita numeroaselor baraje construite aici pe rauri si pescuitului intens practicat in trecut(in special pt.icre),acest peste relict ce a aparut cu 500 de milioane de ani inaintea aparitiei primului dinozaur pe pamant,e normal sa fie protejat.
As fii curios daca Mitica ar numi tot prins la "japca" un scobar pe care pe vremuri in Romania l-am prins strangulat cu forfachul meu fara sa fie agatat de loc cu carligul si pe care l-am eliberat in ....juvelnic.
S-ar parea ca Mitica a stat mai mult prin biblioteca studiind limba romana (lucru de admirat de altfel) si poate si ceva legi proaste sau bune dar nerespectate in primul rand de mai marii tarii si apoi de marea majoritate a restului populatiei si mai putin pescuind ca sa inteleaga pescuitul mai bine si situatiile acccidentale cu care se intalneste un pescar la pescuit.
Pt. ca dupa sustinerea facuta de el intru si eu in aceea postura de"jepcar" care mai si prezinta capturile agatate pe dinafara in Galeria Foto,ar fii bine sa se gandeasca la faptul ca legile din Romania nu au fost modelul legilor americane.
Mitica ,mai pune si tu mana pe un bat de pescuit(la condei am vazut cat te pricepi si am vazut de asemenea cum interpretezi anumite lucruri) si posteaza si tu la Galeria Foto,niste capturi sa murim toti de invidie "ca literatul e si mare pescar" si poti sa si eliberezi toti pestii,dar nu inainte de a scrie pe ei "Dumitru" ca si ei sa se mandreasca ca au dat de un...Cantemir(sau cam te miri!!!).
Jean Scurtu
Intodeauna Moldova s-a putut mandrii cu minti luminate(si nu ca lumina ar veni de la rasarit!!!),poate ca Mitica e exceptia ....
Eu fiind ardelean pierdut in ...lume, gandesc mai incet,poate nu gandesc bine ,dar tot nu-mi vine sa cred ca cineva care vrea sa prinda la "japca" un peste de peste 10-15kg.(cum sunt pestii postati de mine la Galeria Foto) ar pescui cu fir ce rezista la 0.9-1,8kg. si cu jig-uri de 1/32oz.(0,9g.) si 1/16oz.(1,8g.).
Daca legea aici nu mi-ar fii interzis sa retin paddle xxx-ul fiti siguri ca as fii retinut macar unu,paddlefishh-ul fiind o delicatesa,peste cartilaginos,a carui icre sunt caviarul (mai precis erau)american.
Fiind pe cale de disparitie datorita numeroaselor baraje construite aici pe rauri si pescuitului intens practicat in trecut(in special pt.icre),acest peste relict ce a aparut cu 500 de milioane de ani inaintea aparitiei primului dinozaur pe pamant,e normal sa fie protejat.
As fii curios daca Mitica ar numi tot prins la "japca" un scobar pe care pe vremuri in Romania l-am prins strangulat cu forfachul meu fara sa fie agatat de loc cu carligul si pe care l-am eliberat in ....juvelnic.
S-ar parea ca Mitica a stat mai mult prin biblioteca studiind limba romana (lucru de admirat de altfel) si poate si ceva legi proaste sau bune dar nerespectate in primul rand de mai marii tarii si apoi de marea majoritate a restului populatiei si mai putin pescuind ca sa inteleaga pescuitul mai bine si situatiile acccidentale cu care se intalneste un pescar la pescuit.
Pt. ca dupa sustinerea facuta de el intru si eu in aceea postura de"jepcar" care mai si prezinta capturile agatate pe dinafara in Galeria Foto,ar fii bine sa se gandeasca la faptul ca legile din Romania nu au fost modelul legilor americane.
Mitica ,mai pune si tu mana pe un bat de pescuit(la condei am vazut cat te pricepi si am vazut de asemenea cum interpretezi anumite lucruri) si posteaza si tu la Galeria Foto,niste capturi sa murim toti de invidie "ca literatul e si mare pescar" si poti sa si eliberezi toti pestii,dar nu inainte de a scrie pe ei "Dumitru" ca si ei sa se mandreasca ca au dat de un...Cantemir(sau cam te miri!!!).
Jean Scurtu
Astia care spun ca un rapitor care ataca naluca , si il scoti prins din lateral ,ii faci o poza dupa care il eliberezi (daca e intepat in branhii , gestul pescaresc e inutil ) , sint fixisti ori in idei ori prin excelenta !
Daca un crapist agata un ciortanel de vreo 2-3kl , primul cirlig in"stomac" iar al doilea prins de spate(uneori pun si mai multe pe forfac) si trage de el din lateral zicind ca "asta e capital" pina-l trec apele , iar cind poposeste in minciog realizeaza ca sa inselat , atunci poate spune ca la luat la japca???
Nu dragilor ,nu spun niciodata asta , si ei elibereaza dar... in juvace de vreo 2m , sa stea vii pina ajung acasa !!!
Si acum sa fim sinceri : - citi dintre noi , astia tablagii, folosim minciog la scoaterea pestelui din apa ??? nemaitinin-d cont de grosimea firelor si finetea intregului ansamblu ! pastravul de lac , cind reusesti sa-l aduci linga barca , dupa multe minute de drill in timpul carora i-ti cam "titie curu" ca stii ce ai in mina , il ridici cu mina libera , usor...,sa nu-l sperii , ii faci poza dupa care ii dai drumu' , poate sa zica cineva ca a fost luat cu japca daca a mai avut o ancora infipta si dupa cap ???
Uneori te multumesti numai sa-l vezi , chiar daca 'rupe' linga barca si pleaca cu un wobler pe care ai dat un sfert din chenzina ,dormi linistit noaptea , pe cind restul...se framinta , schimba fire , cirlige etc. , fac tot ce le sta in putinta pentru a nu mai pierde o montura de citeva zeci de mii (le pare rau mai mult dupa peste ) , si a doua zi , cind le "da" il aduc la mal cu troliu !!! ce satisfactie mai e si asta daca nu-i dai sanse adversarului din adincuri ?
Pai nu asta e japca ? ce rost i-si mai au intrebarile daca e sau nu e japca la spinneri?
Serios , e un subiect care personal , mi se pare c-am deplasat !!!
ps. nu am avut niciodata mincig si nici nu-mi iau !!!
Daca un crapist agata un ciortanel de vreo 2-3kl , primul cirlig in"stomac" iar al doilea prins de spate(uneori pun si mai multe pe forfac) si trage de el din lateral zicind ca "asta e capital" pina-l trec apele , iar cind poposeste in minciog realizeaza ca sa inselat , atunci poate spune ca la luat la japca???
Nu dragilor ,nu spun niciodata asta , si ei elibereaza dar... in juvace de vreo 2m , sa stea vii pina ajung acasa !!!
Si acum sa fim sinceri : - citi dintre noi , astia tablagii, folosim minciog la scoaterea pestelui din apa ??? nemaitinin-d cont de grosimea firelor si finetea intregului ansamblu ! pastravul de lac , cind reusesti sa-l aduci linga barca , dupa multe minute de drill in timpul carora i-ti cam "titie curu" ca stii ce ai in mina , il ridici cu mina libera , usor...,sa nu-l sperii , ii faci poza dupa care ii dai drumu' , poate sa zica cineva ca a fost luat cu japca daca a mai avut o ancora infipta si dupa cap ???
Uneori te multumesti numai sa-l vezi , chiar daca 'rupe' linga barca si pleaca cu un wobler pe care ai dat un sfert din chenzina ,dormi linistit noaptea , pe cind restul...se framinta , schimba fire , cirlige etc. , fac tot ce le sta in putinta pentru a nu mai pierde o montura de citeva zeci de mii (le pare rau mai mult dupa peste ) , si a doua zi , cind le "da" il aduc la mal cu troliu !!! ce satisfactie mai e si asta daca nu-i dai sanse adversarului din adincuri ?
Pai nu asta e japca ? ce rost i-si mai au intrebarile daca e sau nu e japca la spinneri?
Serios , e un subiect care personal , mi se pare c-am deplasat !!!
ps. nu am avut niciodata mincig si nici nu-mi iau !!!

Dami voie sa-te contrazic… nu toti o fac cu buna stiinta cum spui… se pare ca sint des cazuri in care indeplinesc conditia de infantili… adica :essos74 scrie:mai fratilor.nu are rost sa va roadeti pe tampenii de astea..braconieru-i braconier si face asta cu buna stiinta,pescarul sportiv mai ia pe din afara accidental (vreau sa zic fara sa vrea) si indiferent daca-l retine sau nu,este pescuit sportiv,nu este JAPCA.
Orice se intimpla nu este vina lor ci intodeauna este a celorlalti sau cel mult o intimplare.
De cele mai multe ori nu vor sa dea nici o decizie si nu vor in nici un chip sa isi asume nici un fel de responsabilitate. Clar au dificultati cu ordinea , disciplina si adulti din jurul lor si de acea prefera sa se adune cu personaje de aceiasi tepa sau virsta.
Asta este OK pina la virsta de 20 de ani… apoi se dezvolta cam in 10 forme diferite de la cea mai cruda stare care se cheama psihopati si pina la cea mai blinda care se cheama personalitate evitanta.
Astfel de personaje clar nu au nimic de a face cu relitatea.
Regret se cheama cind iti pare rau… mai citeste odata ca este mentionat!Adelin scrie:Oricum eu sunt mai linistit de cand am citit ca daca eliberezi pestele agatat de axterior esti sportiv, iar daca il reti esti japcar. Cred ca e o concluzie trasa corect nu?!Dar nu spune nimeni daca iti pare rau sau nu iti pare, esti considerat japcar sau nu?!
![]()
....numai un NEPESCAR poate emite niste teorii asa deplasate.....unul care prinde cu adevarat pesti, nu poate spune asa prostii!
...sau, dupa o cantitate deloc neglijabila de tarie, teoria cu japca poate fi acceptata.![]()
Lumea poate fi vazuta in multe culori, cel mai rau insa e cand o vezi alb-negru!
Faptul ca faci aluzii la persoana mea ca fiind nepescar nu te face pe tine mai pescar, iar prezumtiile care le faci daca eu prind cu adevarat sau nu peste sint mult prea deplasate asa ca nu merita sa comentez la ele. Deasemeni faptul ca nu sintem de aceiasi parere nu inseamna neaparat ca ce spun eu este o prostie.
Oricum apreciez purtarea ta prieteneasca de care dai dovada !
Am mai intilnit oameni care faceau asa…

Se pare ca sti sa citesti… hai cu tata… ! copacel…. ! acu mai tre sa le si intelegi…. !Nick scrie:Daca lor nu li s-a intamplat niciodata,ce poti sa le ceri.Daca o stiuca ataca o lingura oscilanta la "cap",evident ca in momentul in care intepi ancora se va infinge in exteriorul gurii.Dar nu stiu de ce ne obosim sa le explicam unora chestiile astea,daca nu li s-a intamplat,imi pot face o idee ce fel de pescaari sunt.

Spunemi si mie unde ai citit sau de unde ai dedus ca mie nu mi-sa intimplat niciodata ?
Ma bucur ca ti-ai putut face instantaneu o idée despre ce fel de pescar sint eu ! Cam tot aceiasi parere am si io despre tine dar la alt capitol cu singura diferenta ca io am motiv … !
Deci daca restul nu sint deacord cu mine io sint inghetat la minte … nu ? misto si foarte logic compliment nici nu intra in contradictie cu regulamentul forumului pt ca tu esti moderator si detii imunitate … nu ?Paul scrie: Incep cu sfarsitul.... Am scris ca pacat ca este moldovean intr-un fel parafrazandu-l pe razvan din celalalt forumcare spunea ceva de genul ca ... sa stearga ce are scris in semnatura sa nu creada lumea ca toti moldovenii sunt la fel.... Pai, mai fratele lui Dumitru, moldovenii stiu ca sunt si ei ceva mai dezghetati la minte, nu pot crede ca toti sunt de acord cu ce a scris dumitru acolo.
Paul scrie: Referitor la ce am scris, ca este pe dinafara, la cat a scris ca orice peste care este agatat pe dinafara este japca, scuzele mele, asta doar un novice poate crede asa ceva si insista ca are dreptate... Pai se intampla sa pescuiesti la pluta, la stationar si sa agati pestele de exteriorul gurii , in spinning cred ca fiecare a avut astfel de experiente... Sa agate pestele de gura din exterior, de operculi sau chiar de ochi. Sau chiar, pescuind la vobler, o ancora sa fie agatata de spate... pai asta nu e japca.
Am scris ca orice peste agatat numai din exterior este luat la japca… ti se pare mult ? sa mai scurtez din text ? e greu de retinut ?
Dar bine ca dintre noi doi tu esti al mai dezghetat si ai dedus ca sint novice… dupa peste 33 de ani de pescuit !
Unde ai vazut tu ca io insist ?
Io credeam ca am facut schimb de pareri explicindumi si argumentindumi punctul meu de vedere … parca asa functioneaza chestia asta pe forum… nu ? sau m-am inselat io… sau tu intentionat vrei sa interpretezi altfel.!
Paul scrie: Uite ce zice DEX-ul despre japca: A lua cu japca = a lua cu forţa şi pe nedrept.. e destul de clar, zic eu.. Extrapoland aceastea la pescuit, as zice ca nu il forteaza nimeni pe peste sa vina si sa dea cu capul in vobler...
Si tot referitor la astea, am observat un comportament la clean... "impinge" voblerul cu capul in lateral.... atunci, se poate agata de exterior... Deci, tot nu e japca... Si ar mai fi mai multe de spus.
Pai crezi ca intr-un concurs va elibera cineva vreun peste care a atacat naluca si s-a agatat din exterior? Eu nu cred...
Deci dupa cum spune DEX-ul a lua pe nedrept nu suna nici un clopotel in mintea ta ?
Consideri corect si pe drept agatarea lor din exterior … ? Cum spui tu mai sus … de spate… , operculi… , ochii…. este chiar firesc… nu ? sigur nu este luat la japca !
Curios de convenabila aceasta decizie care o faci pt ca nu cred ca poti fi sigur 100 % ca pestele ti-a atacato… la fel de bine puteai pescui pe linga el si din miscarea putin imprevizibila a nalucii plus datorita vitezei cu care o recuperezi este posibil sa o infingi fortat in el .Paul scrie: sa agati pestele de exteriorul gurii , in spinning cred ca fiecare a avut astfel de experiente... Sa agate pestele de gura din exterior, de operculi sau chiar de ochi. Sau chiar, pescuind la vobler, o ancora sa fie agatata de spate... pai asta nu e japca.
Daca esti sigur ca a vrut sa o atace… de unde sti ? l-ai intrebat ? ti-a spus el ? caci se pare ca chiar daca il vezi cu ochi tai la clean tot nu o recunosti…. ! sau pt ca tot este trecut rapitor in dictionar ai decis ca ataca datorita comportamentului care ii este caracteristic ? Corect ca este numai vina lui… ! Vorba ta ar fii multe de spus … dar n-are rost ca esti trecut de 20 de ani si te miros ca indeplinesti conditia …
Esti sigur ca esti moldovean ? locatia anuntata ( Iasi ) daca este corecta nu imi spune mare lucru… poti la fel de bine sa fi un ardelean deghizat sau un ungur camuflat… care au venit la facultate la Iasi sau stiu io … Dar daca esti intradevar moldovean ce scuza ai ? Ai citit prea multe bancuri cu ardeleni si te-ai molipsit ? ( ti-le recomand si pe alea de pe pescarul.com )
Ti-am trimis un mesaj dar se pare ca nu l-ai primit si de aceea iti raspund direct aici
Din moment ce clar nu te consideri inclus in definitia mea despre japcari pe care am facuto la modul general… nu m-am referit la tine in mod spcial … spunemi si mie cu ce ti-am gresit sau cu ce te-am insultat ca sa explice atitudinea ta fata de mine !?
Cred ca ar fi mai placut sa porti o discutie cu cineva pe un tot amabil si prietenesc chiar daca interlocutori nu sint de acord unul cu celalalt…
Asta se poate face cu argumente nu cu insulte !
Pacat de speciile astea pe cale de disparitie… dar ce s-ai faci tot vina pestelui ca avea gust bun… ! dar ce s-ai faci … ? ce nu face omul de foame ?
Consideri ca virsta ta inaintata iti da automat dreptul sa faci aluzii insulatatoare la gradul meu de inteligenta… sigur izvorite din bine cunoscutul bun simt ardelenesc .Jean Scurtu scrie:Cei doi paddle xxx pe care i-am prins intamplator (agatati pe dinafara)cand pescuiam la crappie in 21 aprilie 2006 si ce pot fii vazuti in Galeria Foto nu stiu cum pot fii considerati ca ar fi fost prinsi la japca cum considera mandrul moldovean Dumitru (gandirea si interpretarea lui in ceea ce curent in Romania se intelege prin japca).
Din moment ce clar nu te consideri inclus in definitia mea despre japcari pe care am facuto la modul general… nu m-am referit la tine in mod spcial … spunemi si mie cu ce ti-am gresit sau cu ce te-am insultat ca sa explice atitudinea ta fata de mine !?
Cred ca ar fi mai placut sa porti o discutie cu cineva pe un tot amabil si prietenesc chiar daca interlocutori nu sint de acord unul cu celalalt…
Asta se poate face cu argumente nu cu insulte !
Ce incerci sa spui ? ca nu te-ai dus in mod vadit in ziua aia sa dai la japca dar tot ai luat chiar daca ai dat fin… ? vrei sa scoti in evidenta ca le ai … ?Jean Scurtu scrie:Eu fiind ardelean pierdut in ...lume, gandesc mai incet,poate nu gandesc bine ,dar tot nu-mi vine sa cred ca cineva care vrea sa prinda la "japca" un peste de peste 10-15kg.(cum sunt pestii postati de mine la Galeria Foto) ar pescui cu fir ce rezista la 0.9-1,8kg. si cu jig-uri de 1/32oz.(0,9g.) si 1/16oz.(1,8g.).
Oameni care spun in mod deschis si pe fata ca ar fi incalcat cu buna stiinta legea denota lipsa de caracter , moral si integritate … si este cu atit mai grav daca se manifesta la o virsta inaintataJean Scurtu scrie:Daca legea aici nu mi-ar fii interzis sa retin paddle xxx-ul fiti siguri ca as fii retinut macar unu,paddlefishh-ul fiind o delicatesa,peste cartilaginos,a carui icre sunt caviarul (mai precis erau)american.
Pacat de speciile astea pe cale de disparitie… dar ce s-ai faci tot vina pestelui ca avea gust bun… ! dar ce s-ai faci … ? ce nu face omul de foame ?
Aaaa … ai dat si cu lasoul ? esti artist nea Jean… ! multifunctional nu gluma !Jean Scurtu scrie:As fii curios daca Mitica ar numi tot prins la "japca" un scobar pe care pe vremuri in Romania l-am prins strangulat cu forfachul meu fara sa fie agatat de loc cu carligul si pe care l-am eliberat in ....juvelnic.
Are dreptate nea Jean… am bintuit tare biblotecile… practic m-am mutat in una !Jean Scurtu scrie:S-ar parea ca Mitica a stat mai mult prin biblioteca studiind limba romana (lucru de admirat de altfel) si poate si ceva legi proaste sau bune dar nerespectate in primul rand de mai marii tarii si apoi de marea majoritate a restului populatiei si mai putin pescuind ca sa inteleaga pescuitul mai bine si situatiile acccidentale cu care se intalneste un pescar la pescuit.
Uite nea Jean… vezi ca am postat fotografii toamna trecuta la galleria pescarului.com … numele meu este Dumitru Stanga… pagina 6 sau 7 nu stiu daca sint capture notabile… dar am postat vreo doua.Jean Scurtu scrie:Pt. ca dupa sustinerea facuta de el intru si eu in aceea postura de"jepcar" care mai si prezinta capturile agatate pe dinafara in Galeria Foto,ar fii bine sa se gandeasca la faptul ca legile din Romania nu au fost modelul legilor americane.
Jean Scurtu