determinarea pragurilor

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 21 Iul 2005, 08:52

Mulinetele in general sint prevazute pe marginea tamburului cu un clip de plastic. In locurile unde nu am nici o informatie, cit de cit orientativa asupra adincimii apei, folosesc o bolo. de 7 m pe fir asez o pluta fixa tot bolo.5-7 gr, la partea inferioafa a montajului asez un plumb unic care sa echilibreze pluta, ca si cum as avea un montaj pregatit perfect pentru pescuit. Fac lanseuri la distanta maxima(30 chiar 40 si daca e nevoie si peste) unde las sa se verticalizeze montajul. Daca plumbul atinge fundul apei, pluta va sta ori culcata (in cazul cind diferenta de adincime este mare) ori numai inclinata(in cazul unei diferente mai mici de adincime) Se pune firul pe clipul tamburului si se recupereaza. Se coboara sau se urca pluta pe fir pina cind se obtine prin sondarea respectiva, determinarea precisa a adincimii apei in punctul respectiv. Exactitatea masuratorii se obtine prin simpla observare a pozitiei corecte a plutei. (pluta trebuie sa stea echilibrata la baza antenei) Se recupereaza si se masoara firul de la pluta la plumb= adincimea apei.Clipul devine foarte util pentru ca lanseurile sa se faca mereu in acelasi punct pina se obtine determinarea corecta a adincimii apei in punctul respectiv. In cazul ca se doreste o harta a adincimilor, nimic mai simplu, se masoara si se inregistreaza si lungimea firului de la clip la flotorul respectiv, rezulta distanta de la mal la punctul respectiv. Deci ca si date se pot inscrie P1...cu D1(prima distanta de la mal pina la punctul de determinare a adincimii)= valoare distanta, H1= adincimea masurata in P1, si asa mai departe. Se decide din citi in citi metrii in retragere se va face masuratoarea, si, sa zicem ca din 2 in 2 m , la 2 m inapoi se face un semn pe fir(marcher negru) si iar la 2 si tot asa. Apoi se fixeaza in clip la primul semn de pe fir si se va face determinarea cu 2 metrii mai aproape de mal.Valoarea masuratorilor se inregistreaza si se poare obtine un profil in punctul respectiv.Prin schimbarea punctului de unde se efectueaza masuratorile, aval sau amonte la o anume distanta bine stabilita se poate realiza un al doilea profil. Suma profilelor asezate pe o planse chiar milimetrica va da indicatii precise asupra configuratiei fundului apei si evolutia formelor canalelor, pragurilor etc atit transversal cit si longitudinal fata de albia apei respective. In cazul cind adincimea apei depaseste lungimea unei bolo de 7 m (sau chiar in lipsa ei), atunci se poate folosi si o varga match, diferenta fiind ca in loc de pluta fixa se va folosii una culisanta de gramaj mai mare, cam 16 gr.(fara lest interior, lestul fiind integral fixat jos) distantele masurate se vor face pina la nodul de pe fir pentru adincimi si de la nod la clip pentru distante.
Dady

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 21 Iul 2005, 08:58

Pentru cei ce nu au o anume experienta de citire a asezarii plutei pe apa, pentru a evita anume erori este bine sa aseze la capatul firului o cantitate de plumb care sa depaseasca portanta plutei cu cca. 1 gr. In asa fel, cind pluta nu se va vedea inseamna ca adincimea la care a fost asezata pluta este prea mica si ca atare pluta trebuie sa fie ridicata pe fir, si se repeta procedura.Cel mai bine cred ca, dupa ce s-a echilibrat perfect pluta in prima faza, sa se adauge un plumb suplimentar de cca 1-1,5 gr din banda de plumb.Zic asta ca daca dupa determinarea respectiva vreau sa pescuiesc atunci scot f. usor plumbul suplimentar si ramin cu linia perfect echilibrata.
Dady

piticu
veteran
veteran

Mesaj de piticu » 21 Iul 2005, 09:14

deci am avut dreptate, e o adevarata stiinta. :lol:
"Prapaaaad! Prapaaaad! 36 de stiuuuuuci!" - Marin Moraru, Operatiunea Monstrul, 1976

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 21 Iul 2005, 09:16

ai uneori o intuitie , mai degraba feminina :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 21 Iul 2005, 09:18

Sorin scrie:ai uneori o intuitie , mai degraba feminina :D
remus? :lol:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 21 Iul 2005, 09:22

:D
nu stiu ce v-a venit asa deodata :D
pescuiasca si el va

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 21 Iul 2005, 09:26

Sorin scrie::D
nu stiu ce v-a venit asa deodata :D
Pai ma gandeam la intuitia feminina si la ce zicea piticu ieri in conversatia cu tine:
Sorin a scris:
''dati domnilor cu un jig pe fund ''

esti sigur? Very Happy Very Happy

remus?
Adica, intr-un fel ti-am sarit in aparare :P

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 21 Iul 2005, 09:28

nu stiu la ce va referiti :D
unde-s forumistii de alta data? :D
pescuiasca si el va

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 21 Iul 2005, 09:32

Piticu nu zice nimic... cred ca tace si.. coace :)

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 21 Iul 2005, 09:33

cred ca el la ora asta da cu un jig pe fund in cautarea pragului :D
pescuiasca si el va

Scrie răspuns