DESPRE AUTORIZAREA PESCUITULUI SPORTIV PE ANUL 2008 SI URMAT
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
@ APSHD
In MO 405 din 29.05.2008 a fost publicat noul ordin care nu face referire la pretul permisului de pescuit. Acesta va fi stabilit printr-o hotarare de guvern aflata in curs de aprobare. Valoarea propusa initial a fost de 50 RON, dar la presiunea asociatiilor se pare ca o sa ramana la vreo 40 RON.
Ceea ce urmeaza constituie un test foarte serios pentru asociatii. Cele care se fac ca fac vor disparea. Cele care vor avea pretentia sa ia in administrare foarte multe ape vor avea planuri de management foarte costisitoare care ar implica taxe foarte mari din partea membrilor pescari.
Viitorul este al asociatiilor mici care vor lua in administrare 1-2 ape cu precadere lacuri sau rauri si portiuni de rau, in primul rand din zona montana si colinara.
In MO 405 din 29.05.2008 a fost publicat noul ordin care nu face referire la pretul permisului de pescuit. Acesta va fi stabilit printr-o hotarare de guvern aflata in curs de aprobare. Valoarea propusa initial a fost de 50 RON, dar la presiunea asociatiilor se pare ca o sa ramana la vreo 40 RON.
Ceea ce urmeaza constituie un test foarte serios pentru asociatii. Cele care se fac ca fac vor disparea. Cele care vor avea pretentia sa ia in administrare foarte multe ape vor avea planuri de management foarte costisitoare care ar implica taxe foarte mari din partea membrilor pescari.
Viitorul este al asociatiilor mici care vor lua in administrare 1-2 ape cu precadere lacuri sau rauri si portiuni de rau, in primul rand din zona montana si colinara.
Este evident ca administrarea bazinelor piscicole trebuie rezolvata intr-un fel care sa fie eficient. Cred ca cei care vor sa puna in carca statului acesata administrare sunt cel putin visatori, avand in vedere cum au fost gestionate aceste bazine. Sunt preferabile asociatiile mici, fiind mai usor de gestionat. Dar avand in vedere ca acestea nu exista intr-un numar suficient si nu sunt organizate pentru a satisface o gestionare unitara pe un bazin, va trebui sa plecam de la ce avem. Recent m-am intors dintr-o vizita de documentare din Ungaria. Acolo sunt peste 1400 de asociatii, organizate pe uniuni judetene si reprezentate de o federatie nationala. Asociatiile au propriul serviciu de paza care poate intocmi preocesele verbale de constatare a infractiunilor piscicole.
Criteriul de selectie al asociatiilor este tot un plan de management, care s-a dovedit eficient.
Pentru asociatiile mari, organizarea interna va rezolva problema unitaritatii planurilor de management prin formarea de filiale cu personalitate juridica si avand finantare proprie.
In ceea ce priveste finantarea planurilor de management, va avea castig de cauza acea asociatie care va sti sa gaseasca sursele de finantare si sa aiba capacitatea de implementare a proiectelor de finantare.
Flydb,
O asociatie mica nu poate sa-si sustina financiar o asemenea activitate numai din cotizatii. Ce vor trebui sa faca asociatiile este sa oblige statul ca din incasarile din taxele de pescuit sa restituie macar o parte din bani pentru sustinerea planului de management.
Criteriul de selectie al asociatiilor este tot un plan de management, care s-a dovedit eficient.
Pentru asociatiile mari, organizarea interna va rezolva problema unitaritatii planurilor de management prin formarea de filiale cu personalitate juridica si avand finantare proprie.
In ceea ce priveste finantarea planurilor de management, va avea castig de cauza acea asociatie care va sti sa gaseasca sursele de finantare si sa aiba capacitatea de implementare a proiectelor de finantare.
Flydb,
O asociatie mica nu poate sa-si sustina financiar o asemenea activitate numai din cotizatii. Ce vor trebui sa faca asociatiile este sa oblige statul ca din incasarile din taxele de pescuit sa restituie macar o parte din bani pentru sustinerea planului de management.
-
- utilizator constant
Pe apele pe care nu le va lua nici o asociatie, cine va face paza pe ele????
Tot jandarmii si militia pe care'i cheama (sau nu) pescarii????
Cu Dunarea ce se'ntampla?
@apsalba
Planul vostru de management cuprinde tot cursu' Muresului in jud. alba? Pt ca yo nu cred ca va face cineva populari pe mures in urmatorii 5 ani.....
Si ca paza, vezi ce s'a'ntamplat in prohibitia de anu' asta, plasele din zona vintului, etc
Tot jandarmii si militia pe care'i cheama (sau nu) pescarii????
Cu Dunarea ce se'ntampla?
@apsalba
Planul vostru de management cuprinde tot cursu' Muresului in jud. alba? Pt ca yo nu cred ca va face cineva populari pe mures in urmatorii 5 ani.....
Si ca paza, vezi ce s'a'ntamplat in prohibitia de anu' asta, plasele din zona vintului, etc
Consumata cu moderatie, apa nu poate face rau.... - Mark Twain
Despre autorizarea pescuitului sportiv pe 2008
Danubiule ! cu expresii de genul
nu faci decat sa-ti demonstrezi nivelul de incultura, prostie si educatie proasta. Daca tu zici... asa sa fie!Subteranule: "ciocul mic caci se filmeaza!!!!!"
Citeste OM 331/2008 cu atentie. Stiu ca ai ceva cu asociatiile, dar dupa arondare sa pescuiesti unde iti creaza ANPA conditii.MihaiV scrie:Ce cotizatii? Daca se poate lua permisul direct de la ANPA cu 50 lei, cine va mai merge la asociatiile care se fac ca fac? Pot sa aiba orice cotizatie, nu va mai conta!
Si apropo de pretul permisului; am solicitat Ministerului de finante punctul de vedere asupra taxei de pescuit sportiv. Ministerul habar nu avea de acest lucru. Manaria se pare ca a plecat de la ANPA, fara nici o justificare. Cineva va da socoteala pentru asta. Sa vedem cine. Asociatiile nu sunt sponsorii ANPA. FNPSR a sesizat MADR si se va convoca o sedinta de dialog social. Daca se merge in ritmul acesta, anul 2008 va ramane fara permise. Am aflat ca sau si tiparit. Sa nu fie iar o manarie cu un SRL prieten.
in prima parte spuneti ca statul nu este in stare sa gestioneze nimic,deci trebuie sa renunte de bunavoie si silit de asociatiile rasarite peste noapte ca ciupercile la o serie de ape si amenajari piscicole.apsalba scrie:Este evident ca administrarea bazinelor piscicole trebuie rezolvata intr-un fel care sa fie eficient. Cred ca cei care vor sa puna in carca statului acesata administrare sunt cel putin visatori, avand in vedere cum au fost gestionate aceste bazine. ..........................
In ceea ce priveste finantarea planurilor de management, va avea castig de cauza acea asociatie care va sti sa gaseasca sursele de finantare si sa aiba capacitatea de implementare a proiectelor de finantare...........
de ce?? pt ca nu este in stare sa le gestioneze si pt ca sa dea bine in occident dar mai ales pt ca din aceasta pomana se mai pot scoate niste bani frumosi si se mai pot asigura niste venituri constante de viitor.
apoi,in ultima parte veniti si spuneti ca o asociatie din asta mica facuta la apelul si strigatul de lupta si unire al unor vajnici luptatori ( care intre timp au ajuns sa isi scoata ochii intre ei),nu va putea sa isi sustina activitatea singura si ca defapt statul este obligat sa ii mai dea si niste bani pt toata treaba asta
cu alte cuvinte,statul ajunge in situatia de a fi ca o prostituata de periferie,"si batuta si f..tuta si cu banii luati"
nu ma intelegeti gresit,nu tin partea statului,dar nici nu pot sa inghit asemenea hotii care se fac sub masca binefacerii colective cand defapt se urmareste doar o spoliere masiva a statului de tot ceea ce este aducator de venit.
cat priveste acele planuri de management,implementarea lor si capacitatea de a le pune in aplicare,hai sa o lasam mai usor cu asemenea tromboane,ele sunt bune pt cei tineri care acuma ies in viata sau care inca mai cred ca tot ce zboara se mananca ( si din nefericire ,inca sunt multi asemenea naivi pe acest forum),dar pt cei care stiu cat de cat ce inseamna acest lucru in romania,nu cred ca mai poate impresiona pe cineva.
zvonerii si raspandacii spun ca si acolo la alba sa impotmolit rasunatorul plan- proiect de amenajare a unei balti private si ca ar exista deja probleme majore cu managementul si cu planurile de fezabilitate,dar..........sunt doar zvonuri.........deocamdata.

sa speram ca "marea arondare" nu va fi asa de mare,sau nu va fi deloc ( ceea ce ar fi prea frumos in unele cazuri) si ca idiotii aia de la ANPA nu isi vor taia creaca de sub picioare singuri
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
apsalba
daca tot ai fost in documentare in Ungaria poate ne spui si noua cat la suta reprezinta apele concesionate din totalul apelor din Ungaria ? Acele asociatii mici din Ungaria, de care faci vorbire, au cate o balta mica pe langa o localitate si pe aia o "gestioneaza durabil" marea majoritate sunt ape publice, deschise tuturor.Recent m-am intors dintr-o vizita de documentare din Ungaria
am o nelamurire, daca mi-am facut datoria civica (de tampit ce sunt) si mi-am platit cotizatia pe ac. an si implicit dreptul de a pescui (chitanta de 80 lei) de ce trebuie sa mai dau banii pe un nou permis?!
(este mai mult retorica intrebare) Realizez ca acesta este un mod profitabil de a gestiona o problema. pai daca schimba modelul de permis de 5 ori pe an s-au scos baietii.
Cand ma gandesc ca unde pescuiesc eu singurii care vin in control sunt tiganii si bas(t)inosii cu plasele si cu mana, care verifica daca a mai ramas ceva peste in apa sa-si umple matele si mitele, iar eu am carlige barbless si eliberez tot ce prind ma intreb ce draq fac?! acte de caritate?! am uitat sa-mi iau medicamentele? mi-au gresit astia controlul psihologic?
Incepe sa-mi dispara optimismul.

Cand ma gandesc ca unde pescuiesc eu singurii care vin in control sunt tiganii si bas(t)inosii cu plasele si cu mana, care verifica daca a mai ramas ceva peste in apa sa-si umple matele si mitele, iar eu am carlige barbless si eliberez tot ce prind ma intreb ce draq fac?! acte de caritate?! am uitat sa-mi iau medicamentele? mi-au gresit astia controlul psihologic?
Incepe sa-mi dispara optimismul.