De ce nu se aduce Biban american in tara

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
adrian99
veteran
veteran

Re: De ce nu se aduce Biban american in tara

Mesaj de adrian99 » 27 Ian 2015, 14:25

noi nu mai facem repopulari cu rapitori autohtoni(asa cum se facea pana-n '90)si ne plangem ca n-avem bass... :(

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 27 Ian 2015, 14:46

APSHD scrie:Am cumparat din Ungaria 128 de bucati de 150-250 gr. bucata si i-am eliberat in barajul Cincis din Hunedoara .Ma costat 100 de EU. Tot unguri mi-au spus sa nu ma astept la rezultate cine stie ce . Se inmultesc foarte greu iar in oceanul acela de apa rezultate vor apare peste aproximativ 50 de ani daca scapa puietul de rapitori autohtoni existenti . La ei au avut rezultate numai in balti unde nu este alt rapitor numai ei.
Daca am gresit sper sa pescari care ma vor judeca la judecata de apoi sa fie indulgenti cu sufletul meu. :respekt: :lol1: :headbash: :wallbash:
Nu cred ca ai gresit...Ai luat mancare de rapitori de 100 EU :lol: In rest :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 27 Ian 2015, 15:04

suli scrie:Parerile sunt pro si contra,ca la orice specie,dar personal mi-ar placea sa avem si bass,si barbo comizo, si barbo gitano de care am auzit cei care am stat in Spania...cu cat mai multi rapitori cu atat mai multa distractie pentru noi !! :D

La cum merg lucrurile la noi in curand o sa avem si "barbo carasus" ! :lol1:

suli
senior
senior

Mesaj de suli » 27 Ian 2015, 19:10

adrian99 scrie:noi nu mai facem repopulari cu rapitori autohtoni(asa cum se facea pana-n '90)si ne plangem ca n-avem bass... :(
Adrian,nimeni nu se plange ca n-avem bass in Romania...doar ca le-ar placea sa fie si rapitorul acesta si la noi..cat despre speciile autohtone care sunt electrocutate,greblate,braconate in toate felurile e o alta poveste.
Nu stiu de ce multi pescari de pe forum i-au prins manie bassului si resping ideea din start fara sa cunoasca de loc specia asta...dar ma rog, fiecare cu opinia lui :respekt:

spiridusul
veteran
veteran

Mesaj de spiridusul » 27 Ian 2015, 19:53

Suli, nu am vreo aversiune fata de bass. M-ar bucura sa fie cat mai multe specii de rapitor in apele noastre. Insa cata vreme ai problemele pe care le ai cu speciile autohtone, chiar nu vad oportuna discutia despre bass...cel putin nu pe apele publice. Pe lacuri private, bine pazite, e posibil, un exemplu recent fiind lacul Sarulesti cu sturionii.
Dar pe apele publice, la acest moment, mi se pare ca discutia este cam la nivelul noi nu avem apa, dar hai sa aducem bass. Parerea mea este ca pe apele publice (si multe private), intai ar trebui rezolvate problemele cu care ne confruntam acum, cele enumerate anterior: braconaj, poluare, distrugerea mediului. Daca le rezolvi pe acestea, poti sa te gandesti sa bagi in ape si bass. Fara aceste probleme rezolvate degeaba bagi bass, ca se alege praful de el, asa cum s-a ales de salau, stiuca, lostrita (asta ca tot am vazut azi filmuletul postat pe acest forum).
Noi nu reusim sa avem ape in care sa fie pestii autohtoni, care deja exista, si ne gandim ca ar fi misto sa aducem bass. Nu e rau sa sari o treapta, uneori, doar ca treapta asta cu braconajul si poluarea este a naibii de inalta.

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 27 Ian 2015, 20:18

si cum situatia economica este cum este aceasta treapta cosmine s-ar putea sa devina un etaj :(
deci:vom incerca sa practicam aceasta frumoasa si nobila pasiune,pescuitul unde vom putea si cat vom mai putea

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 28 Ian 2015, 10:55

Mi se pare interesant modelul mental anti bass .
Si asta datorita motivatiei induse pentru a-l combate ...

Deci '' ce ne trebuie noua bass cand avem atatea probleme cu speciile autohtone?....''
E cumva asemnataoare cu butada ,, de ce sa facem noi cum au facut altii cand noi avem realitatile noastre romanesti ?''

din punctul meyu de vedere sunt niste conceptii foarte paguboase si nu fac decat sa prolifereaze ideea ca nu ar trebui sa facem nimic .

De ce sa dorim ceva , de ce sa dorim altceva cand nu-i asa , suntem coplesiti de problemele autohtone ?

Si as sublinia ca nu sepciile autohtone au probleme ci singura specie bipeda are probleme ...si le are cu orice specie de peste ......specia bipeda baga la sacosha cu aceeasi ardoare marlitza de 20 cm , strapazanul de 30 cm belditza de dat la pisica ....sau bassul , ori ,,pastravul de snagov'' .....

Cu alte cuvinte nu bassul e de vina ca omul e egal hapsan cand vine vorba de sacosat , curentat , plasuit....

Daca vreo autoritate , asociatie , ar sta cumva in cumpana ce sa faca cu banii ori popularile .....da as intelege optica ce inclina spre speciile autohtona ...dar asa?
Nimeni nu face nimic ....dar bassul nu e bun ca avem noi problemele noastre

Problema bipeda ....are o singura solutie tripartita : educatie + nivel de trai + respectarea legilor .

Si nu am scris educatie pe rpimul loc degeaba ......e cea mai importanta , si ma refer atat la educatie in general cat si educatie in pescuit

Ori la capitolele astea doua suntem cei mai deficitari .....iar tripticul de mai sus se va rezolva doar pe termen lung

Unul din pasii de ameliorare a educatiei in pescuit o reprezinta si promovarea speciilor si pestilor care se preteaza cel mai bine pescuitului sportiv si C&R....
Ori la acest capitol bassul e fruntea ....
cu cat mai multi doritori de bass si de pescuit sportiv de bass vom avea cu atat mai multi oameni educati si implicati in promovarea acestu sport vor fi ....si implicit in protejarea celorlalte specii de pesti rapitori .....
un visator si doritor de pescuit de bass nu va indesa sacosha cu marlite .....si ii va influenta si pe cei din jurul lui sa nu o faca....
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 28 Ian 2015, 12:05

@Sorine,ai punctat foarete bine..: educatie + nivel de trai + respectarea legilor . :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

spiridusul
veteran
veteran

Mesaj de spiridusul » 28 Ian 2015, 12:45

Sorine, pai exact asta am spus si eu, dar probabil ca ai citit printre randuri. Nu vad motivatie sa bagi bass cata vreme speciile autohtone sunt braconate intensiv, iar mediul este distrus. Dupa ce se rezolva problemele acestea, poti sa te gandesti sa bagi orice fel de peste. Referirea mea era doar la apele publice. Sau crezi ca daca se baga bass nu mai braconeaza nimeni, ca e importat din America? Sau poate ca daca-l prind braconierii il elibereaza, ca deh, e bass?
Pastravul de Snagov este etalon pentru ce se intampla daca bagi bass in ape publice. La rama, misto, cum trebuie, cat palma.
Asa ca ma bucur ca esti in asentimentul meu. Intai sa se rezolve problema braconajului, cel putin, si dupa aia putem sa bagam orice specie.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 28 Ian 2015, 13:01

Eu am citit cu atentie ce ai scris si nu as fi postat daca nu as fi vazut ca aceasta atitudine nu e singulara din pacate . Cel mult poate fi o diferenta intre ce ai intentionat sa spui si ce ai scris desi nu cred

avem o problema bipeda , e punctul pana la care opiniile noastre converg ...si aceasta problema nu e problema bassului
De aici incolo nu mai suntem pe aceeasi lungime de unda....
Tu combati bassul , probabil in ideea ca e un moft , o extravaganta si de ce nu un snobism.....de parca cineva ar vrea sa faca ceva pentru pestii autohtoni si nu e lasat sau se impiedica de bass

eu iti spun ca din contra , tintind la solutia problemei bipede.....plecand de la educatie ( la celelelte doua nu prea avem ce face ) ....bassul e un vector de civilizatie in pescuit .....pentru ca ....cunoscand si pescuind acest peste aparte de orice avem noi ca si rapitor , tot mai multi vor adera la partea sportiva a pescuitului lui si ca atare si al celrolalti rapitori
bassul deocamdata la noi nu e sinonim cu sacosa ci cu sportul ...
iar cei care vor sa faca ceva chiar si in directia bassului avand in videre ca e o treaba sportiva trebuie sustinuti nu blamati
din postarea ta nu vad solutia la problema bipeda .

cu cati mai multi pescari de bass pe balta cu atat mai putini sacosari si braconieri ...
bataia e lunga ...dar merita
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns