daca ziceai ca ai jiguit de 10 ori pana ti-a dat , era o chestie ...
eu am mai scris de cateva ori pe aci ori ca dupa umila mea parere, in cea mai mare parte din cazuri, la salau conteaza nu numai bataia (vibratia) cat si culoarea, ba mai mult nuanta de culoare ....
sunt partide in care iei pe orice natie de naluca, si pe cateva culori diferite, si in altele nu se atinge decat de o anumita goanga, si sa moara mama lu stefan cel mare de pune gura pe altceva .....
mai dau o data exemplul unei partide in care am luat cel putin 50 de strapi si salai in 3 ore, numai pe manns lemon shad ( alea vechi) , si in care nu am avut nici un cioc pe alte culori de manns ( verde glitter, fire shad, real shad ) si nici pe alte tipuri de shaduri in diverse culori care mai de care mai interesante si prinzatoare de obicei pe zona respectiva ....
plus ca eu pescuiesc destul de mult noaptea, si iarasi mi s-a intamplat de nu stiu cate ori sa am rezultate super bune pe o natie de shad noaptea, si printre lanseuri fericite, sa am altele nefericite cu acelasi shad dar alta culoare sau nuanta de culoare ....
pot sa mai dau un exemplu : am obiceiul sa inverzesc diverse gume de culori de oameni normali, punandu-le intre gume chartreuse. una din gumele mele favorite pt inverzit este mt 8cm golden shiner ( galben auriu pe spinnre si oaresicum crem sidef pe burta, cu flakes aurii) ... shadul asta iese dupa cateva luni de stat intre gume chartreuse la o culoare de nu se poate, si este, iarasi dupa parerea mea , mega prinzator in multe circumstante ...
exemplul este ca mi s-a intamplat de multe ori, sa temin cele 3-4-5 goldshiner inverzite, cu care prinsesem pana atunci foarte bine si cu cadenta, si trec la cele clasice, neinverzite, si pe aceeasi apa, aceeasi luminozitate, pescuind absolut pe aceleasi trasee, sa nu mai am nici un cioc. de ce ? pt ca este acelasi shad, acelasi material, aceeasi vibratie, etc etc etc ... singura diferenta este culoarea , din ce vad eu ....
aceeasi chestie am observat-o si la shaduri delalande gt 11 alb sidef, pe care le-am inverzit, si pescuind in paralel cu cele alb sidef curat, am prins mult mai bine la cele inverzite....
sau cu foarte celebrele deja super shaduri de care zicea ovidiu mai sus, de ce am avut nopti in care nu se atuingea de verde glitter, dar vroia pe alb sidef, si vice versa ? aceeasi noapte, aceeasi apa etc , shaduri pescuite in paralel ...
sau noapte cu capturi multe, prinse la delalande gt 11 verde gliter cu spate rosu si mt 10cm verde glitter, pana a rasarit luna ( plina ) , dupa care nu a mai vrut decat la celeasi delalande dar in alb sidef cu spate negru, si nu s-a mai atins de nimic verde sau nimic cu sclipici ?
concluzia mea personala este ca salaul vede exceptional, distinge culorile la nivel de nuanta , si ca in genere asa e un peste dat in aia masii ... cand e cu toane, e mult mai greu de pacalit decat alte specii de rapitori ...
ps: si nu prea mananca in apa tulbure, decat in circumstante foarte deosebite, mai ales primavara ... altfel, daca apa depaseste stadiu de "miere" si intra in directia ciocolata, pa salaul .....