Poate ca n-ar fi rau sa traducem ce inseamna in limba romana „obtinerea pe baza de examen a permisului de pescuit”.
a. Cursuri de pregatire teoretica si practica in vederea sustinerii examenului pentru obtinerea permisului de pescuit sportiv:
Evident, scopul acestui examen nu e unul formal. El se introduce pentru ca ciumpalacul, care vrea sa pescuiasca, sa isi insuseasca in prealabil legislatia din domeniul piscicol, sa cunoasca chestiuni elementare despre speciile de pesti si alte vietuitoare acvatice, sa invete sa deosebeasca tehnicile de pescuit sportiv de cele interzise etc.
E limpede ca e nevoie de un curs de cateva ore de pregatire. Sa zicem minim
15 ore.
Prezenta obligatorie, desigur.
Participarea la examen este conditionata de participarea la orele de curs.
Dar cursul presupune anumite cheltuieli: persoane calificate care sa predea ciumpalacilor materia de examen, inchirierea unor locatii in care sa se desfasoare cursurile, materiale didactice etc.
Evident, cursurile nu pot fi gratuite. Pentru efortul organizatoric si didactic, ciumpalacul trebuie sa plateasca o taxa.
Sa zicem un
200 lei, nimica toata.
Atentie, profesorul este exigent la examen si pretinde sa inveti doar dupa materialul bibliografic recomandat de el. Pe care, evident, il poti cumpara numai de la el.
Cu alti
50 lei, bagatela, iti poti cumpera de la profesor materialul bibliografic si, bineinteles, bunavointa lui. Te va ajuta cu siguranta la examen.
* Traind in Romania, problema cu participarea obligatorie la cursuri se va putea rezolva direct cu ”profesorul”. Cu
100 lei la dom profesor esti trecut prezent, fara a mai fi nevoie de tine in persoana.
b.Examenul propriu-zis pentru obtinerea permisului de pescuit sportiv:
Examinarea ciumpalacilor presupune de asemenea o groaza de cheltuieli: inchirierea unei locatii in care sa se desfasoare examenele, persoane care sa asigure supravegherea ciumpalacilor pentru evitarea fraudelor, persoane care sa corecteze lucrarile si sa ii examineze pe ciumpalaci la proba practica etc.
Se intelege de la sine ca nici examenul propriu-zis nu poate fi gratuit.
Pentru efortul organizatoric si evaluatoriu, ciumpalacul mai trebuie sa plateasca o taxa.
Sa zicem alti
200 lei, nimica toata. Doar si-i va putea scoate in scurt timp din vanzarea de peste...
Atentie, reamintim ca examinatorii sunt extrem de exigenti. Nu sunt porniti sa acorde oricarui neavenit accesul la resursa piscicola. De aceea trebuie indulciti cu un mic protocol, o atentie acolo, cat sa nu fie masa goala.
Cu alti
20-30 lei de ciumpalac, maruntis, se rezolva si problema aceasta. Ce mai conteaza, acum in prag de absolvire, o astfel de suma. Important e ca ciumpalacul sa obtina hartia aceea fara de care nu poate avea acces la resursa piscicola a patriei.
* Traind in Romania, si examenul se va putea rezolva direct cu ”profesorul”. Cu
100 Euro la dom profesor esti trecut, fara a mai fi nevoie sa te obosesti sa inveti. Dai grila goala si o completeaza el. Nu te mai doare capul.
Pentru cei cu adevarat comozi, exista si varianta de lux. Cu 200 Euroi la dom „profesor” nici nu trebuie sa te mai prezinti la cursuri, si nici la examen. Dai banul si ei carnetul. Cum se face pe la noi...
De aceea nu inteleg opozitia unora fata de introducerea acestui examen. Poate fi un motor important pentru functionarea FRPS. Doar ati vazut ca pana acum, cele mai de succes activitati ale federatiei au fost cele didactice, respectiv cursurile de arbitrii si de antrenori.
Nu mai vorbesc de binele pe care il va face resursei piscicole introducerea unui astfel de filtru...
Doar prin ridicarea nivelului educational al ciumpalacului ce da cu bata in balta, pescuitul din Romania va putea depasi marasmul actual in care se complace !!!
