Careul Oradean

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Orca
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Orca » 06 Iun 2006, 17:45

locuri berechet, numa' sa si ai ce spune :wink:
Jean Scurtu de cand esti ex-oradean? citesc din mesajele tale o savoare deosebita a placerii pescuitului, banuiesc ca nu te-ai dus in Texas doar pentru a pescui (desi nu-i o idee rea). Probabil cei mai multi forumisti te cunosc, eu nu fac parte din aceasta catogorie dar as dori sa trec de acest impediment, daca e ok si pentru tine.
si ziua noapte se facu!

bmjean
senior
senior

Primul clean 2006

Mesaj de bmjean » 24 Iun 2006, 05:55

Am fost ieri dupmasa pe Cris (Repede) dupa barajul (podul CFR) si era dat drumul la baraj, apa era mare, "repede" :D si limpede cca.90%. Ma pun si dau cu "scula noua" si cu o rotativa si nimic. Merg in josul crisului si schimb si pun un vobler salmo floating argintiu si asa cum am mai citit pe net adaug si o musca "alba" (facuta de un pescar priceput - apropo: merci) la vre-o 25cm in fata voblerului (eu am pus-o mai mult din curiozitate si nu din convingere) si legata cu un forfac de 6 cm. Dau in jos pe langa niste salcii din apa si recuperez incet (mai era si curentul). Ca sa vedeti la a doua aruncare simt doua batai (hopa?) si repet figura si zbang si-l prind. Un clean de cca.500 gr. prins la.....(ati ghicit ) la musca. Nu-mi venea sa cred. Am dat dreptate si am multumit (in gand) forumistilor pentru sfaturi.
De aceea am tinut sa scriu sa le multumesc si sa impartasesc din experienta mea si altora.
Mai mentionez ca apa era rece (probabil de la baraj) si nu se vedea nici o miscare in apa (desi am avut ochelari polarizati) nu se vedeau nici macar obletii. Pestele l-am eliberat (patent Rex Hunt catch&kiss&release= C&K&R).

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 24 Iun 2006, 19:35

Orca scrie:locuri berechet, numa' sa si ai ce spune :wink:
Jean Scurtu de cand esti ex-oradean? citesc din mesajele tale o savoare deosebita a placerii pescuitului, banuiesc ca nu te-ai dus in Texas doar pentru a pescui (desi nu-i o idee rea). Probabil cei mai multi forumisti te cunosc, eu nu fac parte din aceasta catogorie dar as dori sa trec de acest impediment, daca e ok si pentru tine.
Sunt ex-oradean din 4 martie 1992 cand am ajuns pt. prima data in vizita in U.S.A.

Eram secretarul pescarilor din Bihor si mi-am luat concediu de odihna ca sa vin in vizita aici.
La o luna dupa venirea mea aici,Selaru,cel pe care l-am facut secretar (si nu glumesc)pe tara al A.G.V.PS. ,impreuna cu Silaghi secretarul judetean actual al AJVPS BIHOR mi-au desfacut contractul de munca desi cerusem inca doua luni concediu fara plata( lasandu-l pe Titus Pintea sa conduca gratis destinele Asociatie Pescarilor din Bihor pana la intoarcerea mea).
Eu eram ca un ghimpe in ochii lui Selaru deoarece sustineam despartirea pescarilor de vanatori ,eram in comitetul pe tara al A.G.V.P.S.,am reusit sa-l fac sa plece pe fostul secretar al AJVPS Bihor,Jiboteanu ce nu era nici pescar nici vanator (decat de functii),dar era pe-o mana cu baietii cu ochi albastrii.
Culmea ca acum Jiboteanu e profesor de vanatoare la Facultatea de Silvicultura el caruia nu-i placeau nici vanatoarea nici pescuitul,dar pupincurismul intodeauna a fost la moda in Romania si probabil greu va disparea.

Asa ca ramanand fara serviciu n-am avut alta solutie decat sa-mi caut unul aici si s-a adeverit inca o data ca sutul in fund dat mie de Selaru &Co. a fost un pas inainte.

Iar daca intodeauna m-a pasionat pescuitul era imposibil sa nu am si aici aceeasi pasiune si si sa nu comunic ,macar pe forum-uri,cu cei ce au aceeasi pasiune ca mine.

E intr-un fel normal ca tu sa nu ma cunosti deoarece eu sunt mult mai in varsta ca tine iar majoritatea celor ce ma cunosc personal ma cunosc datorita concursurilor de stationar si pescuit cu musca artificiala la care participam sau mi-au fos colegi (mai mari sau mai mici )de facultate,eu ca pregatire fiind silvicultor.

Numai bine,

Jean Scurtu

Orca
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Orca » 25 Iun 2006, 22:46

bun regasit tuturor... sunt intr-o oarecare dilema deoarece chiar nu stiu ce formula de adresare sa folosesc, dar din respect pentru etate si experienta am sa ma debarasez de "per-tu". Domnule Scurtu, va multumesc pentru informatii... Pot sa afirm la modul cel mai sincer ca in ceea ce priveste istoricul si "miscarile de trupe" din cadrul AJVPS sunt absolut neinformat, in primul rand pentru ca niciodata nu m-a interesat,... desi stand acum sa cuget asupra starii lucrurilor, aspectele negative si aceasta imuabilitate a sistemului "mastodontian" se datoreaza in primul rand oamenilor ca mine, mai precis acestei atitudini pe care am dezvoltat-o cei mai multi dintre noi.... Trist si adevarat.
Saptamana trecuta am avut extraordinara placere de a-l cunoaste personal pe dl. Kosa Zoli - doamna Eva, fiica dumnealui ne-a facut prezentarile, au aflandu-ma la Fanatik pentru aprovizionare de stationar. Cred ca mai bine de o ora am stat la povesti (eu mai mult participand cu urechile si ochii decat cu vorba) - de aventurile si capturile domniei sale, de boala grava prin care a trecut, de familie, de copii... m-am simtit extraordinar...I-am povestit si de prezenta d-lui Scurtu pe forum, si chiar era curios sa stie cum o mai duceti si cand veniti prin tara, spunea - au trecut doi ani de la ultima d-voastra intalnire - si parea sincer a aprecia foarte mult faptul ca l-ati vizitat personal in perioada vizitei in tara. La final mi-a spus ca pot sa ma recomand ca fiind prieten al dumnealui,... aceasta afirmatie buimacit atat de tare incat am uitat sa-i multumesc si-am plecat amandoi... peste 10 minute m-am intors de acasa (stau foarte aproape de Fanatik) si i-am spus doamnei Eva sa-i transmita lui "Zoli bacsi" ca ma onoreaza cu prietenia dumnealui si ca-i multumesc.
ma gandesc cu tristete ca avem atat de putine exemple reale, atat de putini oameni adevarati in jurul nostru incat nu pot sa nu-mi pun intrebarea: oare suntem pregatiti in vre-un fel sa umplem golul de "umanitate" pe care-l vor lasa acesti legendari la un moment dat? caci imi dau seama ca nu titlurile si maestria mi-ai castigat admiratia la acest om ci darul lui de a-l trata pe semenul sau, chiar mult mai tanar fiind... Avem ce invata ! - daca ar fi dupa mine as umple catedrele scolilor de "Zoli bacsi" si as sti ce sa astept de la generatiile urmatoare...
Trecand de momentul melancolico-filosofic (pe care mi-l asum in intregime) regret ca n-am putut lua parte la manifestarile de duminica de la Les - de Ziua Pescarului... Are cineva amanunte?
BmJean, am fost si eu acu o saptamana la Fughiu, pe Cris sa botez sculele... am stat vr-o 3 ore (cu familie cu tot).. apa mare si-n volburata, pe mal balci cu masini, manele, fum si mittitei, doamne cu bustul gol... na! mai pescuieste tu ceva... dar cum ziceam pentru o iesire de test sa vad efectiv cum lucreaza noul meu "ansamblu folcloric" a fost super ok... data viitoare, dupa ce ies din examenul de licenta, ma duc la peste...
si ziua noapte se facu!

bmjean
senior
senior

Mesaj de bmjean » 25 Iun 2006, 23:33

Dle Jean Scurtu (si pe mine ma cheama Jean) - sanatate, imi pare rau ca nu ne cunostem personal, dar din postarile Dvs. am ce sa invat, si nu mi-e rusine. Si eu sunt membru pescar AJVPS Bihor, de mic copil, dar inafara de a-mi plati cotizatia nimic nu am facut ptr. asociatie, eu pescuind mai mult in vacanta de vara, la bunici pe Crisul Alb (zona Sebis- Pod Bocsig, mai mult in Rapsig si mai putin pe Crisul Repede, care intotdeauna mi se parea mult prea "repede" in comparatie cu Crisul Alb si cam poluat in zona orasului si cea industriala).

Orca ai dreptate in cele doua privinte.
1. Dl.Zoli e un adevarat domn, si un pescar adevarat, la fel si dna Eva.
De cate ori am stat cu dl. Zoli la o vorba, tot timpul am invatat cate ceva.
2. La Fughiu, acum cativa ani era peste si chiar se prindea bine la pod, dar intr-o duminica cand il mai invatam pe pustiu sa prinda obleti, mai in jos, cca.300m pe malul opus dadea un localnic cu prostovolul. Iar acum de cate ori merg acolo ma duc numai cu familia si prietenii la "iarba verde", sa batem mingea, un mic, o bere, etc. Despre sexul frumos numai de bine.

Orca
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Orca » 29 Iun 2006, 14:45

Salutare...
mai am maine sustinerea lucrarii de lincenta e poi Liberdad!... pana aici a mers bine....
vreau sa spun ca au inceput sa tremure betele, sa se legene firele prin cutii, sa zornaie voblerele si sa fluiere plutele... iar pe mine ma manca ingrozitor in podul palmei si-n cotorul lansetei... Sambata au duminica musai sa ies, ca altminteri fac moarte de om... bmJean ce zici?
Ca o fi rapitor, ca o fi pasnic (eu sigur nu-s)... pheestee sa fie... ori pe Cris ori pe ceva balta in apropiere, ca masina n-am, cu atat mai putin carnet... :D
Astept raspuns(uri)
si ziua noapte se facu!

bmjean
senior
senior

Mesaj de bmjean » 29 Iun 2006, 21:13

Orca, bafta pe maine!
apoi o-m vedea, lasa un nr. de tel. pe privat sau mess.

Jean Scurtu

careul oradean

Mesaj de Jean Scurtu » 02 Iul 2006, 21:18

bmjean scrie:Dle Jean Scurtu (si pe mine ma cheama Jean) - sanatate, imi pare rau ca nu ne cunostem personal, dar din postarile Dvs. am ce sa invat, si nu mi-e rusine. Si eu sunt membru pescar AJVPS Bihor, de mic copil, dar inafara de a-mi plati cotizatia nimic nu am facut ptr. asociatie, eu pescuind mai mult in vacanta de vara, la bunici pe Crisul Alb (zona Sebis- Pod Bocsig, mai mult in Rapsig si mai putin pe Crisul Repede, care intotdeauna mi se parea mult prea "repede" in comparatie cu Crisul Alb si cam poluat in zona orasului si cea industriala).

Orca ai dreptate in cele doua privinte.
1. Dl.Zoli e un adevarat domn, si un pescar adevarat, la fel si dna Eva.
De cate ori am stat cu dl. Zoli la o vorba, tot timpul am invatat cate ceva.
2. La Fughiu, acum cativa ani era peste si chiar se prindea bine la pod, dar intr-o duminica cand il mai invatam pe pustiu sa prinda obleti, mai in jos, cca.300m pe malul opus dadea un localnic cu prostovolul. Iar acum de cate ori merg acolo ma duc numai cu familia si prietenii la "iarba verde", sa batem mingea, un mic, o bere, etc. Despre sexul frumos numai de bine.
Jean,

Poate odata cand voi veni acasa vom avea ocazia sa ne cunoastem,pana atunci iti pot spune ca am pescuit si la Bocsig si chiar pe Teuz ,unde era mult peste,doar ca am pescuit cam demult acolo.Bihorenii se pot bucura ca au ape f. bune pt. pescuit si de ses si de munte si deasemenea multe balti bune.

Ma bucur ca l-ai cunoscut pe prietenul meu Zoli Kosa ,un pescar deosebit ce are in palmares ,daca nu ma insel 6 titluri de campion pe tara la stationar,lucru destul de greu de egalat de altii si care demonstreaza in ciuda varstei ,o longevitate mare in concursurile romanesti de stationar.Zoli a fost in tinerete si un f. bun ciclist fiind in lotul C.C.A.(Casa Centrala a Armatei,Steaua acum).

In concursuri eram adversari dar in rest eram prieteni si ne vizitam destul de des si normal ca de cate ori vin acasa ii fac o vizita si lui Zoli si mai depanam amintirile comune de pescuit.
Oradea de-a lungul timpurilor a format multi campioni si componenti ai echipelor Romaniei de stationar ,existand o traditie,pot spune chiar o scoala de pescuit de concurs cu o valoare ridicata.
Am furat si eu destule din "pescuitul de concurs" in Oradea ca nimeni nu-ti arata nimic concret ajungand chiar sa fiu de mai multe ori in echipa Romaniei de stationar si antrenorul echipei Romanie in 1991 la mondialele de la SZEGHED.
Eu prin nastere sunt brasovean (Bod langa Brasov) si l-a terminarea facultatii in 1968 m-am bucurat ca am putut sa iau repartitia in Oradea si culmea ,I.C.P.D.S(Instituitul de Cercetari si Documentari Silvice) unde am lucrat avea sediu pe malul Crisului Repede,la podul mic dintre podul din centru si podul Decebal,unde era cand am plecat eu din Oradea,Centrul de Calcul din Oradea.
Mi-am ales biroul de asa natura ca sa pot vedea pescarii cum pescuiesc pe Cris.
Iesise chiar si un banc pe seama pasiunii mele pt. pescuit si anume ca in timpul serviciului am iesit sa pescuiesc si cand directorul meu a venit sa ma intrebe ca ce fac in timpul serviciului,i-as fii spus "psst!!! ca trage!!!....

Fir intins si numai bine tuturor pescarilor bihoreni de care ,chiar daca sunt departe ma simt legat in continuare....

Jean Scurtu

bmjean
senior
senior

Mesaj de bmjean » 04 Iul 2006, 11:05

Dle Jean Scurtu,
aveti mare dreptate si apreciez experienta Dvs.
Mi-ati adus aminte de Teuz, cate zile am petrecut acolo la pescuit, atat pe canal dinspre Rapsig si Gara (Cartier) Bocsig, cat si pe lacurile formate spre baraj, parca eram in alta lume, foarte salbatica, nu vedeai nici o casa, nici o galagie, ca intr-o mini delta.
Dupa Revolutie am mai fost de trei ori pe balti si am prins stiuci, dar era deja jungla adevarata, au crescut balariile, tufele, pomii, nivelul apei in unele locuri a crescut, de nu puteai trece printre balti decat cu cizme lungi sau costum de neopren.
Din Teuz am mancat primul rac din viata mea, l-a prins unchiul meu, fiind tractorist, ma ducea si pe mine la Teuz, pana el ara pe camp, eu pescuiam. Amintiri foarte frumoase, pacat ca copii mei nu au aceeasi copilarie (acum cu calculatoarele, tel.mobile, etc...).
Noi eram aproape toata ziua afara si daca gaseam un cui tot gaseam cum sa ne jucam cu el, cu o nuia, arcuri cu sageti, o prastie, etc...alte vremuri, dar mie mi se pare ca mult mai aproape de natura.
Apropo, eu am vrut sa ma fac inginer silvic, dar nu m-a lasat tatal meu sa plec din clasa a IX-a din Oradea, desi aveam un unchi ing. silvic, si am ajuns sa fac economicul dupa matusa mea, ironia sortii...dar dragostea pentru natura imi curge si acum prin vene.

Putina aducere aminte...nu strica niciodata,
bmjean

p.s. chiar acum merg pana la Fanatik sa-mi cumpar niste plute, vreau sa merg pe Cris la scobar, dupamasa si maine de dimineata.

jacks
junior
junior

Mesaj de jacks » 11 Iul 2006, 20:12

Tradareeeeeee.
pai ce faci dom'le bmjean? bagi bani in scule de rapitori, basca mai si iei ceva si acuma fugi la stationar?
nu vreu sa te supar dar cam rau merge scobarul pe cris in perioada asta, in schimb in zona Giris, Tarian merge de minune bucati serioase de clean si avat :lol:
ti-as tine companie dar din pacate mai am un pic de lucru pe la mosie, dar si cand termin .....
Adevarul serveste un dus rece prostiei calde

Scrie răspuns