Blestemul reginei baltii? si daca...

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Blestemul reginei baltii? si daca...

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Feb 2008, 14:18

Vreau sa initiez aici o dezbatere despre acest flagel numit regina baltii! Mergi si tu ca pescar in ape de ses, gasesti un lac unde administratorii iti spun ce merge crapul, salaul, somnul etc, prepari 2-3 lansete si pui in ac rame, viermuri etc. Ei bine, in loc sa ai parte de relaxare, satisfactii, sa ai ce pune pe masa familiei.... te alegi cu nervi, isterie, sudalme din cauza micului si coloratului pestisor care nu iti da pace zece secunde. Lacuri bune candva gen Snagov, Dridu etc acum sunt literalmente infestate iar regina se inmulteste in raport geometric cu declinul speciilor valoraose pentru simplul fapt ca mananca icrele acestora! Pe Snagov sansa de a prinde o platica fata de o regina e cam de 1/3!
Acum, ca sa fiu si eu sincer, trebuie sa recunosc ca in adolescenta mea stupida m-am razbunat urat contra unora care nu m-au lasat sa pescuiesc unde vroiam eu. Prin 2001 am fost gonit de paznicii din Parcul Tineretului, mi-au confiscat o lanseta Germina etc. Ca razbunare idioata nu am gasit ceva mai bun decat sa prind vreo 10 reginute din Parcul Carol si sa le aduc in punga in PT unde le-am eliberat. Nu stiu daca e doar din cauza asta dar acum e plin ochi de regina si nimeni nu stie cum s-o rarefieze.
Ce solutie s-ar putea gasi contra acestui peste invadator? Un amic spunea ca doar stiuca o decimeza sau somnul pitic (poison chat) care mananca icrele de regina. Stie cineva in SUA de unde provine regina (soretele) ce masuri s-au luat ca sa fie imputinat?

OvidiuRus
veteran
veteran

Mesaj de OvidiuRus » 04 Feb 2008, 14:34

din cate stiu numa la noi a dezvoltat obiceiuri proaste... trebuie sa se dea vina pe cineva pt ca nu este peste ? => regina ii vinovata mananca icre ...bla bla bla , nu faptul ca nu se populeaza... :D

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Feb 2008, 15:33

OK, sa zicem ca administrezi un lac de cateva hectare si aduci puiet pentru repopulare. Regina care prolifereazo acolo manamca o parte din puiet iar pe restul il concureaza la hrana si nu ii permite sa creasca. Stiu un lac, Lazuri, langa Targoviste, si acolo carasul a devenit f mic (8-12 cm) iar crapul abia sare de 1 kg si toti, pescari si admini, arunca vina pe regina care le mamnaca icrele si le ia din hrana. Ca si tine, ma intreb daca nu e o exagerare, totusi...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 04 Feb 2008, 15:36

Soretii se inmultesc tare tocmai cand ceilalti pesti lasa locul. Nu am vazut rau sau balta sa ramana fara peste din cauza soretelui. Daca exista o populatie echlibrata in balta mai e loc si pentru sorete iar populatia lui va ramane mica.
In nici un caz nu trebuie bagat somn pitic ca sa scapi de soreti. Chiar numai aceste doua specii vor ramane in balta.
Insa black bass-ul, stiuca si somnul te vor scapa de soreti.

OvidiuRus
veteran
veteran

Mesaj de OvidiuRus » 04 Feb 2008, 15:37

ce hrana ? tu crezi ca se mai hranesc pestii , la astia numa la recoltat le sta bobu ala de mazare pe care il numesc creier , rar gasesti un lac respectabil cum erau mai toate pe vremuri ,dar cu C&R . :roll:

Pose
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Pose » 04 Feb 2008, 17:34

mi se pare chiar stupida, cu treaba regina bletzi, explica'mi mie cum naiba papa ea icre cat nu produce un crap de vreo 12-13 kg toata viata ei nu cred ca va putea manca atata, apoi contra puietului, cred ca un crap mare rapeste mai mult de cat o regina care e cat degetul, iar pe salau cu ce il incurca?? nu spun papa icre si celelalte, dar din moment ce un om prinde un crap de 10 kg il duce acas sa il puna pe masa, nu se gandeste ca acel crap produce 1 kg de icree pe an, normal ca reprezinta o problema din moment ce nu sunt pestii colosali care sa reproduca lacul!!!!
daca ma gasesti singur pe o insula pustie.....inseamna ca am plecat la pescuit

AxA
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AxA » 05 Feb 2008, 00:59

Problema e reala si nu trebuie luata chiar in ras... pe vremuri in fiecare zona geografica echilibrul era cat de cat stabil, , "natii" straine ajungand rar intr-un loc anume si in numar mic...icre transportate de pasari sau un numar redus de exemplare introdus de cativa oaameni "de bine" care nu isi puneau pe atunci problema ecosistemului.

Regina /sorete/ biban soare etc a fost introdus in RO ca o solutie de combatere a tantarilor ( in mediul ei se hranea exclusiv cu larve de tantari), numai ca odata infiltrata intr-un sistem unde dusmanii naturali erau inexistenti s-a inmultit fara control si in meniul acestui peste a intrat treptat orice altceva ce putea fi mancat, icrele altor specii fiind "delicatese" . Bineinteles, si in apele noastre ar trebui sa fie rapitori care sa ii vina de hac, dar in multe ape rapitorii mari sunt decimati fie de braconieri , fie de asa-zisii "patroni" de balti ( = HOTI cu acte in regula) , pentru care rapitorii sunt daunatori dpdv piscicol , ei populand cu specii pasnice, strict pentru profit pe termen scurt. :idea:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Feb 2008, 14:27

Axa,
E asa cum spui tu, acesti patroni sunt niste talhari care vor sa puna doar crap in balti ca sa atraga pescarii si sa-i jecmaneasca. Deci nu e corect cum am facut eu cand am venit cu punga de reginute si le-am dat drumul? Macar sper ca l-am falimentat pe ala din PT! Daca nu, mai am destula energie cat sa inchiriez o dubita si sa o umplu cu sorete! :lol: :lol:

crapu.huby
junior
junior

Mesaj de crapu.huby » 05 Feb 2008, 17:38

eu cred ca ghibortzu, murgoiu, reginutza si pestii astia sunt probleme reale doar corelate cu braconajul, pescuitul excesiv si lipsa populariilor periodice. in fermele piscicole problemele astea sunt tinute cu usurinta sub control. pe mine unu ghibortzu' ma face sa nu mai pescuiesc la momeli naturale

AdrianS
junior
junior

Re: Blestemul reginei baltii? si daca...

Mesaj de AdrianS » 05 Feb 2008, 22:09

Fario_nebunu scrie:Acum, ca sa fiu si eu sincer, trebuie sa recunosc ca in adolescenta mea stupida m-am razbunat urat contra unora care nu m-au lasat sa pescuiesc unde vroiam eu. Prin 2001 am fost gonit de paznicii din Parcul Tineretului, mi-au confiscat o lanseta Germina etc. Ca razbunare idioata nu am gasit ceva mai bun decat sa prind vreo 10 reginute din Parcul Carol si sa le aduc in punga in PT unde le-am eliberat. Nu stiu daca e doar din cauza asta dar acum e plin ochi de regina si
Salut

Prietene, fac pariu ca suntem vecini, eu stau undeva intre cele doua parcuri si sunt ceva mai batran... :lol: Si in adolescenta mea era biban soare/sorete/regine sau lostrite, cum impropriu ii spuneam si-i mai spun si acum, in Cocioc/Parcul Tineretului. Nu stiu daca stii, in Cocioc se pescuia contra plata in anii 70, era 10 lei pe zi, mie-mi dadea taica-miu 3/zi, o tempora!

Bibanul soare este dusmanul pisciculturii. Solutia este salaul. Acolo unde este salau bibanul soare regreseaza si raman numai exemplarele mari si foarte mari.

Scrie răspuns