Blestemul reginei baltii? si daca...
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
Nicky, sa stii ca e f bine ca poti gandi "pozitiv" si ca poti sa faci abstractie de nervii pe care soretele ti-i provoaca atunci cand musca la carligul cu rama pentru caras sau crap. Pentru instruirea copiilor e un peste perfect, poate un dar al zeului pescuitului.... Cand devine prea numeros trebuie rarit un pic - am inteles ca salaul e instrumentul perfect pentru rarire! Plus somnul.nickydarnico scrie: si adevaratul motiv pt care ii crut pe soreti , este ca am un baiat de 4 ani , care sper din suflet sa-mi calce pe urme in privinta pescuitului.
apropo de intrebarea pusa in prima postare de pe topic. Soretele provine din asia si este un hibrid , intre biban european si unul dintre pestii autohtoni. daca nu ma insel au fost creati genetic. nu stiu sigur.
Insa te contrazic in privinta originii: sigur vine din America nu din asia si a fost adus accidental probabil ca peste de acvbariu. Da chiar asa, nu avem un ihtiolog veritabil pe acest forum, ca sa ne lamureasca?
- nickydarnico
- senior
BIBANUL SOARE
Descriere
Culoarea este verde-albastruie, cu cate o pata neagra pe solzii mai mari. Burta este galbena-aurie. Capatul posterior al operculului are o pata neagra marginita cu rosu. Inotatoarele dorsala si caudala sunt cenusii, iar celelalte galbui. Coloritul se accentueaza in perioada nuptiala. Talia este mica, pestele avand in mod obisnuit 8-12cm. Corpul este puternic comprimat lateral.
Origine
Bibanul soare este originar din America de Nord, statul Carolina. Traieste in bazinul fluviului Mississippi si Marile Lacuri. De aici a fost adus ca peste decorativ in Europa de vest, de unde s-a raspandit in restul continentului.
Raspandire
La noi se intalneste in toate baltile de campie, din lunca Dunarii si din Delta, in cursul inferior al Crisurilor, in lacurile Capitalei. Se intalneste si in raurile cu un curent slab din zonele de campie.
Inmultire
Se realizeaza pe toata durata verii, din mai pana in august. Masculul sapa un cuib pe fundul apei, in care femela depune icrele. Acestea sunt pazite de catre mascul pana la eclozare.
da! scuze !
Descriere
Culoarea este verde-albastruie, cu cate o pata neagra pe solzii mai mari. Burta este galbena-aurie. Capatul posterior al operculului are o pata neagra marginita cu rosu. Inotatoarele dorsala si caudala sunt cenusii, iar celelalte galbui. Coloritul se accentueaza in perioada nuptiala. Talia este mica, pestele avand in mod obisnuit 8-12cm. Corpul este puternic comprimat lateral.
Origine
Bibanul soare este originar din America de Nord, statul Carolina. Traieste in bazinul fluviului Mississippi si Marile Lacuri. De aici a fost adus ca peste decorativ in Europa de vest, de unde s-a raspandit in restul continentului.
Raspandire
La noi se intalneste in toate baltile de campie, din lunca Dunarii si din Delta, in cursul inferior al Crisurilor, in lacurile Capitalei. Se intalneste si in raurile cu un curent slab din zonele de campie.
Inmultire
Se realizeaza pe toata durata verii, din mai pana in august. Masculul sapa un cuib pe fundul apei, in care femela depune icrele. Acestea sunt pazite de catre mascul pana la eclozare.
da! scuze !
Hai vara !! hai!!!!!( poate la anu' )
Cum au zis si altii aici, pestele soare este excelent pentru a-ti invata copilul sa pescuiasca. Poate fi folosit si pe post de cadou,mai ales cand trebuie sa luati ceva pentru sotie/prietena si nu stiti ce. Va zic eu mai exact cum sa faceti. Luati un acvariu de dimensiunile 25X20 cm, puneti pe fund niste pietris, eventual mai puneti acolo si o planta acvatica, dupa care mergeti la pescuit si prindeti vreo 2 pesti regina si ii puneti in acvariu. Si asa ati facut un cadou foarte frumos si usor de intretinut pentru ca pestii regina sunt foarte adaptabili si nu sunt pretentiosi deloc.
- Paul Adrian
- veteran
Se preteaza destul de bine ca momeala la stiuca, la pluta. Am vazut captruri frumoase la "regina" la pluta. Eu am incercat la plastice imitatie regina si am luat mirle, mai ales pe baltile mici, cu vegetatie multa care tin asemenea pestisori. Dezavantajul la plastice era ca venea gata facut, cu ancora sub pestrisor, un chin in vegetatie
Paul Adrian
http://fishingclub.iony.ro/
http://fishingclub.iony.ro/
Aoleuuu...
Fario, ai vazut ce ironie, ai bagat sorete in lac si nu mai ai ce sa pui pe masa familiei...
Ideile sunt altele:
In romania, vor fi lacuri la extreme, asa cum ne-am obisnuit si cu productia, si cu serviciile, si cu banii si cu tot.... Adica pentru cei care vor fi dispusi sa dea 200 ron/zi vor fi lacuri cu pesti mari si frumosi, iar apele muritorilor de rand vor fi murdare si goale. Vor fi de vina patronii? Nu. Vor fi de vina oamenii de rand. Si daca va disparea stiuca si salaul, vor disparea numai din Romania. In suedia, finlanda, norvegia, olanda... nu e nicidecum pe cale de disparitie stiuca, ba din contra.
Soretele nu va putea pune stapanire pe niciun lac pentru ca teritoriile de hranire se disputa in functie de dimensiunea pestelui in principal. Nu va fi nici gonit nici deranjat un crap de 3 kile de un sorete de 100 grame. Pe de alta parte acest peste strica totusi ecosistemele din lacuri, mai ales din cele apartinand fostelor ferme piscicole, unde nu prea era mentalitate pentru cresterea rapitorilor dar au aparut totusi bibanii soare.
Salaul mananca bine de tot regina baltii, stiuca aproape la fel. Si eu stiu pescari care dadeau "la viu" cu acest peste si le mergea destul de bine.
Fario, ai vazut ce ironie, ai bagat sorete in lac si nu mai ai ce sa pui pe masa familiei...
Ideile sunt altele:
In romania, vor fi lacuri la extreme, asa cum ne-am obisnuit si cu productia, si cu serviciile, si cu banii si cu tot.... Adica pentru cei care vor fi dispusi sa dea 200 ron/zi vor fi lacuri cu pesti mari si frumosi, iar apele muritorilor de rand vor fi murdare si goale. Vor fi de vina patronii? Nu. Vor fi de vina oamenii de rand. Si daca va disparea stiuca si salaul, vor disparea numai din Romania. In suedia, finlanda, norvegia, olanda... nu e nicidecum pe cale de disparitie stiuca, ba din contra.
Soretele nu va putea pune stapanire pe niciun lac pentru ca teritoriile de hranire se disputa in functie de dimensiunea pestelui in principal. Nu va fi nici gonit nici deranjat un crap de 3 kile de un sorete de 100 grame. Pe de alta parte acest peste strica totusi ecosistemele din lacuri, mai ales din cele apartinand fostelor ferme piscicole, unde nu prea era mentalitate pentru cresterea rapitorilor dar au aparut totusi bibanii soare.
Salaul mananca bine de tot regina baltii, stiuca aproape la fel. Si eu stiu pescari care dadeau "la viu" cu acest peste si le mergea destul de bine.
-
- veteran
Asa e, insa eu ziceam sa bag cateva zeci de regine in Herastrau ca sa ii stric "afacarea" lui Mitica de la Liga. Sa vad eu cine mai da 1200 pe an abonament ca sa prinda regina!Tristian scrie:Aoleuuu...
Ideile sunt altele:
Ma tem ca in apele publice si in cepe ieftine vor disparea in mare parte pestii "de lux", cum spui tu si doar carasul si regina vor prospera. Insa pe Dunare braconierii nu vor reusi sa starpeasca pestele mare asa ca vom avea permis ANPA care la anul va fi cred de maxim 60 lei pe an si asa vom prinde ceva monstri in Dunare fara probleme.
Crapul de 3 kg normal ca nu e deranjat de regina dar crapusteanul de 5-10 cm crede-ma ca e f tulburat cand o vede. la cat e de avida e in stare sa ii smulga viermusul dintre mustati!

Adevarul e ca si salaul saracul al prefera obletele, babusca, carasul sau rosioara dar... asta e. Daca administratorii nu vor sa bage rapitori in lacuri de frica sa nu le dispara crapul fac o mare greseala si unul din efecte e aparitia bibanului asta soare care sincer ma cam dispera si pe mine dar pescuind numai cu artificiale nu am avut probleme cu el. Am prins doi in ultimii vreo 5 ani, unul la hornet de 3 cm si unul la grub de 3cm.
Eu am deja ceva sperante ca in delta desi se vor mai face multe afaceri, nu-si vor mai bate joc de peste chiar asa. Trebuie sa intelegem ca e un proces foarte greu sa ii "educi" pe braconieri si e nevoie de sprijin, macar moral daca nu si de alt fel, si de multa rabdare. Daca ne grabim sa aratam cu degetul si sa comentam la modul negativ tot ce se face nu ajutam deloc. Pe vremea comunismului era macar ideea de dezvoltare durabila. Numai atat trebuie sa inteleaga localnicii, ca, o delta bogata, curata si cel mai important: sigura, aduce mult mai multi bani decat braconajul plus incep sa apara si oamenii cu euroi adevarati si cam asta ar fi salvarea lor. Stiu suedezi, norvegieni, spanioli, italieni, care ar fi interesati sa pescuiasa sau sa investeasca in delta dar nici nu mai sti unde sa-i duci sa gaseasca si ceva peste si sa fie asa cum trebuie. Nici nu vreau sa ma gandesc daca delta asta era in alta tara (Germania de exemplu) ce peste avea...
Eu am deja ceva sperante ca in delta desi se vor mai face multe afaceri, nu-si vor mai bate joc de peste chiar asa. Trebuie sa intelegem ca e un proces foarte greu sa ii "educi" pe braconieri si e nevoie de sprijin, macar moral daca nu si de alt fel, si de multa rabdare. Daca ne grabim sa aratam cu degetul si sa comentam la modul negativ tot ce se face nu ajutam deloc. Pe vremea comunismului era macar ideea de dezvoltare durabila. Numai atat trebuie sa inteleaga localnicii, ca, o delta bogata, curata si cel mai important: sigura, aduce mult mai multi bani decat braconajul plus incep sa apara si oamenii cu euroi adevarati si cam asta ar fi salvarea lor. Stiu suedezi, norvegieni, spanioli, italieni, care ar fi interesati sa pescuiasa sau sa investeasca in delta dar nici nu mai sti unde sa-i duci sa gaseasca si ceva peste si sa fie asa cum trebuie. Nici nu vreau sa ma gandesc daca delta asta era in alta tara (Germania de exemplu) ce peste avea...
pai hai sa-ti spun ce fac eu cu reginuta si cu somnul pitic. Am un degorjor care se desface in doua si acolo are un ac de 4-5 cm. Infig degorjorul in capul pestelui si-l omor fara multe chinuri. dupa il las pe malul apei ca hrana pt animale sau il arunc inapoi in apa daca stiu sigur ca exista rapitori in acea apa.OvidiuRus scrie:intrebarea mea este : cand prinzi o regina ce faci cu ea ?
p.s. trebuie sa recunosc ca fac acest lucru dupa ce am luat "suturi" de la alti forumisti oripilati de faptul ca-i arunc pe mal si las sa moara in chinuri