Articol Catch&Release

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

iliuta goean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de iliuta goean » 24 Mar 2006, 20:18

taicanoe scrie:Eliberarea pestelui trebuie sa o faci din convingere ... nu din prisma obtinerii unor avantaje. Singurul avantaj este convingerea ca vei mai avea ce pescuii si la anul.
Dar pentru a avea ce pescuii si in viitor e necesara combaterea efectiva si reala braconajului ...
eliberarea pestelui trebuie facuta de FRICA!

altfel nu merge in romania, crezi ca prin alte parti elibereaza numai din convingere? poate din convingerea ca daca ii prinde au incurcat-o!

daca eliberarea nu va fi IMPUSA intotdeauna vom fi prea putini pentru a schimba ceva.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 24 Mar 2006, 20:41

iliuta are perfecta dreptate.
dar pana cand autoritatile nu isi vor dori(la fel, ne nevoie sau din convingere) sa aibe grija de populatia piscicola nu cred ca se va realiza ceva.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 24 Mar 2006, 21:56

ptr. Iliuta Goean
Foamea, lacomia si prostia sunt de 1000X mai tari ca frica! :evil:

iliuta goean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de iliuta goean » 24 Mar 2006, 22:20

cu foamea si prostia sunt de acord, insa lacomia se poate rezolva cu frica.

pana la urma, cu putina sustinere si foamea poate fi satisfacuta din alta parte :-)

prostia ... doar cu glontul.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 25 Mar 2006, 00:21

Cand am eliberat red xxx-ul de 10,5kg. prins la jig cu fireline de 4lb.ce e in Galeria Foto,un pescar de langa mine m-a intrebat de ce nu vreau sa il dau lui!!!!!Nu intelegea nici el de ce fac lucrul acesta cu atat mai mult cu cat el nu prinsese nici un peste si nici nu avea rost sa-i explic.

Nici aici nu se practica pe scara larga "catches &releases",il practic si eu dar nu intotdeauna si nu impus de nimeni.
Am destui prieteni sau cunostinte,incepand de la frizerita mea ,o vietnameza,care sa fie amatori de peste proaspat gratis si mie imi place sa le ofer pesti prinsi de mine.Daca nu as da la altii nu as retine decat cativa pt. mine,sotie si pt. pisicuta mea,mare amatoare de peste proaspat.

Daca acasa nu prea mancam peste aici mananc destul,pt. ca majoritatea pestilor ce ii prind nu au oase decat coastele si sira spinarii si sunt f. gustosi(masi ales cei de ocean).

Daca acasa s-ar elibera numai pestii sub dimensiunile legale si s-ar respecta kg. ce ai voie sa retii intr-o zi si s-ar micsora substantial (de eradicat nici nu poate fii vorba )braconajul de orice natura si potentialul apelor romane va creste spre bucuria pescarilor si nu veti fii nevoiti sa cheltuiti o gramada de bani pe ustensile de pescuit,mai mult visand la un pescuit civilizat decat avand parte de el.

Dar fara o lege corespunzatoare si care sa fie respectata nu se va putea face mai nimic,nu se poate conta pe constiinta individului nici aici si nici acasa.

"FRICA PAZESTE BOSTANII!!!"

Jean Scurtu

Gyorg
veteran
veteran

Mesaj de Gyorg » 25 Mar 2006, 00:37

Mai oameni buni treziti-va la realitate, nu C&R pescarilor amatori seaca pestele din balti sau de unde vreti voi , ci braconajul salbatic !
Atata timp cat vor fi oameni dispusi sa plateasca pentru un peste pe care nu stiu in ce conditi a fost prins , va exista si braconajul si implicit lacrimile noastre/voastre.

Imi aduc aminte ca prin 90 eram in GE si purtam o discutie cu un bastinas referitor la piata second hand de casetofoane auto. Citez: "atata timp cat vor exista cumparatori de chiripiruri , vor exista si spargatori de masini !"

Este acelasi lucru, daca imi fura oglinda de la masina si eu ma
bucur ca dau mai putin pe ea , mi-o va fura si maine si asa mai departe intretin piata neagra (sau de negri) !

Concluzie: nu va mai exista braconaj industrial (cel mai pacatos) daca nu vor mai exista cumparatori !!
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

skorpio
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de skorpio » 25 Mar 2006, 11:09

Exact. Ai perfecta dreptate ...

Daca de exemplu restaurantele ar fi controlate sistematic, si pedepsite conform legii atunci nivelul braconajului ar fi mult mai mic. Eu stiu o zona de aici din Mures, unde acum 3 ani prindeam somni de cel putin 2-3 kb la aproape fiecare partida de pescuit. In fine, cei din sat (implicit controlorul AJVPS care locuia acolo) si-au dat seama repede ca exista somn si in 2 ani au distrus-o total "la greblat". Anul trecut 2 prieteni si eu, in sezonul de vara nu prindeam nici macar o bucata. Somnul le vindeau cu ~100.00 lei/kg restaurantelor ...

Cei de la AJVPS au fost anuntati de colegul meu, dar nici control ... nici pedeapsa ... nici puscarie ... nimic

P.S. Probabil ca ar fi cel mai bun sa-mi fac autorizatie de arma si sa fac dreptate de fiecare data cand vad un greblist, ca imi vine sa vomit ...

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 25 Mar 2006, 19:19

Da in zona cu pricina toata mirsaviia se comite sub ochii ingaduitori al organului de control al agvps Tg-Mures .Mai cexact dl Sanyi cetatean de vaza in com ST IOANA de Mures. Cea ce se intimpla in acea zona este o catastrofa naturala. La reclamatia mea personala mi sa sugerat de la asociatie sa sun la ei in momentul cind surprind braconieri in zona.Zis si facut ,numai ca raspunsul ma nedumerit.Baietii sunt la vinatoare.Asta da ASOCIATIE. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 25 Mar 2006, 19:22

Apropo cele doua capturi RECORD recente tot in zona cu pricina sa greblat.

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 25 Mar 2006, 19:23

SI NU SA ELIBERAT NIMIC.
Despre ce etica vorbim aici domnilor??????/

Scrie răspuns