argumente fara relevanta privind pescuitul sportiv

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
miky
veteran
veteran

argumente fara relevanta privind pescuitul sportiv

Mesaj de miky » 17 Dec 2006, 21:45

deschid acest topic pentru a nu deturna subiectul altuia si a acapara discutia intr-o directie gresita...e vorba de topicul "salut"...
si ca sa am cu ce incepe o sa apelez la niste citate din topicul anterior, si pentru ca nu vreau sa fie considerat atac la adresa cuiva, o sa fac abstractie de autori:

"ce lege ?
ma p-s pe ea de lege
tie ca pescar sportiv nu stiu cum sa-ti ia mai multi bani si sa ti se senzibilizeze latura "sportiva" si "morala", iar pe apele unde te duci se pescuieste industrial in ritm intensiv, daca nu cumva se braconeaza cu permisiune de la politie, etc
si pe urma mai apar unii care au o problema ca ala are retinute 7 stiuci in loc de 3, cand aia cu plasele scot tone anual din fiecare apa
aia nu mai e o problema.... "

"Din pacate exemplul rau se ia mai repede decat cel bun ... "

"atata timp cat legal se permite pescuitul industrial intensiv pe o zona, orice argument cu privire la limitari pentru pescarii sportivi, referitor la capturi sau prohibitie, ori cat ar parea de legal, moral, psihic, intelectual, nu are nici o relevanta"

"mai concret: daca ma duc pe o balta pazita si ingrijita, si regula este sa eliberez pentru ca pestele sa traiasca in continuare ( nu sa-l plaseasca patronul ), eliberez ce prind
daca ma duc pe un rau de munte, administrat de niste padurari adevarati, eliberez ce prind
daca ma duc la dunare sau la olt, si dau printre plase jumate legale jumate ilegale bagate cu acordul autoritatilor ( legal pentru prima tacit pentru a doua ) si sub supravegherea organelor de politie, imi rezerv dreptul sa pescuiesc cand vreau, cum vreau si sa prind cate peste vreau si sa fac ce vreau cu el
asta apropos de lege"

"cand te duci pe malul apei, si un amarat are peste in traista, ce sa-i spui ? nene ia sa-ti masor baboii, permis tu ai dar stii ca ai depasit kilele ?lasa-i pe aia cu plasele, noi suntem in alta realitate aici, a pescarilor sportivi
nu poti sa separi realitatile, SI MAI TRISTA RATIUNE este sa blamezi pe unu care prinde cu lanseta cativa pesti peste limita sau da in prohibitie cand altii fac jaf legal
hai sa o luam altfel, daca n-ar exista industrial, apele s-ar pazi si s-ar popula, s-ar mari cota ? da
ar fi poate ca in state, sa ai dreptul la 10 pesti, 15 pesti sau cat e limita ? probabil ca da
ar mai fi ala care isi prinde cota braconier ? nu
de ce e ala care prinde 10 pesti braconier ? pentru ca o lege handicapata ii pune limite lui la 5 kile dar ii da altuia tone limite si dreptul sa dea cu plase
cu ce a gresit ala cu 5 kile ca a retinut 10 kile ? e numit macelar si braconier de altii care vor sa retina doar 2 kile
si amandoi sunt numiti la fel de unu care vrea C&R
de ce ii numeste asa ala care vrea C&R ? ca vrea sa prinda el mai mult peste sa se distreze mai bine
pana la urma de ce toata discutia asta ? ca vrem toti sa prindem mai mult
de ce nu e peste in tara asta ?
asta e intrebarea.....oricum sigur nu din cauza unditarilor"

cu multa parere de rau dar consider ca plutim intr-un ocean de erori si confuzii, multi dintre noi...si din pacate tot noua ne va dauna in viitor
intai si intai ca se baga in aceeasi oala "balta privata, pazita si ingrijita" cu sacul fara fund al statului din care unii iau cu lingurita in timp ce altii fura cu polonicul...
mai concret (si n-o sa insist in directia asta), la o balta privata (pazita si ingrijita) daca regula e C&R, o respecti pt. ca e regula proprietarului si nu pentru ca stii ca pestele ala e destinat sa traiasca in continuare, si dreptul lui de proprietate spune ca pe tine (pe care te-a lasat sa C&R) nu te priveste daca el plasuieste in urma ta sau doar le da de mancare...daca nu-ti place, alternativa normala e sa nu te duci la balta respectiva, nu cum se intoarce cu spatele sa vari pestii in ruxac...
revenind insa la celalalt caz, sacul fara fund din care toata lumea ia si nimeni nu baga, asta e un subiect care ar trebui sa ne doara pe toti mai tare decat balta privata...aici eroarea mare e ca desi identificam oarecum corect dusmanii, ne razbunam pe cine?...si cui foloseste o astfel de razbunare?...
noi romanii avem inca o problema de mentalitate vizavi de schimbare...pe langa faptul ca la multi ne e inca foame (si cu asta is de acord ca nu e condamnabil), vrem ca intai statul sa schimbe regulile si sa-i vedem pe marii hoti ca le respecta dupa care putem zice: e bine, de acu ne schimbam si noi...
si nu ma refer la o schimbare radicala de genul C&R, ci la decenta de a lua cat iti trebuie pentru o masa, pe motivul ca atata ti-e suficient, si nu ca io am luat numa trei dar l-am vazut pe X ca s-o dus cu 10 pesti acasa.
in trecut, in carnetul de membru AGVPS, erau si cateva reguli de etica pentru pescari, gen distanta de 10 m intre ei...mai tine cont cineva de asta?...
pe un alt topic, cineva, pe buna dreptate remarca ca suna mai bine "club Aqua Transilvae" decat denumirile altor asociatii...De ce?
in primul rand ca te duce cu gandul ca acolo se aduna oameni cu afinitati in gandire si in preocupari, la care nu le e greu sa-si stabileasca niste reguli de conduita pe care le pot respecta si fara sa existe o lege in sensul asta, ci doar din respect fata de mediul inconjurator si de propriile lor convingeri...
nimeni nu ma poate convinge ca atata vreme cat exista hoti si mafioti de anvergura, cuvantul civilizatie e lipsit de substanta? daca e asa, atunci cu ce suntem noi mai buni ca ei?
respectarea legii?
revin la un citat de mai sus si parafrazez un pic: daca legea ar fi mai permisiva, cel care prinde (de fapt retine) 10 pesti nu mai e braconier...
dar daca legea ar fi si mai permisiva si ar da voie cu 10 bete, si aia de care nu mai ai loc pe mal ar fi in regula (fie vorba intre noi aia sunt majoritatea dintre cei care vor sa prinda cat incape in ruxac)...
dar daca legea ar fi si mai permisiva de atat, si ar da voie sa se pescuiasca la grebla, ...atunci si hatarii vor fi legali, nu?...si tot asa...
si atunci, ...care e limita de la care o lege devine stramba stramba ? cine hotaraste ? cu ce autoritate ?
aceasta meteahna a noastra de a avea pretentia sa vedem schimbarea intai la ceilalti ca mai apoi sa fim de acord sa ne dam pe brazda, nu cred ca favorizeaza venirea mai repede a unor vremuri pe care ni le dorim cu totii...pana nu incepem sa facem fiecare efortul sa ne schimbam noi insine, interior,... nici n-o sa stim ce sa pretindem celor desemnati sa faca legile schimbarii mult dorite....
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 17 Dec 2006, 21:49

in titlu trebuia "pescuitul sportiv"

nu stiu si nu pot sa mai modific
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Dec 2006, 22:06

am modificat eu

se poate si mai... concret ? :lol:

vorbind asa, tot in general, nu este vorba decat, ca de fiecare data, de acomodarea intereselor unor oameni, in esenta in cazul asta interesul de pescui si de a prinde peste
mai departe in functie de cat de mult peste prinde fiecare, apare mai mult sau mai putin un grad de frustrare, datorat, desigur, neindeplinirii interesului personal, in speta prinderea pestelui
si bineinteles, ca orice frustrare, este relationata de fapte externe, indivizi, actiuni, etc
cum ar fi : ca apa e poluata, ca apa e braconata, ca ala retine mai mult decat ar trebui, ca se pescuieste industrial, etc
desigur ca aceasta frustrare o avem cu totii, mai mult sau mai putin, direct relationat cu cat peste prindem, si probabil ca la fiecare se manifesta oarecul altfel, mai mult sau mai putin axat prioritar cam pe aceiasi factori, dar acordand o pondere mai mare sau mai mica fiecaruia
si, bineinteles, pentru ca practic nu se prea poate face mare lucru, macar sa discutam despre nedreptatile sociale, ce e moral referitor la pesti sau nu, ce inseamna civilizatie, cine e in eroare si cine nu, cine e braconier si cine nu, eventual sa o dam intr-o oarecare discutie utopica despre societatea perfecta in care toti oamenii repecta pestii, natura, ne luam gunoaiele acasa, nu facem pipi in rau, etc
Ultima oară modificat 17 Dec 2006, 22:22 de către danr, modificat de 2 ori în total.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 17 Dec 2006, 22:20

bineinteles ca pot si mai concret,...dar se lungea prea mult postul
si pe langa asta cred ca si asa am atins suficient niste puncte incat sa tabarati pe mine in voie... :lol:

PS: la mine tot nemodificat a ramas titlul

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Dec 2006, 22:23

am incercat sa modific dar titlul e prea lung si se taie din el....
am mai mentionat si eu niste "puncte" tot asa....
nu tabara nimeni, ca suntem aici sa ne distram, nu ?

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 17 Dec 2006, 22:36

taie-i ghilimelele ca nu sunt absolut necesare...poate asa merge

in rest...ironia-ti fina imi da convingerea ca ai inteles mesajul :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Dec 2006, 22:54

Acuma ca cei doi purtatori de idei ca sa nu zic formatori de opinie s-au bagat la bataie, ma bag si io :lol:
Pe de o parte e usor desuet sa acuzi pe cineva care pescuieste cu undita ca a depasit cu 2-3 kile limita legala sau a bunului simt pe o apa unde se plasuieste si capturile se masoara cu zecile sau sutele de kg la plasa.
Pe de alta parte, eu nu ma vad carand acasa dooj de kile de peste doar pentru ca e voie pe o anumita apa sau ca nu mai conteaza ca oricum il prindea altu. Presupunand ca as prinde atata. :oops:
Faptul ca vine altul dupa mine si rade tot cu plasa sau alte mijloace nu ma impiedica in nici un fel sa eliberez un peste. Tot asa de bine, in cazul in care retin un peste, tot aiurea ma simt cand ii ard una in cap, indiferent de regimul apei in care pescuiesc.
Excluzand pescuitul "de foame", inclin totusi sa cred ca daca vrem sa apucam vremuri mai bune trebuie sa promovom ideea de pescuit sportiv indiferent de context.
Dupa parerea mea, farmecul pescuitului se termina prea brusc cu o lovitura in cap la sfarsitul drill-ului.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Dec 2006, 22:55

mesajul l-am inteles de mult
exista oricum o diferenta intre a-ti rezerva un drept si a ti-l exercita :lol:

oricum, eu personal am gasit dificil sa explic unui om amarat de pe malul baltii sa nu retina un peste ca e subdimensionat, cand e clar ca respectivul abia are ce manca, etc etc
asa cum pentru mine personal, asa cum am spus, anumite arugumente n-au relevanta din cauze, pentru mine, obiective

ca vrem cu totii mai mult peste in ape, asta e clar, dar oare contribuim la asta in vreun fel, ca sa ne dea dreptul sa-i criticam sau sa-i demonizam pe altii pentru ca sunt iesiti putin sau mai mult din limitele noastre... ?

si daca maine va avea succes vreo asociatia aia despre care am mai vorbit noi, care doreste interzice pescuitului pentru ca este un sport in care sunt chinuite animalele, si un procentaj din ele chiar mor dupa aceaste experienta, cum ar fi ?
sa vina pe aici vreunul care sa ne explice ce simte un peste cand ii spargi botu cu tripla, si cand curge sange din el cand a inghitit voblerul , ca mai bine ii protejam si ii iubim si ii hranim cu petfoods aruncate de pe poduri , ai ?
cam fiecare cu dreptatea lui, nu ?
unde-i echilibrul intre plasarul care scoate tone si ecologistul care nu te-ar lasa sa ranesti un peste, oare sa fie pe la mijloc ? adica la unditarul care retine uneori mai mult decat cota, de multe ori nu prinde nimic, dar pe ansamblu iubeste natura, pescuitul sportiv, da drumul la puiet, isi plateste taxele muncind cinstit intr-o tara unde doar jumate muncesc, restul ori vor de-a gata or sunt pusi numai pe furaciune

auzi si inca o chestie, daca unu isi prinde cota de 5 kile la fiecare iesire, si altu retine mai mult decat cota dar de multe ori nu prinde nimic, si merge mai rar la pescuit ca n-are timp, si sa presupunem ca per ansamblu ala care respecta cota extrage intr-un an de vreo trei ori mai mult decat celalalt, care-i mai daunator pentru mediu, si mai imoral si in eroare ?

ce discuta omu in weekendu cand nu poate merge la peste, ptiu....mai aveti ma jocurile alea cu pescuit gen bass tournament 793, ca e greu frate.....
hai va urez o saptamana placuta, ca incepe o noua saptamana de munca si mai greu cu scrisul pe forum.....

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Dec 2006, 22:59

pai vezi mai Tavi asta-i problema, ca nu prinzi mult si nici n-ai mame, soacre si parteneri de pescuit care te preseaza ca sa mananca si ei un peste
altfel, ai avea aceeasi dilema...
aici e intrebarea, to release or to feed the mother in law ?

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 17 Dec 2006, 23:01

eu zic mai bine"to release" decat "to feed the mother in law" :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Scrie răspuns