Ape concesionate sau nu

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 06 Ian 2007, 11:33

apsalba scrie:Fac o precizare.
Concesionarea domeniului public se face prin licitatie publica.(Legea cncesionarii,legea 213, etc). As vrea sa vad si eu o asociatie care tine piept unei licitatii cu baietii astia postrevolutionari. .
Nici o grija, veti vedea. Sa nu credeti ca e cineva dispus sa plateasca cine stie ce sume exorbitante pentru pescuitul sportiv pe 10 km de rau de munte. Nu acolo se fac banii. Banii ies din pescuitul industrial, din pestele din Delta pe care il hraneste Dunarea, din fitofagi si alte prostii, nu din pescuitul sportiv pe ape de munte. Am facut toate calculele necesare si costa f mult sa ingrijesti o asemenea apa. E f posibil sa iesim in pierdere, pe bune. Dar suntem dispusi sa pierdem ceva bani daca ridicam nivelul resursei acvatice vii.
apsalba scrie:In general concesiunile sunt pentru a face profit. (vezi si lacurile pe care se fac competitii de crap si care sunt conditiile de participare).
Modalitatea pe care am sustinut-o si am fost acuzat de populism,comunism si alte epitete, este darea in administrare catre asociatiile de pescari sportivi. Exista temei legal; art 126 din legea 215/2001 privind administratia publica locala sau insasi ordonanta 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. Ceea ce trebuie insa foarte bine precizat sunt responsabilitatile pe care ti le asumi, nu numai drepturile ce decurg din acest act administrativ. La noi s-a pierdut si din legislatie, si din contracte (cel putin din cele incheiate cu statul) capitolul Sanctiuni. Cred ca folosinta unor bunuri trebuie incredintata in urma unui plan de management serios si verificat la sanga de proprietar(stat). Asa s-ar responsabiliza si asociatiile si cei ce vor sa practice pescuitul.
Nu-mi sunt f clari termenii acestia: ce diferenta e intre concesionare si dare in administrare? Prin ce difera drepturile si obligatiile din cele doua cazuri?

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 06 Ian 2007, 11:38

adiwolf scrie:nu era mai simplu sa fortam statul sa aplice legile existente?credeti ca daca statul prin reprezentatii lui ar fi facut ceea ce trebuie in domeniul pescuitului,am mai fi stat de vorba acuma?.
Si de ce nu a facut? Ce crezi? Sa mai asteptam? Poate incepe statul sa-si faca treaba!
La cat costa administrarea buna a raurilor de munte, statul nu are bani sa faca ce trebuie, nu are nici interesul.
Vino cu solutii, caci intrebari sunt multe si tot asteptam raspunsuri.
adiwolf scrie:insa eu tot intreb,ce le-a impiedicat pe asociatii sa ia atitudine fata de reprezentatii statului?
Chiar asa, si tu ai fost membru intr-o asociatie. Ce te-a impiedicat sa iei atitudine?
Cu asta am rezolvat problema raurilor?

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 06 Ian 2007, 11:41

miky scrie:parca in delta dunarii avem ceva exemple de concesionari si cat de bine functioneaza,... e drept ca nu sunt informat dar nu stiu de ce ultima mea impresie era ca de curand se vorbea de o lupta pt spargerea unor monopoluri pe acolo... si se vehiculau niste nume grele ca Verbina ...si nu mai stiu care... e adevarat ?
Exemplul nu are legatura. In Delta se face pescuit industrial.
Aici vorbim de ape exclusiv pentru pescuit sportiv.

apsalba
veteran
veteran
Mesaje: 4413
Membru din: 24 Mar 2006, 14:56
Localitate: alba iulia

Mesaj de apsalba » 06 Ian 2007, 11:51

Concesionarea se face pe bani si prin licitatie. Administrarea se face prin incredintare directa, fara bani, pe baza unui plan de management.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 06 Ian 2007, 12:02

apsalba scrie:Concesionarea se face pe bani si prin licitatie. Administrarea se face prin incredintare directa, fara bani, pe baza unui plan de management.
Ok, dar drepturile si obligatiile sunt aceleasi? Daca da, atunci nu ma intereseaza f tare ca e una sau alta. Normal ca imi e mai bine fara bani, dar asta mi-e teama ca poate duce la aparitia unora care sa ia ape fiindca e gratis si sa nu-i intereseze ce se intampla cu ele.

Parerea mea e ca nu trebuie date asociatiilor toate apele (concesiune sau administrare) pentru a nu risca totul pe o singura carte, pentru linistea unora. Multe proiecte nationale au inceput cu judete pilot. Sa se inceapa si aici cu ape pilot. Sunt in tara cateva sute de rauri de munte care se preteaza la o astfel de administrare. Sa se inceapa cu 20-40. Sa vedem rezultatele. Contractele sa fie f clare, caci nu avem nimic de ascuns. Nu se rezolva peste noapte, fiindca pestii trebuie sa creasca, dar in 3-4 ani se pot vedea rezultate si diferente majore fata de situatia de acum.

apsalba
veteran
veteran
Mesaje: 4413
Membru din: 24 Mar 2006, 14:56
Localitate: alba iulia

Mesaj de apsalba » 06 Ian 2007, 12:43

Noi deja pregatim luarea in administrare a 17 (poate mai putine, functie de deviz) ape de munte, prin declararea lor ca arii naturale protejate de interes local. Cine mai doreste ii stam la dispozitie cu consultanta gratuita.

Avatar utilizator
adiwolf
veteran
veteran
Mesaje: 4638
Membru din: 14 Ian 2006, 16:32
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de adiwolf » 06 Ian 2007, 15:35

mihai,
noi vorbim aici la modul general sau doar pe anumite particularitati?
daca vorbim la modul general si ne referim la toate apele domeniului public,ape naturale,rauri mari,mici,de munte,de deal si campie,lacuri,balti,iazuri,etc. ,atunci parerea mea este ca nu ai dreptate
daca ne referim strict la apele de munte care in opinia mea au alt regim ,atunci inclin sa-ti dau dreptate,iar ideea cu "apele de munte pilot" cred ca este chiar foarte buna.
spui ca statul nu are bani sa faca ce trebuie si nici interes.
corect doar pe jumatate,bani exista,au fost si vin iata de la UE,dar ca nu exista interes asta este adevarat.
eu ma refeream la faptul ca nici o asociatie nu a indraznit sa traga statul si pe reprezentantii sai la raspundere,nu am auzit de nici un proces intentat statului pe motiv ca nu a directionat banii stransi din anumite taxe catre beneficiarii de drept.
acuma cu intrarea in UE stim cu totii ca exista organisme europene care pot sa substitue in anumite conditii autoritatea statului roman(nu stiu daca m-am exprimat corect aici,dar sper sa intelegeti la ce ma refer),in sensul ca daca o organizatie constata incalcarea unor drepturi si libertati sau faptul ca statul roman incalca cu buna stiinta anumite drepturi ale cetateanului roman fie ele si de natura economica,atunci se poate adresa unor organisme europene care au puterea de a forta statul roman sa aplice si sa respecte legile.

la cealalta problema pot sa-ti raspund pe privat daca vrei si chiar te intereseaza.
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5773
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Mesaj de Zamfi » 06 Ian 2007, 16:01

Mihai ai deschis cutia Pandorei... :lol: Hai sa-mi dau si eu cu parerea: sunt pentru un pescuit civilizat , curat si cu rezultate sportive...Acum legat de topic:
-as fi cel mai fericit daca apele ar fi "libere" ,curate , pline de peste si oameni normalii - deci fara concesionari!!
-pana acum statul a dovedit ca face ... nimic! - deci pro concesionari!!
Atunci?! :cry:
Eu zic ca tot trebuie sa se ocupe cineva interesat , deci in principiul omul care baga banu'! Cu alte cuvinte ar trebui concesionate apele , dar daca se ajunge ca in Delta...Mai bine nu !!!!
Stiu ca probabil gresesc dar parerea mea ca si in acest domeniul ALTII ne vor rezolva problema ,mai devreme sau mai tarziu...Nu stiu daca vor fi cei din comunitate sau din America sau de pe Marte ...
Acum sigur ca puteti da cu pietre (ca le merit!) dar in Romania sa concesionezi o apa este una si in comunitate(din care cica facem parte de cateva zile) este cu totul altceva !
Delta este cel mai bun exemplu :cry:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 06 Ian 2007, 16:53

luci scrie:In cazul padurilor date de tine de exemplu. Ok, sa zicem ca e un exemplu bun. Ti-l demontez imediat caci proprietarii respectivi fac ce vreau si nu respecta legea. Ei sunt controlati de stat.
Corect ! dar eu unul nu stiu vreun caz in care respectivul proprietar sa fi suferit vreo consecinta, si nu cred ca statul nu i-a controlat pe nici unul ci pentru ca mai degraba s-au acoperit de hartii continand gaselnite si chichite avocatesti in spatele carora dorm si acuma linistiti.
luci scrie:Inca o data, un model de genul sloven/austriac cu restrictii mai dure de control la noi ( deh ca suntem romani smecheri) pentru a preintampina orice posibilitate de manevre. Daca raman apele publice
Indifferent cat suntem noi de pregatiti pentru UE, sunt sigur ca UE nu e destul de pregatita pentru imaginatia si inventivitatea noastra carpato-dunareana… :lol: :twisted: :lol:

MihaiV scrie: adiwolf a scris:
nu era mai simplu sa fortam statul sa aplice legile existente?credeti ca daca statul prin reprezentatii lui ar fi facut ceea ce trebuie in domeniul pescuitului,am mai fi stat de vorba acuma?.


Si de ce nu a facut? Ce crezi? Sa mai asteptam? Poate incepe statul sa-si faca treaba!
La cat costa administrarea buna a raurilor de munte, statul nu are bani sa faca ce trebuie, nu are nici interesul.
Statul pana acum nu a facut nimic in domeniul asta pentru ca nu a existat o presiune exercitata asupra lui pentru a face ceva,…, categoria sociala numita pescar, destul de numeroasa, dar neorganizata, nu reprezenta pentru stat o problema,… AGVPSul fiind scos din discutie…
Acum insa, cu noile asociatii si federatii ca forme de organizare liber consimtite ar trebui sa inceapa sa se schimbe lucrurile,… acesta ar trebui sa fie unul din principalele obiective ale asociatiilor: sa exercite presiuni asupra statului sa schimbe legile in favoarea pescuitului sportive si mai ales sa le respecte…
mi s-ar parea o solutie total gresita ca asociatiile sa se substituie statului si sa-i faca toata treaba,... asa doar pentru ca ceva trebuie facut si sa nu mai asteptam... si poate deveni chiar periculos
MihaiV scrie:Parerea mea e ca nu trebuie date asociatiilor toate apele (concesiune sau administrare) pentru a nu risca totul pe o singura carte, pentru linistea unora. Multe proiecte nationale au inceput cu judete pilot. Sa se inceapa si aici cu ape pilot.
Aicea zici bine !!! imi place ideea !!!
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Mesaj de Tavi » 06 Ian 2007, 17:14

MihaiV scrie:
Nici o grija, veti vedea. Sa nu credeti ca e cineva dispus sa plateasca cine stie ce sume exorbitante pentru pescuitul sportiv pe 10 km de rau de munte. Nu acolo se fac banii. Banii ies din pescuitul industrial, din pestele din Delta pe care il hraneste Dunarea, din fitofagi si alte prostii, nu din pescuitul sportiv pe ape de munte. Am facut toate calculele necesare si costa f mult sa ingrijesti o asemenea apa. E f posibil sa iesim in pierdere, pe bune. Dar suntem dispusi sa pierdem ceva bani daca ridicam nivelul resursei acvatice vii.
pe termen scurt e destul de evident ca iesi in pierdere.
dar pe termen mai lung? Ma intreb daca cei care se ocupa de celebrele ape din Slovenia sunt in pierdere au ba?

Scrie răspuns