Ape concesionate sau nu
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Fac o precizare.
Concesionarea domeniului public se face prin licitatie publica.(Legea cncesionarii,legea 213, etc). As vrea sa vad si eu o asociatie care tine piept unei licitatii cu baietii astia postrevolutionari.
In general concesiunile sunt pentru a face profit. (vezi si lacurile pe care se fac competitii de crap si care sunt conditiile de participare).
Modalitatea pe care am sustinut-o si am fost acuzat de populism,comunism si alte epitete, este darea in administrare catre asociatiile de pescari sportivi. Exista temei legal; art 126 din legea 215/2001 privind administratia publica locala sau insasi ordonanta 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. Ceea ce trebuie insa foarte bine precizat sunt responsabilitatile pe care ti le asumi, nu numai drepturile ce decurg din acest act administrativ. La noi s-a pierdut si din legislatie, si din contracte (cel putin din cele incheiate cu statul) capitolul Sanctiuni. Cred ca folosinta unor bunuri trebuie incredintata in urma unui plan de management serios si verificat la sanga de proprietar(stat). Asa s-ar responsabiliza si asociatiile si cei ce vor sa practice pescuitul.
Concesionarea domeniului public se face prin licitatie publica.(Legea cncesionarii,legea 213, etc). As vrea sa vad si eu o asociatie care tine piept unei licitatii cu baietii astia postrevolutionari.
In general concesiunile sunt pentru a face profit. (vezi si lacurile pe care se fac competitii de crap si care sunt conditiile de participare).
Modalitatea pe care am sustinut-o si am fost acuzat de populism,comunism si alte epitete, este darea in administrare catre asociatiile de pescari sportivi. Exista temei legal; art 126 din legea 215/2001 privind administratia publica locala sau insasi ordonanta 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. Ceea ce trebuie insa foarte bine precizat sunt responsabilitatile pe care ti le asumi, nu numai drepturile ce decurg din acest act administrativ. La noi s-a pierdut si din legislatie, si din contracte (cel putin din cele incheiate cu statul) capitolul Sanctiuni. Cred ca folosinta unor bunuri trebuie incredintata in urma unui plan de management serios si verificat la sanga de proprietar(stat). Asa s-ar responsabiliza si asociatiile si cei ce vor sa practice pescuitul.
pai daca statul nu si-a facut si nu isi face treaba asa cum sustineti dumneavostra,cum o sa-si faca treaba acuma?apsalba scrie:Cred ca folosinta unor bunuri trebuie incredintata in urma unui plan de management serios si verificat la sanga de proprietar(stat). Asa s-ar responsabiliza si asociatiile si cei ce vor sa practice pescuitul.
ce metode ar fi de a pune statul sa-si faca treaba?
nu era mai simplu sa fortam statul sa aplice legile existente?credeti ca daca statul prin reprezentatii lui ar fi facut ceea ce trebuie in domeniul pescuitului,am mai fi stat de vorba acuma?
macar atata lucru daca se intampla ,acuma nu ne mai certam pe forumuri.Apele publice ar trebui doar pazite de distrugeri[poluare,braconaj] si natura va rezolva celelalte probleme.
insa eu tot intreb,ce le-a impiedicat pe asociatii sa ia atitudine fata de reprezentatii statului?
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
aici sunt de acord cu pikemanpikeman scrie:mai multa paza si putine concesionari, in ideea in care Federatia vrea concesionari is de acord sa concesioneze 20 de "stadioane" cu piste de concurs si tot ce vor pentru pescuitul sportiv restu sa fie bine controlate si nu vor mai fi plasari si alte treburi, nu vreau sa pescuiesc lanaga un loc amenajat cu gratarele si bancute doar de dragu ca arata bine si tine peste, prefer sa ma chinui intre maracini si boscheti in mijlocu salbaticiei ...
culmea e ca ...ori n-am inteles eu bine, ori de data asta m-a imbrobodit, dar ce zice apsalba aici mi se pare pana la un punct oarecum rezonabil ... dar depinde foarte mult de drepturile si responsabilitatile despre care e vorbim,..., asta in conditiile in care prin administrare eu inteleg in primul rand ingrijire, paza, conservarea mediului natural, amenajari doar in folosul dezvoltarii si protejarii faunei piscicole si numai acolo unde sunt necesare fara sa dauneze aspectului natural al locului, nu in scopuri turistice si de agrement,... turismul sa se dezvolte independent si tangential, ca o consecinta, nu sa fie un scop in sine...apsalba scrie:Modalitatea pe care am sustinut-o, ... , este darea in administrare catre asociatiile de pescari sportivi. Exista temei legal; art 126 din legea 215/2001 privind administratia publica locala sau insasi ordonanta 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. Ceea ce trebuie insa foarte bine precizat sunt responsabilitatile pe care ti le asumi, nu numai drepturile ce decurg din acest act administrativ
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/
pe ce te bazezi cand afirmi asta? pe buna ta credinta ? nu toti is ca tine !!! voi cativa acolo in cluj, sunteti mai degraba o exceptie (pozitiva) decat o regula...Luci scrie: Cine vede intr-o concesionare un fel de bazin de crestere intensiva a pestelui pentru ca acesta in loc sa fie pescuit cu plasa sa fie pescuit cu undita- se inseala.
e suficient sa se creeze un precedent prin concesionarea unor ape catre unul sau doua cluburi absolut meritorii si care vor sa faca ceva bun, si se va gasi o chichita avocateasca asa incat astfel de ape sa poata ajunge pe mana unor rauvoitori care stiu ce sa faca cu ele, in timpul pe care il au la dispozitie, de pilda obtinerea unei hartii, cu stampila si antet pe care scrie drept de exploatare (pentru vreun caz special)... vrei un exemplu: padurile,...s-au dat inapoi si legea nu-i lasa pe proprietari sa le taie, ... vrei sa facem o excursie impreuna in jurul clujului sau la mine in sibiu sa vedem realitatea ?
e plina tara de exemple de abuzuri si nerespectarea legiiLuci scrie: Clubul are niste beneficii dar cu respectarea tuturor legilor implicate!!
asa e pestele circula, deci nu ei sunt de vina ca nu mai este peste,... vezi oltul de acuma la avrig...nimeni nu da cu plasa, ...dar nici peste nu mai este cum era!,...iar dupa ei potopul, nu le trebe douazeci de ani de concesionare, le poate ajunge unul sau doi, dupa care pot sa o piarda...Luci scrie: Sunt unii carora le e frica de concesionare ca inteleg concesionarea impartirea Muresului in kilometrii concesionati diferitelor asociatii. Asa ceva nu e realist, pentru ca pestele circula, implicit concesionarul nu poate face dovada cresterii bonitatii apei, implicit pierde concesionarea ( ca altfel de ce a primit apa?).
sa nu ma intelegi gresit luci, eu as vrea sa fie ca tine...dar poti fi sigur?
s-ar putea sa zic o prostie dar...parca in delta dunarii avem ceva exemple de concesionari si cat de bine functioneaza,... e drept ca nu sunt informat dar nu stiu de ce ultima mea impresie era ca de curand se vorbea de o lupta pt spargerea unor monopoluri pe acolo... si se vehiculau niste nume grele ca Verbina ...si nu mai stiu care... e adevarat ?
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
O solutie pentru reducerea birocratiei si a neputintei statului este preluarea de urgenta a bazinelor piscicole naturale de catre comunitatile locale, care in fond reprezinta tot statul. Atunci am scapa se de indivizi gen gigi stefan, Popescu CNAFP si alti binevoitori ai pescuitului sportiv. Bazinele ar putea fi incluse in planuri de dezvoltare durabila ale comunitatilor locale si nu ar mai contribui la osanza miticilor. Ati observat ca toti care ajung in posturi mari fac burta? Burta este boala profesionala a demnitarilor. Ar trebui sa ceara spor la pensie.
Tot ca solutie complementara ar trebui (si asta incercam noi sa facem prin cel de-al doilea proiect pe care vrem sa-l depunem spre finantare la afm), ca raurile sa fie declarate arii naturale protejate de interes local si sa fie supuse si prevederilor legislatiei mediului. Atunci pescuitul s-ar face pe baza de regulament, cu prevederi stricte. Ar dispare astfel pescuitul de subzistenta, pentru ca place sau nu, peste 90% din detinatorii de permise merg la pescuit pentru o prajala.
Tot ca solutie complementara ar trebui (si asta incercam noi sa facem prin cel de-al doilea proiect pe care vrem sa-l depunem spre finantare la afm), ca raurile sa fie declarate arii naturale protejate de interes local si sa fie supuse si prevederilor legislatiei mediului. Atunci pescuitul s-ar face pe baza de regulament, cu prevederi stricte. Ar dispare astfel pescuitul de subzistenta, pentru ca place sau nu, peste 90% din detinatorii de permise merg la pescuit pentru o prajala.
Serus Mikymiky scrie:pe ce te bazezi cand afirmi asta? pe buna ta credinta ? nu toti is ca tine !!! voi cativa acolo in cluj, sunteti mai degraba o exceptie (pozitiva) decat o regula...Luci scrie: Cine vede intr-o concesionare un fel de bazin de crestere intensiva a pestelui pentru ca acesta in loc sa fie pescuit cu plasa sa fie pescuit cu undita- se inseala.
e suficient sa se creeze un precedent prin concesionarea unor ape catre unul sau doua cluburi absolut meritorii si care vor sa faca ceva bun, si se va gasi o chichita avocateasca asa incat astfel de ape sa poata ajunge pe mana unor rauvoitori care stiu ce sa faca cu ele, in timpul pe care il au la dispozitie, de pilda obtinerea unei hartii, cu stampila si antet pe care scrie drept de exploatare (pentru vreun caz special)... vrei un exemplu: padurile,...s-au dat inapoi si legea nu-i lasa pe proprietari sa le taie, ... vrei sa facem o excursie impreuna in jurul clujului sau la mine in sibiu sa vedem realitatea ?e plina tara de exemple de abuzuri si nerespectarea legiiLuci scrie: Clubul are niste beneficii dar cu respectarea tuturor legilor implicate!!
asa e pestele circula, deci nu ei sunt de vina ca nu mai este peste,... vezi oltul de acuma la avrig...nimeni nu da cu plasa, ...dar nici peste nu mai este cum era!,...iar dupa ei potopul, nu le trebe douazeci de ani de concesionare, le poate ajunge unul sau doi, dupa care pot sa o piarda...Luci scrie: Sunt unii carora le e frica de concesionare ca inteleg concesionarea impartirea Muresului in kilometrii concesionati diferitelor asociatii. Asa ceva nu e realist, pentru ca pestele circula, implicit concesionarul nu poate face dovada cresterii bonitatii apei, implicit pierde concesionarea ( ca altfel de ce a primit apa?).
sa nu ma intelegi gresit luci, eu as vrea sa fie ca tine...dar poti fi sigur?
s-ar putea sa zic o prostie dar...parca in delta dunarii avem ceva exemple de concesionari si cat de bine functioneaza,... e drept ca nu sunt informat dar nu stiu de ce ultima mea impresie era ca de curand se vorbea de o lupta pt spargerea unor monopoluri pe acolo... si se vehiculau niste nume grele ca Verbina ...si nu mai stiu care... e adevarat ?
Concesionarea se face catre Asociatiile membre Federatiei sub stricta supraveghere a
1. Federatiei
2. Ceva Garda de Mediu sau alt organ ecologic
3. ANAP care cu inspectorii ei iti verifica bonitatea apei si daca respecti normele incluse din dosarul de concesionare.
4. Daca vrei Consiliul Judetean ( cum a zis mai sus Popescu)
In cazul 3 iti dau un exemplu: Apele de munte. Ai un punct sa zicem in care esti obligat sa faci cascade podite in fiecare an un anumit numar si in maxim 3 ani trebuie sa le termini. Primul an 30% al doilea an 40% si al treilea 30%. Daca nu ai facut asta ai ramas fara concesionare. In plus tu trebuie sa populezi in acelasi timp apa! Ai facut cascada dar nu ai populat, iarasi ramai fara concesiune. COnform legii si a dosarelor ce trebuie respectate, un concesionar nu are cum sa faca manevre,!!! Nu mai e Gigi Duru persoana fizica/juridica. Este asociatia de pescari!!!! Si nu face de capul ei ci supravegheata!
Iar faza cu cresterea intensiva, Miky, sunt niste norme ce trebuie respectate cum am spus mai sus, nu iti da nimeni apa sa faci ce vrei, trebuie sa pastrezi un nr de pesti, nici mai mult nici mai putin decat duce biotipul zonei ( se fac studii profesionale) Se stabileste cat indigen este, cat scobar, cat lipan, cat porcusor este, se face un calcul de masa biologica si apoi iti spune ca tu ai voie asa si pe dincolo, nu cum le trece prin capetele iluminate ale membrilor asociatiei respective.
In cazul padurilor date de tine de exemplu. Ok, sa zicem ca e un exemplu bun. Ti-l demontez imediat caci proprietarii respectivi fac ce vreau si nu respecta legea. Ei sunt controlati de stat. Pai in cazul nostru un concesionar este unul din membrii federatiei de pescuit!!!, a calcat pe bec si Federatia ii taie drepturile. Ce e asa de greu? Se face un contract de concesionare sau , de administrare foarte clar cu obligatii si drepturi.!!
Nu e nici o mare scofala

Inca o data, un model de genul sloven/austriac cu restrictii mai dure de control la noi ( deh ca suntem romani smecheri) pentru a preintampina orice posibilitate de manevre. Daca raman apele publice , in special cele de munte, cam greu pot fi verificate sa aiba o bonitate piscicola ideala.
Daca totul este strict supravegheat atunci va functiona.
Insa ca sa se ajunga aici trebuie ca noi sa fim organizati si ne fixam bine ce avem de facut si sa facem

Singurul tau argument vad ca este problema ca s-ar putea sa bage concesionarul plasele. Dar daca concesiunea se refera doar la pescuitul sportiv? Pe cursul raurilor nici nu ar putea sa fie vorba de pescuit industrial, fiindca ar trebui sa se evite zona de 20 m de la mal care e pt pescuit sportiv si astfel ar putea sa apara discutii la raurile mari, cu peste 40 m latime. Ori problema principala a concesionarii raurilor pentru a le putea face bune de pescuit sportiv e pe raurile mici, in special cele de munte.mihaimircea scrie:Pai hai sa vedem. Ce avantaje ne-ar aduce un concesionar pe o apa? Probabil curatenie, paza, populari. Dar, trebuie sa castige si ei cumva, si cum romanu e roman si nici pe departe european, trebuie sa castige greu si repede, si ca atare, in loc sa faca un busines sanatos bazat pe exploatare coerenta si eventual agrement (inclusiv pescuit sportiv), baga navadoul a doua zi si s-a dus naiba de apa. Poate ca trebuie o autoritate de control care sa vegheze ca concesionarii fac treaba cum trebuie. DAR.... cine controleaza pe controlori??? Ca iar punem lupul paznic la oi (cum e acum).
Sa concluzionez: in teorie concesionarea este buna, in practica romaneasca din secolul 21 nu este oportun!
Deci, daca rezolvam problema cu interzicerea pescuitului industrial pe apele curgatoare, alte obiectii mai ai?
In mesajul tau nu am gasit nici un argument. Exagerarile cu coboratul din limuzina in costum nu mi se par argumente. Unde ai vazut asa ceva?pikeman scrie:mai multa paza si putine concesionari, in ideea in care Federatia vrea concesionari is de acord sa concesioneze 20 de "stadioane" cu piste de concurs si tot ce vor pentru pescuitul sportiv restu sa fie bine controlate si nu vor mai fi plasari si alte treburi, nu vreau sa pescuiesc lanaga un loc amenajat cu gratarele si bancute doar de dragu ca arata bine si tine peste, prefer sa ma chinui intre maracini si boscheti in mijlocu salbaticiei ... cine vrea sa coboare din limuzina in costum si sa scoata undita din portbagaj nu are decat sa o faca, daca doriti concesionari pentru a se imbogati cineva puteti fi pro...parerea mea era ca apele sunt libere , o sa ajungem sa platim si mersul pe trotuar in ritmul asta :!: Expun aici parerea mea cumulata cu ceea ce vad in Romania de azi, nu trebuie facuta comparatie cu alta tara care nu a avut mentalitatea asta cand a facut concesionarile....asa de idee cat reprezinta 5euro raportat la salariul lor, si cat reprezinta 100RON raportat la salariul nostru?
Intrebarea este punem paza si scapam de cei care fura noaptea si cate putin sau concesionam si lasam pe unu sa faca ce vrea pe apa aceea , inclusiv sa "fure" legal :!: Parca sa tot incercat eliminarea concesiunilor ca sunt ilegale si nu stiu ce trebi cu ajvps si anpa, acu revenim la problema ?
Ce are 5 euro cu 100 ron? A crescut euro si noi nu stim?
Punem paza? Cine? Care noi?
Sa fure legal? Ce sa fure? E vorba de pescuit sportiv.
Concesiunile ilegale? Nu stiu cum sunt acum, dar legea poate fi schimbata, de-asta povestim, sa vedem ce ati vrea, cum ati vrea, ce schimbari sa sustinem. Cu argumente!
N-am inteles solutia ta. Ar trebui pazite de cine? De 17 ani tot asteptam sa fie pazite si e tot mai putin peste in apa. Cati ani sa mai asteptam? Hai cu o solutie concreta, nu cu "ar trebui pazite". Nu se pazesc singure!CC59 scrie:Ne tot agitam dca e bine sa fie concesionate apele publice si asta doar pt ca acum acele ape nu sint repopulate,ingrijite si mai ales pazite.Daca taxa de permis pescuit ar fi ajuns unde trebuie si nu la tot felul de fite{gen deplasari in strainatate,masini suparate,etc etc} mai aveam acum toate discutiile astea?Concesionati toate apele publice si va muri sentimentul de pionerat de evadare in salbaticie,de natura.Vreti o apa cu peste peste medie?Va asteapta concesionarii gen raduta.petcu si tot neamul lor.Apele publice ar trebui doar pazite de distrugeri[poluare,braconaj] si natura va rezolva celelalte probleme.