stiu ca ceea ce urmeaza nu se poate aplica peste tot insa cred ca ar fi frumos sa o facem acolo unde se poate.
tot sunt in tara o gramada de aps-uri , cluburi si grupuri de prieteni pescari, iar o actiune de populare asa cum s-a facut precedenta implica ceva eforturi , motiv pentru care ceea ce propun acum e mai lesne de indeplinit.
iata care ar fi ideea:
sunt locuri in tara unde pe cursurile unor ape s-au facut baraje , cascade si alte asemenea stavilare care au determinat disparitia unor specii de pesti in amonte de ele.
propunerea e sa mutam exemplare ale acestor specii din aval de aceste obstacole in calea pestilor in amonte de ele pentru a reface populatiile apartinand speciilor amenintate. toata chestiunea se poate realiza simplu pe sistemul "picatura chinezeasca" prin organizarea unor partide de pescuit in astfel de grupuri de prieteni avand ca scop capturarea de exemplare din specia/speciile amenintate , urmate de eliberarea capturilor in in locul vizat.
pe scurt imbinam utilul cu placutul.
ca sa exemplific ilustrez o situatie din zona noastra.
in urma unei cascade construite pe Olt (Turnu Rosu) pentru a asigura diferenta de nivel necesara construirii unui pod , practic s-a realizat si un baraj in calea migratiei pestilor. rezultatul a fost acela ca intre cascada si barajul de la Avrig a disparut mreana in decursul a 3 ani de zile.
acelasi rezultat l-a avut si constructia barajelor de pe Olt.
stiu ca scriu pe forumul pescarilor de rapitori , dar cred ca un scop nobil merita sacrificarea din cand in cand a unei partide de spin sau fly in favoarea uneia de stationar.
ps. am convingerea ca mreana din exemplu nu e singura specie care a avut aceasta soarta si ca situatia de la Turnu nu e singulara.
astept opiniile voastre.
s-aveti in traista!(cuvantul lipsa din urare oricum ar fi fost cenzurat