alternative de populare

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
kingofbeasts
veteran
veteran

alternative de populare

Mesaj de kingofbeasts » 03 Oct 2009, 09:40

bun...
stiu ca ceea ce urmeaza nu se poate aplica peste tot insa cred ca ar fi frumos sa o facem acolo unde se poate.
tot sunt in tara o gramada de aps-uri , cluburi si grupuri de prieteni pescari, iar o actiune de populare asa cum s-a facut precedenta implica ceva eforturi , motiv pentru care ceea ce propun acum e mai lesne de indeplinit.
iata care ar fi ideea:
sunt locuri in tara unde pe cursurile unor ape s-au facut baraje , cascade si alte asemenea stavilare care au determinat disparitia unor specii de pesti in amonte de ele.
propunerea e sa mutam exemplare ale acestor specii din aval de aceste obstacole in calea pestilor in amonte de ele pentru a reface populatiile apartinand speciilor amenintate. toata chestiunea se poate realiza simplu pe sistemul "picatura chinezeasca" prin organizarea unor partide de pescuit in astfel de grupuri de prieteni avand ca scop capturarea de exemplare din specia/speciile amenintate , urmate de eliberarea capturilor in in locul vizat.
pe scurt imbinam utilul cu placutul.

ca sa exemplific ilustrez o situatie din zona noastra.
in urma unei cascade construite pe Olt (Turnu Rosu) pentru a asigura diferenta de nivel necesara construirii unui pod , practic s-a realizat si un baraj in calea migratiei pestilor. rezultatul a fost acela ca intre cascada si barajul de la Avrig a disparut mreana in decursul a 3 ani de zile.
acelasi rezultat l-a avut si constructia barajelor de pe Olt.

stiu ca scriu pe forumul pescarilor de rapitori , dar cred ca un scop nobil merita sacrificarea din cand in cand a unei partide de spin sau fly in favoarea uneia de stationar.

ps. am convingerea ca mreana din exemplu nu e singura specie care a avut aceasta soarta si ca situatia de la Turnu nu e singulara.

astept opiniile voastre.
s-aveti in traista!(cuvantul lipsa din urare oricum ar fi fost cenzurat :D )

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 14 Oct 2009, 00:05

sa stii ca "rahatul" este o delicatesa de la portile orientului, asa ca nu ai de ce sa te temi ca acest cuvant va fii cenzurat
revenind la topic, mi se pare o idee absolut ok, si subscriu !! Problema este ca eu nu am chiar un cerc de prieteni pescari, asa ca daca organizeaza cineva o astfel de partida, m-as baga si eu. Pun masina incapatoare la dispozitie

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 14 Oct 2009, 20:52

..."rahatul" este de fapt kkt...jos cenzura !... :lol:

Langa Baia Mare , pe raul Lapus , s-a facut un baraj pt captare de apa si pompare spre o anumita uzina , care actualmente nu mai exista.De altfel numai barajul se afla tot acolo , fara nici un rost , deoarece nici statia de pompare si nici conducta prin care se pompa apa nu mai exista.
In aceasta situatie ar fi mai benefic pt populatia piscicola , sa se "desfiinteze" acel baraj.Toata lumea este de acord cu asa ceva , s-au facut anumite propuneri si planuri de demolare a barajului , dar nimeni nu misca nimic...de cativa ani buni.
Cred ca in aceasta situatie , ar fi mai bine daca s-ar reusi demolarea acelui baraj , astfel ca pestii sa poata migra si in amonte.
Poate exista si alte cazuri similare ....oare ce e de facut ?

dan bobei
veteran
veteran

Mesaj de dan bobei » 14 Oct 2009, 21:07

Ceea ce s-a realizat este departe de a fi o (re)populare. Este mai degraba un gest frumos, demn de apreciat, un fel de scanteie care ar trebui sa aprinda... dar ce sa aprinda? Cine este responsabil cu repopularile in tara asta?? Pe de alta parte, ce poti cere din 30 lei/permis anpa?!?
Ps: referitor la ceea ce s-a facut, se poate primesc si eu un mail sa aflu ce si cu ce s-a repopulat? Daca nu cer prea mult, bineinteles.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 14 Oct 2009, 21:22

dan bobei scrie:... se poate primesc si eu un mail sa aflu ce si cu ce s-a repopulat?...
ai aici toate informatiile, inclusiv filmuletele :D :
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... ht=#185675
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

dan bobei
veteran
veteran

Mesaj de dan bobei » 14 Oct 2009, 22:17

Mda, frumoase imagini... Unii dintre ei nu stiau ce li se intampla, nu stiau ce-i aia libertate... nu stiau unde sa se ascunda.
Si apa va ramane anonima pana pe 1 mai 2010 sa inteleg?

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 15 Oct 2009, 14:07

ma baieti...Felicitari ! ...inca o data , dar aici e alt topic.
..."alternative de populare"
...hai sa "batem coasa"pe tema asta.

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 23 Oct 2009, 14:21

King fara sa intelegi ca te contrez in ideea ta.....dar cum a zis si un amic....depinde ce jumate a paharului privesti. Eu unul stiu prea bine ce se intampla in zona de la turnu, cunosc apa extrem de bine.
Inainte sa propunem sa se faca acea "scara" pt peste gandestete ca altii o vor vedea drept prilej de braconare perfect. Sau tu nu stii deloc cum sta treaba cu "pescuitul" cu minciogu la baza cascadei?
Sorinusc si Danstiucaru pe langa multi altii stiu de unde pescuiesc eu primavara si cati avati am eliberat in amonte de cascada, si numai eu stiu cata "carne" si alte injuraturi am luat pt alegerea mea de aelibera pestele in amonte, raspunsul este scurt....."lasa domne' ca acum are sansa sa traiasca mai mult decat din jos de cascada"

Deci....eu vad jumatatea plina a paharului dar profit de faptul acesta si eliberez in amonte.
Pestele este fericit ca inoata iara; eu fericit ca am avut parte de un drill si un atac spectaculos si mai primesc un bonus....expresia de pe fetele retardatilor care isi baga unghia in gat ca eliberez pestele :lol:

Si din cate imi aduc aminte despre
propunerea e sa mutam exemplare ale acestor specii din aval de aceste obstacole in calea pestilor in amonte de ele pentru a reface populatiile apartinand speciilor amenintate. toata chestiunea se poate realiza simplu pe sistemul "picatura chinezeasca" prin organizarea unor partide de pescuit in astfel de grupuri de prieteni avand ca scop capturarea de exemplare din specia/speciile amenintate , urmate de eliberarea capturilor in in locul vizat.
pe scurt imbinam utilul cu placutul.
sa facut intrun cerc de amicii dar se pare ca pestele nu a vrut sa coopereze la acest gest :lol:

PS respectele mele lui Pikeman si Paps care stiu sigur ca a facut acest lucuru cu unii shalai :bere:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 23 Oct 2009, 15:39

din pacate Hell.. ai dreptate .
anul asta am fost de putine ori la turnu dar, situatia dateaza de cativa ani si era sa mi-o iau de vreo doua ori pe chestia ca le-am batut obrazul la minciocari (am avut noroc "fata" din poza de la avatar ca i-a tinut departe, ca vorba lu otoc:"prosti da multi")
eu am facut chestia cu mreana in amintirea partidelor de mreana de la bradu(acu 3-4 ani)

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 23 Oct 2009, 15:44

Atunci priveste jumatatea plina a paharului........... :twisted:

Scrie răspuns