Patronii lu’ peşte
Miercuri 4 Februarie 2009
MEHEDINŢI. Mii de pescari din judeţ, membri ai unei asociaţii de pescari şi vânători din Drobeta Turnu Severin, au fost înşelaţi de şefii lor, care le-au perceput taxe la începutul lui 2009, şi după ce le-au pus vize pe mii de permise expirate şi le-au eliberat chitanţă pe care nu era trecut motivul plăţii, i-au trimis la pescuit. Dar aici, organele în drept i-au sancţionat şi le-au întocmit acte premergătoare unui dosar penal, pentru braconaj pe Dunăre. Numai ieri, douăzeci de pasionaţi ai pescuitului s-au ales cu amenzi şi avertismente din partea poliţiei fluviale. „În 2 februarie, am fost la pescuit pe baza chitanţei care mi s-a dat de la AJVPS, dar am primit avertisment, iar altora, care erau cu mine, li s-au dat amenzi, spune un pescar sportiv. Când am arătat chitanţa poliţistului, mi-a zis că nu se specifică în ce bază s-a plătit. Am plătit 65 de lei, pentru pescuit sportiv, pe o perioadă de un an de zile şi poliţia fluvială nu ne lasă să pescuim, pentru că permisele de la ANPA nu sunt bune“. Pescarii nemulţumiţi pentru că au plătit să pescuiască legal şi au fost înşelaţi au luat cu asalt sediul pescarilor şi vânătorilor, unde, surpriză, directorul a dat bir cu fugiţii şi i-a lăsat să dea explicaţii pe un simplu casier şi pe un funcţionar. Aceştia susţin că poliţia încalcă drepturile pescarilor. „Nu ştiu de ce poliţia nu îi lasă să pescuiască, e problema lor“, a spus contabilul asociaţiei pescarilor.
De la asociaţia unde au fost înşelaţi, pescarii au mers direct la poliţie. Acolo, oamenii legii le-au spus că asociaţia lor de pescari le-a încasat banii ilegal şi fără drept, iar ei nu au voie să meargă la pescuit, singurii care oferă acest drept fiind cei de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. „Nu au plătit degeaba, este un protocol încheiat cu poliţia de frontieră, cu poliţia transporturi navale şi cu jandarmeria, ca acei oameni să fie lăsaţi să pescuiască fără permise, până ce ANPA le va tipări permisele. Din punctul meu de vedere, să meargă la pescuit“, a declarat şeful poliţiei fluviale, Drobeta Turnu Severin.
Nu numai că pescarii au fost înşelaţi, dar acolo au fost îndrumaţi de poliţie să meargă, la ANPA... „Nu e nimeni, au plecat, au şi birourile închise“, reclamau pescarii. Până când cei 5.000 de pescari din Mehedinţi vor primi banii înapoi de la AJVPS, malurile Dunării unde se pescuieşte de ani de zile vor rămâne necălcate.