Patronii lu’ pe?te
Miercuri 4 Februarie 2009
MEHEDIN?I. Mii de pescari din jude?, membri ai unei asocia?ii de pescari ?i vân?tori din Drobeta Turnu Severin, au fost în?ela?i de ?efii lor, care le-au perceput taxe la începutul lui 2009, ?i dup? ce le-au pus vize pe mii de permise expirate ?i le-au eliberat chitan?? pe care nu era trecut motivul pl??ii, i-au trimis la pescuit. Dar aici, organele în drept i-au sanc?ionat ?i le-au întocmit acte premerg?toare unui dosar penal, pentru braconaj pe Dun?re. Numai ieri, dou?zeci de pasiona?i ai pescuitului s-au ales cu amenzi ?i avertismente din partea poli?iei fluviale. „În 2 februarie, am fost la pescuit pe baza chitan?ei care mi s-a dat de la AJVPS, dar am primit avertisment, iar altora, care erau cu mine, li s-au dat amenzi, spune un pescar sportiv. Când am ar?tat chitan?a poli?istului, mi-a zis c? nu se specific? în ce baz? s-a pl?tit. Am pl?tit 65 de lei, pentru pescuit sportiv, pe o perioad? de un an de zile ?i poli?ia fluvial? nu ne las? s? pescuim, pentru c? permisele de la ANPA nu sunt bune“. Pescarii nemul?umi?i pentru c? au pl?tit s? pescuiasc? legal ?i au fost în?ela?i au luat cu asalt sediul pescarilor ?i vân?torilor, unde, surpriz?, directorul a dat bir cu fugi?ii ?i i-a l?sat s? dea explica?ii pe un simplu casier ?i pe un func?ionar. Ace?tia sus?in c? poli?ia încalc? drepturile pescarilor. „Nu ?tiu de ce poli?ia nu îi las? s? pescuiasc?, e problema lor“, a spus contabilul asocia?iei pescarilor.
De la asocia?ia unde au fost în?ela?i, pescarii au mers direct la poli?ie. Acolo, oamenii legii le-au spus c? asocia?ia lor de pescari le-a încasat banii ilegal ?i f?r? drept, iar ei nu au voie s? mearg? la pescuit, singurii care ofer? acest drept fiind cei de la Agen?ia Na?ional? pentru Pescuit ?i Acvacultur?. „Nu au pl?tit degeaba, este un protocol încheiat cu poli?ia de frontier?, cu poli?ia transporturi navale ?i cu jandarmeria, ca acei oameni s? fie l?sa?i s? pescuiasc? f?r? permise, pân? ce ANPA le va tip?ri permisele. Din punctul meu de vedere, s? mearg? la pescuit“, a declarat ?eful poli?iei fluviale, Drobeta Turnu Severin.
Nu numai c? pescarii au fost în?ela?i, dar acolo au fost îndruma?i de poli?ie s? mearg?, la ANPA... „Nu e nimeni, au plecat, au ?i birourile închise“, reclamau pescarii. Pân? când cei 5.000 de pescari din Mehedin?i vor primi banii înapoi de la AJVPS, malurile Dun?rii unde se pescuie?te de ani de zile vor r?mâne nec?lcate.