A INCEPUT ELIBERAREA DE PERMISE DE PESCUIT RECREATIV/ SPORTI

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 02 Aug 2008, 11:23

adiwolf scrie:si ce spuneati???
unde este marea schimbare??
de ce imi e mai bine acuma fata de innainte??
ce sa schimbat??
Am avut si eu o discutie pe aceeasi tema cu reprezentantul ANPA din Iasi in ziua de joi 31.07.2008.
Mi-a raspuns amabil ... dar m-a rugat sa-l sun saptamina urmatoare pina primeste imprimatele de la ANPA.

Uite ca deocamdata e bine pentru ca nici o asociatie nu are inca cotract cu ANPA ... si eu din asta deduc ca astazi toate apele sunt accesibile posesorilor acestor permise de 1 leu.
Si cred eu ca acum se va urmari citi pescari iau permisele direct de la ANPA. Nu pot sa stiu in ce masura acesta cifra va determina procentul apelor care se vor darui asociatiilor si cit va ramine la liber.

Daca citesti legea (sau mai bine zis ordonanta) vei vedea ca e ciur. Nu cred ca vreun functionar public - organ cu atributii de control al permiselor de pescuit - are dreptul sa ma intrebe din ce asociatie fac parte. Altfel spus institutiile statului nu pazesc apele trecute in management privat, deci pentru ei permisul de pescuit emis de ANPA e suficient. Asta inseamna ca asociatiile vor trebui sa-si scoata paznici pe apele preluate in management, adica, chiar daca va costa mai scump pescuitul printr-o asociatie, se creaza premizele sa ai si ce pescui.
Pe de alta parte asociatiile care au luat ape pe care nu le acoperi cu personal de paza ... vor lasa brese prin care vor pierde actualii membri cotizanti. Cu cit aceste brese vor fi mai mari sunt sanse ca acele asociatii sa devina insignifiante.

Si sa-ti mai spun ceva ... sansele ca o asociatie sa pazesca toate apele dintr-un judet (sau macar jumatate din ele) sunt minime. Sumele necesare ar fi imense ... insa la puterea de cumparare a romanilor nu multi ar fi dispusi sa plateasca cotizatii in jurul a 1000 RON/an. Plus ca, la felul cum percep cei mai multi asociatiile, nu vad prea multi dispusi sa presteze "zile munca" pe domeniile asociatiilor chiar daca asta le-ar reduce cotizatia la sume rezonabile.

Eu zic ca e o evolutie demna de urmarit ... si chiar sunt optimist ca schimbarea va fi in bine. Asta nu pentru ca ce-au dospit ANPA in colaborare cu asociatiile ar fi bine, ba dimpotriva, pentru rahatul era suficient de mare ... si acum s-au creat premisele sa faca si valuri. :twisted:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Aug 2008, 10:16

Ioan S. scrie:
adiwolf scrie:si ce spuneati???

Daca citesti legea (sau mai bine zis ordonanta) vei vedea ca e ciur. Nu cred ca vreun functionar public - organ cu atributii de control al permiselor de pescuit - are dreptul sa ma intrebe din ce asociatie fac parte. Altfel spus institutiile statului nu pazesc apele trecute in management privat, deci pentru ei permisul de pescuit emis de ANPA e suficient. Asta inseamna ca asociatiile vor trebui sa-si scoata paznici pe apele preluate in management, adica, chiar daca va costa mai scump pescuitul printr-o asociatie, se creaza premizele sa ai si ce pescui.
Pe de alta parte asociatiile care au luat ape pe care nu le acoperi cu personal de paza ... vor lasa brese prin care vor pierde actualii membri cotizanti. Cu cit aceste brese vor fi mai mari sunt sanse ca acele asociatii sa devina insignifiante.

Si sa-ti mai spun ceva ... sansele ca o asociatie sa pazesca toate apele dintr-un judet (sau macar jumatate din ele) sunt minime. Sumele necesare ar fi imense ... insa la puterea de cumparare a romanilor nu multi ar fi dispusi sa plateasca cotizatii in jurul a 1000 RON/an. Plus ca, la felul cum percep cei mai multi asociatiile, nu vad prea multi dispusi sa presteze "zile munca" pe domeniile asociatiilor chiar daca asta le-ar reduce cotizatia la sume rezonabile.

Eu zic ca e o evolutie demna de urmarit ... si chiar sunt optimist ca schimbarea va fi in bine. Asta nu pentru ca ce-au dospit ANPA in colaborare cu asociatiile ar fi bine, ba dimpotriva, pentru rahatul era suficient de mare ... si acum s-au creat premisele sa faca si valuri. :twisted:
Ioan, din ce spui tu inteleg ca pe multe ape se va putea pescui la fel de bine si cu permisele date de asociatii si cu cele ale ANPA desi nu poti compara 1 leu cat cere ANPA cu cca 100 lei cat cere o asociatie mai "omenoasa". Iar unde asociattile nu vor avea bani de paznici proprii se vor baza pe cei ai ANPA, sublimi dar inexistenti, care daca vor veni (prin absurd) vor cere pescarului permis ANPA sau il vor tolera la o adica si cu cel al asociattilor!
Am fost ieri cateva ore pe Sabar, langa Bucuresti. Raul nu e pazit de nimeni, nu e controlat de nimeni, banuiesc ca daca am permis ANPA pot sa pescuiesc linistit pe el, ca si pe Arges aval de Mihailesti etc. Deci cam la asta e bun permisul ANPA!
Cat despre "zilele munca", eu cred ca daca permisul unei asociatii e sa zicem 500 sau 800 lei pe an, iar asociatia anunta ca pescarii care fac "voluntar" paza pe ape vor avea reduceri mergand pana la 50%, sigur se vor gasi doritori! Insa nu cumva le trebuie si o l;egitimatie de control? Sau sa faca actiunea de paza impreuna cu jandarmii? Pentru ca daca vii tu ca simplu pescar sa ma controlezi pe mine si ma gasesti "in a bad mood" e ff probabil sa faci o baie in apa rece! Iar daca asociatia distribuie membrilor cotizanti si legitimatii de paza deja e ...haos! Cine pe cine mai controleza? Insa eu tin minte ca in era lui Ceasca, AJVPS organiza actiuni de paza, repopulare etc cu munca "voluntara" (patriotica) a pescariklor si vanatorilor, si erau obligatorii cateva zile pe an!

alex_coman
junior
junior

Mesaj de alex_coman » 04 Aug 2008, 11:29

Eu ca si constantean pot spune ca sunt un pic mai norocos - se specifica bazinul Dunarii si al Marii Negre unde pot pescuit cu 1 leu :) restul baltilor din judet sunt luate deja

shootgun
veteran
veteran

Mesaj de shootgun » 04 Aug 2008, 11:34

De aia costa 1 leu... ca nu mai ai unde sa pescuiesti... :lol: :lol: :lol:

pityu
veteran
veteran

A inceput eliberarea de permise

Mesaj de pityu » 04 Aug 2008, 22:30

Fario_nebunu a scris
Ioan, din ce spui tu inteleg ca pe multe ape se va putea pescui la fel de bine si cu permisele date de asociatii si cu cele ale ANPA desi nu poti compara 1 leu cat cere ANPA cu cca 100 lei cat cere o asociatie mai "omenoasa".
Asociatiile nu au dreptul sa ceara mai mult pentru permis, decat este stabilit prin hotarare de guvern. Deci permisele de pescuit vor costa la fel in toata tara. Diferenta este ca asociatiile percep in plus o cotizatie anuala de membru si o taxa de inscriere (doar atunci cand te inscrii).
Asociatiile care au de gand sa traiasca din cotizatiile de membru, se pot considera de pe acum falimentare. Daca nu acceseaza fonduri de mediu si de pescuit pentru implementarea si mentinerea activitatilor prevazute in Planul de Management, e bai mare.
Pretul de 1 leu este doar contravaloarea imprimarii cartonasului la tipografie, pe care ANPA ar vrea sa-l recupereze deoarece anul acesta deja permisele de pescuit s-au cam platit pe baza chitantelor fiscale eliberate de asociatii. Preturile permiselor pe la diferite asociatii au fost si ele ... diferite, asa ca in harababura creata (tot de ANPA), s-au gandit macar sa-si recupereze investitia in acele cartonase, constienti fiind ca guvernul nu va lua o hotarare privind pretul permiselor, decat pentru anul urmator.
Atat legea, cat si comunicatul dat de ANPA spune clar ca posesorii de permis de pescuit vor putea pescuii pe toate apele publice din tara, ramase nearondate asociatiilor sau RNP-ului. Pe apele arondate asociatiilor in baza Planului de Management aprobat de ANPA, pescarii vor putea pescuii NUMAI CU RESPECTAREA REGULAMENTULUI PROPRIU AL ACESTORA.
Deci Fario! Imi pare rau ca trebuie sa spun (asta inseamna ca nici eu nu sunt deacord cu ea) dar asta zice legea - pe apele arondate asociatiilor sau RNP-ului trebuie intradevar sa ai permis, dar nu e suficient. Va mai trebuii sa platesti cu ziua, saptamana sau pe intreg anul, tocmai pentru ca ei trebuie sa traiasca inclusiv si din banii aia.
PS: "a traii" - am spus-o cu gandul la a-si duce la indeplinire Planul de Management si nu a traii din asta.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 04 Aug 2008, 22:50

cert este ca asociatiile si-au tras jar pe turta lor si ne-au lasat cu ochii in soare,dar au stiut care le este interesul si au manevrat in consecinta.
defapt era de asteptat aceasta manevra si intr-un fel ma bucura acest fapt,poate asa se vor trezi si altii cand vor vedea ca o sa scoata bani buni din buzunar ca sa pescuiasca pe aceleasi ape si in aceleasi conditii ca pana mai ieri.
prin ape arondate se intelege si portiuni intregi de rau,nu numai balti sau lacuri,ori tare as vrea sa vad un plan de management pus in aplicare si dus la indeplinire pe un sector de rau cum este Oltul,Muresul,Prutul,Siretul,etc.
doar nu isi face nimeni iluzii ca se va schimba ceva peste noapte si nici in viitorul apropiat.
nenorocirea este ca in unele judete exista monopol pe ape si nu ai alternativa,iar pt asta sunt vinovati domnii de la ANPA si creierele lor incinse de atata gandire profunda.
o porcarie mai mare si un jaf cu acte in regula ca acuma,nu sa mai pomenit pe apele noastre,iar consencintele se vor vedea destul de repede.
nu va mai imbatati cu apa rece si nu mai visati la acele "multe ape" libere,ele nu vor exista in realitate sau vor fi ape moarte
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Re: A inceput eliberarea de permise

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Aug 2008, 11:07

pityu scrie:Fario_nebunu a scris
Ioan, din ce spui tu inteleg ca pe multe ape se va putea pescui la fel de bine si cu permisele date de asociatii si cu cele ale ANPA desi nu poti compara 1 leu cat cere ANPA cu cca 100 lei cat cere o asociatie mai "omenoasa".
Asociatiile nu au dreptul sa ceara mai mult pentru permis, decat este stabilit prin hotarare de guvern. Deci permisele de pescuit vor costa la fel in toata tara. Diferenta este ca asociatiile percep in plus o cotizatie anuala de membru si o taxa de inscriere (doar atunci cand te inscrii).
Asociatiile care au de gand sa traiasca din cotizatiile de membru, se pot considera de pe acum falimentare. Daca nu acceseaza fonduri de mediu si de pescuit pentru implementarea si mentinerea activitatilor prevazute in Planul de Management, e bai mare.
Pretul de 1 leu este doar contravaloarea imprimarii cartonasului la tipografie, pe care ANPA ar vrea sa-l recupereze deoarece anul acesta deja permisele de pescuit s-au cam platit pe baza chitantelor fiscale eliberate de asociatii. Preturile permiselor pe la diferite asociatii au fost si ele ... diferite, asa ca in harababura creata (tot de ANPA), s-au gandit macar sa-si recupereze investitia in acele cartonase, constienti fiind ca guvernul nu va lua o hotarare privind pretul permiselor, decat pentru anul urmator.
Atat legea, cat si comunicatul dat de ANPA spune clar ca posesorii de permis de pescuit vor putea pescuii pe toate apele publice din tara, ramase nearondate asociatiilor sau RNP-ului. Pe apele arondate asociatiilor in baza Planului de Management aprobat de ANPA, pescarii vor putea pescuii NUMAI CU RESPECTAREA REGULAMENTULUI PROPRIU AL ACESTORA.
Deci Fario! Imi pare rau ca trebuie sa spun (asta inseamna ca nici eu nu sunt deacord cu ea) dar asta zice legea - pe apele arondate asociatiilor sau RNP-ului trebuie intradevar sa ai permis, dar nu e suficient. Va mai trebuii sa platesti cu ziua, saptamana sau pe intreg anul, tocmai pentru ca ei trebuie sa traiasca inclusiv si din banii aia.
PS: "a traii" - am spus-o cu gandul la a-si duce la indeplinire Planul de Management si nu a traii din asta.
Asta-i viata, ce sa facem? Dar daca eu ma prezint la acea asociatie si cer sa platesc cotizatia dar nu am dinainte permisul ANPA, ce vor face? Ma vor trimite la ANPA sa iau permis si abia dupa aia imi vor elibera si ei carnetul de membru al asociatiei? Sau daca refuz pur si simplu sa am acel permis ANPA si vin la pescuit doar cu carnet de membru al asociatiei? Vezi cate situatii pot fi?

pityu
veteran
veteran

Mesaj de pityu » 06 Aug 2008, 00:52

Fario ! Fara permis nu poate pescuii nimeni pentru ca prevede legea (si cea veche si ceea noua).
Adiwolf ! Ai perfecta dreptate. Eu nu ma bucur deloc pentru situatia actuala si sincer, nici mie nu-mi convine. Daca mai tii tu minte, eu am propus in nenumarate randuri aici pe forumuri (si nu numai) faptul ca la asociatii sa nu li se dea decat una, doua sau maxim trei ape, in functie de marimea si puterea financiara a lor. Cel putin una din acele ape, asociatiile ar trebui sa le transforme in piste de concurs si antrenament, iar cu celelalte (sau cealalta) sa-si sustina financiar acvtivitatile asociatiei.
Problema e ca nu hotaram noi, ci conducatorii de la capitala.
Fario ! Puteai sa pui si tu o vorba buna, ca tot esti de-acolo! :lol: :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Re: A inceput eliberarea de permise

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Aug 2008, 07:57

pityu scrie:Fara permis nu poate pescuii nimeni pentru ca prevede legea (si cea veche si ceea noua).

Fario ! Puteai sa pui si tu o vorba buna, ca tot esti de-acolo! :lol: :lol:
Ma indoiesc ca domnii din birourile luxoase ale ANPA ascultau de sfatul unui braconier, fie el si cel mai inteligent si cult braconier din Romania, Europa sau world! Ma tem ca ma dadeau cu suturi in fund afara! Poate sa fi strans vreo 20-30 de colegi si sa pichetam sediul, sa ne legam cu sarma de porti etc. Poate asa!
In alta ordine de idei, cica permisul ANPA e bun si sa pescuiesti la mare! Pai toata lumea pescuieste in Black Sea si nimeni nu a mai vazut un control din vremea lui Ceasca. Ma refer la cei care dau de pe dig sau cu barca la 100-300 m de mal, singurele controale fiind in larg de catre garda de coasta sau politia de frontiera! Deci e aiurea sa faci permis pentru o apa publica unde oricum nu vine nimeni in control! Dunarea....asta e altceva, acolo merita! :lol:

pityu
veteran
veteran

Mesaj de pityu » 06 Aug 2008, 23:07

Eh ! Glumeam si io ! :lol: :lol:

Scrie răspuns