Am avut si eu o discutie pe aceeasi tema cu reprezentantul ANPA din Iasi in ziua de joi 31.07.2008.adiwolf scrie:si ce spuneati???
unde este marea schimbare??
de ce imi e mai bine acuma fata de innainte??
ce sa schimbat??
Mi-a raspuns amabil ... dar m-a rugat sa-l sun saptamina urmatoare pina primeste imprimatele de la ANPA.
Uite ca deocamdata e bine pentru ca nici o asociatie nu are inca cotract cu ANPA ... si eu din asta deduc ca astazi toate apele sunt accesibile posesorilor acestor permise de 1 leu.
Si cred eu ca acum se va urmari citi pescari iau permisele direct de la ANPA. Nu pot sa stiu in ce masura acesta cifra va determina procentul apelor care se vor darui asociatiilor si cit va ramine la liber.
Daca citesti legea (sau mai bine zis ordonanta) vei vedea ca e ciur. Nu cred ca vreun functionar public - organ cu atributii de control al permiselor de pescuit - are dreptul sa ma intrebe din ce asociatie fac parte. Altfel spus institutiile statului nu pazesc apele trecute in management privat, deci pentru ei permisul de pescuit emis de ANPA e suficient. Asta inseamna ca asociatiile vor trebui sa-si scoata paznici pe apele preluate in management, adica, chiar daca va costa mai scump pescuitul printr-o asociatie, se creaza premizele sa ai si ce pescui.
Pe de alta parte asociatiile care au luat ape pe care nu le acoperi cu personal de paza ... vor lasa brese prin care vor pierde actualii membri cotizanti. Cu cit aceste brese vor fi mai mari sunt sanse ca acele asociatii sa devina insignifiante.
Si sa-ti mai spun ceva ... sansele ca o asociatie sa pazesca toate apele dintr-un judet (sau macar jumatate din ele) sunt minime. Sumele necesare ar fi imense ... insa la puterea de cumparare a romanilor nu multi ar fi dispusi sa plateasca cotizatii in jurul a 1000 RON/an. Plus ca, la felul cum percep cei mai multi asociatiile, nu vad prea multi dispusi sa presteze "zile munca" pe domeniile asociatiilor chiar daca asta le-ar reduce cotizatia la sume rezonabile.
Eu zic ca e o evolutie demna de urmarit ... si chiar sunt optimist ca schimbarea va fi in bine. Asta nu pentru ca ce-au dospit ANPA in colaborare cu asociatiile ar fi bine, ba dimpotriva, pentru rahatul era suficient de mare ... si acum s-au creat premisele sa faca si valuri.